Wednesday, September 05, 2012

Βουτιά στα βιβλία 3: "A visit From the Goon Squad", Jennifer Egan

Πολυβραβευμένο, μοσχοπολουλημένο και πολύ πολύ διασκεδαστικό αυτό το γρήγορο, ρυθμικό, μοντέρνο, πραγματικά απολαυστικό μυθιστόρημα πήρε το βραβείο Pulitzer μυθοπλασίας το 2011 και πολλές διθυραμβικές κριτικές από τους πιο σκληρούς κριτικούς. Δικαίως. Αποτελείται από περίπου 20 σύντομες ιστορίες (μία από τις οποίες έχει μορφή παρουσίασης Power Point! Εξαιρετική ιδέα, εξίσου εξαιρετική υλοποίηση).

Οι ιστορίες - που συνδέονται μεταξύ τους και στο τέλος έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο κύκλο που περικλύει όλους τους ήρωες - μας μεταφέρουν στις ζωές πολλών διαφορετικών πρωταγωνιστών σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Από την Νέα Υόρκη του μέλλοντος (μετά από από μία μεγάλη απροσδιόριστη αλλαγή – ή ίσως καταστροφή), βρισκόμαστε στις σαβάνες της Αφρικής στην δεκαετία του 70, όπου μία ομάδα βαριεστημένων Δυτικών προσπαθεί να έλθει σε επαφή με την άγρια φύση – και τα καταφέρνει, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε. Από τα μυστήρια που κρύβει η ζούγκλα – κρησφύγετο ενός δικτάτορα του Τρίτου Κόσμου, μεταφερόμαστε στην Νάπολι των 90s όπου ένας καταθλιπτικός Αμερικάνος καθηγητής πανεπιστημίου αναζητά την έφηβη εξαφανισμένη κλεπτομανή ανηψιά του...

Τα ταξίδια δεν είναι μόνο σε διαφορετικούς τόπους και εποχές αλλά και στον πλούτο που κρύβει η ζωή ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, στην προσωπική αφήγηση του ίδιου ανθρώπου. Ένας ήρωας που είναι στα όρια της απόγνωσης στην μία ιστορία, σε μία επόμενη, μερικές δεκαετίες μετά βρίσκεται στην πιο ευτυχισμένη στιγμή του. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ερεθιστικό για την φαντασία το τέχνασμα είναι πως στην δεύτερη διήγηση ο πρωταγωνιστής, που είχε βασικό ρόλο στην πρώτη, είναι περιφερειακή φιγούρα. Ένας κομπάρσος που μαθαίνεις τι του συνέβη παρεμπιπτόντως, μόνο και μόνο διότι η μοίρα του αφορά έμεσα την δεύτερη ιστορία - που έχει όμως έναν άλλο πρωταγωνιστή, ένα άλλο θέμα. Και πιάνεις τον εαυτό σου να σηκώνει τα μάτια από τις σελίδες και να αναρωτιέσαι «πως εγίνε άραγε και ο Μπένυ που ήταν τόσο ευτυχής και τυχερός τότε, να είναι τώρα τόσο μπλεγμένος, τόσο διαφορετικός;». Και η φαντασία σου για λίγα λεπτά οργιάζει, σκέφτεσαι διάφορες εκδοχές και είναι αυτό μία ηδονή άλλου είδους, καλοδεχούμενη όσο και σπάνια.

Φαντασία, γνώση της πραγματικής ζωής, ευαισθησία στα ερεθίσματα και στην ζωή γύρω μας, αγάπη προς τον άνθρωπο (δηλαδή για τις σκοτεινιές του), χιούμορ (ικανότητα να μην αφήνει τίποτε στο απυρόβλητο, τίποτε που να μην βρίσκει την φαιδρή του εκδοχή, όσο ιερό και συγκινητικό και να είναι), εξαιρετικός ρυθμός... αυτές είναι λίγες μόνο από τις αρετές ενός βιβλίου που στα προσωπικά μου καλλιστεία λογοτεχνίας κερδίζει τον τίτλο «Ανάγνωσμα που θα ευχαριστήσει και τον... αλήτη αλλά και τον ακαδημαϊκό μέσα σου». Δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά, κάτι άκουσα για τον Πατάκη, (με επιφύλαξη) αλλά διαβάζεται εύκολα χωρίς λεξικό... και με μεγάλη μεγάλη χαρά. Η επιτυχία του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλη ώστε πριν από 1 χρόνο το αγαπημένο HBO αγόρασε τα διακαιώματα για να το γυρίσει σε σειρά. Όμως, αν θες μερικές ώρες πραγματικής απόλαυσης, μην περιμένεις ως τότε.

Δημοσιεύτηκε στο www.protagon.gr στις 6 Αυγούστου 2012

No comments: