Tuesday, December 23, 2008

Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Καραγκιόζης, ντα σηπ!

Εχτές το βράδυ βρέθηκα στο Ζάππειο στην παράσταση των "Βατράχων" του Αριστοφάνη... or not!

Βλέπεις η παράσταση δεν ήταν στην πραγματικότητα του Αριστοφάνη. Ο φίλος μου (ματς μουτς ματσ κισ κισ εντατίκ) Γιώργος Παυριανός, είχε κάνει διασκευή στο κείμενο και το έχει φτιάξει για να παιχτεί από τον Σπαθάρη σαν και καλά επεισόδιο από την ζωή του Καραγκιόζη.

Ναι. είναι η καλύτερη παράσταση που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.

μερικές παρατηρήσεις από την βραδυά:

Ποιος θα το έλεγε ότι την εποχή των απίστευτων ειδικών εφέ, των εκρήξεων, των αιμάτων, και όλων αυτών θα κατάφερνε να με συγκινήσει τόσο πολύ (και όχι μόνο εμένα) ένα απλό θεατράκι σκιών, με τον μπερντέ του, τις χρωματισμένες του χάρτινες φιγούρες και τον ένα ηθοποιό να παίζει σχεδόν όλους τους ρόλους και να κάνει 442552 φωνές!

Ο Σπαθάρης είναι τρομερό ρησπέκτ. Αν και 97989899870898877989897797 χρονών βγάζει τόσο ένταση και δύναμη και ενέργεια... σε χώνει μέσα στην καραγκιοζοιστορία με την μία! [Αλλά, για στάσου!!! μήπως ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή είναι 70886868689698 ετών βγάζει τόσο μεγάλη ενέργεια; ναι, για αυτό!]

Η παράσταση δόθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας και μεταδόθηκε από το Β πρόγραμμα! Επρόκειτο για επανάληψη της ιστορικής παράστασης που είχε παραγγείλει και μεταδώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις για το τρίτο πρόγραμμα πριν από 30 χρόνια. Είδαμε τους ίδιους συντελεστές που είχαν φτιάξει και τότε το προτζεκτίδιον και το μόνο που έχω να πω είναι χάου κουλ ηζ δατ!!!!!!

Η διασκευή του Παυριανού στο έργο του Αριστοφάνη είναι όλα τα λεφτά!!! Ιδιοφυία! Η υπόθεση είναι ότι ο Διόνυσος μαζί με τον Καραγκιόζη κατεβαίνουν στον Άδη για να ακούσουν τα τραγούδια του Αισχυλάκη και του Ευριπηδάκη ώστε να αποφασίσουν ποιον από τους δύο μεγάλους τραγωδούς θα ξαναφέρουν στον κόσμο των ζωντανών για να αναβιώσουν το τραγούδι. Στην διασκευή του Παύρη οι δύο συνθέτες δεν είναι άλλοι από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη! Δηλαδή όλη η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την αιώνια και καλά διαμάχη των δύο μεγάλων συνθετών μας....

Εντάξει, ο Χατζιδάκις σε φιγούρα σκιών, να μιλάει με τον χαρακτηριστικό τρόπο του Μάνου (όπου στις λέξεις αντί για ρο έλεγε βο, χιχιχιχι) ήταν ότι πιο αστείο έχω δει εδώ και πάρα πολύ καιρό... μέχρι που εμφανίστηκε η φιγούρα σκιών Θεοδωράκης και έμεινα απίστευτα μαλάκας από την έκπληξη και τον θαυμασμό και το ρησπέκτ εντατίκ!

Η σκηνή όπου η φιγούρα Χατζιδάκης και η φιγούρα Θεοδωράκης κάνουν αγώνα με τα τραγούδια τους, και ο Θεοδωράκης κορορϊδεύει τον Χατζιδάκι ότι τα τραγούδια αναφέρονται στην σκορδαλιά είναι σούπερ εμπνευσμένη!

Η Μαργαρίτα Μυτηληναίου είναι συμπαθητική πολύ από κοντά. Με εξυπηρέτησε κιόλας, μου πούλησε ντηβηντή της Λωξάντρας και του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται που πουλάγαν στον προθάλαμο του Ζαππείου όπου δόθηκε η παράσταση. Ευχαριστώ, ευγενικό κορίτσι!

Στην παράσταση ήταν και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ο στιχουργός μας που είχε ξεκαρδιστεί στα γέλια - όπως και ο άλλος στιχουργός, ο δικός μας Άρης από τα πρόσωπα!

Είχε αρκετό κόσμο. Είναι ωραίο να υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοια θεάματα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε σακαφιορέτ επειδή μας αρέσει η "κουλτούρα". Εξηγούμαι - πίσω μου καθόταν μία κυρία με απίστευτα στριγκή φωνή/"τρυπάνι εγκέφαλου" η οποία επειδή είχε πέσει σε ενθουσιασμό τραγουδούσε μεγαλόφωνα τα τραγούδια του Χατζιδάκι, χειροκρτούσε λες και η ζωή της εξαρτιόταν από το να μας σπάσει το νευρικό σύστημα, βόγκαγε από θαυμασμό, και λοιπά και λοιπά . Όχι, όχι, όχι, αυτό απαγορεύεται, δεν το κάνουμε ποτέ ποτέ! Σεβόμαστε τον άλλο που ήρθε να δει το έργο και όχι να ακούσει τις τσιρίδες σου! Άμα θες πήγαινε στο ξου φάκτωρ.

Επίσης η ίδια σακαφιορέτ στο τέλος που όλοι χειροκροτάγαμε ΟΥΡΛΙΑΖΕ (πάλι μέσα στο αυτί μου) "ΟΧΙ ΟΧΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑΑΑΑΑ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΧΙΟΤΗΤΑ ΠΧΙΟΤΗΤΑ!". Παραλίγο να την ασταδγιαλαστείλα! Να σου πω και το πιο εντυπωσιακό; Γύρισα (χωρίς τρόπο καθόλου, εννοείεται) να δω την φάτσα της και αντί να δω καμία γριά με μαλλί μπιφτέκι τυλιγμένο πάνω από τα αυτιά και σάλι... είδα μία κοπέλα που ήταν τουλάχιστον 6-7 χρόνια μικρότερή μου. ΓΟΥΑΝΤΑΦΑΚ; ; ; ; Μλκ φαντάσου την αυτή να μεγαλώσει και να θέλει πιχι γκόμενος να της ζητήσει να πάει μόνος του στο γήπεδο! Εκεί να δεις στρίτζα στην φωνή. Πάντως αυτό το πράγμα των και καλά κουλτουριάρηδων να πρέπει να φωνάζουν την κουλτούρα τους και την πχιότητα τους είναι αυτό που δημιουργεί την προκατάληψη εναντίον τους και χαντακώνει και αδικεί ακόμα και τα έργα που αξίζουν τον κόπο.... ενηγουέη.

Στην δεύτερη σειρά της δεξιάς πτέρυγας των καθισμάτων, στην πρώτη καρέκλα στο διάδρομο καθόταν γκομενάκι με γκρι μπλούζα και ένα μαύρο μοντερνοκοτλέ πανταλόνη. Παρακαλείται να πάρει άμεσα τηλέφωνο, τον αναζητούν οι δικοί του. (γκουχ γκούχ, γκουχ γκουχ)

Δεν υπάρχει πιο λυπηρό πράγμα από έναν άντρα που μεγαλώνοντας αντί να ομορφαίνει ψυχικά και να βελτιώνεται, γίνεται χειρότερος . Είδα εχτές ένα γνωστό μου που είχα κάμποσο καιρό να δω, και πραγματικά στεναχωρήθηκα για λογαριασμό του. Αγενής και γάιδαρος. Εύχομαι να φυτρώσουν τσουκνίδες μέσα στο συρτάρι που κρατά τα σώβρακά του.

Πόσο θαυμάζω τον Λέκκα (συνθέτη των τραγουδιών της παράστασης) και τον Παυριανό (στιχουργό αλλά και διασκευαστή του έργου) που σε ηλικία 25, ναι 25!!!! μόνο χρονών, γράφανε τόσο ωραία πράγματα. Μπράβο παιδιά!! Αν κάποιος με ταλέντο έχει την την σωστή καθοδήγηση (όπως είχαν τότε οι δυό τους τον Χατζιδάκι) είναι μεγάλη ευλογία....

Μακάρι να πετύχεις κάπου την παράσταση. Αν την πετύχεις, να την δεις οπωσδήποτε. Θα γελάσεις πολύ, και θα ανοίξει το μυαλό σου! πληροφορίες εδώ.

14 comments:

Anonymous said...

κλείσε τωρα το πισι κι ελα στο απεναντι νησί

(μα τι στοίχος απο τον Αρη σου)
ελεος ρεεεεεεεεεεεε!

Provato said...

ανώνυμε εσύ έλεος;;;;;; ΕΜΕΙΣ έλεος με το άσχετο σου κόμεντ. άμα δεν σου αρέσει ο Άρης, ή οποιοσδήποτε άλλος μην το ακούς.


χρώνια πωλά και ορθόγραφα! :-))

Anonymous said...

μπεεεεεεεεεεεε!

το αγόρι μουουουουουουου που τα ξέρει όλα!

πόσα ξέρεις ,πόσα ξέρεις!!

χρόνια πολλά μικρέ!

Provato said...

εγώ τα ξέρω όλααααααα???? λάθος λάθος λάθος! χεχεχε


πολλά φιλιά και καλά χριστούγεννα! όλα τα καλά του Θεού! :-))

Hfaistiwnas said...

Έχω καιρό να δω καραγκιόζη!! Ζήλεψα! Με φόβιζε πάντα ο ...οοο αυτός με την μεγάλη μύτη ντε!!
Για την παράσταση τώρα ακούω..

Provato said...

hfaistiwna να πας οπωσδήποτε να την δεις, θα σου αρέσει.

χρόνια πολλάααααα! xxxxx :-))

αερας said...

Ειμαι ο δευτερος που ζηλευω φαινεται!Θα το ψαξω .
Τεσπα ,καποιες αξιες παραμενουν αναλλοιωτες στον χρονο.

Παντως δεν εχεις δικιο μ αυτες τις γκομενες της πχιοτητας, εγω πολυ της γουσταρω - μονες τους ομως και σε κλειστο χωρο.Κατα τ αλλα τις βρισκεις παντου- παντου ομως!

natasha hassiotis said...

ηφαιστίωνα@ ομορφονιό τον λέγανε. καλέ πρόβατε πόσο χρονώνε είσαι και σ' αρέσουνε οι χατζηδακοθεοδωράκηδες; εγώ μετά τον Μεγαλέξαντρο του Αβδελιώδη και παρά την αγαπη μου στον μαιτρ Σπαθάρη, επειδή σιχαίνομαι το λόμπυ που άφησαν πίσω τους οι δύο μουσικοί, ιδίως ο Χατζιδάκις, παθαίνω αλλεργία και δε θέλω να τους δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. (για κουλτούρα πήγες, το μάτι σου όμως, προβολέας λέιζερ να δεις μπας και σου ξεφύγει κανά μικρό...είσαι συ ένα πρόβατοοοοο...)

aura voluptas said...

Πολύ έξυπνη παράσταση μου ακούγεται . Αλλά πού θα την πετύχουμε ( που λες κι εσύ ) ?

Αυτό με την τσουκνίδα μ'έστειλε όταν το φαντάστηκα . Άουτςς !!

Καλά Χριστούγεννα καλέ μας Πρόβατε ! :-)

Φιλιά

Anonymous said...

Πολύ ωραίο ακούγεται, μπράβο προβατάκο για το ρεπορταζ

Και είδες κι ένα σωρό κόσμο, όπως τον λευτέρη που σπανίως εμφανίζεται!!! (εχω πάθει κάτι, όπως και με τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Θεοδωράκη, που γιορτάζονται 44 φορές κάθε χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια)

Ο Αρης είναι παιδι πρώτο. Οσο για την άλλη που σου πούλησε το dvd, είναι αυτό το ευγενικό κορίτσι που απέλυσε απ την ΕΤΡ κάτι ασήμαντους συνεργάτες , που είχαν επιτυχημένες εκπομπές για καμιά 20ετία, αλλά δεν ήταν του γούστου της ή δεν ήταν Ν.Δ.???? Καλά θυμάμαι ή την μπερδεύω??

Καταπληκτικής σύλληψης η κατάρα
"να φυτρώσουν τσουκνίδες στο συρτάρι με τα σώβρακα του". Υποκλίνομαι

φιλια και χρονια πολλά

Pink_Fish said...

αι λαβ Καραγκιόζη και ρισπέκτ για τον κύριο Άρη. Θέλω κι εγώ να δω τη παράσταση :) Καλός Χριστούγεννος και σεξάκιος μίστερ ντα σιπ!

dsquared said...
This comment has been removed by the author.
tsok said...

Ayto pou eipe o anonymous gia ti margarita mytilinaiou me taraxe ligo, alla oxi polu. An exeis to tilefwno tis eyxaristws na ti rwtisw i idia gia tis mustiriwdeis diwxeis synergatwn sto deytero. Prepei na lampsei i alithia, katalavaineis...

xronia polla kai kala se oloys, oikodespotas kai anagnwstas

Provato said...

αέρα μακάρι να την πετύχεις την παράσταση! πραγματικά αξίζει! μπεεε χρόνια πολλά και καλά!

χάηβόλτατζ είμαι ήδη 35 κλεισμένα (ντρέπουμαι να πω 36 χεχε). μπεεεε όσο για τα λόμπυ.... αχ μεγάλη και πονεμένη ιστορία! μπεεε ξανά!

όρα τσουκνίδα και συρτάρι με σώβρακα η καλυτερότερη τιμωρία όλων των εποχών μπεεε

ανώνυμε τι να πω... μακάρι να μπορούσα να πω ότι έχεις άδικο αλλά δεν.... απόδειξη ότι άσπρο και μαύρο στην ζωή, δεν υπάρχει! χρόνια πολλά και καλό 9!!! μπεεε

πινκ μπεεεε!

τσοκ άστα, μην τα πολυψάχνεις. μπερδεμένα τα πράγματα στην ζωή μας.... πολλά φιλιά! μπεεε