Monday, January 02, 2006

Η σημασία των πραγμάτων που δεν ξέρουμε

Εχτές το βράδυ, έκανα την πρώτη νυχτερινή έξοδο για το 2006.

Εγώ, το παιδί των gay bars που παίζουν λαϊκά, βρέθηκα από μία ευτυχή συγκυρία, σε ένα από τα πιο γνωστά Jazz Bars της Νέας Υόρκης,


το villagevanguard


Η Jazz δεν μου αρέσει. Καθόλου. Μέχρι του σημείου να έχω κακή γνώμη ακόμα και για όσους διατείνονται ότι ακούνε jazz (όταν μου το λένε αυτό σκέφτομαι "καλά, βγάλε τώρα το cd της Κοκκίνου από το ντουλάπι που το έχεις κρύψει για να το ακούς όταν είσαι μόνος σου και άσε τα φιγουραλίκια")

Τώρα, που είδα αυτό το live (της Dr. Michael White's Original Liberty Jazz Band of New Orleans) λέω ότι η Jazz ζωντανά είναι άλλο πράγμα...

Βρέθηκα μπροστά σε έναν πολύ διαφορετικό και γοητευτικό κόσμο - δεν αναφέρομαι τόσο στην μουσική και την καλλιτεχνική της αξία, όσο σε αυτό που φανταζόμουν για τους αθρώπους που ήταν στην σκηνή.

Ο αρχηγός της ορχήστρας, ένας μελωμένος, γλυκός άνθρωπος ξεκίνησε το πρόγραμμα μιλώντας για την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης. Εκεί κατάλαβα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τι πράγμα είναι αυτό που έχει γίνει εκεί κάτω - κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν παρά τα άπειρα άρθρα και τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ

Μετά μας έλεγε για την Jazz - ότι είναι μία μουσική που όχι μόνο είναι πολύ functional αφού ντύνει όλες τις τελετές και της πτυχές της ζωής του άνθρώπου (μας έπαιξαν ένα κομμάτι για κηδεία, που ξεκίνησε με έναν λυπητερό σκοπό και κατέληξε σε ένα γιορταστικό χαρούμενο ξέσπασμα, σκέτο λουκούμι) αλλά και ότι κρύβει και μία φιλοσοφία ζωής που στις εποχές που περνάμε είναι απαραίτητη.

Μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με την αδελφοποίηση των ανθρώπων, την αποδοχή, την αλληλεγγύη, την χαλαρότητα, την χαρά.

Πόσα πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για αυτό τον κόσμο και για την ανθρωπότητα.

Πόσο ωραία είναι που ζούμε σε ένα τέτοιο "πλαίσιο" από σπουδαία πράγματα και όποτε θέλουμε μπορούμε να κάνουμε ένα απλό "έτσι" και να τα γνωρίσουμε.

(άσχετο - είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι οι μουσικοί της Jazz έχουν τεράστια όργανα... αν δεν το δεις δεν το πιστεύεις πόσο μεγάλα είναι...)

No comments: