Friday, November 21, 2008

Να αγιάσουν τα κόκκαλα του Πικάσου ("καμένο μυαλό" ποστ της εβδομάδας...)

Πόσα ρησπέκτια να δώσω στο Πικάσο δεν ξέρω. ειλικρινά δεν ξέρω!

Όχι (μόνο) για την τέλεια ζωγραφική του αλλά για την τρομερή του δήλωση...

"Στην Ισπανία, είσαι ό,τι δηλώσεις"

Με αυτή του και μόνο την δήλωση ο ζωγράφος κέρδισε θέση στην αθανασία.

Ρησπέκτ ρησπέκτ.

Πολλώ δε μάλλον που πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι με βάση τα ελληνικά ψυχογραφικά χαρακτηριστικά, η δήλωση θα ήταν ακόμα πιο εύστοχη αν την είχε κάνει κάποιος Έλληνας ζωγράφος. ...ας πούμε ο Τσαρούχης! Εκεί και αν θα ήταν εύστοχη η διαπίστωση!

Εξηγούμαι.

Όπως ακριβώς ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι έλληνες που έχουν γεννηθεί από το το 1950 μέχρι τι 1955 ισχυρίζονται χωρίς ντροπή ότι ήταν παρόντες στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, και μάλιστα μέσα στον περίβολο του (με τόσο κόσμο η αυλίτσα του Πολυτεχνείου θα έπρεπε να είναι 3137246462471884 φορές η πλατεία Τιεν Αν Μεν - θου κύριε ας μην ανοίξω το στόμα μου, έχε χάρη που δεν μου αρέσει το κοτσομπολιό, το μπίτσιν, το μόουνιν...)

έτσι και όλα τα Ελληνάκια που έχουν γεννηθεί από το 1970 μέχρι το 1980 ισχυρίζονται χωρίς ντροπή ότι είναι.... διαφημιστές!

Ειδικά τον τελευταίο καιρό πρέπει το φαινόμενο να έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις.... ή απλά να είμαι άτυχος και να πέφτω συνέχεια στην περίπτωση.

Μέτρα...

Κάνω ντους στο γυμναστήριο. Δίπλα μου ντουσάρεται ωραίο γκομενάκι γύρω στα 27-28 με τα τατού του, τα σέα και τα μέα του, ότι πρέπει για να το κρατσανίσεις ένα βραδάκι. Κάπως γίνεται και μου πιάνει κουβέντα... και κάποια στιγμή με ρωτά με τι ασχολούμαι... πριν προλάβω να του απαντήσω, μου λέει "εγώ είμαι διαφημιστής - σκηνοθέτης, στο δημιουργικό δουλεύω". γουνταφάκ?

Είμαι σε παρέα σε μπαρ. Μου συστήνουν κάποιον και για να ζεστάνουν την κουβέντα μου λένε "είστε συνάδελφοι, διαφημιστής είναι και αυτός". Α, ωραία λέω - Τελικά, διαπίστωσα ότι ο τύπος δουλεύει σε εταιρία παραγωγής που γυρίζει και διαφημιστικά... ποια η δουλειά του? Να βοηθά τον παραγωγό να συντονίσει την δουλειά, τηλέφωνα βασικά κάνει να μην αργούνε οι άθρωποι στα ραντεβού τους και δείχνει κακό πρόσωπο η εταιρία.

Στην μακροχρόνια καριέρα μου στα μπουζουκσίδικα της χώρας έχω ακούσει να δηλώνουν διαφημιστές

ιδιοκτήτης εταιρίας με παιδιά που μοιράζουν φυλλάδια για πιτσαρίες

ρεσεψιονίστ σε εταιρία παραγωγής

μία που δούλευε σε βεστιάριο που συνεργαζόταν σε εταιρίες παραγωγής διαφημιστικών

ένας με καντίνα στο μαρούσι (που έχει πολλές διαφημιστικές)

ένας που είχε φορτηγό πάνω στο οποίο ύπηρχε διαφημιστικό μήνυμα

και ακόμα χιλιάδες μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα....

Λοιπόν!

Καταρχήν, όλοι όσοι έχουν δουλέψει σε διαφημιστικές ξέρουν ότι σκηνοθέτης σαν θέση δεν υπάρχει σε διαφηστική! Μπορεί να έχεις σπουδάσει σκηνοθέτης και να εργάζεσαι σε διαφημιστική, αλλά η δουλειά σου θα είναι κάτι άλλο (κειμενογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής, δημιουργικός διευθυντής γιου νέημ ήτ) - πάντως οι διαφημιστικές, σκηνοθέτες δεν έχουν. Άντε το πολύ να έχουν εταιρίες παραγωγής με σκηνοθέτες σαν υπαλλήλους...

Καταδεύτερον, γενικότερα, όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην διαφήμιση ποτέ δεν απαντάνε στο "τι δουλειά κάνεις" με το φρικτό "διαφημιστής". Συνήθως όταν απευθύνονται σε κάποιον που έχει γνώση λένε "είμαι κειμενογράφος, δουλέυω στην διαφήμιση" ή "είμαι ακάουντ νταηρέκτορ, σε διαφημιστική". Όποιος λέει "είμαι διαφημιστής" αμέσως προδώνει (γ' ενικό πρόσωπο ενεστώτα του "προδώνω") ότι είναι άσχετος με τον χώρο. Και εμένα προσωπικά μου ενεργοποιεί το καγκουρόμετρό μου το οποίο χτυπάει τρελά κόκκινα!

Και αναρωτιέμαι - τι σταδγιάλα ρε πούστη μου! Μα τόσο γκλάμουρ εικόνα έχει αυτή η δουλειά και όλοι θένε να λέγονται "διαφημιστές"... σιγά τα έγκζ! Ότι τι? Όπως λέμε ας πούμε "καλλιτέχνης"? Καμία σχέση.

Επίσης - τι γίνεται και άθρωπες σαν τα κρύα τα νερά με τις ωραίες δουλειές τους, τις δραστηριότητες τους, θέλουν να υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο?

Γενικεύω: Γνωστή μου με μηδενική εμπειρία στην σκηνοθεσία, αποκαλεί το εαυτό της "σκηνοθέτη" επειδή ήταν β βοηθός σκηνοθέτη σε παράσταση του Σεφερλή (που λέει ο λόγος). Άλλος γνωστός μου που έχει δουλέψει 5 μήνες στα μακντόναλτζ λέει ότι είναι μάγειρας. Τρίτη περίπτωση, κοπέλα που έχει φωτογραφηθεί για κατάλογο εστιατορία να σαβουρώνει κιοφτέδες (επειδή ήταν γκόμενα του ιδιοκτήτα) δηλώνει μοντέλο.

μπήτσ μη!

Και ακόμα.... αφού θέλεις να γίνεις κάτι άλλο γιατί δεν κάνεις προσπάθειες να γίνεις αυτό το κάτι άλλο, αντί να βολτάρεις χασομερώντας και διαλαλώντας ψέμματα ότι είσαι αυτό το κάτι άλλο?

θα μου πεις, εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί χτενίζεται.

αρονό. απλά επισημαίνω ένα πρόβλημα - πόσα πια ποστ διάνοια να κάνω, κάνω και μερικά πιο ασήμαντα.

α, και μην ξεχάσω - πικάσο ρησπέκτ!

16 comments:

Anonymous said...

Και που να δεις με το πόσους δηλώνουν φωτογράφοι! Εκεί απλά χρειάζεται να έχεις μια φωτογραφική μηχανή... για να μην πω κινητό με κάμερα! λολ ;-)

Το κριτήριο που λες πάντως με τη χρήση της λέξης 'διαφημιστής' είναι το σημαντικότερο... πιστεύω μόνο αν είσαι (έστω και λίγο) του χώρου χρησιμοποιείς λέξεις όπως δημιουργικός, planner κουλουπου...

x

alienlover said...

ένα δίκαιο το 'χεις, αλλά εσύ τώρα ας πούμε γιατί σκας; Πικάσο ρουλζ ναι.

tovenito said...

προδίδει.
δηλώνω διορθωτής βοηθού κριμενογράφου.

Anonymous said...

ρε συ βασίλη , βαγγέλη σόρυ, υπάρχει αυτη η έκφραση "στην ελλάδα εισαι οτι δηλώσεις". Κάποιος την ειπε, οχι του βεληνεκους του Πικάσσο αλλα εν πάσει περιπτώσει. Μπορει να ειναι και κλεμμένη δε λέω.
αυτο που λες με τους κατακαημένους που πηγαίνουν π.χ. 2 μήνες στο εξωτερικό και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ισχύει. Το ειπε μια φίλη μου και με άφησε άλαλη , γιατι διαπίστωσα τη "δίψα" της για αναρρίχηση.
διαφημιστής λοιπον....
χμμμμ.
κι εγώ διαφημίστρια ειμαι! οταν κατεβαίνω σε καμμιά έκθεση στην αθήνα , με ρωτάνε "διαφημίστρια ειστε" που πάει να πει, μπρελόκ και αναπτήρες φτιάχτετε και καταλήγω να λέω ναι γιατι που να βρεις κώδικα επικοινωνίας, που να εξηγεις οτι ενα σταμπάδικο έχεις στη θεσσαλονίκη....
πίκρα σε λέω.
πλατύασα λίγο σόρυ

Anonymous said...

Εγω ως γκομενάκι κειμενογράφου συμπεριλαμβάνομαι στη διαφημηστική οικογένεια;

Anonymous said...

Μιά παλιά μου φίλη ο Μανώλης, έλεγε στα αμαρτωλα 90'ς
οτι στην ελλάδα αν πάρεις και μια πετρα και την πετάξεις τυχαία ή που θα χτυπήσεις κωμοτη η μοντέλο/
καπως ετσι ε?
και συ ειπαμε τι δουλεια κανεις?

ProFyLaKtiKo said...

πες το δυνατά χρυσό μου μη ντρέπεσαι...!

τελικά στο ντους τι έγινε? τζίφος η δουλειά ε?

Anonymous said...

Εχετε κάτι βάσανα και σεις οι (αστείοι ;) αστοί, άστα να πάνε!
Ενώ εμείς, οι (σοβαροί;) της υπαίθρου εντελώς αλλού.
Στο λάκο με τα ... ραπανάκια.
Που είναι και άνυδρα, λόγω ανομβρίας!!!
Κανείς δεν δηλώνει "αγρότης", μα όλοι "αγρότες" είναι!
Άρα;
Τα άνυδρα ραπανάκια ..."τσιούνε", πιο πολύ.

Hfaistiwnas said...

Είσαι σίγουρος ότι το είπε ο Πικάσο; Μήπως καμιά γριούλα σε κάνα ελληνικό κουτσοχώρι;

aura voluptas said...

Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια ._

Θενκς για το τιπ " πως να καταλάβεις αν ο άλλος είναι διαφημιστής ή μούφα " .

Φιλάκι :-)

mahler76 said...

Γιατί εγώ που όπου λέω αρχιτέκτονας μου απαντάνε "α, και αδερφή" τι να πώ άσχετο βασικά με το θέμα σου άλλα τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

κόκκινο μπαλόνι said...

@mahler76 και πρόβατο.
όταν λέω ότι είμαι αρχιτεκτόνισσα η πιο δημοφιλής απάντηση είναι: "Αχ και εγώ ήθελα να γίνω, και τα καταφέρνω πολύ καλά, να δες το σπίτι μου, μόνος-η το σχεδίασα" και συνήθως είναι ένα αίσχος απίστευτο! Τι λες μετά;

tsok said...

έτσι έγινε και η βοηθός πιστολάκι "στυλίστρια"...

Tanila said...

Ε όχι και ΟΛΟΙ οι Έλληνες ανάμεσα σε '70 και '80!
Σου έχω πει εγώ τέτοιες μαλακίες ποτέ; Ε;
Αν και αυτό με το μοντέλο και τους κιοφτέδες πολύ μου άρεσε.
Έχω φωτογραφηθεί κι εγώ πολλές φορές να τρώω.
Σε διάφορα μαγαζιά.
Λες ν'αρχίσω να δηλώνω μοντέλο;

Anonymous said...

darling, dilonoun diafimistes giati oloi pia den stmatoun na diafimizoun ton eauto tous... kai ekana auto kai ekeino kai to allo kai to parallo kai panathema me an exoun ypopsiastei pote pos einai actually na ZEIS!!! astagdiala, me tous dithen... varethika!!!!

Anonymous said...

EKANE Κ Η ΜΥΓΑ ΚΩΛΟ....ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΕ.