Friday, March 16, 2007

Πλάτσα πλούτσα πλάτσα πλίτσι - το πρόβατο θα σε ζαλίσει


Άκου τώρα να δεις τι μου ήρθε...

όσο και αν φαίνεται ανόητο, ρηχό, εντελώς χαζοβιόλικο στις δύσκολες εποχές που ζούμε...

για μένα το σημαντικότερο πράγμα που πέτυχα για τον εαυτό μου το 2006 (το σκεφτόμουν κοντά στις γιορτές που όλοι κάνουμε τους απολογισμούς μας...) είναι ότι "κατάφερα" να κάνω κομμάτι της καθημερινότητάς μου την άσκηση - το κολύμπι that is.

Ρε γαμώτο, πραγματικά δεν ξέρω αν μπορώ να σου μεταφέρω, αγαπημένε, sexy, πανέμορφε καλλιεργημένε αναγνώστη το πόσο καλό μου κάνει. Δεν αναφέρομαι βέβαια στο αισθητικό κομμάτι του πράγματος, στο ότι με την άσκηση κάνεις σωματάκι τραγανό και τρυφερό (πως θα μπορούσα άλλωστε - ξέρεις πόσο βαθύς και ουσιαστικός είναι ο προβατάκος σου...χιχιχι) αλλά στο ψυχολογικό.

Στα διάφορα αμερικάνικα περιοδικά ψυχολογίας που ξεφυλλίζω κατά καιρούς διάβαζα πολύ συχνά πόσο καλή είναι η συχνή άσκηση για την ψυχολογία και την διάθεσή. Για μένα (που συχνά βασανίζομαι από εναλλαγές στις διαθέσεις μου και μελαγχολίες) αυτό ήταν το πιο σημαντικό, πέρα από το ότι ας πούμε θωρακίζεις την υγεία σου ή αποκτάς κορμάρα (...άνευ σημασίας στην περίπτωση μου: αρέσω με το sexy κοιλάκι μου και τα μερικά κιλά επιπλέον...).
Ήθελα πολλά χρόνια να "βρω" την αυτοπειθαρχία και να οργανωθώ ώστε να αρχίσω λοιπόν να ασκούμαι... και, ω του θαύματος, τον προηγούμενο Μάη το κατάφερα. Και δοξάζω τον θεό! (ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι). Μία σειρά από θετικές συγκυρίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μπορέσω να πιάσω την αρχή: άνοιξε πολύ κοντά στο σπίτι γυμναστήριο με πισίνα - έπιασα την καινούργια δουλειά, επίσης πολύ κοντά στο σπίτι (αλλά και στο γυμναστήριο) - και βρέθηκα με λίγα χρηματάκια διαθέσιμα.

Έτσι λοιπόν το άρχισα. Και δεν έχω λόγια να σου πω το πόσο καλό μου κάνει.

Θέλω να σου πω να το κάνεις κι εσύ. Θέλω θέλω θέλω θέλω... ΘΕΛΩ ΘΕΛΩ ΘΕΛΩ. θα σου κάνει απίστευτο καλό. εσύ για σένα - καλό. ούγκ!

βρήκα στο diet blog μία λίστα πολύ υπέροχη με 10 ιδέες που θα σε βάλουν στο mood και θα το κάνουν και πιο εύκολο αν το αρχίσεις. Τη μεταφράζω και στην προσφέρω:


  1. Γνώθι σαυτόν - συγκεκριμένα την ώρα που ο οργανισμός σου προτιμά να κάνει άσκηση. Ποιο το νόημα να ξεκινήσεις πρωινή προπόνηση όταν είσαι βραδυνός τύπος; ακόμα και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις, θα το παρατήσεις... ενώ αν ασκείσαι την ώρα που ταιριάζει στο σώμα σου και την ιδιοσυγκρασία σου, θα είναι και πιο αποδοτικό αλλά και θα σου φανεί πιο εύκολο τον πρώτο καιρό.

  2. Γνώθι σαυτόν - ντάιλαντή τις συνθήκες που γουστάρεις να ασκείσαι. ...εγώ για παράδειγμα, φρικάρω στις αποστειρωμένες αίθουσες των γυμναστηρίων, με τους σφίχτες που κοιτάζονται λαθραία στους καθρέφτες και τις γκόμενες που τσεκάρουν μην τυχόν και τσαλακώθηκε η φορμίτσα μίου μίου (μην ξεράσω...). Αν έπρεπε να ασκούμαι εκεί, θα το παρατούσα σε 12 λεπτά. Αντίθετα, αισθάνομαι την πισίνα σαν το φυσικό μου χώρο. νερό νερό νερό νερό αγαπημένο... πλατσ πλουτσ πλατσ πλατσ! ούγκ! ...μου αρέσει και γιαυτό πηγαίνω μέσο όρο 5 φορές τη βδομάδα, παρά το ότι πήζει η μούνα μου στην δουλειά!

  3. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να βαριέται. Βρες 4-5 πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και ενάλλασέ τα. Εγώ ας πούμε άλλες μέρες κάνω 1500 μέτρα σερί, άλλες μέρες κάνω 15 πολύ γρήγορα κατοστάρια, άλλες μέρες κάνω ένα συνδυασμό... κάποιες άλλες, δε, αρπάω ένα κοκτέηλ και άνω πλατς πλούτς μόνο για χαλάρωση! το να μην βαριέμαι με βοηθά να μην το παρατήσω!

  4. Είναι σπαστικό αλλά... προγραμμάτισε την άσκησή σου. Έτσι όπως είμαστε όλοι πηγμένοι και με χιλιάδες πράγματα στο κεφάλι μας, είναι απαραίτητο. Εγώ ας πούμε, κάποια στιγμή προς το μεσημεράκι που λίγο πολύ ξέρω πως ψιλοδιαμορφώνεται η μέρα μου, λέω "κατά τις 9 θα την κάνω για πλατς πλουτς...". ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΗΡΩ! ΑΚΟΜΑ και αν είμαι πτώμα, ξεθεωμένος ή με έχει πάρει γκομενάκι να πάω σπίτι του για τρελίτσες και σεξάκι! (αλλιώς, άμα δεν κρατάς τον προγραμματισμό, πιο το νόημα να τον κάνεις;).

  5. φαίνεται κουλό και πολύ κλισέ, αλλά το να ξεκινήσεις την όλη φάση με κάποιον που θέλει κι εκείνος να αρχίσει να φροντίζει τον εαυτό του βοηθά πολύ. Εντάξει δεν είπα να πηγαίνεις μόνο με κολλητό για γυμναστική, αλλά προσπάθησε ας πούμε να σου εξηγήσει κάποια παλιά καραβάνα (έντερ προβατάκος...) τα καλά της γυμναστικής και θα δεις ότι θα βρεις εκεί πολλούς λόγους να κάνεις το πρώτο βήμα. γιο! ουγκ!

  6. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: προσπάθησε όσο μπορείς να απολαύσεις το γαμάτο (σαν μετά το sex με την αγάπη σου...) συναίσθημα που σε πλημμυρίζει όταν έχεις τελειώσει την "προπόνηση". Εγώ αισθάνομαι μία τρομερή ανάταση. Νιώθω την σεροτονίνη να πλημμυρίζει όλο τον εγκέφαλο, είμαι ευχάριστα κουρασμένος... ομολογώ ότι μερικές πολύ καλές ιδέες τόσο για την δουλειά όσο και για ποστς τις είχα αμέσως μετά μία ώρα γεμάτη κολύμβηση.

  7. ΞΕΚΟΛΛΑ από την γαμωνοοτροπία ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ. ξεκόλλα. δεν σημαίνει ότι για να πας να ασκηθείς πρέπει να κάνεις 60 χλμ τρέξιμο και να σηκώσεις 170 κιλά βάρη. Ακόμα και 10 λεπτά απλωτές χαλαρές είναι καλύτερο από 10 λεπτά καθισιό στο γραφείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά αν έχεις πάρα πολύ καιρό να αθληθείς, όπως ήμουν εγώ όταν ξεκίνησα πέρισυ τον Μάη. Οι πρισσότεροι που το παρατάνε ή πουτ δεν το αρχίζουν είναι διότι θέλουν από τις πρώτες βδομάδες να κάνουν την προπόνηση που έκανε ο Τζώνυ Βάσιμίλλερ όταν γύριζε τον Ταρζάν! δε γίνεται!

  8. Να είσαι έτοιμος να δεχτείς ότι, σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνεις κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό σου, ίσως έρθει και μία αναθεώρηση στις προτεραιότητές σου. Παράδειγμα: εγώ όταν ξεκίνησα να κολυμπάω διαπίστωσα ότι δεν γινόταν να τρώω άστατες ώρες - έπρεπε να φροντίζω να ρυθμίζω έτσι το φαγητό μου ώστε να συμπέφτει με τις ώρες που θα μπορούσα να πάω να κολυμπήσω.

  9. Βάλε σιγά τον εαυτό σου στην νοοτροπία ότι η άσκηση είναι "δίαιτα" με την αρχαία έννοια της λέξης - δηλαδή, τρόπος ζωής! Πως να στο πω ρε παιδί μου... ναι, είναι ωραίο να θες να χάσεις το μπυροκοίλι, αλλά αν θες να είσαι πάντα καλά, σε ισσοροπία και να κάνεις κάτι για την υγεία σου τότε καλό είναι να πάρεις απόφαση ότι... θα το κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όπως πίνεις νερό. ή όπως κάνεις sex. ...μπορείς να ζήσεις χωρίς να εργάζεσαι; ΌΧΙ! έ,το ίδιο είναι και με την άσκηση - το κορμί μας είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ να ασκείται, περισσότερο από όσο είναι προγραμματισμένο να κάνει καθισιό και ρούχλα στον καναπέ.

  10. Πάρτο απόφαση: Πιο σημαντική και πιο αληθινή από την εξίσωση άσκηση=ομορφιά, είναι η εξίσωση άσκηση=υγεία και άσκηση=καλή ψυχολογία. Πίριοντ!

Αχ, ρε μωράκι σε ζάλισα αλλά ήθελα να το βγάλω από μέσα μου. ούγκ. Πάω να κολυμπήσω, αν και πτώμα. μπεεε μπεεε μπεεε (εδώ είναι το post που έκλεψα)

8 comments:

alienlover said...

"ευχάριστα κουρασμένος": αυτό αντιπροσωπεύει απόλυτα το πως ένοιθα όταν τέλειωνα την προπόνηση του στίβου. Το καλύτερο δε ήταν το πόσο ευχάριστα και ξεκούραστα ξυπνούσα την άλλη μέρα το πρωί.
Τώρα στίβο δεν πάω, αυτό ήταν προνόμιο της Ελλάδας, αλλά τώρα βγαίνω για τρέξιμο στις όχθες του ποταμού δίπλα στο σπίτι μου.
Και όπως είπες κι εσύ, το σημαντικό είναι να μη βαριέσαι.
Πότε κάνω μπιτάτα κατοστάρια, πότε χαλαρό τζόκινγκ, ακόμα ακόμα περπατάω. Και νιώθω τόσο ωραία μετά. :)
καλό σου-κου καλό μου μπε :)

gsus said...

Με άγχωσες.

Good As You said...

Μπράβο... Έτσι ακριβώς είναι.. .Άντε κ φέτος στην παραλία να σκίσεις...χχχ

Anonymous said...

είστε πιο βαρετός κι από τα μπρόκολα

Anonymous said...

Σ ευχαριστώ, γιατί με έσπρωξες ακόμα περισσότερο...έχω τα πάντα έτοιμα για να πάω μπλούμ αύριο βράδυ!!! Σε γλυκοφιλώ Ε

Tanila said...

Ti να σου πω νεαρέ.
Ξεκίνησα γυμναστήριο προ τετραετίας με σκποπό να χάσω 2-3 κιλά μετά από μια δύσκολη περίοδο και να σφίξει το κορμί/ φύγει η κυτταρίτυδα (μπούτια).
Μετά από μια τετραετία με αδιάλειπτη παρουσία και δίχως απουσίες, θα έλεγα οτι ναι, έχω σφίξει. Σε σημείο που μου λεγαν οι γκομενοι να κόψω τα βάρη γιατί τα μπράτσα μου αρχίζουν να μοιάζουν αντρικά.
Έχω κάνει θαυμάσιους μυς στο πίσω μέρος των μπουτιών. Με όλη την αρχική κυτταρίτυδα σκαρφαλωμένη ΠΑΝΩ στους μυς, να αρνείται πεισματικά να γλυστρίσει... :-(
Και τα ψωμιά το ίδιο, γατζωμένα καλά στα μπούτια... :-(

Dastardly Kinkajou said...

Μεσιέ πρόβατος θα μας κάνετε την τιμή να μας πείτε ποιο κολυμπητήρι είναι αυτό και πού βρίσκεται; Καιρό ψάχνω ένα αλλά το κοντινό μου του Παναθηναϊκού είναι τόσο χάλια που προτιμώ να εξακολουθήσω να κάνω τις απλωτές μου στο βούρκο της αμαρτίας παρά εκεί μέσα. Σώζεις μια ψυχή, όχι αστεία!

Dastardly Kinkajou said...

cok merci lacerta :)