Wednesday, March 24, 2010

Ομάζ στον Έλληνα υπέρτατο αρχιερέα της ηλεκτροπόπ

Υπάρχει μία πολύ ανθελληνική δοξασία ότι τάχα μου στην Ελλάδα δεν έχουμε electropop κ ότι μόνο οι ξένοι καλλιτέχνες υπηρετούν πραγματικά αυτό το είδος.

"Αν θες ηλεκτροπόπ μην ψάχνεις στην χώρα μας - καλλίτερα άκου λίγο Depeche Mode, Erasure, Kraftwerk, Giorgio Moroder, Goldfrapp" θα σου πουν... κ μπορεί να κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι έχουν δίκιο.

Κ όμως, υπάρχει ένας έλληνας συνθέτης που είναι πιο ηλεκτροπόπ από κάθε άλλον. Κ που γι αυτόν, μεγάλοι πρωτοπόροι του είδους με διεθνή καριέρα (Martin Gore ας πούμε) έχουν δηλώσει "μπρρρρ, τρέμω τι θα γινόταν έτσι κ ζούσε στο εξωτερικό, θα μας είχε κάνει όλους με τα small onions!".

Σέξη βγιούερ, υποδέξου τον Αλέξη Παπαδημητρίου.... Κ αν το όνομα δεν σου λέει κάτι, θα σου πούνε τα τραγούδια του, φύγαμε:

Πρόσεξε την αρχή αυτού του θρυλικού τραγουδιού της Αλέκας (Κανελλίδου, όχι Παπαρήγα, ξεκόλλα από τα πολιτικά για ένα λεπτό). Αυτό το συνθεσάϊζερ είναι ο ήχος με τον οποίο δίνεται εγερτήριο στο Enterprise του Σταρ Τρεκ, είναι ότι πιο χάη τρόνηκ κ ηλεκτρονικό έχει βγει από την ελληνική δισκογραφία! Κ να σκεφτείς ότι είναι τραγούδι του 85!


η ΜΕΓΑΛΗ ιέρεια της avant garde η Ευριδίκη, ξεκίνησε με δικό του τραγούδι, έναν ύμνο που έδωσε το στίγμα για την κατοπινή μέγκα πλάτινουμ καριέρα της! άλλο ένα ανυπέρβλητο μπλιμπλίκι:


τι να πει κανείς γι αυτό το κομμάτι; ίσως είναι τόσο επιδραστικό για την ηλεκτροπόπ όσο ήταν κ το ντουέτο Pet Shop Boys - Dusty Springfield, κ βέβαια είναι εξίσου επιτυχημένο:


εδώ ένα δείγμα τι μπορεί να γίνει όταν ένας μέγιστος καλλιτέχνης αγκαλιάζει κ στηρίζει ένα νέο ταλέντο με ωραίο μαλλί:


Ακόμα μία progressive post modern ιέρα, η Στέλλα Γεωργιάδου, δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχει τραγουδήσει Αλέξη Παπαδημητρίου. Το τραγούδι απλά τα σπάει, κατ' εμέ είναι το Personal Jesus της Ελλάδας:


Μία πράξη αγάπης, μία πράξη προσφοράς που ένωσε τους μεγαλύτερους έλληνες καλλιτέχνες κάτω από τα μπλιμπλίκια κ τα συνθεσάηζερ της ηλεκτροπόπ


Κ τέλος, έξτρα μπόνους, ο Αλέξης Παπαδημητρίου έχει γράψει κ το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Δέσποινα Βανδή, η πιο εμπορική πρωτοπόρος της ελληνικής συνθ σκηνής. Δεν είναι τυχαίο, φυσικά - άκου την φωνή της μικρής Δέσποινας κ αισθάνσου τα πρώτα σημάδια της κατοπινής εξέλιξης κ του ταλέντου:


άρα, τώρα ξεκόλα από τους Depeche κ τους Goldfrapp κ άκου κ λίγο Ελλάδα. άντε, 25η Μαρτίου αύριο, δείξε λίγο φιλοπατρία!

9 comments:

Anonymous said...

καλή η πλάκα, δε λέω, αλλά αν συγκρίνεις DM και GOLDFRAPP με αυτά......μόνο σαν πλάκα.Μη δημιουργείτε λάθος εντυπώσεις.

Hfaistiwnas said...

Δεν μπορώ να ακούσω τίποτα γιατί είμαι στη δουλειά!
Καλημέρα!

YO!Reeka's said...

νομιζα οτι ήταν ριμύξες. το κείμενο σου ήταν παραπλανητικό. θα σε καταγγείλω.

tsok said...

Λέγε ό,τι θες εγώ Αλέκα προσκυνάω. Φωνάρα και κιουρία!

Dorian_Gray said...

Δυο απορίες μου γεννήθηκαν βλέποντας τα ηλεκτροποπ αριστουργήματα του παρελθόντος.

1. Γιατί άραγε ποτέ ο Ρουβάς δε διαφήμησε κάποιο σαμπουάν(?)
Nα τραγουδά στο μπάνιο με αυτή τη τρελή μαλλούρα και μπουρμπουλίθρες να χορεύουν στο ρυθμό των μπλιμπλικιών και έξω απ' τη πόρτα και το φωταγωγό να συρομαδιούνται πιτσιρίκες και να φωνάζουν "Σάκηηηηηη"(?)

2. Γιατί ποτέ δε ψάξαμε για την Δέσποινα που άρπαξαν οι εξωγήινοι(?) διότι φυσικά δε πιστεύω ότι αυτή που ακούω στο βίντεο και η τωρινή είναι το ίδιο άτομο...

Unknown said...

Biasthkes...
H prwtaprilia einai se mia bdomada!

amalthia said...

νόου νόου νόου !

πρώτα μου χαλάς την εικόνα που είχα για τους συγγραφείς και τώρα μου χαλάς την ιδέα για τα μπλιμπλίκια!

φορ δε λόβ οφ Βούντας μεν!σόου σαμ μέρσι χίαρ!

Provato said...

Ανώνυμε ναι, καλή η πλάκα, ιδίως όταν την κατανοείς! κ όταν την κρίνεις με όρους πλάκας.... έλεος χριστιανέ μου, μα τι πάθατε, στιγμιαία απόλυτη απώλεια του χιούμορ σας;

Hfaistiwna κρίμα!

Υο!reeka άσε τα καταγγελτικά κ κοίτα να ανεβάσεις κανένα ποστ της προκοπής! τεμπέλη, ε τεμπέλη!

tsok συμφωνώ 1000% μη το συζητάς, έχω 4 cd της που τα ακούω πολύ συχνά! :-)

Provato said...

Dorian, έχωμε κ λέμε:
1. νομίζω του έχει γίνει πρόταση αλλά ζήτησε πάρα πολλά λεφτά! χεχεχε
2. Έλα μου ντε; Γιατί; ή έστω γιατί δεν κάναμε την υπόθεση θέμα στην τρίτη ταινία x files; τι να πω, καμιά φορά είναι δίπλα μας τα εντυπωσιακά θέματα επιστημονικής φαντασίας κ τα παραβλέπουμε!

teras καθόλου δεν βιάστηκα. η πρωταπριλιά ήταν μία βδομάδα πριν, κ βάλε (ναι, αυτό που θέλω να πω είναι ότι... ο χρόνος είναι σχετικός!)

amalthia ωραίες εικόνες έχεις γενικά, να χαλάνε τόσο εύκολα, τι να πω! :-) νο μορ μέρση, νο μορ α λόβ γιου!