Tuesday, June 06, 2006

Αλήθεια

Τα πράγματα για μένα είναι απλά. Σκληρά μεν, απλά δε. Μία μαλακισμένη παιδική αταξία, από αυτές που γίνονται και γίνονταν κατά εκατομμύρια στις αυλές των σχολείων όλου του κόσμου, έφτασε στο έγκλημα από «κακή στιγμή». Δεν ξέρω πως και τι συνέβη, αλλά μία κακή σπρωξιά έγινε αιτία να σκοτωθεί ένα παιδί. Και μετά οι 5 μπούληδες κατατρόμαξαν και προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο να κουκουλώσουν αυτό που έκαναν, όπως θα προσπαθούσαν να κρύψουν ότι έσπασαν το βάζο στο σαλόνι. Μάλλον μετά ανακάτεψαν και κανέναν ενήλικο, ο οποίος με την ίδια ψυχολογία μπήκε στην διαδικασία να «γλυτώσει» το παιδί του, το ανήψι του, το εγγόνι του, από τις συνέπειες μία μαλακισμένης εφηβικής επιπολαιότητας που έγινε τραγωδία.

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν, έστω και μόνο για παραδειγματισμό, δεν λέω ότι δεν πρέπει να «πέσουν» πάνω σε όλους τους εμπλεκόμενους ειδικοί, ψυχολόγοι και άλλοι, για να απορροφηθούν όπως γίνεται καλύτερα οι κραδασμοί όλου αυτού του φριχτού πράγματος... Δεν λέω πως δεν θα έκανα ότι περνά από το χέρι μου για να ζήσει την ζωή, αυτή την υπέροχη πουτάνα, το καημένο το παιδί που πέθανε. Δε λέω ότι δεν φρικάρω όταν σκέφτομαι την μητέρα του...

Αλλά δεν θεωρώ ότι το γεγονός είναι σύπτωμα μίας κοινωνίας που σαπίζει, ούτε ότι όλα είναι κατεστραμένα, ούτε ότι η ελληνική επαρχία είναι μία ζώνη νεκρών ψυχών.

Αν το καλοσκεφτείς όλο αυτό είναι ένα άψογο παράδειγμα της φράσης που λέει ο λαός «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος». Και όλες οι άλλες ερμηνείες, απλά παίζουν το παιχνίδι των μέσων μι έψιλον που πρέπει να ουρλιάξουν για να ακουστούν δυνατότερα από τα άλλα μέσα... Αρνούμαι να πανικοβληθώ γιατί απλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθώ.

Έτσι το βλέπω εγώ – και για να στο πω και αλλιώς, η εποχή μας δεν είναι χειρότερη ή καλύτερη από άλλες εποχές... είναι απλά διαφορετική.

Μην χάνεις λοιπόν την ψυχραιμία σου...

Γιατί ακόμα και αν όντως οι εποχές είναι πιο «δύσκολες» από όσο θέλω να πιστεύω, οι πανικοί δεν βοηθάνε καθόλου να λύσουμε το όποιο πρόβλημα...

8 comments:

bbchris said...

Κοίταξε τα κόμικς της δικής σου παιδικής ηλικίας και κοίταξε της σημερινής...
Θυμίσου τι ήθελες να σου φέρει ο Αι-Βασίλης και ρώτησε έναν 11χρονο τι θέλει να του φέρει...

Όταν ένα παιδί είναι εξοικιωμένο με την βία, μέσα απ' τα παιχνίδια του, το πιθανότερο είναι να επιστρέψει βία. Γιατί κατά βάθος πιστεύει ότι το να σκοτώνεις είναι παιχνίδι. Όπως playstation.

Provato said...

chris, αν έβαζες ένα παιδί του τότε να δει κόμιξ του σήμερα, ναι θα υπήρχε πρόβλημα...

αλλά ένα παιδί του σήμερα έχει πάθει μιθριδατισμό είτε θέλουμε να το ομολογήσουμε είτε όχι...

και μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στο Θέαμα και την Πραγματικότητα.

Ακριβώς επειδή είναι παιδί του σήμερα..

μπεεε

ZissisPap said...

Συμφωνώ στο No Panic!
Συμφωνώ στο ότι η εποχή μας είναι απλά διαφορετική, ίσως όχι και τόσο σκληρή όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Όσοι διάβασαν το μονόστηλο του Λευτέρη Παπαδόπουλου στα χτεσινά ΝΕΑ θα καταλάβουν τι εννοώ.

Το θέμα είναι αν "μία κακή σπρωξιά έγινε αιτία να σκοτωθεί ένα παιδί" είναι κάτι απλό ή ήταν επιδίωξη να γίνει κάτι κακό.
Ήταν αυτή η κίνηση απλή παιδική ενέργεια παιχνιδιού ή ήταν επίθεση μέχρι θανάτου;
Μήπως ήταν κίνηση "Action Man";

aeipote said...

Φοβάμαι ότι η προσέγγισή σας δεν είναι απλή αλλά απλοϊκή. Έχετε παιδιά; Έχει σημασία το ερώτημα.

Καλή σας νύχτα.

Anonymous said...

".... και μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στο Θέαμα και την Πραγματικότητα ..."
έχω τους ενδοιασμούς μου μπέ σε αυτό.
Συμφωνώ απολύτως με τον sigmund_01

Anonymous said...

Από κατα λάθος σπρωξιά δεν είναι έγκλημα αλλά ατύχημα.

Ποιος γαμημένος ενήλικος είπε σε αυτά τα παιδιά να κινηθούν κατα αυτό τον τρόπο δηλαδή να το κρύψουν επιμελώς?

Υπάρχουν ευθύνες τόσο στα παιδιά όσο και σε κάποιον ενήλικο που μεθόδευσε όλες τισ κινήσεις.

Anonymous said...

και η φωτογραφία με το στρουμπουλό μωρό και το χαριτωμένο σαρ πέι είναι πολύ "γλυκούλα"...

ξερνάω...

Provato said...

Μία παρατήρηση μόνο θέλω να κάνω που με γεμίζει αισιοδοξία. Παρατηρώ ότι από τις απαντήσεις τις πιο "χαλαρές" και "αισιόδοξες" τις έδωσαν δύο πρόσωπα που στο παρελθόν ή και τώρα ανακετεύονται πολύ στην διαπαιδαγώγηση παιδιών και την ανατροφή τους. Πράγμα που σημαίνει ότι ήδη εκεί υπάρχουν δύο εστίες ανίστασης στην υστερία των ΜΜΕ. (αναφέρομαι στην all_the_animals και στην bigger_than_life... αλήθεια ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε το όλο θέμα αλλά και ο τρόπος που διατυπώσατε την άποψή σας ήταν πολύ πιο εύστοχη στο να εκφράσει αυτό που ήθελα να πω...).

Αγαπήτέ aeipote γενικά σε αυτό το blog δεν μιλάμε στον πληθυντικό... μπε μπεεεε :-) όχι δεν έχω παιδιά, αλλά αληθινά δεν μπορώ να καταλάβω που το πας... το μόνο που μου έρχεται σο μυαλό να σου πω είναι ότι βρίσκω πολύ πιο απλοϊκή την ερμηνεία "για όλα φταίει η βία γύρω μας...".

sigmound, lacerta Και γιώργο δεν λέω ότι αυτό που συνέβη ήταν ασήμαντο και μη-διαστραμμένο. Σαφώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην όλη αυτή φάση, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι δικαιολογεί πανικούς και αιτιολογεί καταδικαστικές αποφάσεις για την εποχή μας εν γένει!

whatever... Μπράβο! είσαι ξεχωριστός και έχεις και υψηλό αισθητικό κριτήριο. Μπορείς να χαλαρώσεις τώρα;