Friday, August 29, 2008

Ένας κουβάς γεμάτος χρυσάφι....

θα σου μιλήσω για έναν φίλο μου και ένα πρόβλημα του.

Θα σου πω λοιπόν, για να μπεις στο κλίμα, την οικογενειακή του κατάσταση:

Μεγάλωσε σε μία οικογένεια τυπικά μη-τυπική. Μπαμπάς δεν υπήρχε στην εικόνα, πέθανε όταν ο φίλος μου ήταν πολύ μικρός.

Τον μεγάλωσε η μάνα του, μία γυναίκα πολύ κυριαρχική, πολύ ισχυρής προσωπικότητας, drama queen και δυνατή. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη πατέρα, συνεπάγεται ότι ο φίλος μου γενικά είχε σαν παιδί μία πολύ ιδιαίτερη θεώρηση των δύο φύλλων. Στην πραγματικότητα, δεν είχε σχεδόν καθόλου θεώρηση για το αντρικό φύλλο ενώ το γυναικείο το έβλεπε σαν το δυνατό, με πρωταρχικό ρόλο στην ζωή.

...πολλώ δε μάλλον, που ο φίλος μεγάλωσε μοναδικό αγόρι ανάμεσα σε δύο κορίτσια, τις αδελφές του, και κάμποσες θείες επίσης έντονες σαν προσωπικότητες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η μάνα στον αγώνα της να μεγαλώσει τα παιδιά της έκανε διάφορες "περίεργες" δουλειές (ρησπέκτ ρησπέκτ ρησπέκτ ρησπέκτ): Κάποτε υπήρξε βοηθός πιστολάκι στην Μπάρμπαρα Στρέηζαντ, μετά έγινε επικεφαλής μανικιούρ σε κομμωτήριο (αστειεύομαι: η μάνα του φίλου δεν έκανε ποτέ αυτές ακριβώς τις δουλειές, έκανε όμως αντίστοιχης "κατηγορίας" και "σημειολογίας" - και μάλιστα όταν ο περί ου ο λόγος μεγάλωσε αρκετά τον έπαιρνε και μαζί της σε διάφορες περιστάσεις).

Ας μην σε κουράζω. Νομίζω έχεις καταλάβει που το πάω. Γενικά η παιδική και εφηβική ηλικία του φίλου μου ήταν γεμάτη παραστάσεις και ερεθίσματα και εικόνες και ήχους και γκλίτερ που, δεν θα φτάσω στο σημείο να πω ότι θα τον έκαναν gay αλλά πάντως δεν θα ενίσχυαν τα στρεητόνια στο αίμα του.

Αυτό δεν χρειαζόταν να είσαι ο Γιάλομ για να το καταλάβεις!!!!

Παρόλα αυτά όταν οι δικοί του φίλου έμαθαν ότι είναι gay ανέβασαν ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΑ 2005! Ειδικά η μάνα του, έφτασε στο σημείο να τηλεφωνηθεί με την Κονιόρδου και την Καραμπέτη για να της πουν ατάκες και ντυσίματα και σουσούμια για να είναι πιο δραματική όταν θα τον αντιμετώπιζε...

Τι να πεις. Μα ειλικρινά, είναι δυνατόν να εξεπλάγη και να σοκαρίστηκε που ο γιος της είναι gay; Δηλαδή, δεν το περίμενε; Εμένα, αν ήμουν στην θέση της πιο πολύ θα μου φαινόταν αναπάντεχο και θα με σόκαρε αν το παιδί μου γινόταν str8, ξέροντας πως το έχω μεγαλώσει.

Και αναρωτιέμαι; Τι εθελοτυφλία είναι αυτή; Είναι μηχανισμός επιβίωσης; Είναι κοινωνικό τύπου "ντρέπομαι το παιδί μου να είναι αδερφή"; Είναι "όλοι οι gay στο τέλος μένουν μόνοι" (άλλο φρικτό ψευτοαλτρουϊστικό κλισέ, στο όνομα του οποίου έχουν γίνει τρελά εγκλήματα και καταπιέσεις).

Αρονό. σκεψ σκεψ. μούμπλε μούμπλε.

Το θέμα είναι ότι ο φίλος πέρασε ένα περιττό μπουρδούκλωμα, το οποίο απλά θα μπορούσε να αποφύγει. Σνιφ σνιφ, ευτυχώς που είχε μερικούς μηχανισμούς διατήρησης ισορροπίας και το κακό ήταν μικρό... Θεγκ Γκοντ φορ δατ.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η γυναίκα αυτή κάνει και άλλη μία βλακεία. Από την μία θεωρεί ως κάτι κακό να είναι gay το παιδί, από την άλλη παραβλέπει και πόσο σωστά τον έχει μεγαλώσει στα άλλα, αυτά που έχουν πραγματικά σημασία στην ζωή (η καλωσύνη, η ειλικρίνια, η συμπόνεια, η αγάπη, η δημιουργικότητα, η τρυφερότητα, η τιμιότητα).

Τι ανόητη που παραβλέπει το χρυσάφι με το οποίο είναι γεμάτος ένας κουβάς απλά επειδή ο κουβάς είναι από μέταλλο που η ίδια το θεωρεί ανάξιο.... (πες μου ότι πιάνεις την αλληγορία γιατί θα σκοτωθώ, στο λέω, και θα φταις και έχω να πληρώσω κάρτα δευτέρα πρωί δεν είναι να αυτοκτονώ...:-))

(τζήζους, σόρη, άρχισα πάλι τις ασυναρτησίες...).

20 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα Πρόβατε!
Είναι λίγο στενάχωρο να ακούς κάτι τέτοιο αλλά δεν με εκπλήσσει, φοβάμαι ότι όπως και να έχει μεγαλώσει το παιδί σου, αν είναι αντίθετο με τα πρότυπα που έχεις (τσουτσούνι - γατάκι) και την Κονιόρδου θα κάνεις και ψεύτικα εγκεφαλικά θα βαρέσεις. Κάποια στιγμή θα το χωνέψει η μητέρα, όπως όλες. Ελπίζω να είναι δυνατός ο φίλος σου και να έχει καλούς φίλους..
Δεν κατάλαβα τα υποννοούμενα για τη δουλειά, κάτι πονηρό μάλλον. Αυτά..
Φιλιά!

alienlover said...

αχέμ δεν ξέρω..ίσως να είναι της νοοτροπίας γκέυ γιός = χαλασμένος γιός που ακούω τώρα τελευταία.. τι να σου πω,ιδέα δεν έχω.
το θετικό πάντως είναι πως δεν τον πήρε από κάτω να πάθει καμιά κατάθλα και να ψάχνει την πρέζα που η μαμά του δεν τον δέχεται *ακριβώς* όπως είναι.

(αμάν αυτές οι ελληνίδες μάνες!! αμάν!)

Anonymous said...

Την αντίδραση αυτή την έχουμε ζήσει πολλοί ομοφυλόφιλοι.Ωστόσο δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση ανάμεσα στον περιβάλλον ανατροφής του φίλου σου και της ομοφυλοφιλίας του (ίσως επειδή είναι κάπως αργά,έχω και μόνο 2 λειτουργικές συνάψεις....πολύ θέλει ο άνθρωπος?)
Το ευχάριστο είναι πως ο άνθρωπος είναι ισορροπημένος όπως λες.

Lina said...

χουμ χουμ.... παίζει ρόλο δλδ ΜΟΝΟ αυτπο που το παιδί έγινε gay;δεν ειμαι και ο γυαλομ δλδ οπως λες, αλλά 100% στη μανα στηρίζεται αυτό;
στην περιπτωση δλδ που ο φιλος σου ότνα ηταν μικρός ζητούσε απ τη μανα του όπλα και παπουτσια ποδοσφαίρου αυτή θα του τα αρνούνταν;

Anonymous said...

ναι ω ρε προβατε μεγάλο θέμα ανοίγεις. στην ουσία το θέμα είναι αν γενννιέσαι ή γίνεσαι. γουατ ντου γιου μπιλιβ?

Τομ Σόγιερ said...

Aυτό το ''Οι γκέι στο τέλος καταλήγουν μόνοι'', το είχε πει και η Λαίδη (μη χέσω). Και μάλιστα είχε πει ότι τους λυπάται, κιόλας. Το πόσο χάρηκα, όταν την έκραξε η Λαμπίρη και γενικά το STAR, δε λέγεται!

Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζω πως έπαιξε ρόλο το περιβάλλον, στην τελική του απόφαση.

jg said...

ti na peis...
pantws oso to diavaza mou dimiourgi8ikan eikones almodovarikes lol

kanataki said...

να κάνει τη ζωή του

Εδώ ολόκληρη Τασσω καββαδία και την έβγαλε καθαρή μόνο με μια σκηνή τρέλας στην Αμαρτία της Ομορφιάς.
ή όπως αλλιώς λεγόταν

υυγ δηλαδή και το παιδί της βοηθού πιστολάκι της Στρειζαντ τα ίδια τραβάει?

υγ γιατί εγώ μόνη δεν θα καταλήξω??

... said...

Καλησπέρα

Δεν υπάρχουν σχολές γονέων, συνεπώς κανείς γονιός δεν έχει την μαγική συνταγή.

Φυσικά το γεγονός ότι ο φίλος σου μεγάλωσε έτσι, μπορεί και να συνετέλεσε στο να γίνει gay χωρίς αυτό βνα ειναι ο κανόνας.

Γεννετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι ένας συνδυασμός στατιστικά τουλάχιστον...

Από κει και περα, τι σου κάνει εντύπωση;; Η κοινωνία τουλλαχιστιον η ελληνική, σε μεγαλώνεθι για να κάνεις παιδιά, οικογένειαμ οι γονείς να γίνουν παπούδες και να δούνε εγγονάκια...γιατί αυτή η μαμά να μην θέλει κάτι τέτοιο;; γιατί να είναι διαφορετική;; Είναι στερεότυπα ολόκληρων γεννεών αυτά

Ακόμη και ένας gay να σαι σίγουρος, ότι εάν κάποια στιγμή μεγάλωνε ένα παιδί, θα θελε κάπου βαθιά μέσα του να κάνει οικογένεια...είτε λόγω στερεοτύπου, είτε για να μην είναι δακτυλοκεικτούμενος είτε...ειτε...

Όπως και να χει, ο φίλος σου καλό είναι να κάνει δουλειά με τον εαυτό του, κοινως να ενταχθεί σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα, να δουλεψει θέματα με τον εαυτό του κλπ κλπ, να μάθει να αγαπάει τον εαυτό του...και εάν θέλεις μπορώ και να σου πω που και πως μπορει να το κάνει αυτό. Μπορεί και ιδιωτικά(εάν έχει την δυνατότητα), είτε σε δημόσια πλαίσια, δωρεάν, ανέξοδα και με σοβαρούς επαγγελματίες της ψυχικής υγείας

Καλό ΣΚ

tovenito said...

την πιάνουμε την αλληγορία. ντου νατ γουόρι. δυστυχώς μερικοί κοιτούν μόνο τον κουβά, χωρίς να δουν αν έχει κάτι μέσα. και δεν απλώνουν ποτέ ούτε το χέρι να αγγίξουν, να ψάξουν αλλά στέκονται αμέτοχοι και κάνουν κριτική. και φτάνει η στιγμή που ο κουβάς σηκώνεται και τους έρχεται καπέλο. σιμπλ μαθς αφτερ ολ

Anonymous said...

YALOM SPEAKING
είμαι ο Γυάλομ. για να τελειώνουμε: τόσο το φύλο όσο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κοινωνικά κατασκευάσματα, τούτεστιν δεν γεννιέσαι γίνεσαι, τα πάντα και κανένανας δεν είναι τίποτε συγκεκεριμένο, όλοι προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένα και μόνο ένα πράγμα διότι ικανοποιούν επιταγές του υπερεγώ, τουτέστιν της κοινωνίας. το να πιστευεις ότι υπάρχουν γονιδιακοί ντερμενισμοί είναι φασιστικό ιδεολογικά και τελείως αναπόδειχτο επιστημονικά, εκτός αν η στατιστική της πλειοψηφίας είναι επιστήμη. έλεος πια. και σας παρακαλώ μην αναφέρετε το όνομά μου επί ματαίω.
Ίρβιν Γυάλομ (Αμφίς)

... said...

Ανυνωμε....Γιάλομ...!!!

Γεννετικοί παράγοντες, λέγονται ιατρικά πχ οι θηλυκές ορμόνες, η τεστοστερόνη κλπ κλπ....

Δεν το λέω εγώ, αλλά η βιβλιογραφία που πιθανώς να απορρίπτεις ...αλλά....είναι γεγονός.

Χωρίς και ποάλι να σημαίονει ότι όποιος γεννθθεί με πολλές θηλυκές ορμόνες θα γίνει γκέη. Είναι μεγάλο το ζήτημα, και αφορά πέρα από μερικές γενικότητες, περιπτωσιολογία

Anonymous said...

οι θηλυκές ορμόνες σε κάνουν να βλέπεις με όρεξη το πέος; είτε είσαι σαν πεταλουδίτσα της νύχτας είτε σαν τριχωτό γιαπί πολυκλινικής; πολύ περίεργες αυτές οι θηλυκές ορμόνες....α! ναι φαντάζομαι έλλειψη θηλυκών ορμονών από μία γυναίκα την κάνουν να φαντασιωνεται ότι έχει πέος και να μοιάζει με νταλικέρη, διότι αυτό είναι το βιρτσουαλ πρώτυπο της λεσβίας; μία λεσβία με νορμάλ επιπεδα ορμονών (με βάσει τη διεθνή βιβλιογραφία πάντα) φαντάζομαι θα ήταν τέρας. λεσβία μπορεί να γίνει μόνο μία που ξεχυλίζει τεστοστερόνη. απορώ γιατί κάθομαι και τα γράφω!
Αμφις

Anonymous said...

Α, ναι! σχετικά με τη βασική ερώτηση του προβάτου για την αλληγορία με τον κουβά και το χρυσάφι: η αλληγορία δεν λειτουργεί και πολύ καλά. χρησιμοποιείς το χρυσάφι ως έννοια με αντικειμενική αξία ενώ το μέταλλο του κουβά ως έννοια με υποκειμενική αξία. έτσι κάποιος θα έπρεπε να υπερασπιστεί την υποκειμενική αξία του αντιπαραθέτοντας την ποσόστητα της αντικειμενικής. σε ένα άλλο επίπεδο η αλληγορία είναι μεταξύ της αξίας του περιβλήματος έναντι της αξίας του περιεχομένου αλλά σε αυτή την περιπτώση κάποιος θα έπρπε να δει την ομοφυλοφιλία ή την ετεροφυλοφυλία ως περίβλημα, εγώ δεν έχω πρόβλημα, εσύ όμως? ίσως ταιριάζει καλύτερα αυτό που έχει γράψει ο φίλος μου ο Γκυ ντε Μωπασάν: είναι μία ζωή. και μία ζωή δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ καλή ούτε πολύ κακή.
αλλά γράφεις όλο και καλύτερα.
Αμφίς.

φάβα said...

Εγινα κουλουβαχατα με αυτα που τα παραπανω. Παντως την αλληγορια την καταλαβα :)

φάβα said...

ειναι και αργα, τρωω και λεξεις

Anonymous said...

akousa mia paromoia istoria (oson afora thn aporripsh) apo enan kainourio filo prosfata sthn athina. isws edw pou zw ston topo ths vroxhs na ehw xehasei thn athanath ellhnikh ypokrisia kai koinwnikh stenomyalia, giati kathe fora xafniazomai, idiatera otan ta vlepw k se anthrwpous newterous (apo mena) k morfwmenous. tespa. oson afora to dilhmma nature or nurture, h alhtheia nomizw vrisketai kapou sth mesh, exei omws auto kapoia shmasia gia to pws antimetwpizontai oi epiloges enos anthrwpou?

... said...

Ρε συ ανώνυμε, δεν ξέρω ποια βιβλιογραφία επικαλείσαι, αλλά έχεις μπερδέψει πεταλούδες πέη και όνειρα και ορμόνες

Δεν έχει νόημα

Καλημέρα

Tanila said...

Γι'αυτό κι εγώ δε θέλω να κάνω παιδιά. Αμα κάνω γιο (που θα το μεγαλώσω μαζί με το μπισκοτάκι μου) γκέης θα βγεί απαξάπαντος, διότι θα μεγαλώνει με 2 κυριαρχικές γυναίκες με ισχυρές προσωπικότητες.

wilma said...

γεια σου πρόβατε! (σωστά το κλίνω τώρα ή έκανα λάθος με το καλημέρα σας?). Μπήκα από τη Greecerella καιιιιι ρούφηξα δύο κειμενάκια στο πι και φι σαν τα πορτοκαλάκια που στίβεις κάθε πρωί (το κάνεις ε?). ήταν πολύ ωραία, ευχαριστώ γα τη φιλοξενία και θα σε ξαναδώ.
τα προβατάκια σου είναι τοσο αφράτα!