Wednesday, February 08, 2006

Τι ετοιμάζει το 'αγαπημένο" μας google?

Όλο και περισσότερες πληροφοριές ακούγονται και διαβάζονται τον τελευταίο καιρό ότι το google ετοιμάζει το δικό του "εναλλακτικό" δίκτυο internet.

Το ιδιωτικό δίκτυο θα βασίζεται στις καλωδιώσεις οπτικών ινών που είχαν δημιουργηθεί από πολλές εταιρίες στα τέλη της δεκαετίας του 90 καθώς αυτές προετοίμαζαν το Internet υψηλής ταχύτητας.

Αυτές οι καλωδιώσεις τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας στο χρηματιστήριο το 2000. Είναι όμως καλωδιώσεις που δουλεύουν μία χαρά και καλύπτουν μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν το google τις αγοράσει από τις εταιρίες που τις δημιούργησαν, ουσιαστικά θα έχει στην κατοχή του ένα πανέτοιμο δίκτυο internet έτοιμο να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή.

Εκτός από αυτό, το μεγαλύτερο brand name της εποχής μας, ετοιμάζει και το δικό του φτηνό υπολογιστή που οι γνωρίζοντες από το χώρο της τεχνολογίας λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται όχι τόσο για computer όσο για το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στο pc και την tv, με μία μικρή "απόκλιση" προς την πλευρά της τηλεόρασης.

Το νέο αυτό μηχάνημα, το google pc, που θα στoιχίζει περίπου 100(!) δολλάρια, θα λειτουργεί κάπως έτσι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες: θα προσφέρει τις βασικές λειτουργίες ενός "συνηθισμένου" pc (επεξεργασία κειμένου, spreadsheets κ.λπ.) αλλά την ώρα που ο χρήστης θα κάνει τη δουλειά του θα προβάλονται στην οθόνη του διαφημίσεις που θα τον αφορούν (το pc θα είναι μονίμως συνδεδεμένο στο internet...).

Ουσιαστικά το κοινό χαρακτηριστικό του με την τηλεόραση είναι ότι ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα επιλογής μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο "μπουκέτο" sites και πληροφοριών που το ίδιο το google θα επιτρέπει να φτάνουν στην οθόνη του πολύ φτηνού pc. (όπως γίνεται τώρα με τα τηλεοπτικά κανάλια - για να δεις μία εκπομπή πρέπει να την εκπέμπει ένα κανάλι, αλλιώς...)

Υπάρχει ο φόβος ότι ο συνδυασμός αυτού του pc με ένα δίκτυο που ανήκει στο google θα επιτρέπει να "στέλνει" στις οθόνες των χρηστών μόνο τις ιστοσελίδες που το ίδιο το google επιτρέπει (επειδή πληρώθηκε, ας πούμε, από κάποιον διαφημιζόμενο ή από μία κυβέρνηση...)


νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά νέα.

4 comments:

Rodia said...

Το Σεπτέμβρη θα ξέρουμε καλύτερα τι θα συμβεί με τον κ. Γούγλη.. Τότε δεν εκπνέει η σύμβαση του κ. Γιάχου;

:-)

Provato said...

what do you know that I don't know rodia? gia enimerose ton filarako sou!!!!


mpe mpeee

J95 said...

Το πρώτο είναι λογικό για μια εταιρεία που διακινεί τόσο τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Το δεύτερο μάλλον είναι μύθος, και βασίζεται στο ότι πολλοί θεώρησαν ειδήσεις τις προβλέψεις κάποιου δημοσιογραφίσκου των LA Times.

Provato said...

Thank you ρε Μητσ!

μπε μπεεε