Thursday, January 19, 2006

Τι τρέχει ακριβώς με το monitor;

Την Τρίτη το πρωί, (δευτέρα βράδυ ήταν εδώ, αλλά Anny Way, μη σε μπλέκω με τις διαφορές ώρας...) ανέβασα ένα post στο www.provato.gr.

Ήταν ένα post με αρκετές περιπέτειες. Το ανέβαζα, και λίγο μετά ο blogοκριτής το "κατέβαζε", δηλαδή δεν εμφανιζόταν στην σελίδα μου. Το "διόρθωνα", δηλαδή αφαιρούσα αυτά που υπέθετα ότι μπορεί να το έκαναν ακατάλληλο προς δημοσίευση (κατά τη γνώμη του blogοκριτή that is...), το ξανανέβαζα αλλά ξανά μετά "κατέβαινε". Tελικά, με τα πολλά κατάφερα να το κρατήσω ανεβασμένο αρκετή ώρα ώστε να εμφανιστεί στο monitor.

(Το monitor για όσους δεν ξέρουν είναι μία πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια που κάνει ο συμπαθέστατος και ευγενέστατος και ικανότατος Παναγιώτης που του βγάζω το καπέλο.... μπε μπεεεε. Πρόκειται για ένα site /ανασκόπηση σε πραγματικό χρόνο των ελληνικών blogs. Είναι πάρα πολύ πρακτικό και καλοφτιαγμένο. Ουσιαστικά σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις αν τα αγαπημένα σου blogs έχουν ανανεωθεί μπαίνοντας μόνο σε μία ιστοσελίδα και όχι σε όλα τα blogs που για κάποιο λόγο έχεις αποφασίσεις ότι θέλεις να ρίχνεις μία ματιά πότε πότε... Σε αυτή τη μία και μοναδική σελία βλέπεις όλα τα post που έχουν ανεβεί την συγκεκριμένη μέρα, τον τίτλο τους δηλαδή και το από ποιο blog προέρχονται...

Δηλαδής όταν εγώ γράφω ένα post, λίγη ώρα μετά ο τίτλος του, οι πρώτες δύο τρείς αράδες του αλλά και το όνομα του blog μου εμφανίζονται σε ένα άλλο site στο internet ανάμεσα σε όλα τα άλλα posts των blogs που επίσης έχουν ανανεωθεί... Πολλοί, έχουν το monitor σαν το βασικό κανάλι πρόσβασης στα ελληνικά blogs... από αυτό βλέπουν αν τα αγαπημένα τους blogs έχουν ανανεωθεί, από αυτό παίρνουν πρέφα τα νεοεμφανιζόμενα ελληνικά blogs και εκεί βλέπουνε κανένα τίτλο post που κάτι τους κάνει και αποφασίζουν να γνωρίσουν και κανένα καινούργιο blog...)

Συνεχίζω την "εξιστόρησή μου"...

Την Τρίτη το απόγευμα, διαπίστωσα ότι το ρημαδιασμένο αυτό post παρά το ότι το είχα διορθώσει είχε ξανακατέβει από το www.provato.gr

Αποφάσισα να κάνω ακόμα μία απόπειρα να το ανεβάσω...Το ξαναδιόρθωσα, (βασισμένος σε εικασίες φυσικά - που να ξέρω τι στο διάολο ενοχλούσε το μα*****μένο το blogger και μου το κατέβαζε συνέχεια...) και πράγματι το ξανανέβασα με ελάφρά παραλλαγμένο τίτλο...

Mε μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι το διορθωμένο, καινούργιο post δεν εμφανίστηκε ποτέ στο monitor...

Εικάζω ότι το monitor "είδε" ότι το post ήταν μία άλλη εκδοχή του post που είχε ξαναανεβεί το πρωί και αποφάσισε ότι δεν πρέπει να ανεβεί πάλι.

Από αυτό κατάλαβα ότι κάποιος άνθρωπος κάνει κάποιο έλεγχο στα post που επιτρέπει να εμφανιστούν στο monitor.

Οφείλω να παραδεχτω ότι με ενόχλησε πολύ. Ποιος και με ποιά κριτήρια κάνει αυτόν τον έλεγχο; Δεν θα έπρεπε να το ξέρω πριν δώσω την συγκατάθεσή μου να με περιλάβουν στα "παρακολουθούμενα" blogs;Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο ενοχλητικό φαινόμενο που έχω παρατηρήσει στο monitor.

Ποτέ δεν μπόρεσα να εξηγήσω πως γίνεται και τα posts από κάποια συγκεκριμένα blogs εμφανίζονταν πάντα στην κορυφή της λίστας με τα πρόσφατα posts, ανεξάρτητα από την ώρα που έχουν γραφεί.

Επίσης δεν έχω καταλάβει ακόμα πως γινόταν και, όταν ένας bloger(που παίρναγε μητρικά και κρίση ταυτότητας)

και που άλλαζε την διέυθυνση του blog του κάθε μερικές μέρες, εμφανίζονταν στην λίστα τα post του μισή ώρα αφού τα είχε ανεβάσει στην νέα διέυθυνση.

Ενοχλητικό το βρίσκω αυτό - πολλώ δε μάλλον που ο ίδιος ο Παναγιώτης γράφει ότι μπορεί να περάσουν και δύο βδομάδες, από την στιγμή που θα στείλεις mail ζητώντας να καταχωρήσουν το blog σου στο monitor μέχρι αυτό να γίνει.

Να υποθέσω δηλαδή ότι κάποις έχει καλύτερες και πιο γρήγορες προσβάσεις με το monitor; Αυτό ακριβώς και υποθέτω.

Η αλήθεια βέβαια είναι η εξής - το monitor δεν είναι δικό μου για να έχω και άποψη πως θα πρέπει να είναι... είναι το προσωπικό site ενός ανθρώπου που έχει κάθε δικαίωμα να το λειτουργεί με τις αρχές που εκείνος γουστάρει και καθορίζει! Τελεία και παύλα και δεν δέχομαι κουβέντα πάνω σε αυτό.

Αυτό που σίγουρα έχω δικαίωμα να κάνω είναι να φροντίζω τα του www.provato.gr. Το γουστάρω και αφού δεν δίνω για αυτό σε κανένα λογαριασμό (ίσως το μοναδικό πράγμα στην ζωή μου που ισχύει αυτό...) λέω να το κάνω ακριβώς όπως μου "κατεβαίνει".

Έτσι αποφάσισα να ζητήσω από τον Παναγιώτη να με βγάλει από την λίστα των blogs που "παρακολουθεί" το Monitor.

Επίσης αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σου πω ότι εγώ αν είχα ένα site σαν το monitor θα φρόντιζα να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι με κάποιους blogers έχω άλλη σχέση από ότι με κάποιους άλλους...

Επίσης αν αποφάσιζα να ελέγχω ποια post θα ανεβαίνουν θα φρόντιζα να έχω γνωστοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία γίνεται ο έλεγχος αυτό... και τέλος θα φρόντιζα να έχω ενημερώσει και για τις βασικές αρχές λειτουργίας του site αυτού... (λ.χ. υπάρχουν κάποια patterns στην ενημέρωση; αν ναι ποιά είναι; και αυτά τα patterns θα αλλάζουν κάθε κάποιο χρονικό διάστημα; κ.ο.κ.)

Tο ότι δεν θα είμαι στο Monitor είναι σίγουρο ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των επισκεπτών του www.provato.gr. (Ομολογώ, όσο και να σε σοκάρει, ότι θέλω να με διαβάζουν πολύ και πολλοί)! Αλλά πάντα πίστευα ότι οι αρχές που έχουμε είναι πραγματικά αρχές όταν κοστίζουν...

Λοιπόν , για να συντομεύω και επειδή όλα αυτά ακούγονται λίγο βαρετά, ευγενικέ (ελπίζω) και super sexy (είμαι σίγουρος) αναγνώστη, αν έχεις την καλωσύνη βάλε το www.provato.gr στα bookmarks ή favorites ή όπως αλλιώς τα λες...

Αυτό βέβαια μόνο αν με διαβάζεις μέσω του Monitor - αν είσαι από αυτούς που με διαβάζουν γιατί σουρωμαδήθηκα μπροστά στα ποδάρια σου, σε εκβίασα, σε παρακάλεσα, σου φίλησα την κατουρημένη ποδιά, σου υποσχέθηκα ότι θα ανεβάζω φωτογραφίες (unedited) από το sexy κοιλάκι μου, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα...
Μπαίνε και διάβαζε και διάδωσέ με.Μπε μπεεεε!

12 comments:

---. said...

Εντάξει, εσύ έχεις ξεπεράσει σε συνομωσιολογία και τον funel! Άραξε ρε μωρό μου, τίποτε από αυτά που γράφεις δεν συμβαίνει παρά μόνο στο κεφάλι σου. Αλίμονο αν κάποιος που έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα-σαρωτή είναι νυχθημερών και ξεσκαρτάρει ανάλογα τα γούστα του. Και να θέλεις δηλ. δεν γίνεται. Όσο για το ποστ σου που έτρωγε το μπλογκερ, το κάνει συχνά σε όλους και φταίνε (απ΄ότι άκουσα) κάποια σημεία στίξης στον τίτλο.

Πω πω καλέ, τί παραπονιάρικο που βγήκε τούτο δώ;

Παναγιώτης Βρυώνης said...

Όπως πάντα, τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι φανταζόμαστε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Τα blogs προστίθενται στο monitor manually. Δηλ. βλέπω τα στοιχεία που έχετε συμπληρώσει και προσθέτω το feed στην database του monitor. Ο έλεγχος που κάνω είναι να είναι το blog στα ελληνικά, να έχει περιεχόμενο κ.λ. (Νομίζω ότι από τα blogs που περιλαμβάνονται στο monitor θα έχετε καταλάβει ότι δεν πέφτει λογοκρισία).

2. Περίπου κάθε μία ώρα το monitor διβάζει το feed του κάθε blog για να βρεί νέα άρθρα. Ως "νέο" άρθρο ορίζεται πολύ λογικά αυτό που το URL του δεν υπάρχει στην βάση ήδη.

3. Λογικά όλα αυτά για την ενημέρωση των χρηστών κ.λ. αλλά όπως έχω επαναλάβει συχνά, το monitor είναι ένα χόμπυ μου. Ασχολούμαι με αυτό στον ελεύθερό μου χρόνο -όταν έχω. Και για να είμαι ειληκρινής, ακόμη και τότε προτιμώ τα θέματα που μου αρέσουν περισσότερο (νέες δυνατότητες, optimization κ.λ.). Άλλα, που τα βαριέμαι, όπως documentation, τα αναβάλλω ώς εκεί που δεν πάει.

Υπάρχουν φορές που κάτι δεν λειτουργεί σωστά εξαιτίας του ίδιου του blog: feeds που δεν είναι valid, που δεν έχουν τα σωστά στοιχεία, timeouts κ.λ. Αρκετές φορές έχω βοηθήσει bloggers με mails να λύσουν παρόμοια προβλήματα. Θα βοηθούσατε να κοινοποιούσατε το πρόβλημα και την λύση στο blog σας, κάτι που ελάχιστοι έχω δει να κάνουν. (Και όμως, ένας άγνωστος που δεν σας χρωστάει τίποτα, σας δίνει 15 ή 30 ή 60 λεπτά από την μέρα του για να σας βοηθήσει). Pls, διαβάστε σχετικά την παράκληση στο τέλος του άρθρου.

Bottom line: Τόσο ιδεολογικά, αλλά και λόγω περιορισμένου χρόνου δεν έχω καμία όρεξη να ασχολούμαι με λογοκρισία. Στόχος είναι να γίνονται όλα αυτόματα.

BTW: Ποιό είναι το άρθρο που δεν εμφανίζεται στο monitor;

P.S. Παρόλα αυτά, θα αφαιρέσω το provato.gr, όπως ζήτησες.

ZissisPap said...

Αν και όλα καταδείχνουν ότι του ταχωσες χωρίς λόγο, γουστάρω όταν τα παίρνεις και τα χώνεις προς πάσα κατεύθυνση!!!
Μην σταματάς λοιπόν και δώστα όλα :-{


γκρ... μπεεεεε

Provato said...

costantina μου, καλησμπεεεερες! καταρχήν σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν το γνώριζα αυτό για τα σημεία στίξης, και θα το έχω υπόψη μου... μου την έσπαγε το να χάνω Posts. Πολύ.

όσον αφορά τα υπόλοιπα που γράφεις: "συνομωσιολογία"; θα το έλεγα παρατηρητικότητα.

Και βέβαια το γεγονός ότι κάποιος δεν κάθεται νυχθημερόν να ξεσκαρτάρει το ξέρω πολύ καλά. Συμφωνώ. Το ότι όμως δεν γίνεται νυχθημερόν δεν σημαίναι ότι δεν γίνεται και ποτέ...

παραπονιάρικο; - καλύτερα, από το να μην λέω τα πράγματα όπως είναι γιατί θέλω να είμαι "διπλωματικός"

καλέ, τι ευέλικτο μας βγήκε αυτό εδώ...

μπε μπεεε :-))


παναγιώτη, εσένα και αν σε ευχαριστώ για την απάντηση, δεδομένου ότι είναι και περιορισμένος ο χρόνος σου!

Έχουμε και λέμε...


το post που δεν φάνηκε στο monitor ξαναγράφτηκε από την αρχή, άρα πρέπει να είχε και καινούργιο url, όπως το λες... άρα λογικά, έπρεπε να είχε ανέβει ως καινούργιο... (ειρήσθω εν παρόδω, το post ξανακατέβηκε από τον blogerλογοκριτή - μάλλον επειδή είχε σημεία στίξης ο τίτλος του...)


Αυτά και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά που ρίχνεις για το Monitor, και πάλι σου υπενθυμίζω ότι η αντιπαράθεση δεν είναι σύγκρουση ούτε κάτι που πρέπει να πάρεις προσωπικά και πάλι σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στο αίτημά μου...


γιάννη, κάτσε φρόνιμα

άρχοντας Κώστας said...

Κι εγώ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι είναι λίγο άδικη ή 'επίθεση' που κάνεις στο monitor. Πρώτον γιατί πίσω από το monitor είναι ένας μόνο άνθρωπος (ο οποίος απάντησε εμπεριστατωμένα) οπότε κάθε λόγος για το monitor αφορά αποκλειστικά αυτόν.

Το monitor είναι εθελοντική προσφορά που ενισχύει την κοινότητα των bloggers. Φυσικά και όλα γίνονται με αυτόματα scripts και όχι με τον μεγάλο αδερφό. Δεν φαντάζομαι κανένας από σας να θέλει να περνάει την ώρα του λογοκρίνοντας κάθε post που ανεβαίνει. Ούτε διανοούμαι να πιστέψω πως κάποια blogs έχουν ειδική μεταχείριση. Αυτά.

Provato said...

Kosta γειά σου.

καταρχήν δεν έκανα "επίθεση", ούτε καν εντός εισαγωγικών.

Επίσης, όλα αυτά που μου γράφεις τα ξέρω. Τα ξέρω τόσο καλά ώστε να τα έχω γράψει και εγώ στον παναγιώτη (του οποίου εγχείρημα είναι το monitor...).

ίσως θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο λοιπόν να συνεισφέρεις στη συζήτηση με κάτι καινούργιο, αφού θεωρείς ότι πρέπει να συνεισφέρεις.


όσο για το αν κάποια blogs έχουν ειδική μεταχείριση... ή αυτό συμβαίνει ή υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί.

Δεν "διανοείσαι να το πιστέψεις" γιατί απλά δεν το έψαξες όσο εγώ.

Αυτά, σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο - και σου θυμίζω κάτι πολύ βασικό. Η αντιπαράθεση δεν είναι προσωπική επίθεση, για αυτό και υπάρχουν και ΔΥΟ διαφορετικές λέξεις για να εκφράσουν τις ΔΥΟ διαφορετικές έννοιες...

μπε μπεεε

Παναγιώτης Βρυώνης said...

Ο.Κ. Προφανώς είναι άδικη η προσπάθεια να σου εξηγήσω. Άσε που (αλήθεια!) παρακολουθείς το monitor περισσότερο από εμένα και ξέρεις προφανώς περισσότερους bloggers από εμένα (σίγουρα).

Πληροφοριάκά για όσους άλλους διαβάσουν αυτό το post και έχουν απορρίες:

- οι "2 εβδομάδες" που αναφέρω στην φόρμα εγγραφής είναι γιατί πολύ απλά δεν θέλω να παίρνω κάθε 1-2 μέρες mails από bloggers που ανησυχούν ότι κάτι δεν πήγε καλά. Από την προηγούμενη Παρασκευή υπάρχουν 42 "αιτήσεις", αν είχα να απαντήσω και σε άλλα τόσα mails... Υπάρχουν και περιπτώσεις που π.χ. πάω να προσθέσω ένα blog και δεν παίζει. Θα το αφήσω για την επόμενη φορά που θα ασχοληθώ, μπορεί να είναι μετά από 1 μέρα ή 1 εβδομάδα (sorry, δεν θα χάσω και τον ύπνο μου).
- προφανώς και αν ανοίξει blog η μάνα μου, η αδελφή μου ή ο διπλανός μου στο γραφείο και με πετύχουν την στιγμή που δεν κάνω κάτι άλλο, θα το προσθέσω αμέσως (ξανά sorry).
- όπως επίσης μπορεί να δω εγώ ένα blog που δεν είναι στο monitor και να το προσθέσω (όπως έχει γίνει με τα περισσότερα, κυρίως στην αρχή). Υπάρχουν μάλλιστα πολλοί που ζητάνε να προσθέσω το blog τους χωρίς να έχουν καταλάβει ότι είναι ήδη στο monitor.
- σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά (καθόλου απίθανο), ενημερώστε με, μάλλον θέλω να το διορθώσω περισσότερο από εσάς. :-)

Χαλαρώστε και... Happy blogging!

άρχοντας Κώστας said...

Καλησπέρα και πάλι!

Συμφωνώ με την προτίμησή σου στον όρο 'αντιπαράθεση'. Το σχόλιό μου είχε σαν σκοπό να υπογραμμίσει ότι σκοπός και πλεονέκτημα του monitor είναι η αυτόματη ενημέρωση και προβολή των blogs που έχουν νέο post.

Καταλαβαίνω πως ίσως επειδή υπήρξε πρόβλημα με το upload του αρχικού σου post, σου βγήκε ένα παράπονο (και) με το monitor. Ωστόσο, ο λόγος που με ώθησε να σχολιάσω ήταν ότι παρουσίασες κάποια πράγματα στο monitor ως γεγονότα, ενώ δεν είναι παρά δικές σου εικασίες. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Παναγιώτης με δύο σχόλια προσπαθεί να μας εξηγήσει το πως πραγματικά λειτουργεί η όλη φάση.

Anyway, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Να 'σαι καλά και προπαντώς... keep posting! :)

Provato said...

Κώστα χαίρε! μπε μπεε

Έχω μία μικρή απορία - με ποιό τρόπο ακριβώς το ότι ο παναγιώτης ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΕΙ ότι όντως δεν υπάρχει;

(δεν θα έπρεπε, σύμφωνα με την ίδια λογική να αποτελεί απόδειξη ότι κάτι συμβαίνει το γέγονος ότι και εγώ το ισχυρίζομαι; ... ...
... μήπως υπάρχει κάποια λογική ανακολουθία εκεί;)

Κοίταξε να δεις... και εγώ όταν κάποιος κριτικάρει την δουλειά μου προσπαθώ να την υπερασπιστώ. Μην το πάρεις στραβά αυτό που θα σου πω αλλά είναι λίγο αφελής ο τρόπος που σκέφτεσαι...


Παναγιώτη μπε μπεεε. από όλα όσα είπες, κρατάω το ότι "παρακολουθώ το minitor πολύ περισσότερο". Για αυτό ίσως και παρατήρησα κάποιες τεχνικές του αδυναμίες... Αυτό είναι όλο... στο χέρι σου είναι ή να τις διορθώσεις ή να μην. Δεν με αφορά, δεν έχω κανένα δικαίωμα να στο προτείνω έστω, αλλά αφού το παρατήρησα δεν μπορώ και να μην το αναφέρω.

Θα σου πρότεινα πάντως αυτά που γράφεις στο τελευταίο σχόλιο σου να τα "βάλεις" και κάπου που θα μπορούν όλοι να τα δουν...

Αυτά, νομίζω ότι το έχουμε χέσει το πράγμα, το παραεξαντλήσαμε και δεν υπάρχει λόγος.

Σε φιλώ πολύ και πάλι συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά...

Anonymous said...

Δεν γνωρίζω τον mr. monitor προσωπικά, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα σχόλιά σου για το monitor είναι άδικα.

Επίσης, θα προτιμούσα να μην αφαιρέσεις το blog σου από το monitor. Αν επιμένεις, όμως, αφαίρεσέ το, αλλά ελπίζω αργότερα να μην κάνεις όπως κάποιοι άλλοι που ζήτησαν να βγουν από το monitor και μετά ξαναμπήκαν και μάλιστα βάζουνε και διαφημιστικά banner σε αυτό!

Provato said...

thanx ανώνυμε για το σχόλιο... και κυρίως για το ότι θα προτιμούσες να μην αφαιρέσω το www.provato.gr από το monitor (μπορείς βέβαια να βάλεις ένα ωραίο bookmark και να με τσεκάρεις πότε πότε, εντάξει,

:-)) μπε μπεεεε... )


Όσο για το θέμα του αν θα ξαναμπώ... ο καιρός θα λύσει την απορία σου. Φαντάζομαι αφού υπάρχει και προηγούμενο άλλων που ξαναμπήκαν αφού ζήτησαν να βγουν δεν είναι και προς θάνατο το να το κάνω...


whatever που μου αρέσει να λέω...

Anonymous said...

Γεια, ειμαι ο Τομυ.

Νομιζω κακως το παρεξηγησες το θεμα. Το εν λογω post !!!!!ΕΓΩ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑ ΣΤΟ monitor ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΡΟΥΣΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝΕ!!!!!! ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ!!!!. Αυτο εξηγηθηκε αφου οπως λες μια ο blogger το δεχοτανε, μια το εξαφανιζε. Αλλα και μεχρι να σε βγαλει ο vrypan συνεχιζα να το βλεπω. Αρα ο mr. monitor το ειχε το αρθρο.

Μηπως ο browser που εχεις εχει καποιο προβλημα με την Javascript???? Ειχα και εγω ενα τετοιο προβλημα με τις γραμματοσειρες και δεν εβλεπα το μικρο μ και ειχα τρελαθει. Για ψαξτο λιγο.

Αν καποιος ακομα μπορει να επιβεβαιωσει οτι εβλεπε το αρθρο σου μια χαρα ας πει.