Wednesday, August 29, 2012

Χρωστάμε... (με την κακή έννοια)

Ok, αρχίζω και πανικοβάλομαι γιατί μου φαίνεται τιτάνιο το έργο να καταφέρω να το περιγράψω αυτό που θέλω να περιγράψω με απλά λόγια - είναι πολύ επιστημονική σύλληψη χμφ χμφ χμφ.

Την προηγούμενη Τετάρτη λοιπόν (ναι, την ώρα ακριβώς που έκανες βαθμολογία μπικινιών στην παραλία), η ανθρωπότητα έγινε και επίσημα κάπως σαν το Ελληνικό κράτος (αλλά και πολλά ελληνικά νοικοκυριά, όπως ξέρουμε δυστυχώς όλοι πολύ καλά...). Άρχισε να ζει με δανεικά και πέρα από τις δυνατότητές της.

Εκείνη η μέρα, 22 Αυγούστου, ήταν η "Ημέρα της Παγκόσμιας Υπέρβασης" (Earth Overshoot Day ) κατά την οποία εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους που η Γη έχει την "ικανότητα" να μας προσφέρει στην διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς.

Πρακτικά, μέσα σε 9 σχεδόν μήνες καταναλώσαμε περισσότερες φυσικές πηγές από αυτές που ο πλανήτης μπορεί να μας προσφέρει σε 12 μήνες. Και εκπέμψαμε περισσότερο CO2 (διοξείδιο του άνθρακα αν είσαι από εκείνους που ζαχάρωναν τον καθηγητή ή κανένα συμμαθητή - γκομενάκι την ώρα της Χημείας και δεν πρόσεχες στο μάθημα) από όσο μπορεί να απορροφήσει το πλανητικό οικοσύστημα.

Τι σημαίνει αυτό; ότι η Μέρκελ του Σύμπαντος καλά θα κάνει να επιβάλλει κανένα Μνημόνιο στους κατοίκους του δύσμοιρου του πλανήτη μας για περιορισμό σπατάλης και επιπόλαιου lifestyle!!! (το glamor lifestyle έχει χαντακώσει πολύ κόσμο... αλλά και κόσμους)

Να πω εδώ, κάνοντας τον αθώο, ότι η τελευταία χρονιά που οι άνθρωποι δεν κάναμε υπερβάσεις και "καταναλώναμε" σε ένα έτος τόσα όσα μπορούσε να μας προσφέρει η Υδρόγειος στη διάρκειά της... η χρονιά που γεννήθηκα, το 1973. Ελπίζω να είναι τυχαίο, δεν ήμουν πια ΤΟΣΟ φαγανό μωρό. Ντάξει, έτρωγα, δεν λέω, αλλά όχι και μέχρι αυτού του σημείου...

Φέτος θα χρειαστούμε το 156% των "φυσικών πόρων", για να βγάλουμε το δωδεκάμηνο (αυτό και αν είναι έλλειμα, ακούς Στρουρνάρα και Σόιμπλε;) ενώ το 2002 χρειαστήκαμε το 135%. Τότε η αντίστοιχη μέρα ήταν στις 3 Οκτωβρίου, ενάμιση μήνα νωρίτερα από ότι φέτος, μόλις 10 χρόνια μετά.

Γι' αυτό σου λέω. Άστο, μην ανησυχείς για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τις εισπρακτικές και τις τράπεζες. Έχεις άλλο, σοβαρότερο, λόγο να τα ξεχάσεις.

5 comments:

Afrikanos said...

Το ότι τρως...τρως!

Τα ... πάντα! ;)

χιχιχιχι

Νίκος Κιτωνάκης said...

Μαζί τα φάγαμε!

Provato said...

Αφρί και τα κοάλα επίσης!

Πηγκουί, αυτά ΟΝΤΩΣ μαζί τα φάγαμε, μη το πεις του Παγκάλου όμως

Hfaistiwnas said...

Ποιός λέει τέτοιες υπερβολές;;;

Provato said...

hfaistiwna google them και θα τα μάθεις όλα, καλήμέρα!