Tuesday, October 07, 2008

Ένας ανακουφισμένος πόνος φτάνει.

Προσπαθώ να αναπαραστήσω την όλη σκηνή στο μυαλό μου:

Φαντάζομαι έναν άντρα γύρω στα 60. Ξυπνάει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, περίπου 3 το πρωί. Σηκώνεται τόσο νωρίς γιατί έχει να πάει στον όρθρο. Εκεί που βρίσκεται ο άντρας δεν υπάρχει ηλεκτρικό, και δεν συνηθίζεται το πρωί να κάνεις ντους για να "φρεσκαριστείς". Έτσι, το μόνο που κάνει πριν κατέβει στο καθολικό, την κεντρική εκκλησία της μονής, είναι να ρίξει λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό του.

Αναρωτιέμα: Καθώς πλένεται, κοιτάζεται στον καθρέφτη; Εξετάζει το βλέμμα του να δει αν σκοτείνιασε καθόλου, τόσους μήνες μετά τον πανικό που έφερε το έγκλημά του στις ζωές τόσων ανθρώπων (και της δικής του); Ή αποφεύγει την εικόνα του;

...η προσπάθειά μου συνεχίζεται - κάνω εικόνα τον άντρα να στέκεται σε ένα σκοτεινό στασίδι μέχρι το πρώτο ξημέρωμα. Σταυροκοπιέται, γονατίζει όταν πρέπει, προσκυνά, κάνει όλα τα κλασικά που κάνουν στις λειτουργίες οι ευσεβέστεροι. Δεν νομίζω να κάθεται καθόλου στο στασίδι του, ακόμα και όταν επιτρέπεται από το τυπικό της λειτουργίας, μάλλον δεν θα το επιτρέπει ο ίδιος στον εαυτό του. Και οι ώρες περνούν. Φτάνει η ώρα που ο άντρας πρέπει να φύγει για το ταξίδι του...

Διάβασα ότι το πρώτο από τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιεί είναι ένα γαϊδουράκι. Τον φαντάζομαι πάνω σε αυτό να φτάνει στις Καρυές. Εκεί, παίρνει το λεωφορείο που τον φτάνει μέχρι την Δάφνη, το λιμάνι του Αγίου Όρους. Μετά συνεχίζει με το φέρυ μπόουτ για την Ουρανούπολη, ύστερα Θεσσαλονίκη, εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, Κατερίνη, Λάρισα, Καμμένα Βούρλα, Λαμία.... και τελικά Αθήνα. (τον αναγνωρίζει κανένας άραγε σε όλη αυτή την διαδρομή; καταλαβαίνουν ποιος είναι και τι έκανε; και αν ναι, πως αντιδρούν; αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπός μας, πως αντιμετωπίζει τα βλέμματα των άλλων, ίσως τις απόπειρες κάποιων να του πιάσουν κουβέντα;).

Και άλλες ερωτήσεις: Αν φτάνει βράδυ στην Αθήνα, άραγε που θα περνάει την βραδιά; του έχουν μείνει καθόλου συγγενείς ή φίλοι πρόθυμοι να τον φιλοξενήσουν μέχρι το επόμενο πρωί; Μένει σε ξενοδοχείο; Μήπως του παρέχει κάποιο κατάλλυμα το μοναστήρι;

ένηγουέη. δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ο άνθρωπος αυτός το άλλο πρωί πρέπει να πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου ωφείλει να δηλώνει παρουσία κάθε 15 μέρες. Και αφού (φαντάζομαι) τελειώνει τα διαδικαστικά του, υπογράφει όπου πρέπει να υπογράψει, ο άνθρωπος ξεκινά χωρίς καθηστέρηση το ταξίδι της επιστροφής: Αθήνα, Εθνική Αθηνών Λαμίας, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ.

Μετά Ουρανούπολη (εκεί σχεδόν αισθάνομαι την ανακούφισή του που πλησιάζει σιγά σιγά στο ησυχαστήριό του...) πλοίο μέχρι την Δάφνη, παλιό λεωφορείο μέχρι τις Καρυές και.... και επιτέλους, το γαίδουράκι, πάλι, τον πάει στο τέρμα, επιστρέφει στην ησυχιά και την τιμωρία του. Το μοναστήρι.

....

Συγκονίστηκα την Κυριακή. Διάβασα στο εμετικό αυτό κατασκεύασμα που παριστάνει την εφημερίδα, το θαίμα, για τον τύπο αυτόν που σκότωσε τον Διοικητή της ΔΕΗ επειδή είχε γκομενιλίκια με την γυναίκα του. Ο τύπος λέει έχει αποφυλακιστεί (λόγω αναστολής) και βρίσκεται σε ένα μοναστήρι του Αγίου Όρους. Από κει βγαίνει μόνο κάθε 15 μέρες, για να κάνει το ταξίδι μέχρι ένα αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα που πρέπει να "παρουσιάζεται". Το ταξίδι το κάνει με γαϊδουράκι, και ΜΜΜ φτηνά, λέει! Ούτε αεροπλάνα θέλει να πάρει, ούτε τίποτε. Έρχεται, παρουσιάζεται, φεύγει αμέσως. Για να επιστρέψει. Στο ησυχαστήριό του.

Το έχει δει το μοναστήρι που ο άνθρωπος αυτός ησυχάζει. Είναι ένας άγριος τόπος, και ενεργειακά αλλά και σαν τοπίο. Και δεν μπορώ έτσι ντράμα sheep που είμαι να μην φαντάζομαι τι πόνο πρέπει να τραβά αυτός ο άνθρωπος, τι ενοχές και τι τύψεις τον βασανίζουν για χρειάζεται ένα τόσο άγριο τοπίο για να καταφέρει να ηρεμήσει. Άκου, μην με ξεσινερίζεσαι, δεν δίνω κανένα ελαφρυντικό σε έναν άνθρωπο που σκότωσε... Αλλά, μεταξύ μας, και ο πόνος του εγληματία πόνος είναι... και αυτός ο άνθρωπος τον ανακουφίζει αυτόν τον πόνο του εκεί πάνω, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σε ένα από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

... ... ... ...

Και μετά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με το να απαλύνουν τον πόνο των άλλων, σαν τους καλόγερους στο μοναστήρι που πάει ο δυστυχισμένος μας φονιάς, αλλά μαζεύουν τίτλους ιδιοκτησίας, λεφτά, περιουσίες και αξιώματα.

Και δυστυχώς με κριτήριο αυτούς τους ανθρώπους, τους Εφρέμηδες τους άπληστους, πολλοί λένε ότι το Όρος είναι άχρηστο και περιττό και ξεπερασμένο και παρωχημένο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο....

Να σου πω όμως τι γίνεται; η αλήθεια είναι ότι 100 περιπτώσεις σαν του τραγόπαπα του Εφρέμη δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο ένα χιλιοστό το καλό που γίνεται εκεί πάνω σε ανθρώπους που υποφέρουν. Κάποτε υπήρξα ένας από αυτούς και ξέρω πολύ καλά.

Ένας ανακουφισμένος πόνος έχει πολύ περισσότερη δύναμη από 100 σκάνδαλα και σκατοεφρέμηδες.

(και όχι, δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να δοθεί άφεση αμαρτιών στους μπλεγμένους στην υπόθεση Βατοπαίδι... αντίθετα να τους τιμωρήσουν ακόμα πιο παραδειγματικά χρειάζεται... αλλά επιμένω, τέτοιες περιπτώσεις, δεν μειώνουν την λάμψη αυτού του τόπου... αλήθεια, μόνο ένας άνθρωπος να έχει σωθεί από την άβυσσο επειδή πήγε εκεί και ανακούφισε τον πόνο του, το Άγιο Όρος είναι δικαιωμένο για 11345435353231132131342453555552231313 χιλιετίες...)

12 comments:

7Demons said...

"Κάποτε υπήρξα ένας από αυτούς και ξέρω πολύ καλά."


Έχεις θητεύσει ως καλόγερος βρέ?

!!!

Hfaistiwnas said...

Κάποια στιγμή στους πρωταγωνιστές αν θυμάμαι καλά, είδα ότι εκτός από αυτούς που έχουν αλλού το νου τους, υπάρχουν άνθρωποι που είναι θεόσταλτοι. Θυμάμαι έναν ναρκωμανή που είχε δώσει συνέντευξη, κάνει εκεί την αποτοξίνωσή του.. και έλεγε ότι περνάει καλά, είναι το μόνο μέρος που μπορεί να μείνει μακριά από τον "θάνατο".. με είχε συγκινήσει..
Θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα Άγιο Όρος, με όλους τους τύπους Αγίων..

ProFyLaKtiKo said...

δεν έχω κατασταλάξει ποια είναι η σχέση μου απέναντι στη θρησκεία. ξέρω ότι με εκνευρίζει αυτή η προσκόλληση που έχουμε σαν χώρα και σαν κάτοικοι, αυτός ο μονολιθισμός όπως και το να θεωρούμε πως όλοι οι τραγόπαπες (αναφέρομαι σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με θεό τους αλλά φοράνε στρινγκ και κάνουν επιχειρήσεις) είναι υπεράνω.. λυπάμαι..

Sourotiri said...
This comment has been removed by the author.
Lina said...

μοναστήρι και "άγιο όρος" μπορεί να δημιουργήσει ο ακθένα ςμονος του. πήγαινε και χτίσε ένα καλυβόσπιτο σ ενα απομωνομένο μέρος, φύτευε τα φυτά σου, προσευχήσου. μοναστηρι ειναι πάλι.

μπάι δε γουέυ, όσον αφορά την "προσφορά" των μοναχών στην ανθρωπότητα, αν εξαιρέσω το καμα σουτρα, θεωρώ ότι δεν προσφέρουν παρα μονο στον εαυτό τους.

Anonymous said...

Π ρ ό τ α σ η…..

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες bloggers….:
βλέποντας κι ακούγοντας…., με μεγάλη μου λύπη κι εγώ…., κυρίως, τα εφηβάκια –μας
να τραγουδούν ‘’φτηνά’’ τραγούδια…., ως επί το πλείστον, της ερωτ’’αγάπης’’….,
και ξέροντας, ως όλοι μας, τη δύναμη που έχει το τραγούδι
στη διαμόρφωση χαρακτήρα και συμπεριφοράς…., κι όχι, μόνο, της ερωταγαπικής….,
κάτι που με ανευθυνότητα τους το ‘’επιβάλλουν’’….: δισκογραφικές εταιρείες,
ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί,….. λες και σε συμπαιγνία….,
τολμώ….,
αν και ξέρω πως…., και, μ’ αυτό…., θα ενοχληθούν’’ μερικοί και μερικές bloggers….,
να σας κάνω μια ‘’ανάλογη’’ πρόταση….!

Έχοντας…., ήδη….. και με ‘’ανάλογη’’ πρόταση…., προσφέρει
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου….,
και, σχετικής θεματολογίας μέσα απ’ το μπλογκ μου….: URL : www.alexandros-zivas.gr....,
κάτι σαν ‘’αντίπραξη’’ στη ‘’συμπαιγνία’’ των ως άνω αναφερόμενων παραγόντων….,
προτείνω…., πάντα, για τον ίδιο σκοπό….,
να δημιουργήσουμε μια ‘’Τράπεζα στίχων προσφοράς’’….,
όπου Έλληνες στιχουργοί και ποιητές να τους προσφέρουν…., αφιλοκερδώς κι αυτοί….,
είτε για επιτραπέζια ημερολόγια προσφοράς….. είτε για τη δημιουργία μουσικών CD’s….!

Ίσως….. να φανεί αφελής και ουτοπική η πρότασή μου….,
ή κι εγώ….. αφελής…. κι ονειροπόλος ουτοπιστής….,
αλλά….. ας σκεφτούμε τη δύναμη που μας προσφέρει η ‘’Μπλογκόσφαιρα’’….,
που….. από ‘’βαβελική’’ Κατάρα…., ως ‘’μερικοί’’ ‘’μοιροπλάστες’’ –μας τη θέλουν….,
μπορούμε…., και, με ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’ της ‘’τρελής’’ λογικής…., ή και λογικής ‘’τρέλας’’….,
να την κάνουμε Ευλογία….!

Έτσι…., καθώς πιστεύω πως….,
ως παλαιότεροί μου bloggers…., που, μόλις, 3 μηνών blogger εγώ….,
είστε οργανωμένοι, και, για ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’….,
ελπίζω…., κι εάν, βέβαια, βρίσκετε ενδιαφέρουσα κι εφικτή την πρότασή μου αυτή….,
να συναποφασίσετε…., πάντα, για ‘’τέτοιον’’ σκοπό….,
για τα περί μιας ‘’Τράπεζας στίχων προσφοράς’’….!

Και…., εάν…., πάλι και γι’ αυτό, τότε….,
σαφώς, κι αφού το συναποφασίσετε…., είτε για ‘’επιτραπέζιο ημερολόγιο’’ είτε για CD….,
τολμήσετε να ανοίξετε και τραπεζικό λογαριασμό….,
σας υπόσχομαι πως…., ως πρώτη προσφορά χρημάτων από πλευράς μου….,
θα συνεισφέρω στην ευλογητή προσπάθειά –σας, –μας, 300 Ευρώ….,
που, πιθανόν, να βρεθούν και εξωμπλογκοσφαιρικοί χορηγοί….!

Μα θα χαρώ, ‘’το ίδιο’’, και, εάν κάποιοι μουσικοσυνθέτες ή κάποιες μουσικοσυνθέτριες….,
συνάδελφοι ή συναδέλφισσες μπλόγκερ….. ή μη….,
ανταποκριθούν στην ανάλογη πρότασή μου….. που υπάρχει στο μπλογκ μου….,
όπου, το ξαναλέω, προσφέρω αφιλοκερδώς και για όποιον φιλανθρωπικό σκοπό
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου…., αφ’ ενός για τη δημιουργία
3 επιτραπέζιων ημερολογίων….. για τα έτη....: 2010, 2011 και 2012….,
κι αφ’ ετέρου για τη δημιουργία ενός, ή και πλέον, CD….!

Φυσικά, το 2ο, εφόσον τυχόν μουσικοσυνθέτες/θέτριες κρίνουν κάποια άξια μελοποίησης….,
πάλι, για τον ίδιο σκοπό…., κι εγώ…., μα κι οι ανταποκριθησόμενοι/σόμενες αυτοί/αυτές….,
όπου, τότε, θα έχω…., κι εγώ κι εκεί…., συμμετοχή και με δικιά μου μουσική και στίχο….,
ενώ, αργότερα κι έτσι και γι’ αυτό, και με τραγούδια –μου σε στίχο στην αγγλική γλώσσα….!

Εάν δε σας ενοχλεί το παρόν μήνυμά μου…., μπορείτε να το διαγράψετε….,
ναι, και διόλου δεν θα με πειράξει….!
Σας ευχαριστώ πολύ….. και, προπαντός, γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας…..

[Germanos] said...

Εγω παντα ηθελα να γινω φαροφύλακας (Ασχετο)

Litanie des Saints said...

Πρόβατε, μόνο η Μονή Εσφιγμένου επέστρεψε τη γη στους αγρότες. Είναι λίγο οξύμωρο σχήμα: να προσφέρεις τη γαλήνη σ' αυτούς που καταφεύγουν σε σένα και να παίρνεις τη γαλήνη απ' αυτούς που δεν σε χρειάστηκαν ποτέ...

Anonymous said...

μη βιαζόμαστε να καταδικάσουμε "τους Εφρέμηδες"
γιατί κάποιοι ξανακέρδισαν τη χαμένη ζωή τους ακριβώς στο Βατοπέδι.....

tsok said...

Αν η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο γίνει αντιληπτή ως "ανταλλακτικό εμπόριο" χεστήκαμε κι η βάρκα έγειρε. Δεν μπορεί να εξισώνεται η γαλήνη με τη λίμνη και η ανακούφιση με ένα χιλιάρι στρέμματα. Σόρρυ κιόλα. Και στο πρώτo παράδειγμα του ποστ σου, του τύπου που σκότωσε (εξ αμελείας;) τον Δ/ντή της ΔΕΗ, θα ήθελα να αντιπαραβάλλουμε τη συμπεριφορά του (ταξίδι με γαϊδουράκι και ΚΤΕΛ για καμιά 600 χιλιόμετρα κάθε 15) με εκείνη του ηγουμένου μονής Βατοπαιδίου που μετακινείται με ελικοφτερο για να κερδίζει λέει χρόνο που αφιερώνει στην προσευχή! (Ίσως τον εμπνέει η εγγύτητα στον ουράνιο θόλο στο εναέριο ταξίδι...). Ειρήσθω εν παρόδω είναι μοναχός, όχι real estate agent και η ζωή του, υποτίθεται, είναι αφιερωμένη στην προσευχή. Άι σιχτίρ, λοιπόν, με την υποκρισία να ξεχειλίζει μέσα από ράσα, καλοραμμένα ιταλικά κοστούμια και σαπιοκοιλιές και το μακρύ χέρι κάθε παπάρα να μπαίνει στη δική μας τσέπη.

Anorgymous said...

Ακολουθει ασχετο comment
Oσο και να εκανα σκεψ σκεψ εντατικ (που θα ελεγες και εσυ) μετα και τα μπρος μπρος ΜΠΡΟΣ ,δεν καταφερα να σκεφτω κατι που να πιστευω 100% ή που θα αξιζε να γραφτει μαζι με αυτα που διαβασα.Δεν ξερω αν πιστευω σε κατι αλλα δεν ξερω αυτο αν ισχυει.Γινεται?
Μπορει να φταει που δεν με ξερω και πολυ καλα και αφου δεν βρισκω το μανουαλ δεν κανω προσπαθειες.
Α να κατι λοιπον, πιστευω οτι δεν με ξερω και δεν θελω να με μαθω καλα

Anonymous said...

Προς Χριστιανούς ''αντιπροσώπους'' του Θεού!...

Ελλαδίτες χριστιανοί, βλέπουμε συχνά πυκνά πρόσωπα υπερτροφικά να βγαίνουν
στης τηλεοράσεις κρατώντας πούρα Αβάνας και φορώντας χρυσούς σταυρούς να μας μιλάνε για ταπεινότης και αντιυλισμό.
Αυτά ούτε στην βαυαροκρατία δεν γίνονταν.
Ο φαρισαϊσμός σε όλο του το μεγαλείο.
Όλοι ξέρουμε ότι όποιος ασχολείται με την χριστιανική ορθοδοξία στην Ελλάδα, η γαβάθα του δεν θα ξεμείνει ποτέ από φαγητό, και μάλιστα από φαγητό όχι λιτό αλλά πολυτελείας.
Χριστιανοί, αυτό είναι ένα δάγκαμα στην καθημερινότητα ενός απλού Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, που τρέχει ολημερίς για να βγάλει τον άρτον, στην κυριολεξία.
Πλέον ούτε η Ελληνική αεροπορική αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα, για τον λόγο
ότι δεν μπορεί να τα βάλει με την κεκαλυμμένη νομικά απατεωνιά.
Αφήστε κύριοι να εξελιχτεί το παιχνίδι σύμφωνα με τους νόμους του ηθικού δικαίου.
Παρεμβαίνετε από την ήβη του ατόμου, και το προσηλυτίζετε νοητικός , ψυχικός και σωματικώς.
Έχετε γίνει θαλαμάρχες της ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Με πρόσχημα τον Ιησού , έχετε μεταμορφωθεί σε Ιάγους και προσπαθείτε να διαμελίσετε την Ελληνική κοινωνία.
Έχετε για κάβα πλήθος ανθρώπων , μη ορθολογιστών, αναλφάβητων επί το πλείστον, που μεγαλώνοντας σε ένα Θεοκρατικό περιβάλλον έγιναν υποχείριό σας.
Πήρατε μέχρι τα λάβαρα για να δείξετε την δύναμή σας, για να κρατήσετε τα πλούτη σας που στηρίζονται στην αφέλεια και στην Θρησκευτική ευλάβεια των πιστών σας.
Πηγαίνετε κύριοι μια βόλτα στα Μεταλλεία αμιάντου της Ελλάδος για να δείτε τις συνθήκες εργασίας,να δείτε πως βγαίνει το ψωμί.
Έχετε υποχείριο ακόμη και τους πολιτικούς, που ευτυχώς βλέπουμε να μειώνετε αυτό το ποσοστό, κυβερνήσεις, τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, προεδρία κτλ τα ελέγχετε ή μάλλον τα απειλήτε με την ενθάρρυνση των πιστών σας να ψηφίσουν το κόμμα αυτό της αρεσκείας σας που στηρίζει την αδικία και την διαφθορά.
Είστε ξάγναντα, στην απέναντι πλευρά πλέον, όχι στους ταπεινούς και καταφρονεμένους όπως ο Θεός σας ο Ιησούς, αλλά σε αυτούς τους που καπηλεύονται τα πάντα, έθνος, τιμή , οικογένεια, είστε παντού, αρπάζεται από παντού, το χρήμα έγινε της ζωής σας ο σκοπός, και μάλιστα εις βάρος των άλλων.
Που είναι ένας οργανισμός απασχόλησης και ασφάλισης ανέργων?
Ποιος από εσάς που κόπτεστε για την πατρίδα, έβγαλε το πλήθος να διαδηλώσει για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος οργανισμός?
Κανείς, γιατί δεν ασχολείστε με την κοινωνία αλλά με την κοινωνία σας, η κοινωνία των ρασοφόρων,και δεν μιλάω για τον παπαδάκο του χωριού που φυλάει πρόβατα για να επιβιώσει αλλά για εσάς υψηλόβαθμοι αντιπρόσωποι του Κυρίου.
Ο Θεός να σας κάνει αντιπρόσωπους, γιατί μόνο αντιπροσωποι δεν είστε, αλλά τα σάβανα του Ελληνικού λαού.
Περιμένετε πως και πως να εκμεταλλευτείτε οποιαδήποτε ευκαιρία για επίγειο κέρδος.
Ενώ έρχονται δύσκολες ημέρες για τους Έλληνες πολίτες που τώρα με το κρύο λόγω έλλειψης χρημάτων θα έχει γίνει το αίμα τους παγάκι στις φλέβες τους.
Εσείς έχετε κρυώσει ποτέ άραγε?
Ή θα είστε σε κανένα υπερπολυτελές ζεστό δωμάτιο και θα απολαμβάνετε τα ραβανί σας?
Είστε οι σύγχρονοι Φαβιανοί, λέτε όχι στην επανάσταση γιατί δεν κινδυνεύουν τα δικά σας
δικαιώματα.
Έχετε γίνει το δεκανίκι κάθε κομπιναδόρου.
Είστε ωαγωγικοί και συνδέεστε κατευθείαν με τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες, τις μίζες και τις μπίζνες.
Παίζετε στον λαό τις χαβάγιες σας και τον αποκοιμίζετε
Ο λαός ''ψαθάς'' και εσείς αγάς.
Αλλά τελειώνουν τα ψέματα και οι κοροιδίες...
Έρχεται η ώρα για τη απελευθέρωση από το θεοκρατικό καθεστώς.
Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου έβαλαν σκοπό την ελευθερία του έθνους.
Ο άνδρας Έλλην θα βρει την Υακίνθη του και θα αγαλιάση η ψυχοπνευματικοσωματική του υπόσταση.
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΥΓ.
Το ταμείο αλληλοβοήθειας αξιωματικών στρατού, τι λέει για την ανεξιθρησκεία και τον διαχωρισμό?