Sunday, September 24, 2006

εκλογικεύσεις

έχω ένα φίλο.

τον λένε προβατάκο - εγώ δεν τον αγαπώ και τόσο πολύ, ούτε και εκείνος είναι και ο καλύτερος στην συμπεριφορά απέναντί μου.

Παρόλα αυτά τα βρίσκουμε. Λίγο επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, λίγο επειδή είμαστε φίλοι όσα χρόνια ζω, λίγο επειδή όταν δυσκολεύον τα πράγματα και έρχονται τα ζόρια του λέω μία φράση που όλο τα αποσυμπιέζει ή μου λέει μία φράση και με ξανασυνδέει με τον κόσμο...

απόψε το βράδυ μου είπε παλί μία μεγάλη σοφία που κάπως σαν να γλύκανε λίγο αυτόν τον μεγάλο, βαρύ, πικραμένο Σεπτέμβρη:

οι άνθρωποι αν γοητεύονται τόσο πολύ από την έννοια του "κακού" είναι διότι μας κάνει μία μεγάλη εξυπηρέτηση: μας δίνει ένα εργαλείο, μία μέθοδο, για να εξηγήσουμε αυτά που μας πονάνε. και ένας εξηγημένος πόνος είναι πιο μπορετός από έναν πόνο ανεξήγητο, έναν πόνο που μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, απλά επειδή ...τυχαίνει.

Παράδειγμα:

Πέθανε ο μπαμπάς από καρκίνο: κάπνιζε. για αυτό.

η ελένη μπήκε στο ίδρυμα μετά από πενήντα απόπειρες: μεγάλωσε χωρίς γονείς. για αυτό.

Ο Σταμάτης κεράτωσε τον Δημήτρη. χωρίζουν: Ο Δημήτρης ήταν όλο με τη δουλειά σκεφτικός. για αυτό.

Μία καταιγίδα έπνιξε την Νέα Ορλεάνη: δεν ήταν καλό το σύστημα αποχεύτευσης. για αυτό.

... υπάρχουν όμως κάποιες φορές, που έχω την αίσθηση (μου είπε απόψε ο προβατάκος μου) ότι είναι πάρα πολύ περισσότερες από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε, που:

ο μπαμπάς πεθαίνει γιατί απλά σώθηκε το καντήλι του, που λένε...

η ελένη τρελλαίνεται διότι απλά μισεί τον εαυτό της...

Ο Σταμάτης κερατώνει τον Δημήτρη διότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην γοητεία του Βαγγέλη

και η καταιγίδα πνίγει την Νέα Ορλεάνη διότι είναι πολύ πολύ δυνατή...

δεν εξηγούνται όλα - και σίγουρα το κακό δεν τα εξηγεί όλα αυτά που γίνονται και δεν μας αρέσουν...

6 comments:

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Όλα υπάρχουν στην ζωή, όλα τα συμπεριλαμβάνει- και τα δικαιολογημένα και τα αδικαιολόγητα, και τα αναμενόμενα και τα τυχαία, και τα εξηγούμενα και τα ανεξήγητα! Κι αν όλα ερμηνεύονταν με τον νόμο του αιτίου και του αιτιατού, δεν θάταν ζωή αυτό, αλλά μαθηματικά! Υπάρχουν, λοιπόν, πράγματα κακά, που εξηγούνται κι άλλα που δεν εξηγούνται κι είναι καλύτερα έτσι για πολλούς λόγους. Αν όλα εξηγούντο λογικά με μιαν απλή εξίσωση ή συνεπαγωγή, τούτο θα σήμαινε πως ο άνθρωπος είναι παντοδύναμος κι ο κυρίαρχος του κόσμου του. Μεγάλο βάρος αυτό κι ευθύνη, που δεν ξέρω κανέναν να την θέλει, γιατί θα σήμαινε, επίσης, πως όλα τα κακά προβλέπονται κι εμείς θα μπορούμε ή πρέπει να κάνουμε κάτι για να τα προλαβαίνουμε... Τέτοια τύψη ποιός την αντέχει; Ίσως ούτε καν οι πολιτικοί μας και, πάντως, όχι εμείς!

Anonymous said...

προς προβατάκο και aster-oid:
νομίζω πώς ελάχιστα είναι αυτά που δεν εξηγούνται (π.χ. ο Έρωτας -αν και σηκώνει συζήτηση και αυτό -ή τύχη /ατυχία με την ένννοια του ανατρεπτικά απρόβλεπτου ! ). Όλα τα άλλα , μα όλα τα άλλα , σαφώς εξηγούνται και ερμηνεύονται ή τουλάχιστον επιδέχονται κάποιας ερμηνευτικής προσέγγισης . Είναι θέμα επιλογής : Πόση δόση λογικής και πόση μεταφυσικής θα χρησιμοποιήσω . Η λογική αυξάνει τις ευθύνες -ενοχές μου , η μεταφύσική την ευλογημένη και τεμπέλικη μοιραλατρεία μου .Ο καθένας μας χρησιμοποιεί την αναλογία που αντέχει .

προβατάκο σε e-συμπαθώ πάρα πολύ για να e-αισθάνομαι ότι ο Σεπτέμβρης σε '' πιέζει'' . Ελπίζω να είναι περαστικό . Άλλωστε σε λίγο μπαίνει Οκτώβρης :) :)

amvro said...

X X

Xilaren said...

xxx kai apo emena

(giati pikramenos, probatako mou???? ela twra)

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Ουσιαστικά δεν διαφωνούμε, Jack, ένα μείγμα είναι η ζωή, πούχει απ' όλα. Αν, όμως, ο έρωτας είναι ανεξήγητος, όπως θεωρώ κι εγώ, τότε σαν να μου φαίνεται πως το κομμάτι της ζωής μας, που (θάπρεπε να) είναι το μεγαλύτερο, δεν επιδέχεται λογική εξήγηση κι ερμηνεία - αλλοιώς ασφυκτιά κι αυτός κι η ζωή μας κι εμείς μαζί τους...

Provato said...

aster-oid είσαι μέσα το μυαλό μου. έτσι νιώθω μερικές φορές, τόσο συμφωνώ μαζί σου!


vales-koupa Καλέ μου καθόλου δεν συμφωνώ με σένα... επίσης έχω να παρατηρήσω και κάτι άλλο. Δεν είναι και απαραίτητο ότι επειδή κάτι δεν μπορώ να το εξηγήσω είμαι και μοιρολάτρης απέναντι του! Εγώ τουλάχιστον τα παλεύω και τα ανεξήγητα όπως και τα εξηγημένα! έτσι νομίζω πρέπει!

...αμοιβαία τα αισθήματα, το ξέρεις δεν είναι; φιλί μπεεεε!

Αμβρόσιε μου φιλί μεγάλο. :-))

xilaren Μπεεεεεεεεεεεγάλο φιλί στα μάγουλα!!! χιχιχι!