Monday, January 16, 2006

oscars, new york times και ένα πρόβατο από την ελλάδα

Κρατάω στα καλομανικιουραρισμένα (φιου... τι τεράστια λέξη...) λεπτά, πνευματώδη δάχτυλα μου το αφιέρωμα των New York Times για τα Oscars 2005.

Κοντεύει να μου πέσει το σαγόνι - το ένθετο είναι τόταλι όσομ... τόταλι.

Αν σε ενδιαφέρει ο κινηματογράφος πρέπει με κάποιο τρόπο να πέσει στα χέρια του... (κάνε μία προσπάθεια να το διαβάσεις στο internet, δεν σου βάζω Link όμως θα με κατεβάσουν...)

Anyway, πάμε στο θέμα μας.

Τη Δευτέρα που μας έρχεται απονέμονται οι χρυσές σφαίρες. Εμείς δεν θα τις δούμε

(μάλλον, για να είμαι ακριβής... ΕΣΥ δεν θα τις δεις... εγώ θα τις δω μία χαρά από εδώ.... μην ζηλεύεις, δεν υπάρχει λόγος... ίσως και εσύ κάποτε τα καταφέρεις... :-P)

και γενικά δεν τους δίνουμε πολύ σημασία αλλά εδώ είναι από ότι έχω καταλάβει τα πιο σημαντικά βραβεία κινηματογράφου μετά τα oscars. Αυτή η απονομή ανοίγει την oscaρική season που στις 31 μπαίνει στην τελική ευθεία με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, και καταλήγει στις 5 Μάρτίου με την τελετή.

Με αυτό το δεδομένο οι NYtimes έφτιαξαν αυτό το φοβερό αφιέρωμα που είναι αρκετά ενδεικτικό του τι θα γίνει, ποιος θα πάρει τα αγαλματάκια. Και είναι γεμάτο ωραίες ιδέες.

Έχουμε και λέμε: Ολόκληρο άρθρο αφιέρωμα στον Phillip Seymour Hoffman με συνέντυξη, παρουσίαση των ρόλων που έχει παίξει στο παρελθόν κ.λπ.κ.λπ. - φαίνεται ο αγαπημένος Phillip θα σκίσει με τον Capote του. Ένα θα σου πω μόνο - το άρθρο ξεκινάει με την φράση
"βλέποντας τον Phillip - μεγάλο κεφάλι, βαριά φωνή, μεγαλόσωμος - να ερμηνεύει τον Truman Capote - μικρό κεφάλι, ψιλή λεπτή φωνή, μικροκαμωμένος - στο Capote θέλεις να του πετάξεις στη μούρη όλα τα βραβεία ηθοποιείας που υπάρχουν και από πάνω και μερικά Ολυμπιακά μετάλλια..." Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις...

Μία σελίδα είναι αφιερωμένη σε αποσπάσματα από 3 σενάρια ταινιών που ξεχώρισαν αυτή τη χρονιά και μάλλον χτυπάνε περισσότερα από ένα oscar - το ένα είναι το crash, το άλλο το brokeback mountain και το τρίτο το squid and the whale (αργότερα για αυτό, το είδα και έχω να σου πω...). Το βρίσκω εξαιρετική ιδέα που βάζουν αποσπάσματα σεναρίων σε εφημερίδα... δίπλα σε κάθε απόσπασμα και μία φωτογραφία από την ταινία... super!

Η τελευταία σελίδα του ένθετου έχει τον τίτλο "and the nominees should be..." Εκεί οι τρεις κριτικοί της εφημερίδας γράφουν τις εκτιμήσεις τους για τους υποψήφιους, για το ιδεατό ψηφοδέλτιο. Και οι τρεις συμφωνούν στην παρουσία του Brokeback Mountain στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Δύο βάζουν στη λίστα το a history of violence (που εγώ το αγνόησα όταν βγήκε στην Ελλάδα, αλλά εδώ το πολυσυζητάνε...), αλλά και το cache του Χάνεκε (και αυτό δεν το είδα... τώρα ανοίγει σε ευρεία διανομή εδώ, μάλλον θα το καταφέρω να το δω)

O Heath Ledger είναι αυτός που θα (έπρεπε να) σηκώσει αγαλματάκι από το Brokeback, ενώ στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου.... οι "τρεις ταφές του μελκιάδα" αρέσουν και στους τρεις κριτικούς.

Στο διασκευασμένο σενάριο εκτός από το πουστογουέστερν, προτείνουν και οι τρεις και το Mysterious Skin, του Αράκι (δεν το ξέρω καθόλου, μη με ρωτάς... θα το ψάξω...)

Όσον αφορά το squid and the whale - είναι η ιστορία ενός διαζυγίου στην Νέα Υόρκη του 1986, μέσα από τα μάτια ενός από τα δύο αγόρια της οικογένειας. να σου πω την αλήθεια δεν τρελάθηκα, ούτε και καταλαβαίνω γιατί τόσος ντόρος εδώ.

εντάξει, οι ηθοποιοί πάιζουν πολύ καλά (η Laura Linney που παίζει την μάνα των παιδιών θα είναι μάλλον υποψήφια για Oscar, ενώ πολύ καλός είναι και ο συμπρωταγωνιστής της ο Jeff Daniels που εγώ τουλάχιστον δεν του το είχα ότι μπορούσε να παίξει τόσο καλά...), αλλά το σενάριο είναι λίγο ...πως να το πω... χωρίς να καταλήγει κάπου... και κόβεται πολύ απότομα...

άσε που δεν συμφωνώ και πολύ με την λογική ότι "τα παιδιά τραυματίζονται ανεπανόρθωτα από τα διαζύγια" που είναι το αξίωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται δραματουργικά το σενάριο... Τα παιδιά καλά θα κάνουν να κοιτάνε τη δουλειά τους και να αφήσουν την μαμά και το μπαμπά να κάνουν τη δουλειά τους και τη ζωή τους!!

Άντε, σε κούρασα. καλή βδομάδα!

(σήμερα είναι η πρώτη πραγματικά χειμωνιάτικη μέρα - τώρα που γράφω έχει έξω θερμοκρασία μείον 11 βαθμούς... χιόνι, αέρας, πότε πότε περνά κανένα αυτοκίνητο απ' έξω...)

4 comments:

Mirandolina said...

Και στην Ελλάδα η απονομή των χρυσών σφαιρών προβάλλονται από ετών και live -- αλλά στο συνδρομητικό.

nanakos said...

Let it snow, let it snow, let it snow!!!!

Ase tis sfaires kai mazepse ta tsimpragkala sou na gyriseis 'pitelous!!!!!!!!

Varetos said...

Από σινεμά δε δείχνετε να σκαμπάζετε πολλά. Με κάνετε και βαριέμαι, για να πω την αλήθεια. Να παραμείνετε σε άλλα topics, παρακαλώ.

Provato said...

mirandolina, έχεις δίκιο... (αλλά, ποιος τα βλέπει; ούτε καν εγώ - δεν έχω συνδρομητικό, εξάλλου...)
μπε μπεεε :-)


nanako μου, την άλλη δευτέρα μεσημέρι πατάω τα τιμημένα χώματα της χώρας μας... μπε μπεεε :-))))


varete... μπε μπεεε :-)))