Sunday, January 06, 2008

Ο Θεός της ανάγνωσης με έχει στα όπα όπα τελευταία

το 2007 διάβασα πάρα πολύ. και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για αυτό.

...ξέρεις τι γίνεται με το διάβασμα; Επειδή είναι πολύ καλό παιδί (το διάβασμα εννοώ) όσο ασχολείσαι τόσο σε ανταμοίβει! Πως;

Aποκτάς την τύχη του αναγνώστη και πετυχαίνεις, εντελώς τυχαία και αναπάντεχα, βιβλία διαμάντια, για τα οποία κανείς δεν σου έχει μιλήσει, πουθενά δεν έχεις ακούσει.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ατέλειωτες ώρες που πέρναγα σε τεράστια Αμερικάνικα βιβλιοπωλεία όπου για άλλο λόγο έμπαινα και τελικά τυχαίο στο τυχαίο έφτανα να ανακαλύπτω ένα μικρό ασήμαντο βιβλιαράκι, παλιό, χωμένο σε ένα μισοκρυμένο ράφι, ένα βιβλίο που εκείνη ακριβώς την στιγμή της ζωής μου μου έδινε μία απάντηση που είχα τόσο πολύ ανάγκη για να συνεχίσω...

Αυτό είναι η συσωρευμένη τύχη του αναγνώστη. Να ψάχνεις μία απάντηση σε ένα ερώτημα, μία λύση σε ένα πρόβλημα, μία σιγουριά για να λύσεις μία αμφιβολία, μία παρηγοριά για να ξεπεράσεις ένα πόνο, και να το ανακαλύπτεις εντελώς τυχαία σε ένα βιβλίο χωμένο σε ένα μισοκρυμένο ράφι, στα πίσω ενός τεράστιου βιβλιοπωλείου. Μου έχει συμβεί πολλές φορές αυτό στην ζωή μου. με σούπερ θετικά αποτελέσματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η γαλήνη στο μυαλό μου.

Το 2007 όπως σου είπα διάβασα πολύ. Και προφανώς για να με ανταμείψει ο Θεός του διαβάσματος μου έκανε δώρο προς το τέλος της χρονιάς ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ.

Λέγεται "τα Γενέθλια του Κόσμου" και είναι μία συλλογή μεγάλων διηγημάτων της Αμερικανίδας Ursula Le Guin.
(φρικτό εξώφυλλο, το ξέρω, αλλά μην κολλάς, σε παρακαλώ sexy viewer...)

Το βιβλίο το έχω τελειώσει εδώ και μερικές βδομάδες, από τότε έχω διαβάσει ακόμα 2, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι και να μιλάω για αυτά σε πρόθυμα αυτιά.

Το Ουρσουλάκι, η συγγραφέας δηλαδή που μπορεί να την γνωρίζεις από το Έπος της Γαιοθάλασσας, που είναι σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά καλλίτερος κατά πολλούς, γράφει επιστημονική φαντασία. or not!

...γιατί η αλήθεια είναι ότι, ναι, τα γραπτά της διαδραματίζονται σε φανταστικούς κόσμους, πολλά εκατομμμύρια χρόνια μετά, όπου η γη μας έχει καταστραφεί, και η γη μετά από τη γη μας επίσης έχει καταστραφεί και η ανθρωπότητα έχει εποικίσει άλλους πλανήτες και έχει ανακαλύψει άλλες υπάρξεις... αλλά επιστημονική φαντασία δεν τα λές.

Τα λες φιλοσοφία. Το Ουρσουλάκι γράφει βιβλία φιλοσοφικά. Γράφει για το πως σχετιζόμαστε με τον έρωτα, με το φύλο μας, με τον Θεό, με την οικογένεια, με το χρήμα.

Και, πρόσεξε, δεν γράφει βαρετά για αυτά. Κάθε άλλο. Οι ιστορίες της έχουν αγωνία, δράση, sex (πολύ sex!), μυστήριο... αλλά εκεί που γίνεται της κολάσεως ξαφνικά ο ήρωας, πιχή, λέει μία ατάκα, κάνει μία παρατήρηση που σκάει μέσα στο μυαλό σου σαν εκατομμύρια πυροτεχνήματα και σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον κόσμο. και σου κάνει την ψυχή "πιο δυνατή, πιο λαμπερή, πιο βαθειά".

Αυτό είναι για μένα η μεγάλη αξία του storytelling. Να σε κάνει να σκέφτεσαι αλλιώς, καλλίτερα για τον κόσμο και την ζωή. Και το Ουρσουλάκι το έχει αυτό το χάρισμα και με το παραπάνω. Δικαίως θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του καιρού μας. Και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον η αξία της θα λάμπει όλο και περισσότερο.

Πάρε και μία φωτό της για να δεις τι συμπαθητικιά είναι και γιατί την λέω Ουρσουλάκι:

να το πάρεις το βιβλίο. οπωσδήποτε. θα με θυμηθείς.

16 comments:

mahler76 said...

Oti tha diavaza vivliokritiki se afto to blog den to perimena....
Eho poli kairo na diavaso kati kai mou leipei afti i xehoristi embiria. Eho kamia 10aria anegihta akomi vivlia alla kai to diko sou kati borei na leei. An to diavaso tha soy steilo sholio...kali sou mera

Provato said...

δεν περίμενες βιβλίοκριτική στο provato; αρ γιου νάτς; ....χμ χμ χμ, μάλλον δεν με διαβάζεις από παλιά, γι αυτό εκπλήχτηκες. :-P


θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία το σχόλιό σου. μπεεε καλημέρα! :-)

cobden said...

Είχα διαβάσει παλιά τον "Αναρχικό των Δύο Κόσμων" από την Ursula Le Guin και μου άρεσε πολύ!Θα το έχω υπόψη μου!Thanks :)

Provato said...

codbenάκο εγώ τον διαβάζω τώρα, δεν τον είχα και τον απολαμβάνω.

νομίζω ότι αυτό θα σου αρέσει πάρα πολύ. μπεεε ;-)

revqueer said...

Πρόβατε, εννοείται πως θα το διαβάσω αλλά θα περιμένω να περάσει η εξεταστική πρώτα. Το έχω ήδη σταμπάρει στο άμαζον για να το διαβάσω στα αγγλικά (αμέ! Τι νόμιζες;) και για να αποφύγω το φριχτό εξώφυλλο.

mahler76 said...

To gegonos pos grafeis kai se ena blog onomati vivliognomes tha eprepe mallon na me ehei ipopsiasei....
Alla ti na kano vre prevate, mehri 1 mina prin diavaza 2 mono blogs kai tora eho anaklipsei tooosous pollous. Opote apo ton kathena diavasa ta highlights....

Anonymous said...

exo xronia na diavaso vivlia kai afto akougete poli kalo tha pao na to paro
pes kana kalo vivlio psixologias na vro exo toso elefthero xrono pleon...

Anonymous said...

Που σου βρωμιαράκο

xomeritis said...

Ευχαριστώ - δεν την ήξερα...

Anonymous said...

Serendipity is the effect by which one accidentally discovers something fortunate, especially while looking for something else entirely. The word derives from an old Persian fairy tale and was coined by Horace Walpole on 28 January 1754 in a letter he wrote to his friend Horace Mann.

Anonymous said...

H Le Guin είναι ΤΕΛΕΙΑ!

Και θα έπρεπε να τραβήξει μια μυνησάρα ΝΝννΝννΑΑααααΑΑα -με το συμπάθειο!- στην συγγραφέα (ππφφφ!) του Χάρι Πότερ για κακή αντιγραφή.

Anonymous said...

Στο μεταξύ διαβάζοντας το βιβλίο δεν σκέφτηκες καθόλου ότι θα έγραφε γαμάτα επεισόδια για το Σταρ Τρεκ;

Anonymous said...

(λόγω του ανθρωποκεντρικού περιεχομένου και στις ποικιλίες των κοινωνικών δομών)

Provato said...

revάκο καλά θα κάνεις να το διαβάσεις στα αγγλικά, φοβάμαι οι ελληνικές μεταφράσεις δεν είναι πολύ καλές. μην σου πω ούτε καν λίγο καλές δεν είναι.

mahlerάκο πλάκα έκανα ρε συ, μην "απολογείσαι". :-))

slourp να το διαβάσεις οπωσδήποτε. αν θες ένα καλό βιβλίο ψυχολογίας να διαβάσεις το flow. δεν είναι ακριβώς ψυχολογίας αλλά είναι κιόλας. είναι ενός τύπου με πολύ μακρύ όνομα... ψάχτο στο amazon, flow το λένε. μπεεε

τανίλα γιατί φτύνεις. πες.

Provato said...

thomas θα την λατρέψεις. είμαι σίγουρος. (αλλά ήμουν επίσης σίγουρος ότι θα την ξέρεις... what the heck...)

costis ρησπέκτ φίλε! :-)

espoir έχεις απίστευτα απόλυτο δίκιο. μπεεεεε χαίρομαι που είμαστε σύμφωνοι.

διγέλαδε εντελώς!!! :-) νομίζω θα έγραφε για χιλιάδες πράγματα τέλεια επεισόδια! χεχεχε

Χαζοχηνα said...

Μολις τσεκαρα και το εχουν στην βιβλιοθηκη μας (στα Αγγλικα)-τι χαρα!