Tuesday, April 01, 2008

Στεναχωρήθηκα

Έμαθα πριν από λίγο ότι πέθανε ένα από τα πιο γνωστά behind-the-camera ονόματα της νιότης μου, ο σκηνοθέτης video clip Γιώργος Σοφούλης. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 και για καμία δεκαριά χρόνια το όνομά του ήταν σε κάθε ελληνικό σπίτι, ή kind of αφού είχε σκηνοθετήσει άπειρα clips. Μεταξύ αυτών μερικά σούπερ αγαπημένα:

Θα μελαγχολήσω - Καίτη Γαρμπή:

Πήχτρα στο γκομενάκι, κουκλάρα η Καιτούλα, ένα τραγούδι από την εποχή που ακόμα και το εμπορικό τραγούδι είχε μερικά στάνταρτς ποιότητας. Το λατρεύω...

...αλλά όχι τόσο πολύ όσο αυτό εδώ. Το καλύτερο τραγούδι του Φοίβου και ένα από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών. Επίσης, μου θυμίζει τον πρώτο Ά εθνικής γκόμενο που είχα ποτέ, έναν από τους πιο επιδραστικούς και ωραίους ανθρώπους στην ζωή μου (Α. μωρό μου όπου κι αν είσαι ελπίζω να είσαι ευτυχισμένος - μου έδωσες απίστευτα πολλά, περισσότερα από όσα αξίζουν σε έναν άθρωπα και σου αξίζουν τα καλύτερα. και βέβαια θεγκζ και για το τέλειο σεξάκοι). Χαμένα, αγαπημένε viewer. Δικό σου και της Καιτούλας:


Ο μακαρίτης (καλό παράδεισο να έχει) επίσης είχε σκηνοθετήσει και το τραγούδι με το οποίο ρίχνουμε χυλόπιτα σε όσους κάναμε σεξάκοι στο νησί και όταν γυρίσουμε Αθήνα αναρωτιόμασταν "μα καλά, τόσο πολύ είχα πιει και πήγα μέχρι και με ΑΥΤΟΝ!!!; πόσο πια σαβουρογάμης είμαι, πόσο μπόμπα ήταν η γαμημένη η μαργαρίτα...". Σοφία Αρβανίτη, μη μου μιλάς για καλοκαίρια, λατρεμένο κλάσικ:


φυσικά ο Σοφούλης είχε και την μεγάλη τύχη να γνωρίσει την θεία Ευριδίκη (θεία όπως divine όχι όπως aunt) από κοντά αφού την σκηνοθέτησε στο μεγαλύτερο video clip της, το μόνο που θυμάμαι. Απόλαυσε


Όπως βλέπεις είχε πολύ δικό του στιλ, διακριτό και ιδιαίτερο, παρά το ότι τα περισσότερα clip βρίθουν κλισέ. Αυτό θα πει να είσαι δημιουργικός.

Ο Σοφούλης κατά πολλούς χρεώνεται με την "ανακάλυψη" της Ελένης Μενεγάκη. Είχε δει ότι γράφει και την είχε πρωτοχρησιμοποιήσει σε ένα clip του Ρακιντζή. The rest is history.

Πέθανε από aids μόνο 51 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί πολύ λένε οι γνωστοί του, είχε αποσυρθεί από την τέχνη του και μάλλον ο θάνατος ήταν λύτρωση. Τι να πω, πέρα από το ότι στεναχωρήθηκα και Θεός σχωρέστον; τίποτε...

16 comments:

Slourp!!! said...

Na sou po to eixa aporia to ti apegine ola afta ta xronia o Sofoulis kai thimame pou sta 90s aftos kai o Soulis itan oi korifeoi tou eidous.

Unknown said...

poly 8anatiko epese simera. na zisoume na tous 8ymomaste

One Big DJ said...

diabasa sxetika. poly stenaxwro to thema. kollise apo syrriga. lene.

Anonymous said...

Κανείς δεν πεθαίνει από AIDS. Εξ' αιτίας του AIDS ναι. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Dr_MAD said...

Καλό του ταξίδι. Πάντως θα το ξανατονίσω. ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ που είμαστε Η ΜΟΝΗ μη-αναπτυσσόμεη χώρα που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ανα την υφήλιο. Τόσο στα αρχίδια μας πια? Τόσο δε μπορούμε να κρατηθούμε? Συγχώρεσέ με προβατούκο, αλλά τα παίρνω με αυτά που βλέπω καθημερινά. Είναι κρίμα. Πραγματικά κρίμα

Soula said...

Περονόσπορος έπεσε;
Σαν τις μύγες πέφτουνε ο ένας μετά τον άλλο.
Κρίμα.

toymaker said...

Καλό του ταξίδι...
Ευρυδίκη Θεά...λατρεύω, πεθαίνω...
Το μόνο που θυμάμαι είναι πως μύριζε άνοιξη...

black kisses and dark wishes

jg said...

aaww...kai 51??? :(

Ιφιμέδεια said...

Ήταν πολύ Fantastic 80's άτομο...

Κρίμα, πολύ κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από αυτή την κωλοαρρώστια.

Anonymous said...

Από μηνιγγίτιδα.

cobden said...

Πράγματι είναι σπάνιο πια να πεθάνει κάποιος από AIDS στην Ευρώπη.Ίσως έπαιξε ρόλο το ότι έπασχε και από βαριά κατάθλιψη!Κρίμα πάντως!

Είδωλο said...

Συγνωμη αλλα δεν ξερω αν εχεις δει το βιντεο του Ρακιντζη με την Μενεγακη αλλα ειναι τρες μπαναλ και αθλιο.

για να μην σχολιασω το γεγονος οτι ο Ρακιντζης ειναι εμετικος.

Sound Of Freedom said...

Αχ αυτό το έΐτζ έχει σκοτώσει πολύ κόσμο. Είναι ένας απ'τους δολοφόνους που κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος! Πάντως εγώ εχω να πω πώς είναι πολύ εύκολο να έχεις 1-2 προφυλακτικά στην τσέπη. Το βρίσκω πολύ κουλ και ασφαλές! Και μόνο που το έχεις πάνω σου όλη μέρα σε εκπαιδεύει στο να μην το ξεχάσεις ποτέ!!

xomeritis said...

Πρόβατο σ' ευχαριστώ για το post. Τη δουλειά του δεν την ήξερα, ίσως γιατί στα χρόνια που δημιούργησε, έλειπα κατά πολύ εκτός. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία...

Provato said...

rev yes indeed

slourp λυγμ.

ethan ήταν καλός άθρωπας ο μακαρίτης. όλοι οι κακαρίτες δηλαδή.

one big και μένα το μυαλό μου πήγε ότι το λέγανε το "σύριγγα" για να καλύψουν πράγματα, αλλά έμαθα από φίλους του εκλειπόντος ότι είναι αλήθεια πως την πάτησε από σύριγγα.

anonymous whatever

madάκο τι να συγχωρέσω. καλά κάνεις και τα λες μπράβο. μπας και ξυπνήσουμε λίγο περισσότερο και καταλάβουμε τι σοβαρό είναι αυτό το πράγμα. :-)

soula Πολύ κρίμα. και που να δεις και τους άπειρους θανάτους στο εξωτερικό... λυγμ σου λέω.

toymaker καλό του ταξίδι. :-) (όχι dark wishes δεν ΘΕΛΩΩΩΩΩ λολ)

Provato said...

pv ναι ρε γαμώτο ήταν νεότατος. λιγμ

ιφιμέδεια ήταν απίστευτα σο 80ζ - τόσο που το κράτησε ζωντανό το 8οζ θηνκ και στα 90ζ.

αβεσσαλώμ death is death no matter what.

codben σίγουρα θα έπαιξε ρόλο. και ναι, πολύ κρίμα. rip.

xoyranάκο εκτός θέματος. ...όπως και να έχει είχε το δικαίωμα ο μακαρίτης να κάνει και πράγματα που δεν σου άρεσαν. για να σε δω να σκηνοθετούσες εσύ ρακιντζή!!!! χμ χμ χμ χμ

Μπέμπη συμφωνώ απολύτως μαζί σου. κέρδισες μόλις δωρεάν σεξάκοι με τον προβατάκο (εννοείται με προφυλάκτικους γιατί είναι συν τοις άλλοις και καυλωτικό). λολ όμορφε.

thomas τι με ευχαριστείς... δυσάρεστη περίσταση να μην την ξαναέχουμε εύχομαι. φιλί μπε.