Monday, December 08, 2008

Αθήνα, η χαρά της γης και της αυγής στην πιο σκοτεινή της ώρα...

Κατεβαίνοντας την Ιπποκράτους γύρω στις 7 και μισή, και έχοντας μόλις κάνει την διαδρομή Μαρούσι Εξάρχεια σε 12 λεπτά, λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας αυτοκινήτων από τους δρόμους, είπα από μέσα μου "εντάξει, την γλυτώσαμε, όλα ήρεμα και ήσυχα..."

Έχω επιστρέψει σπίτι από την απόπειρα μου να πάω στην πορεία εδώ και 10 λεπτά... πόσο λάθος ήταν αυτό το "εντάξει, την γλυτώσαμε, όλα ήρεμα και ήσυχα...".

Είδα ότι πορεία δεν υπήρχε... ο εκφοβισμός λειτούργησε και αυτό που θα γινόταν διαδήλωση, την ώρα που έφτασα στην Ακαδημίας δεν ήταν παρά σκόρπιες ομάδες από τρομαγμένους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μην μπλέξουν.

Είδα... τις φωτιές σε περίπου 15 διαφορετικά σημεία μίας περιοχής που περικλείεται από 10 τετράγωνα.

Είδα πολλά παιδιά που δεν μιλούσαν Ελληνικά και που έσπαγαν βιτρίνες και ξήλωναν πινακίδες.

Είδα τους 20άρηδες που χώνονταν στο σπασμένο κατάστημα της Vodafone στην Σταδίου με Βουκουρεστίου και έβγαιναν φορτωμένοι με συσκευασίες κλεμμένων αξεσουάρ για κινητά.

Είδα τις διμοιρίες των ΜΑΤ που εντελώς αψυχολόγητα άρχιζαν να τρέχουν από εδώ και από εκεί προκαλώντας πανικό χωρίς λόγο.

Τους wanna be Γιαπωνέζους που από μακρυά φωτογράφιζαν τις φωτιές, τους καπνούς, και τα συντρίμμια σαν να φωτογράφιζαν αξιοθέατο.

Τους ανόητους που περιέγραφαν στο κινητό τους την φάση, λες και αναμετάδιδαν συναυλία ("έλα μαλάκα, γαμώ, έμαθα ότι θέλουν να σπάσουν το μαγαζί της Prada στην Βουκουρεστίου, εσύ τι κάνεις;")

Είδα την διαλυμένη πρόσοψη του Πλάζα και μηχανάκια να ανεβαίνουν ανάποδα την Πανεπιστημίου, την Σόλωνος, τον δρόμο μπροστά από το Μεγάλη Βρεττανία.

Είδα μαγαζιά που ποτέ δεν είχα δει κλειστά να είναι σκοτεινά και με κατεβασμένα ρολά λες και είμαστε σε πόλεμο....

Είδα μία απραξία από τα σώματα ασφαλείας που με έκανε να σκεφτώ ότι όλο αυτό το χάος γίνεται για να σκεφτούμε όλοι, σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, "πόσο χρήσιμη είναι η αστυνομία και πόσο την χρειαζόμαστε"...

είδα και κάτι ακόμα... αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αναφέρω. δεν θέλω. πάντως να ξέρεις - ο εχθρός, δεν είναι εκεί που νομίζεις. και, κυρίως, αυτός που θα σε προστατεύσει, δεν είναι αυτός που νομίζεις.

Εικόνες, εικόνες, εικόνες... χωρίς νόημα και χωρίς συνοχή. ελπίζω κάποτε να καταλάβω.

23 comments:

Ιφιμέδεια said...

Προβατούκο ευτυχώς γύρισες καλά.

Αυτή είναι μιά νύχτα περισυλλογής και πολύ σοβαρού προβληματισμού για όλους εμάς που δεν είμαστε εκεί έξω στο δικό μας Λος Άντζελες...

Alpha said...

a new earth

το καταπληκτικό βιβλίο του Εκχαρτ Τόλε που συστήνω ξανά και ξανά

που μιλά για την ανάγκη του να κάνουμε ένα άλμα στη συνειδητότητα μας αλλιώς θα χαθούμε σαν είδος

είναι το τέλος της εποχής της τυφλής κατανάλωσης

το τέλος της εποχής της τυφλής πίστης

το τέλος της εποχής της κυριαρχίας του μυαλού

ή θα βγούμε απ τη θάλασσα και θα αντικαταστήσουμε τα βράγχια με πνεύμονες ή θα εξαφανιστούμε σαν είδος

πρόσεχε τον εαυτό σου φίλε και φύγε απ το κέντρο ασ σουν ασ ποσιμπλ

Anonymous said...

"ο εχθρός, δεν είναι εκεί που νομίζεις. και, κυρίως, αυτός που θα σε προστατεύσει, δεν είναι αυτός που νομίζεις."

Προβοκάτσια το λένε και είναι παλαιά,πολύ παλαιά,πετυχημένη συνταγή.

PN said...

Εννοείται ότι όλη αυτή η απραξία της αστυνομίας είναι σκόπιμη και εξυπηρετεί αυτή ακριβώς τη λογική που περιγράφεις. Έλεος...ηλίου φαεινότερον είναι.

Όσο για την έννοια της προβοκάτσιας, ο ανώνυμος το είπε πολύ σωστά...είναι μια πολύ παλιά και πετυχημένη συνταγή. Μην γελιόμαστε κιόλας!!!

john savvopoulos said...

"Είδα μία απραξία από τα σώματα ασφαλείας που με έκανε να σκεφτώ ότι όλο αυτό το χάος γίνεται για να σκεφτούμε όλοι, σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, "πόσο χρήσιμη είναι η αστυνομία και πόσο την χρειαζόμαστε"..."

Αυτό είναι και το resume της σημερινής νύχτας φίλε.
Πολύ εύστοχη η παρατηρηση σου!
Να σαι καλα.

Provato said...

αχ αδελφούλα, πόσο έχω στεναχωρηθεί με όλα αυτά... πόσο πολύ! σε φιλώ πολύ!

mosaic φίλε σε ευχαριστώ πολύ για όλα σου τα λόγια! είμαι σπίτι πια, ασφαλής γερός δυνατός, να προσέχεις!

ανώνυμε τι να πω... στεναχωριέμαι.

vk τι να πω... τόσο χάλια πια;

John μακάρι να κάνω λάθος, μακάρι... κάλο βράδυ!

vales-koupa said...

provate σου στέλνω ανταπόκριση από τη συγκέντρωση της Ομόνοιας ...αφού παρέκαμψα ιδεολογικούς και αισθητικούς ενδοιασμούς , τη προτίμησα γιατί πίστεψα ότι θα ήταν καλύτερα περιφρουρημένη από την άλλη στα Προπύλαια ...δε ξέρω ποιά ήταν η τύχη της δεύτερης αλλά πρέπει να ήταν εξίσου ειρηνική όπως και της Ομόνοιας ...κάποια στιγμή πρέπει να συναντηθήκαμε , όπου και έγινε ένας πανικός από δακρυγόνα ...η αδρεναλίνη είχε πιάσει κόκκινο ...αυτό που γούσταρα όμως περισσότερο ήταν ότι ''ξεκουνήθηκα '' , δηλαδή μετακινήθηκα από την ασφάλεια του σπιτιού μου γιατί δεν άντεχα να με βλέπω σε αδράνεια... ήταν ένα καλό πρώτο βήμα ....υπήρχε μαζικότητα και περιέργως ενδιαφέρουσες φατσούλες και φυσιογνωμίες ( όπως και κάποιοι επώνυμοι καλλιτέχνες που συμπαθώ ) ...υπήρχε πραγματικά παλμός αλλά δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο Σύνταγμα λόγω των γεγονότων , οπότε και μετά από κάποιες περιπλανήσεις η πορεία διαλύθηκε

δε θα σταθώ στις εικόνες που περιγράφεις ..κι εγώ έχω ανάμεικτα συναισθήματα και ερωτήματα ...ξέρω όμως πολύ καλά ότι η δολοφονία δεν είναι ένα απλά ποινικό αδίκημα , όπως είπε ένας σχολιαστής σου...ο δολοφόνος φέρει σύμβολα και άρα ,θέλει δε θέλει, η δολοφονία ξεφεύγει από τον απλά ποινικό χαρακτήρα της ...γίνεται κάτι άλλο - η Εξουσία ( ειδικά από τα 2 μεγάλα κόμματα ) ασελγεί καθημερινά πάνω σε όλους μας ( βατοπαίδι , οικονομική ολιγαρχία , κατ' επίφαση δημοκρατία , παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, υποβολή ανασφάλειας = αδυναμίας = παθητικότητας , και όχι μόνο ) απολαμβάνοντας την ατιμωρησία της λόγω της μαλακίας που μας δέρνει !!!!!....όχι μόνο δε πρέπει να μείνει ατιμώρητη αλλά όλο αυτό πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα ( έστω και σα γαμημένη ψευδαίσθηση)...αλλιώς δεν έχει νόημα ...και αυτό σίγουρα δε θα γίνει μέσω του facebook ή των blogs ούτε με politicaly correct συμπεριφορές
- φυσικά δε μιλάω για το χάος καταστροφής που έχει ακολουθήσει
-κάνουμε το λάθος να βλέπουμε μόνο τα συμπτώματα και τα περιστατικά αλλά το όλο πράγμα ανάγεται σε πιο γενικά σχήματα και αιτίες που πρέπει να μας προβληματίσουν
-αυτά σκεφτόμουν ....sorry για το σεντόνι

vales-koupa said...

συμφωνώ με ανώνυμο και john Black -

προς mosaic : o Τόλε προτείνει και το τρόπο που θα περάσουμε από την ανάγκη αλλαγής στην οργανωμένη πράξη της αλλαγής ( σε πολιτικό επίπεδο ) ή απλά εντοπίζει το πρόβλημα ???? - αν προτείνει και τρόπο να το αγοράσω - αν όμως πρέπει απλά να αλλάξει η δική μου συνειδητότητα αλλά οι ''από πάνω'' κάνουν γλέντια τρικούβερτα πάνω στις πλάτες μου τότε ποιό το νόημα ?

aura voluptas said...

Ευτυχώς, ( σκέφτηκα, όταν τελείωσα από τη δουλειά κατά τις 7 ), θα προλάβω να πάω στην πορεία, θα τους συναντήσω στα μισά .

Αμ δε πρόβατε μου, τα ίδια όπως κι εσύ . Όλοι ανέβαιναν με γοργό βήμα τη Σόλωνος και πήγαιναν για Ευαγγελισμό . " Μην πας προς τη Νομική ", μου είπε μια κοπέλα που ρώτησα . " Οι κουκουλοφόροι πάνε προς τα'κει κι έχουν κλέψει σπαθιά και τόξα ( !!! )." Έμεινα στο Σύνταγμα τελικά, όση ώρα άντεξαν τα μάτια μου ( αρκετή ).

Είδα τα μισά απ'όσα είδες + αυτό : Εννιά παρά το βράδυ, τέρμα ( παν-έρημης, παν-άδειας, το τονίζω ) Ακαδημίας με κλούβες - οδόφραγμα προς τα δεξιά και κλούβες - οδόφραγμα προς τ'αριστερά (no way out δλδ), ξαφνικά βλέπω ΙΧ ( ! ) με οδηγό χαλαρό και τσίφτη, τη σύζυγο δίπλα και δύο παιδιά στο πίσω κάθισμα, περιμένει στο φανάρι που είναι κόκκινο σαν να μην τρέχει μία !!! " Πού πάτε κύριε ???, του φωνάζω . Είναι κλειστά και προς τις δυο μεριές . " " Α ναι ? Και πού να πάω ? " " Γυρίστε πίσω με αναστροφή ! Φύγετε από Κανάρη . Έχετε παιδιά μαζί σας . " " Πώς να γυρίσω ? Δεν μπορώ . Αφού είναι μονόδρομος ! " . 'Αφωνη . Και λίγο πιο πέρα η Κόλαση .

aura voluptas said...

Σωστός ο Βαλές !

Anonymous said...

Καλημέρα και από εμένα. Είμαι ο Ανώνυμος από το προηγούμενο ποστ. Ας πούμε ότι με λένε Αλεξ. Λοιπόν, ακούω και διαβάζω διάφορα τις τελευταίες ώρες για τα δρώμενα στην Αθήνα και αναρωτιέμαι ένα πράγμα : Γιατί? Γιατί γίνονται αυτά στην Ελλάδα που μέσα στο 2009 (δηλ. μέσα στην δίνη της κρίσης) η ανεργία θα είναι στο 8,5 % σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ την περίοδο 1995-2005 ήταν πάνω από 10%? Γιατί γίνονται αυτά την περίοδο που η οικονομική κρίση «διευκολύνει» τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους(μιας και ο πληθωρισμός πέφτει στο 2,9%)? Γιατί οι νέοι 14-15 χρονών αισθάνονται τέτοια αποστροφή την στιγμή που η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, πανεπιστημίων και έρευνας και εργασίας είναι πιο ελεύθερη από ποτέ?
Δυστυχώς λόγω ειδικότητας ζω στο εξωτερικό και σας λέω το εξής, η Ελλάδα είναι παράδεισος. Απλά κάποιοι κερδίζουν μα το να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως κόλαση. Οι νέοι στην Βόρεια Ευρώπη παίρνουν δάνεια για να σπουδάσουν, που πληρώνουν μέχρι τα 30 και βάλε. Οι πρώτες δουλειές μετά το πανεπιστήμιο είναι αμισθί (σε στυλ πρακτικής) και μετά ο πρώτος μισθός είναι γύρο στις € 2.000 με το χαμηλότερο ενοίκιο στα € 500 και την δόση στις Τράπεζες πάνω από το 25% του Gross μισθού.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ στα 15 μου είχα σεβασμό. Σεβασμό στους αστυνομικούς, τον γείτονα μου, τον πατερά μου. Έκανα καζούρα για το ποδόσφαιρο με τους φίλους και κατέβαινα στην Ομόνοια να διαδηλώσω για την Μακεδονία. Και σίγουρα δεν έφτυνα τους αστυνομικούς (όπως είδα στις ειδήσεις να κάνουν κορίτσια και αγόρια). Και αν φρικάρετε με το Βατοπαιδι…..να το σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα λαδώσετε τον εφοριακό, το εξεταστή στο δίπλωμα οδήγησης…επειδή απλά εκείνοι τα παίρνουν….και εσείς τα δίνετε. Κράτος είμαστε όλοι εμείς…..τα δίνουμε…
Provate, σε ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία τη όμορφη ανταλλαγή ιδεών. Ίσως τελικά(τώρα που έχω και Ελληνικά στον υπολογιστή μου) φτιάξω και εγώ blog και σταματήσω να σου αραδιάζω σεντόνια. Take care and have lots of fun.

vales-koupa said...

προς ανώνυμο :
-κρίμα που είσαι ο ανώνυμος του προηγούμενου post
- ελπίζω οι σπουδές σου να μην έχουν να κάνουν με οικονομικές ή πολιτικές επιστήμες
-ξέχασες να μας προτείνεις να σεβαστούμε και τα golden boys για την όμορφη οικονομική κρίση που έχουν προκαλέσει όπως και για το σύστημα που εκτρέφει τέτοια golden boys
- με τη σειρά μου να υποβάλλω κι εγώ τα σέβη μου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που εξάγει τόσο πανέξυπνα παιδιά στο εξωτερικό με βαθυστόχαστη αναλυτικοσυνθετική σκέψη
- να περνάς πολύ καλά εκεί που είσαι φίλε μου ( όσο καλά χρειάζεται... )
;-))))

Anonymous said...

egw pali dakrusa otan eida stis floges ti skepi tou arxaiologikou mouseiou, tis istorias mas pou diaswthike ana tous aiwnes gia na katastrafei apo prezakia.

Anonymous said...

Opa re vales-koupa.

Otan i 17 Noembri skotone, pou isoun re epanastati na ksekounitheis ?

O ALABANOS tote, den sou eixe dosei sima ???

O Ellinas exei emmones kai taboo. Exthros einai i astynomia. Exthros den ypirxe POTE i tromokratia, oi aderfoi Ksiroi (bravo Triantafyllopoule, esena posoi astunomikoi se fylane gia na dineis bima ston dolofono tetoies ores?), ta tsoglania pou kaine ta panta. OXI !

Emeis diadilonoume MONO kata tis exousias. POTE kata tis anarxias kai tis tromokratias.

Eimaste dimokrates oxi asteia !!!

Den peirazei na kapsoun tin ethniki bibliothiki kai to Panepistimio.

O ALAVANOS as einai kala. H astynomia mas ftaiei gia ola.

H ANOXH MAS EKANE TH XORA MAS MPOURDELO !

AS KAEI TORA LOIPON !

Anonymous said...

Opa re vales-koupa.

Otan i 17 Noembri skotone, pou isoun re epanastati na ksekounitheis ?

O ALABANOS tote, den sou eixe dosei sima ???

O Ellinas exei emmones kai taboo. Exthros einai i astynomia. Exthros den ypirxe POTE i tromokratia, oi aderfoi Ksiroi (bravo Triantafyllopoule, esena posoi astunomikoi se fylane gia na dineis bima ston dolofono tetoies ores?), ta tsoglania pou kaine ta panta. OXI !

Emeis diadilonoume MONO kata tis exousias. POTE kata tis anarxias kai tis tromokratias.

Eimaste dimokrates oxi asteia !!!

Den peirazei na kapsoun tin ethniki bibliothiki kai to Panepistimio.

O ALAVANOS as einai kala. H astynomia mas ftaiei gia ola.

H ANOXH MAS EKANE TH XORA MAS MPOURDELO !

AS KAEI TORA LOIPON !

vales-koupa said...

προς ανώνυμο

- μακάρι να ήμουν ο επαναστάτης που θα έπρεπε ( προς το παρόν δεν...)

-κάθε τρομοκρατική πράξη η΄κλίμα είναι αυτονόητο ότι είναι καταδικαστέα ( btw ξέρεις τι σημαίνει τρομοκρατία ? αν δεν είσαι σίγουρος μπορεί να σε βοηθήσει ο Μπους - και ο κάθε Μπους - που εκπροσωπεί τις αμερικάνικες πολεμικές και κατασκευαστικές βιομηχανίες , που αυτές εκπροσωπούν το αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό σύστημα , που αυτό ''εκπροσωπεί'' τα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα )

- μακάρι να μπορούσα να πάρω σήμα από κάποιον πολιτικό με α...ια που να εκπροσωπεί ένα πολιτικό σύστημα με α...ια !!! ( προς το παρόν κι αυτό δεν...) - αν βρεθεί να είσαι σίγουρος ότι θα σέβομαι την εξουσία του ή οποία δε θα χρειάζεται προστασία από μπάτσους - γιατί απλούστατα δε θα χρειάζονται ή θα χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους - μέχρι στιγμής παίρνω σήμα μόνο από τον εγκέφαλό μου , που τελευταία έχει αρχίσει να είναι πολύ αλλεργικός στις μπαρούφες

καλό ξημέρωμα ( από κάθε άποψη )

p.s.1 επειδή το να διαβάσεις ιστορία και πολιτικά δοκίμια θέλει σίγουρα χρόνο και κόπο , σου προτείνω φιλικά να ξεκινήσεις με ένα ντοκυμαντέρ με τον τίτλο zeitgeist ( κυκλοφορεί μόνο στο δίκτυο απ όσο ξέρω - ξεκίνα με αυτό και ύστερα με τη συνέχειά του : zeitgeist addendum )- φυσικά δεν υποκαθιστά με τίποτα την Ιστορία

p.s.2 provate , sorry για τη κατάληψη του blogg σου - αυτό ήταν το κατωσέντονο ;-)))

Attalanti said...

:(((((

Anonymous said...

-Devine Chaos-

isws,o pio dynatos +ropos dhmiourgias newn pragmatwn

Anonymous said...

me ta idia sinesthimata me esena provato, me tis idies ikones, tin idia aganaktisi, tin esthisi ellipsis asfalias, orgi ke thimo, gia mia zoi pou hathike horis logo ke gia mia poli pou kegete.
Pios apo emas bori na pi oti meta to telos olon afton den tha allaxi i optiki pou ehi gia ta pragmata? Ke pou odigi olo afto?
Katikos kentrou Thessalonikis.

Anonymous said...

το κακο εινα οτι εδω στη χωρα πας να κανεις μια διαμαρτυρια να ξεκουνηθεις και βρισκονται μερικα τσογλανια κατευθυνομενα και τα κανουν γυαλια καρφια με την αστυνομια θεατη οπως ειπες "αυτός που θα σε προστατεύσει, δεν είναι αυτός που νομίζεις."
(για το μονο που δε λυπαμαι ειναι τις τραπεζες)εκμεταλλευομενοι τη δολοφονια .αφηστε το παιδι να παει εν ειρηνη!!!και φυσικα να τιμωρηθει αυτος που το σκοτωσε εν ψυχρω.

Provato said...

vale πολύ σωστά τα λες, απόλυτα συμφωνώ μαζί σου, απόλυτα!

aura κόλαση πραγματικά. για το τίποτα. να προσέχεις όταν πας σε τέτοια πράγματα, είσαι κοριτσάκι!

Άλεξ με μερικές από τις ιδέες σου απολύτως συμφωνώ. κυρίως με το "κράτος είμαστε όλοι". τι να κάνουμε τις πορείες αν δεν συνοδεύονται από καθημερινή ελέυθερη και δημοκρατική συμπεριφορά; εγώ ευχαριστώ για τις απόψεις σου, και να θυμάσαι - το πρόβατο λατρεύει τα σεντόνια σχόλια!

αγγελική, όλοι δακρύσαμε. ευτυχώς δεν έγινε καμία μεγαλύτερη ζημιά!¨

ανώνυμε 2 το πρόβλημα δεν είναι η αστυνομία. το πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε για να μην ξαναγίνει τέτοια μαλακία αφ ενός - και πως όλο αυτό το γεγονός θα γίνει αφορμή να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Provato said...

ατταλάντη τι να πω... κουράγιο!

ελεάνα, δεν ξέρω... μπορεί να έχεις και δίκιο.

κάτοικε κέντρου Θεσσαλονίκης μακάρι να αλλάξει η οπτική μας, μακάρι.¨

γκαηντλάην σωστά τα λες!

Anonymous said...

Protect me.