Thursday, August 28, 2008

Ανταύγειες σε χρυσά μάτια


εχτές το βράδυ είδα το "Reflections In A Golden Eye" που παίζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της Carson McCullers (και όχι ΤΟΥ Carson McCullers όπως είναι γραμμένο στον καλοκαίρινο κατάλογο της ετιαρίας διανομής της ταινίας).

Δεν περίμενα να είναι τόσο καλό και μάλιστα καλό με τέτοιο... τρόπο.

Ο Μάρλον Μπράντο είναι πολύ γοητευτικός. Σε αυτήν την ταινία, που παίζει έναν κρυπτομοφυλόφυλο αξιωματικό του στρατού, κατάλαβα γιατί λένε ότι είναι από τους καλλίτερους ηθοποιούς φορ εύα εν εύα.

Η Ελίζαμπεθ Τέηλορ είναι τόσο αντιπαθητική που καταντά σπαστική... στο τέλος περίπου του έργου "πιάνεις" ότι... αυτό ήθελε να κάνει με την ερμηνεία της. Και λες με ένα στόμα-μία φωνή ρησπέκτ!

Το σενάριο είναι ίσως το πιο πολυεπίπεδο που έχω δει εδώ και καιρό. Καταντάει σχεδόν σοκαριστικό. Αγγίζει δε τόσα πολλά θέματα που στέλνει τον εγκέφαλο να δουλεύει υπερωρίες (συζυγική απιστία, ομοφυλοφιλία, την ανία των δημόσιων υπηρεσιών, την καταπίεση των συναισθημάτων, τον πόθο και πως τοποθετείται σε κοινωνικά πλαίσια, και πολλά ακόμα).

Όλοι οι χαρακτήρες είναι μπλεγμένοι με έναν απίστευτα αρρωστημένο τρόπο, που είναι όμως και πολύ ρεαλιστικός, άρα σούπερ τρομακτικό. Η παθολογία, δε, χτυπάει κόκκινο. Θα σου πω μόνο ότι η ηρωίδα που έχει κόψει, σε μία κρίση κατάθλιψης στο παρελθόν, τις ρόγες της με... ψαλίδα του κήπου, είναι η πιο ισσοροπημένη...

Απόρησα πως η Warner bros χρηματοδότησε μία τόσο περίεργη ταινία. πολύ απόρησα.

Ξαναλέω: ο τρόπος που ο Μάρλον σκιαγραφεί το χαρακτήρα του βασανισμένου από τον έρωτά του για ένα νέο στρατιώτη λοχαγού, ο οποίος είναι αποφασισμένος να μην "υποκύψει" στην ομοφυλοφιλία του σου φέρνει δάκρια στα μάτια. και με τίποτα δεν μπορείς να τον αντιπαθήσεις παρά το ότι παρουσιάζεται ως η βασική αιτία του κακού. και μόνο για τον Μπράντο αξίζει να δεις το έργο.

12 comments:

Giannis said...

kai me john huston skhno8eth e.

alla kai o brando htan apisteutos h8opoios. tetoioi h8opoioi den bgainoun pia.

PN said...

Ωραία ψηνόμουν να πάω να τη δω, τώρα με αποτέλειωσες. Μέσα στο ΣΚ πρέπει να γίνει η εξόρμηση!!!!

Provato said...

γιάννη ναι, ο χιούστον που προσέγγισε με πολύ πολύ αντιστρ8 ευαισθησία ένα τόσο gay θέμα. :-)

vk να πας. αλλά μην περιμένεις να δεις καταιγιστικούς ρυθμούς και εφέ έτσι. ίσως και να "βαρεθείς" λίγο, εσύ που είσαι γενιά της ταχύτητας και της έντασης. αλλά πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ. με έναν πολύ ευεργετικό τρόπο. φιλιάααα :-)

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα!

Provato said...

γειάααααα :-)

PN said...

Μιλάς σε άνθρωπο που έχει φάει τη κουλτούρα με το κουτάλι. Αγγελόπουλος all night long για πλάκα!!!

Αυτή θα μου φανεί καλή ευκαιρία για pop corn σε θερινό. Σιγά την κουλτούρα!!!!

Provato said...

αυτό το "μιλάς" με έστειλε για τσίπουρα με τον Ιονέσκο! λολ

in that case, θα το λατρέψεις! :-)

Anorgymous said...

Eπειδη εκτος απο Anorgymous ισως να ειμαι και Anoitous που ειπαμε οτι μπορει καποιος να δει την ταινια?sorry

Provato said...

γιατί sorry?

νομίζω παίζεται ακόμα σε ένα δύο θερινά της Αθήνας. Αν μπορείς απόφυγε το σινεμά Δεξαμενή στο Κολωνάκι γιατί ακούγεται κατά την διάρκεια της προβολής πολύ η μουσική από το καλοκαιρινό frame (το bar του St George Lycabettus).

α, βλέπω ότι το παίζει και στο ΒΟΞ στην γειτονιά μου, εξάρχεια. :-)

Anorgymous said...

ok ευχαριστω για τις πληροφοριες

Anonymous said...

ΠΡΟΒΑΤΟΥΛΗ ΕΙΣΑΙ LOVABLE...

Unknown said...

vevaia ws mia allhs epoxhs tainia, prepei na antexeis argous ryth8ous kai pragmata pou apla den e3hgountai pote, px to psalidi giati to phre o syzygos ths psycho otan tou eipe oti 8a fygei? o fillipizenos ola ta lefta, oute o bryanboy tetoia xarh :-). teleytaio plano me thn kamera na phgainoerxetai apo ton enan ston allo, megaleiwdes ws asteio. thn eida paraskeyh veady me zesth kai mareze, kylise to vrady glyka