Sunday, July 13, 2008

Μερικές παρατηρήσεις από το Mamma Mia

  • οκ, η Meryl Streep είναι καλύτερη ηθοποιός όλων των εποχών στο διαγαλαξιακό σύμπαν! Θα μου πεις, το ξέραμε ήδη αυτό... παρόλαυτα, κάθε φορά με εκπλήσει η ικανότητά της. Η γυναίκα έχει γράψει τόσα πολλά μίλια στην υποκριτική και σε τόσο διαφορετικά είδη ρόλων που απλά μπορεί να παίξει με ισορροπία που φτάνει την τελειότητα τα πάντα, τα κοάλα, τους ελέφαντες. τρελό ρησπέκτ.
  • Ο Πήρς Μπρόνσναν έχει την χειρότερη φωνή όλων των εποχών στο διαγαλαξιακό σύμπαν. Έλεος φίλε, τα αυτιά μας δεν σου φταίνε! Μα τόσο χάλια; Μα τόσο έντονη ανάγκη για ντουμπλάρισμα; Και όμως, τόσο! Θα μου πεις, ο άθρωπας ήταν James Bond τόσο χρόνια, αν ήταν και καλός τραγουδιστής θα ήταν σούπερ αδικία για μας που έχουμε μόνο ένα ταλέντο... αλλά και πάλι τέτοια γαϊδαροφωνή δεν έχω ξανακούσει.
  • Ο Κόλιν Φερθ το είχα καταλάβει ότι ήταν gay από παλιά, απλά δεν το έλεγα γιατί δεν μου αρέσει το κοτσομπολιό (γκουχ, γκουχ, γκάαααχ, Χριστός Χριστός θα πνιγώ...). Αλλά τώρα που επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου είμαι τόσο υπερήφανος για το gaydar μου. τέλειο γκομενάκι.λεζάντα: "Πρόβατο σε θέλω - τώρα που όλοι ξέρουν τίπoτε δεν μας σταματά. Όσο υπάρχει αυτή η αγάπη, Ότι και να γίνει, Κανένας δε μας σταματάαααα, Όσο υπάρχει αυτή η αγάπη, Όοοοοοοο,τι και να γίνει, Ο κόσμος να χαλάσει, Κανένας δε μας σταματάααααααααααα".
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν οι ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Τέλος. Και οι ωραιότερες θάλασσες.
  • Όση ώρα έβλεπα την ταινία αναρωτιόμουν γιατί το υπουργείο Τουρισμού δεν έκανε μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια above, below, και σε όλα γενικά τα κανάλια επικοινωνίας, την οποία να συνδύαζε με την ταινία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρωταγωνιστές, να εκμεταλλευτεί ατάκες από το έργο και σκηνές, να είναι παγκόσμιος διαγαλαξιακός χορηγός, να να να να... Τεράστια χαμένη ευκαιρία να διαφημιστούμε ως ο σούπερ κουλ καλοκαιρινός προορισμός. χουμφ γαμώτο.
  • Η ταινία δεν ήταν τίποτε σπουδαίο από κατασκευής. Αυτό που την απογείωσε ήταν ένα πολύ απλό κόλπο. Αυτοδούλευε τον εαυτό της. Και δεν αυτοπάρθηκε σοβαρά ούτε για μία στιγμή. Αυτό ήταν πολύ εμφανές και σε έκανε να είσαι σούπερ δεκτικός και καλοπροαίρετος προς αυτό που έβλεπες και τελικά να σου αρέσει.
  • Ακούγωντας τα τραγούδια των ABBA θυμήθηκα τι σούπερ τέλειες ήταν οι διασκευές που είχαν κάνει σε 4 από αυτά πριν από 16 ολόκληρα χρόνια (γκάλπ!) οι Erasure στο ABBAESQUE. ρησπέκτ.
  • Διαβάζοντας τις μεταφράσεις των τραγουδιών των ABBA κατάλαβα έναν από τους λόγους που είναι τόσο αγαπημένα από όλους. Οι στίχοι τους έχουν storytelling. Για παράδειγμα, ακούς το The winner takes it all και καταλαβαίνεις ότι μία γκόμενα που την παράτησε ο αγάπιός της για μία άλλη τον πέτυχε τυχαία στο ταχυδρομείο Στοκχόλμης, αυτός πήγε να της πει συγγνώμη και αυτή του είπε "άστα αυτά και μούμπλε μούμπλε". Ή, ακούς το Chiquitita και ξέρεις ότι μία μεγαλύτερη κοπέλα παρηγορεί μία έφηβη που ο άντρας που γουστάρει παντρεύεται μία άλλη. Η πουτανιά στην όλη φάση είναι ότι σε όλα τα τραγούδια ξεκινάνε από το ειδικό και τελικά καταλήγουν στον γενικό. Μία συμβουλή, δηλαδή, του τύπου "θα ξεχάσεις αυτόν που σε κεράτωσε, ο ήλιος θα λάμψει ξανά" ή "Μην την ψάχνεις, όταν χωρίζεις δεν έχουν νόημα τα συγγνώμη και τα σόρηζ". Σούπερ ταύτιση φάκτορ. Σούπερ.
  • Αν η ταινία διαδραματίζεται στο τώρα, αυτό σημαίνει ότι ο Πήρζ Μπρόνσναν ήταν χίπυς στο 1988, όταν δηλαδή τα είχε με την Μέρυλ και την γκάστρωσε. Ή είναι τρελός κάγκουρας ή έκαναν λάθος στις ημερομηνίες. Αν πάλι η ταινία διαδραματίζεται στο 1998, που διορθώνει το θέμα χίππυ Πήρς, πως γίνεται και ξέρουν το ίντερνετ τόσο πολύ ώστε να σκέφτονται να φτιάξουν ιστοσελίδα για τη Villa Donna??? Λάθος ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ τα λεφτά μας πίσω, η ταινία είναι αφερέγγυα ιστορικά λολ.
  • να πας.

15 comments:

chaos_onion said...

Κάτω τα χέρια από τον Κόλιν. Γκρρρρ

jg said...

o colin einai pantremenos me paidia. an itan gay, 8a itan auti ti stigmi dipla mou. euxaristw.
below the line me poio tropo i kampania?

tovenito said...

πήγα.
δεν ξετρελλάθηκα να σε πω την αλήθεια. ούτε και το μετάνιωσα βέβαια. κύλησε η ώρα.
αν δεν ήταν η μέριλ βέβαια δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν

Anonymous said...

pou mporw na brw tis diaskeues twn erasure probate mou?

e-Lawyer said...

Ε ΟΧΙ και δεν ξέραμε το ίντερνετ το 1998!!! Χελόου! Ο Χάρι Κλιν είχε σάιτ από το 1996 κι εμείς κάναμε τσατ με τους συμμαθητες μας από το 1994! Άλλωστε η ιδέα ήταν του Sky, δηλαδή επουράνεια όπως και ο νέος.

φάβα said...

ok και θα σε ρωταγα. Θα παω.

Provato said...

chaos Με ποιό δικαίωμα μου λες να κάτω τα χέρια μου από την μεγάλη μου αγάπη; ε; ΕΓΩ εγω γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ...

P.o.v. ορ νατ! λυπάμαι που με μία κίνηση σου χαλάω την ουτοπία και την ψευδαίσθηση αλλά ο Κόλιν είναι τόσο μάην που πρέπει να βρούν νέα λέξη για το μάην. below εννοώ να πήγαινες πηχη στο σινεμά (στο εξωτερικό) και να έπαιζες σε διαγωνισμό για να κερδίσεις 20 μέρες διακοπές στην Ελλάδα όλα πληρωμένα. και άλλα τέτοια. :-)

tovene αν δεν ήταν η Μαίρηλ απλά δεν θα ήταν. :-)

aggeliki ψάξε κατ' αρχήν στο youtube abbaesque erasure για να δεις τα τέλεια βίντεο κλιπ - και νομίζω ότι σε αμαζον υπάρχει και το ep. λογικά θα μπορείς και να το κατεβάσεις από το net. :-)

e-laweyr Πες το μου ότι το μικρό άσχημο βλαχάκι στην ταινία, ο σκάης, ήταν κολωπετσομένος ώστε να ξέρει το 98 το ίντερνετ. έλεος! νο γουέη! :-)

φάβα εννοείται να πας. μόνο και μόνοα για μέρηλ. :-) λοβγια.

e-Lawyer said...

Πρέπει να την ξαναδεις άλλη μια φορά: ο Sky σύμφωνα με το story είναι ένας κωλοπετσωμένος web designer, που ναι... ναιιι ΥΠΗΡΧΑΝ ακόμα και σε εκείνο το μακρινό και ξεχασμένο από όλους πλέον 1998 (κι ακόμα σ' αγαπώωωω...) το οποίο με τόση επιτυχία αναβίωσε σε όλα τα επίπεδα η αγαπημένη μας ταινία για φέτος.
ps: "άσχημο βλαχάκι", αλλά οι κοιλιακοί στη θέση τους.

tsok said...

Ταινία γαμεί, αλλά στο θεατρικό στο Μπάντμιντον με σηκώθηκε η πέτσα. Σύμφωνοι, δεν είχε πλάνα από Σποράδες, αλλά η τύπισσα που έκανε την μαμά ήταν
Σ-Υ-Γ-Κ-Λ-Ο-Ν-Ι-Σ-Τ-Ι-Κ-Η. Μην το πάρετε αυτό ως μομφή κατά Μέριλ (ο θείος Όσκαρ να με κάψει), αλλά ερμηνευτικά η θεατρικιά δεν παιζότανε. Η Μέριλ, πάλι, δεν παίζεται γενικώς...
Θα συμφωνήσω και για Κόλιν - κολάζει!!
Και ούσα Στοκχολμέζα (όπως εσύ Μανχατανιώτης καληώρα) και fan ABBA (πάει με το Στοκχολμέζα) και fan Αιγαίου (πάει με το DNA) αυτή η ταινιά ήταν για μένα ο uber συνδυασμός βουνού+θάλασσας. Ευχαριστώ για το χρόνο σας, κλείνω τώρα γιατί δεν έχω και επιστροφή...

Provato said...

e-lawyer αστα τώρα αυτά και έλα να μιλήσουμε για το τι τέλειο και χατ γκομενάκι είσαι στη φωτό του προφίλ σου. στο τσάκ είμαι να κερδίσεις κουπόνι για σεξάκοι με το πρόβατο. How cool is that?

τσοκ αχ αυτά σου τα σχόλια θα μου το κλείσουν το μαγαζί. με κάνουν και λέω "θέγκ γκόντ που δεν έχει μπλόγκ γιατί θα μας έκλεβε όλα τα πελατάκια". λολ :-) xxxx

tsok said...

Αχ καλέ μου πρόβατε."Flattery will take you everywhere", που έλεγε και η συντρόφισσα Oscar Wilde...

Provato said...

tsok ναι, αλλά ταξίζεις χεχεχε. :-)

Κακίστρω said...

Κα-τα-πλη-κτι-κά τοπία, μουσικάρες, ο Πιρς θεός αν κ λίγο βακέτα τώρα πια...

Κατά τα άλλα έχοντας δει το musical ήταν αναπόφευκτη η σύγκριση. Το Live πάντα βγαίνει κερδισμένο.
Στο τέλος της παράστασης είχε σηκωθεί όλος ο κόσμος όρθιος και κουνιόταν στους ρυθμούς των ΑΒΒΒΑ.
Yeah!

Hide In My Suitcase said...

Paidia, eleos me ton Colin! Den ton evriska pote wraio, alla idiaitera sto "Mamma mia" mou fanike poly xalia! Akoma kai o psiloadiaforos Souidos kalyteros itan...

Anonymous said...

Την ταινία την είδα σε διακοπές, θερινό, με την σύζυγο που λατρεύει ABBA.

Αν και σχεδόν ...αγγαρεία, πέρασα θαυμάσια, σιγοψιθύριζα στίχους που δεν ήξερα οτι ήξερα, γέλαγα με την άθλια (αλλά πολύ ταιριαστή στον ρόλο, δεν μου κακοφάνηκε) φωνή του Μπρόσναν, και παραδεχόμουν για άλλη μία φορά την Μέρυλ.

Όποιον και να ήθελα να του εξηγήσω γιατί να έρθει στην ταινία θα τον έστελνα πάντως εδώ - τα περιγράφεις θαυμάσια...

ΠιΕς: μα είναι δυνατόν να σου άρεσε ο Κόλιν; Εδώ ξαφνιάζομαι που βρήκε και γυναίκα να κάνει παιδιά μαζί της :p