Monday, September 04, 2006

Ο μεγάλος εγωκεντρικός

Πως γίνεται και οι άνθρωποι είμαστε, την ίδια ακριβώς στιγμή, στην ίδια περίσταση, μέσα στην ίδια πρόταση που απευθύνουμε σε κάποιον τόσο ανασφαλείς αλλά και τόσο εγωκεντρικοί ταυτόχρονα;

λέω:

δεν είμαι καθόλου καλά αυτές τις μέρες...

λες:

...εγώ σε πίκρανα, έτσι δεν είναι;

αλλά ποτέ δεν έχει γίνει να πω:

σήμερα αισθάνομαι πολύ χαρούμενος... έχω καλή διάθεση...

και εσύ να πεις:

... εγώ σε έκανα χαρούμενο, έτσι δεν είναι;

.
..είναι κάπως σαν να θεωρούμε εαυτούς ικανούς μόνο να πικραίνουμε και να στενοχωρούμε τους άλλους; ή μήπως είναι κάτι άλλο;

(...αχ κάτι τρέχει με τον Βαγγέλη πάλι...)

4 comments:

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Θα μπορούσε, βέβαια, νάναι απλώς "μικροαστική ηθική"... Οι περισσότεροι διδαχθήκαμε πως πρέπει να αποφεύγουμε την προβολή των όποιων επιτευγμάτων μας, γιατί ισοδυναμεί με έπαρση κι αλαζονεία, που την τιμωρεί ώς κι ο Θεός ο ίδιος!
Από την άλλη πλευρά, όμως, πόσοι και πόσες φορές στην ζωή μας λέμε ποτέ στον άλλο "Μούπες ή μούκανες αυτό και μ' έκανες ευτυχισμένο, χαρούμενο, περήφανο...". Σαν να το θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή του αυτό, που δεν χρειάζεται ούτε επιβράβευση ούτε καν μνεία.
Αντιθέτως, πολύ συχνά του λέμε :"Μούπες ή μούκανες εκείνος και με στενοχώρησες, μ' έκανες δυστυχισμένο, με αποδιοργάνωσες...". Συνήθως, δεν χάνουμε ποτέ ευκαιρία να αποδώσουμε τέτοιες ευθύνες. Σαν να το θεωρούμε αυτό δικό μας κατοχυρωμένο κι αυτονόητο δικαίωμα.

vales-koupa said...

μάλλον φτάει το ότι η κακοκεφιά ψάχνει για θύτες , η χαρά για συνένοχους ! Δυστυχώς είμαστε πολύ καλά εξασκημένοι να εντοπίζουμε εύκολα τους πρώτους . Κανονικά θα έπρεπε να ασχολούμαστε μόνο με τους δεύτερους , που είναι και δυσεύερετοι παναθεμά τους !

υποψιάζομαι προβατίνι ότι η μέρα σου πρέπει να ήταν πολύ περίεργη σήμερα ! παρεπιπτόντως , μήπως θα έπρεπε να μας πεις κάτι και για τον ...Μεγάλο Ανατολικό (σου)? :)

Provato said...

aster-oid νομίζω ότι είναι πολύ σωστό αυτό το περί μικροαστικής ηθικής. πάρα πολύ! όσο για το δεύτερο Point σου... Πόσο ΄καλύτερη θα ήταν η ζωής μας και οισχέσεις μας με όλους, ακόμα και με τον εαυτό μας αν δεν είχαμε αυτή την νοοτροπία! μπεεεε! μπε! μπεεε!



πράγματι vale-koupa είχα πολύ περίεργο σαββατοκύριακο. γενικά οι μέρες είναι ιδιαίτερες και ιδιότυπες.

όσο για τον μεγάλο ανατολικό... είναι πολύ μεγάλος και ζουμερός για να χωρέσει σε ένα μικρό ταπεινό Post. Lol lol! μπεεεεε!

Attalanti said...

guilt, baby sheep, guilt... πόσο δίκιο έχεις... φιλί!