Thursday, February 21, 2008

Για σένανε είναι γραμμένο....

Κάθεσαι στην άβολη καρέκλα.

Μια γλυκειά συμπαθητική κοπέλα βγαίνει κοντά στην σκηνή και σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να κλείσεις το κινητό.

Τα φώτα χαμηλώνουν, πέφτει μαύρο σκοτάδι.

Για μερικά δευτερόλεπτα επικρατεί απόλυτη σιωπή που διαταράσει μετά από λίγο ένα σούρσιμο, μία μικρή αναστάτωση...

Είναι η πρωταγωνίστρια που παίρνει την θέση της...

Και μετά.... ΜΠΑΜ!

αρχίζει και ακούγεται η πενιά από το Μινόρε της Αυγής. Που χώνεται μέσα στο στομάχι σου και σου αρπάει την ψυχή και την καρδιά σου και γίνεται λυτρωτική πίκρα. Από τα βάθη του χρόνου...

και ύστερα, "μπαίνει" η φωνή της Μπέλλου: Ξύπνα μικρό μου και άκουσε, κάποιο μινόρε της αυγής, για σένανε είναι γραμμένο, από το κλάμα κάποιας ψυχής.

...τα φώτα ανάβουν. Η παράσταση αρχίζει.



Την Τρίτη πήγα στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Σωτηρία με λένε" στο Θέατρο Στοά. Η Λήδα Πρωτοψάλτη παίζει την Σωτηρία Μπέλλου.

Αν και θα ήταν πιο σωστό να γράψω "η Λήδα Πρωτοψάλτη γίνεται η Σωτηρία Μπέλλου".

Λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ. Την θυμάμαι την Λήδα Πρωτοψάλτη στο Τρίτο Στεφάνι που είχε γυρίσει ο Γιάννης Δαλιανίδης. Κακότυχο το βιβλίο του Ταχτσή, ατύχησε στην τηλεοπτική του μεταφορά. Όμως, μέσα σε όλη την προχειρότητα έλαμπε σαν φάρος το Ληδάκι.

Θα νιώσεις και θα καταλάβεις γιατί όταν πας να την δεις στο Στοά.

Είναι αστείο αλλά μπορείς να πεις ότι είναι κακή ηθοποιός. Με την ένοια ότι δεν το έχει ανάγκη να παίξει κάποιο ρόλο. Της είναι πιο εύκολο να γίνεται ο άνθρωπος που υποδύεται! Έτσι, η Λήδα δεν παίζει την Μπέλλου. Γίνεται η Μπέλλου. Δες την φωτό:



Μου την δίνει να γίνομαι υπερβολίκουε και να γράφω έτσι, αλλά αυτό το έργο είναι ανμίσαμπολ. Α Ν Μ Ι Σ Α Μ Π Ο Λ. Όποιος δεν το δει, χάνει, χάνει, χάνει, χάνει. και ας σου ακούγεται παλιακό το θέμα, και ας είναι ρεμπετοκαστάσταση και σου κάνει πασέ κομποζέ και λάϊκα και μίζερο. ΝΑ ΠΑΣ.

Μερικές επιπλέον παρατηρήσεις:

Η δεύτερη ηθοποιός, η Εύα Καμινάρη είναι πάρα πολύ καλή. Στέκεται κυρία δίπλα στο Ληδάκι (όποιος μου κάνει δώρο τέτοια βραδιά, γίνεται φίλος μου και μετά τον φωνάζω Ληδάκι, χεχεχε!)

Η παράσταση είναι πάρα πολύ σύγχρονη! Αν και αναφέρεται στην ζωή ενός ανθρώπου που μεσουράνησε το 50-60 είναι απίστευτα τωρινή. Έχει video κομμάτια, έχει ηχογραφημένα, έχει ρυθμό... Μπράβο στον σκηνοθέτη (που δεν είναι άλλος από τον Κωσταντίνο Κωσταντόπουλο, του βέρα στο δεξί!!!).

Άρεσε πολύ και στον Κραουνάκη, είπε ότι "πρέπει να γίνει λαϊκό προσκύνημα εδώ".

Πρέπει. Να πας. Το έργο παίζεται ΤρίΤεΠέ μόνο αλλά τολμώ να προβλέψω ότι θα σκίσει τόσο που θα την κάνουν την παλικαριά και θα το ανεβάσουν και άλλες μέρες.

εδώ το site του θεάτρου Στοά. να πας γαμώτο.

σε παρακαλώ.

6 comments:

Ιφιμέδεια said...

Λατρεύω Ληδάκι που λες και εσύ. Ό,τι παίζει(υποδύεται) το σκίζει!

revqueer said...

Μετά από τέτοια κριτική, μπορώ να μη πάω?

:-)

celsius33 said...

θα πάω, γουστάρω πολύ τη Μπέλλου. Πολύ καλή πρόταση, και μόνο που σκέφτομαι τα τραγούδια της επί σκηνής αναριγώ. Για Τσανακλίδου σαν ηθοποιό τι λες? Τώρα αρχίζει και αυτή στα εξάρχεια/.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αν έχεις γνωρίσει την Μπέλλου, αν σου έχει τραγουδήσει στο Χάραμα με τον Τσιτσάνη, αν έχεις ανακαλύψει ότι είναι θεία σου, αν έχεις ζήσει τα καλύτερα γλέντια μαζί της, τότε τι....

xomeritis said...

Με έχεις πείσει και το γαμώτο είναι ότι έτσι που έχουν τα πράγματα θα την χάσω την παράσταση.

Provato said...

ιφιμέδεια, είναι τρελό ρησπέκτ η γκόμενα... τρελό ρησπέκτ! χαίρομαι πολύ που συμφωνάμε! xxxx

revάκο να πας, να πας και θα με θυμηθείς!

celsius33 έχω ένα κουλό ελάττωμα. Δεν μου άρεσε ποτέ η Τάνια, ούτε σαν τραγουδίστρια ούτε σαν ηθοποιός. Δεν λέω ότι δεν έχει ταλέντο ή ότι δεν είναι καλή... απλά δεν μου περνάει μέσα μου. Α, έχε υπόψη σου ότι στην παράσταση για την Μπέλλου δεν ακούγονται τραγούδια. Και νομίζω ότι εξαρετικά καλά το έστησε έτσι ο Κωνστανίνος Κωσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης της παράστασης. φιλιά φίλε! :-)

pavlo μπράβο σου! :-)

thomas γιατί ρε να την χάσεις; μην είσαι σίγουρος! ποτέ δεν ξέρεις τι θαύματα κάνει ο θεός των θεατρικών παραστάσεων... πάντως μαζί σου θα πήγαινα να την ξαναδώ! πολλά φιλιά! :-)