Sunday, January 27, 2008

Μερικές παρατηρήσεις από την Εξιλέωση

Η ιστορία που αφηγείται το έργο είναι ιστορία με βαρβάτα, βαριά αρχίδια. Έχει κάποιες διαφορές σε σχέση με το βιβλίο, διαφορές όμως που μάλλον κάνουν καλό στην ταινία.

Γενικά είναι πολύ καλό έργο. Ξεπερνά με φοβερή επιτυχία διάφορους σκόπελους που θα μπορούσαν να το έχουν βυθίσει και που έχουν να κάνουν με το πως είναι γραμμένο το βίβλιο. Δυστυχώς όμως δεν θα το πάρεις πρέφα το πόσο έξυπνα και τεχνίτηκα είναι γραμμένο το σενάριο αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο.

Αν στο κατάμεστο Ideal που είδα την ταινία έπεφτε βόμβα και σκοτωνόμαστε όλοι θα πέθαιναν: to 96% των γυναικών που είναι σακαφιόρ και καταπιέζουν τους γκόμενους τους της χώρας, το 15%των αδελφών/gay/homos, και το 20% των κακοντυμένων.

Μπορεί το πρώτο μισάωρο, μέχρι εκεί που γίνεται η μεγάλη ανατροπή να σου φανεί μπόρηνγκ. Ντόντ! Υπάρχει λόγος που βλέπεις όλη αυτή την Αγγλιδίλα, δες το ως κάτι που θα σε βάλει πιο καλά στην θέση του θύματος της έκπληξης που έρχεται...

Τρελά κούντος στο σκηνοθέτη που έχοντας το Βενεσάκι στο καστ έκανε την τρομερή μαγκιά να την βάλει απλά να παίξει έναν μονόλογο, ουσιαστικά, με κοντινό πλάνο στο πρόσωπο του. Όταν έχεις διαθέσιμο έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή ηθοποιούς δεν χρειάζεται καν να δείξεις σκηνικά, τοπία, κοστούμια. Ένα κοντινό στα ματιά του αρκεί!

Η μουσική είναι γαμεί!

Συγκινείσαι. Πολύ.

Ο Μακαβόη και η Κύρα γράφουν καλά σαν ζευγάρι.

Γενικά το κάστινγκ είναι πολύ καλό και οι ηθοποιοί είναι σούπερ καλά σκηνοθετημένοι.

Η ταινία θα μπορούσε να λέγεται και Εξαϋλωση - κοντολογίς η Kiera πρέπει να πάρει κάνα κιλό. Επίσης, παίζει καλά. Την πιστευώ.

Η παραγωγή είναι άψογη. Μοιάζει σαν να κόστισε 28575724728745926463 τετρακισεκατομύρια δολλάργια!

Οβερόλ η ταινία δεν είναι αβιστούβγημα. Αλλά είναι πολύ καλή τροφή για το μυαλό και την καρδιά σου. Σε κάνει να σκέφτεσαι και να νιώθεις. Να την δεις.

15 comments:

Neverlandean said...

To κατέβασα αλλά δε το είδα ακόμα. Έχω μεγάλες προσδοκίες όμως.

Κύρα ρουλζ ίβενδόου σι ιζ ώλμωστ ανωρέξοικ

Απορώ με μερικούς ανθρώπους δλδ, δεν το καταλαβαίνουν ότι αν δεν έχει κ λίγο κρέας ο άλλος πάνω του δε λέει;

;)

:*

Jirashimosu said...

Επικροτώ και μπράβο σου, αλλά το λέω αριστούργημα γιατί αποφάσισα να είμαι large!
και γιατί με ρίχνουν αυτές οι καλοφτιαγμένες 1000επιπεδες ιστορίες

jg said...

εγω μαλλον ειμαι αναισθητος. το πρωτο μισαωρο μαρεσε πιο πολυ και μετα ψιλοβαρεθηκα... (αλλα το βιβλιο δεν το εχω διαβασει)

Multifarious72 said...

ΑΓΑΠΑΩ ΤΗΝ ΚΥΡΑΝΑΙΤΛΙ!!!!

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΘΕΑ ΘΕΑ ΘΕΑ ΘΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ!

αυτά..ουφ.. τι ωραία κοπέλα!

Anonymous said...

ti tha pei σακαφιόρ? eucharistw. donnabella

Anonymous said...

ki elega na to dw, na mhn to dw... me epeises omws! 8a to dw :)

Anonymous said...

και ο τιτλος ειναι??

weetabx said...

Ήταν πολύ ωραία η ταινία. Μέχρι τα μισά βαριόμουν, αλλά το δεύτερο μισό με αποζημίωσε και με το παραπάνω. Εξαιρετικός ο πρωταγωνιστής και η μουσική και οι άλλοι ηθοποιοί και όλα.

Ο Κίρα είναι αποβλακωτικά όμορφη. Σε όσες ταινίες την έχω δει, αποσυντονίζομαι από τη λάμψη της. Και, όχι, δεν χρειάζεται να βάλει κιλά. Απλώς δεν έχει καθόλου βυζί, γι' αυτό φαίνεται σαν το καχεκτικό. Βυζιά χρειάζεται να βάλει. Και για το γεγονός οτι ΔΕΝ τα βάζει, όπως θα είχε κάνει ήδη κάθε αμερικανίδα συνάδελφός της, της βγάζω το καπέλο.

Σήμερα λέω να πάω να δω το Juno αν προλάβω.

Provato said...

neverάκο πιστεύω θα σου αρέσει πολύ, αρκεί να μην το δεις σε 9άρα οθόνη... και σε σχετικά καλή ποιότητα. :-)

jirashito! να πω ότι δεν σε καταλαβαίνω που τη θεωρείς αβιστούβγημα θα είναι ψέμα. είναι καταφερτζού ταινία η ποτάνα. :-))

pov of a g με έστειλες αδιάβαστο! μα το πρώτο μισάωρο σου φάνηκε καλύτερο από το υπόλοιπο;;;;;;;;;;!!!! θα σε κάνω σπανκ στο ποπουδάκι.

multifarious η αλήθεια είναι ότι έχει μία γοητεία ιδιαίτερη! και φαίνεται συμπαθητική πολύ. :-)) άμα γίνεται φίλοι να μου την γνωρίσεις, εντάξει; Μπε

Provato said...

Donnabella σακαφιόρα είναι η ξυνή, η γκρινιάρα, η κοκκάλω, η αντιπαθητικιά! χιχιχιχιχι! μπεεε

anonymous χαίρουμαι που σε επηρέασα! χοχοχοχο! :-)

χαζοχήνα atonement (εξιέλωση). Να διαβάσεις και το βιβλίο θα σου αρέσει. μπεεε

weetabx που είσαι ρε γαμώτη χάθηκες ρε συ λυγμ! χαίρομαι πολύ που συμφωνάμε! ...Λες το βυζί να είναι το πρόβλημα, χμφ χμφ χμφ χμφ... μακάρι να δεις το Juno θα σου αρέσει πολύ! μπεεε

{.πavλος.} said...

Να πάω να την δώ δηλαδή? Οκέι αφόυ άρεσε στον μπεεε να πάω! ;)

Provato said...

παvλο οπωσδήποτε να πας, οπωσδήποτε!!! άρεσε στον μπεεε σου λέω! :-))

μια κουκουρουκου πριγκιπισσα said...

tin katevasa prin kana mina k tin ida sthn germnaia, emena me kurase pantos.
anagnorizo ta osa kala anaferis vevea

filia

Anonymous said...

Αχ, προβατάκο μου τι κλάμα έριξααααααααα!!! (είμαι και λίγο ευσυγκίνιτη η αλήθεια)
Πολύ καλογυρισμένη ταινία και έχεις δίκιο, ο μονόλογος της Ρεντγκρέιβ στο τέλος είναι φοβερός και η σωστότερη κατάληξη για το έργο.

Κλαψ, κλαψ, ακόμα το θυμάμαι και μου'ρχεται να βουρκώσω.

oni said...

Μόλις τελείωσε. Ως τώρα η καλύτερη απ' την πεντάδα για μένα, μένει να δω τα No Country for old men και There will be blood.

Πέρα απ' το μονόλογο, εμένα η ταινία αλλιώς με κράτησε. Πείτε το μουσική, αλλά ήταν αυτό το συνεχές και μελωδικό, αγωνιώδες και αριστοτεχνικά δεμένο δακτυλογράφημα σε εναλλαγές και κρίσιμες σκηνές. Έμενα να παρακολουθώ μ' ανοιχτό το στόμα.