Sunday, November 18, 2007

Πολύ κρασί, πολλή θάλασσα και ο αρκούδος μου

ψάχνοντας και χαζεύοντας στο site του ΕΟΤ βρήκα υπέροχο κελεπούρι το οποίο και σου παρουσιάζω με μεγάλη υπερηφάνια αγαπημένε sexy αναγνώστη. Πρόκειται για μερικές από τις διαφημιστικές αφίσες του ΕΟΤ του 20 αιώνα.

Με το που τις είδα ανέβηκαν τα νοσταλγόνια στο αίμα μου 36%! (και να σκεφτείς ότι δεν ήμουν καν ζωντανός όταν βγήκαν).

...παρόλα αυτά, απεικονίζουν μία Ελλάδα που αν και δεν έχω ζήσει την έχω πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μου - ίσως επειδή είναι μόνο αποκύημα της φαντασίας μου, ίσως επειδή τέτοια Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα... λυγμ σωμπ κλαψ

Ένηγουέη! μερικές από αυτές είναι πραγματικά εξαιρετικές! enjoy!
αυτή του 47 είναι του Βασιλείου:

αυτή του 55 την έχει κάνει ο Βακιρτζής (είναι άραγε αυτός που έκανε και αφίσες κινηματογράφων; μπορεί... όποιος ξέρεις ας πει..):
αυτή είναι του Μόραλη και μου αρέσει απίστευτα τέλεια! από το 56:

τρελή πρώιμη σεβεντήλα αυτή εδώ, του 69 (η κοπέλα χρειάστηκε να μείνει τόση ώρα ακίνητη που έπαθε πάρεση το αριστερό κωλομέρι της και έτρεχε τον ΕΟΤ στα δικαστήρια):

εξηντατρίο είναι αυτή:

αυτή εδώ είναι του 38, γαμάτη, ναι;

εδώ πάμε ακόμα πιο πίσω στο 34, τότε που η Αιδηψός ήταν η Μύκονος της εποχής (χωρίς τα gay bar)

το 1948 την δουλειά την πήρε ο Τέτσης, μία χαρά τα κατάφερε:

επόμενη χρονιά επιλέγουμε να δείξουμε Άνδρο. Μία χαρά! δέχομαι να πάω για μπάνια:

το 67 έπεσε τρελό μαλλιοτράβηγμα στο σύλλογο ξεναγών ακρόπολης για το ποια θα εμφανιστεί στην φωτό, τελικά διαλέξαν αυτήνανε που είχε θείο χουντικό:

το 60 ο Βασιλείου αποφάσισε να κινηθεί ανατρεπτικά, και να δείξει κυριούλα χωρίς χέρια. Λένε ότι εκείνη την χρονιά η ακτές των ελληνικών νησιών είχαν γεμίσει ανάπηρους τουρίστες που επιτέλους ένοιωσαν ότι μία χώρα τους καταλαβαίνει:

το 56 ο Βακιρτζής πάλι δείχνει Απόλλωνα. Τα gay τουριστικά γραφεία δέχθηκαν καταιγισμό τηλεφωνημάτων - η πρώτη drama queen πατά το ψηλοτάκουνό του στα καλντερίμια της Μυκόνου και αρχίζει η μακρόχρονη παράδοση ότι Ελλάδα ίσον υπέροχος προορισμός αδελφής τουρίστριας:

22 comments:

Provato said...

ζουζούνι αν κάνεις κλικ πάνω στις εικόνες ανοίγουν μεγαλύτερες. σου συνιστώ να τις δεις με λεπτομέρεια και να τις κρατήσεις στο αρχείο σου, λένε.


μπεεεε :-)

amvro said...

63 dagkoto, einai poli afairetique...hahaha

filakia

BLUEPRINTS said...

καλές είναι, κάνα δυό τις θυμάμαι (yes I'm old) τις άλλες μόνο σε ελληνικές ταινίες εποχής κι αν, τέλεια έκθεση αφισσών πάντως, μπράβο

Anonymous said...

Αυτή του 63 μ'άρεσε πολύ.Θα την ονόμαζα:Χρώματα κι αρώματα.
Μια άλλη αφίσα μού θύμισε την Άνδρο.Το μοναδικό νησί που δεν αγάπησα.Ανατριχιάζω ακόμα όταν θυμάμαι την κρυάδα και την πλήρη αδιαφορία των κατοίκων της.Κλαψ Λυγμ.Αντιτουριστική συμπεριφορά!
Ωστε έχει και γκει μπαρ η Αιδηψός.Χε χε..Για τους συνταξιούχους;

Υπερμίκης

JustAnotherGoneOff said...

Σίγουρα είναι του ίδιου ζωγράφου, του Γιώργου Βακιρτζή. Η αισθητική είναι ολόιδια.

ΗarryTsopanos said...

Δεν θα επρεπε να εχουν βγαλει μια αφισα με φοντο την Ζωζω Σαπουντζακη στην Πλακα?Εκει να δεις τουρισμο που θα ειχαμε.

enteka said...

super extra πολύτιμο ποστ. δε ξέρω γιατί πιο πολύ μου άρεσε η ναϊφ άνδρος

Anonymous said...

Μου αρέσει του Βασιλείου, έχει κάτι από Κόντογλου

Anonymous said...

To '63 άπαιχτο. Το '38 μπλιαχ. Ο Βακιρτζής ναι, ο ίδιος, Ι know it for a fact.Τωρα που το σκέφτομαι θα κάνω πρότασις στον ΕΟΤ (και στον 'Αρη ως υπεύθυνο υπουργό) να διαφημίσεις εσύ την λατρεμένη, ηρωική και πολύχρωμη χώρα στα εξωτερικά. Καβάλα στ' άλογο, δίπλα σε θάλασσα και σε βαρκούλες, χωρίς χέρια και με χτένισμα αλά Alexander the great! Και ως slogan πολλούς στίχους της Δημουλά!
π.χ.«‘Εχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς/ μα δε σκοτώνω άστρα».
Ή
«Πληγώνομαι σημαίνει – κοντά στ άλλα – αποκτώ γνώσεις. Ε, με λίγη παραπάνω μελέτη της ματαιότητας, ένα lower σοφίας, κουτσά-στραβά το παίρνεις…»

Anonymous said...

ενθυμούμαι κι εγώ από διακοπές στην Ανδρο ότι είχε κάτι το στοιχειωμένο και απόμακρο, μια γενική νεκρική παγωμάρα, βεβαια πολύ προσεγμένο το σκηνικό σχεδόν σαν αληθινό, αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν όταν πήγα να πάρω προφυλακτικά από παραδοσιακό φαρμακείο στη χώρα, αφού δεν τα είδα πουθενα τριγύρω, τα ζήτησα, εισέπραξα ένα απαξιωτικό βλέμμα από τον στριφνό φαρμακοποιό ο οποίος χάθηκε στα ενδώτερα για να φέρει το παράνομο συνωμωτικό προϊόν (νομίζω ότι άκουσα τον ήχο από κάτι ξεχαρβαλλωμένες κλειδαριές, αλλά δεν θέλω να γίνω μακάβριος), αλήθεια στην Άνδρο προτεσταντες είναι? κατά τα άλλα γαμώ τα ποστ, να βάλεις για δήμαρχος να τον γαμήσεις εκείνον τον σαφρακιασμένο του συνασπισμού

Unknown said...

Εγώ ψηφίζω το 55. Έχει κάτι από "Φσιτ Μπόινγκ", "Μαντάς, Μαντάς, νέοι άντρες στη Βουλή", και άλλες τέτοιες στιγμές του έγχρωμου summer-themed Ελληνικού κινηματογράφου εποχής;-)

Anonymous said...

Ο Μόραλης έχει πάντα κάτι που με συγκινεί βαθειά!
Το '63 το κουλο τι του βρήκατε; χάλια γραμματοσειρά, χάλια χρώμματα, γραμμή... σαν διαφήμιση πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής είναι.

Προβατέξ άλλαξες πάλι εμφάνιση βρε παιδί μου... αυτή είναι η αγαπημένη μου. Για πού προορίζονταν το photo shoot?!

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Ναι, πράγματι ο Γιώργος Βακιρτζής, αναγνωρισμένος και εξαιρετικός ζωγράφος, έκανε ΚΑΙ ζωγραφική ανεπανάληπτη για τις μετόπες κινηματογράφων.
Το αφιέρωμά σου εξαιρετικό - κρίμα που δεν την πολυπρολάβαμε όλοι αυτήν την Ελλάδα, που τότε δεν ήταν μονάχα αφίσα, αλλά ΚΑΙ πραγματικότητα - έστω και για λιγους!..

7Demons said...

Εξαιρετική δουλειά.
Είχαν παρουσιαστεί και σε έκθεση την περασμένη άνοιξη.

Τα-ενημερωμένα(χαχαχα)-7.
:-ΡΡΡ

Είδωλο said...

H αισθητικη 40-50 ειναι πραγματικα μαγευτικη...
Ειναι φανταστικα προβατε, ειλικρινα με ξεσηκωνουν να παω διακοπες και να θαυμασω μαγικα μερη και τοπια στα νησια/χωρια

Βεβαια ειναι και το γεγονος οτι δεν εχω κανει διακοπες εδω και 5 χρονια και εχω να φυγω απο την Αθηνα 1 χρονο και κατι για να παω μεχρι το Βραχατι (βλ. Κορινθο)

Anonymous said...

Η αφίσα του '38 τίνος είναι; (μήπως του Κωνσταντίνου Παρθένη;)

maria λεμονατη! said...

ααααψογες. ακολουθω συμβουλη ;)

The AdBlog said...

Που να δεις και του 2008...

Χαζοχηνα said...

Και γυρναω, που λες, χτες το βραδυ σπιτι και τι να δω? Εχω δωρο: μιαν Ελλαδα φρεσκια, ζουμερη, ολοδικια μου, που μυριζει οχι πευκο και θυμαρι αλλα παλιο αναγνωστικο και coppertone No. 2. Τι να σε πω βρε Προβατουλι? Aedipsos rocks!

xipasmenos said...

Είχες πάει στην έκθεση ρε προβατο;
Αντε ρε και εψαχνα παρεα να παω και δεν ερχοταν κανεις... shit

Χαζοχηνα said...

Εντωμεταξυ, μπορεις να μας πεις λιγα περισσοτερα για τον αρκουδο σου? Με ενδιαφερει το θεματακι ;-)))

Anonymous said...

kala, fovero, afti tou morali tin eixa sto domatio mou gia xronia..