Tuesday, September 22, 2015

Ιστορίες της γειτονιάς

Μόνο για 4 χρόνια ηχογράφησε τραγούδια σε δίσκους. Από το 1964 έως το 1968. Και όμως, κάποια από αυτά υπήρξαν, και είναι ακόμα, από τις πιο πολυτραγουδισμένες επιτυχίες του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ζαμπέτα, και όλους τους μεγάλους ερμηνευτές. Έπαιξε ως γκεστ σε δεκάδες ταινίες - γιατί εκτός από ανεπανάληπτη φωνή είχε και ανεπανάληπτη Ελληνική ομορφιά. Γέμιζε μόνος του το μαγαζί όπου εμφανιζόταν, όταν ο Καζαντζίδης ο ίδιος, μαζί με μερικούς ακόμα ερμηνευτές, την ίδια σεζόν τραγουδούσαν σε μισοάδεια αίθουσα. 


Κ ύστερα... το 1968, στα 28 του, χωρίς να δώσει εξήγηση, απεσύρθη από το τραγούδι. Οι εμφανίσεις κ οι ηχογραφήσεις σταμάτησαν. Γιατί; Πως; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το ήντερνετ μας μπερδεύει. Φαίνεται πως αφοσιώθηκε στην οικογένειά του. Αλλά το 1979 χώρισε. Το 1986 αγόρασε ένα ταξί κ εργαζόταν ως οδηγός. Τότε άρχισε πάλι κ τις σποραδικές εμφανίσεις. Αλλά το τρένο της επιτυχίας είχε χαθεί. Το τραγούδι είχε αλλάξει, αυτός είχε μεγαλώσει, το κύκλωμα τον είχε ξεχάσει. Λίγο μετά παντρεύτηκε την νεανική του αγάπη.
Μετά, έφυγε από την Αθήνα. Πήγε στην Χαλκίδα, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Πέθανε από καρκίνο στα 69 του, το 2009. 



Προχτές έκανα περίπατο κοντά στο σπίτι μου. 5 χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την γειτονιά. Λίγα βήματα από την πολυκατοικία μου, σήκωσα πρώτη φορά το κεφάλι ψηλά. Και είδα την φθαρμένη πινακίδα μιας υπόγειας κλειστής ταβέρνας. Που, ρώτησα κ έμαθα, λειτουργούσε έως περίπου το 1985 - 1988. Με πρώτο όνομα τον "ξεπεσμένο" από επιλογή, λόγω δικής του απόφασης, (φήμες λένε εξ´ αιτίας μιας συζύγου που ζήλευε πολύ) Πάνο Τζανετή.

Ο Πάνος. Ο σπάνιας ομορφιάς. Ο χαρισματικός τραγουδιστής των "´Ηρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου", "Τι σου έκανα και με εγκατέλειψες", "Βοριάς είναι η αγάπη σου", "Πέρα από τη θάλασσα", και του κλασικού ύμνου "Δεν έχει δρόμο να διαβώ".
Αυτός ο θρυλικός άνθρωπος τραγουδούσε για χρόνια στην γειτονιά μου. Σε μια υπόγεια ταβέρνα. Πρώτο όνομα.
Η πόλη είναι γεμάτη ιστορίες, αναπνοές ανθρώπων. Μερικές από αυτές τις αναπνοές, περνούσαν από ένα λαρύγγι που θα μείνει στην ιστορία. Και ας πήρε μια λάθος απόφαση.

3 comments:

serenata said...

Πρώτη φορά ακούω το όνομα του.
Τα τραγούδια γνωστά.
Παράξενη η ζωή του κι αν κατάλαβα δεν ξέρουμε πολλά γι αυτόν.

Καλό σου βράδυ:))

Anonymous said...

Ton thymamai poly kala,eihe ontos megalh epityhia !
Nomizo omos oti tragoudise kai polla tragoudia tou Markopoulou

Ti oraia pou hrisimopoieis tin ellinikh glossa! H allagh tropou grafhs se paei para poly. Harhka para poly pou xanadiavasa grapta sou ystera apo tosa hronia (10?) .Baino peon poly spania sta blogs,opos kai tosoi alloi.

Ypermikis





Provato said...

Ypermiki!! χαίρομαι που επικοινωνούμε μετά από τόσα χρόνια!

σε ευχαριστώ πολύ παλιές φίλε (ναι είναι 10 χρόνια!)

δεν ξέρω αν το έμαθες αλλά έβγαλα και βιβλίο :) και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό... εκεί να δεις άλλο τρόπο γραφής χεχε

σε φιλώ πολύ πολύ