Friday, January 02, 2009

2009 έτος πχιότητας για το πρόβατο. 5 ορόσημα - βίντεα της Άντζελας

επειδή είναι χρεός του πνευματικού άθρωπα να μην σιωπά τις δύσκολες ώρες

επειδή οι αξίες περνάνε κρίση

επειδή οι άθρωπες νιάζονται μόνο για το χρήμα και τις πολυτέλειες

επειδή κανείς δεν σέβεται την τέχνη την πχιότητα

το πρόβατο ανακηρύσει το 2009 ως έτος πχιότητας και πολιτισμού.

Μέσα από τούτο δω το μπλόγκ θα προσπαθήσουμε κι εμείς με τα πενιχρά μας μέσα να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό το πράγμα που λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ κουλτούρα. (πως κάνει η Μπήλιω και ο Λαζόπουλος; ε κάπως έτσι).

Ξεκινάμε σήμερα κιόλα, με το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα της χρονιάς.

5 βίντεο κλιπ της Άντζελας που έμειναν ορόσημα στην ιστορία.

Γιατί η τέχνη δεν χρειάζεται να είναι ακαταλαβίστικη για να είναι σπουδαία.

Βίντεο 1:
μαργαρίτες

Ο καναπές μαργαρίτα έδειξε σε κάποιους τι θα πει εμπευσμένο ντεκάα. Η κίνηση της Άντζελας έδειξε σε κάποιους άλλους ότι το ταλέντο δεν αντιγράφεται - ή δεν το έχεις ή δεν το έχεις.

Βίντεο 2:
Seviyorum gia sena liono

Πως ντύνεις οπτικά ένα τραγούδι με τον στίχο σύνορα ο έρωτας δεν έχει;;;;;;; (σύνορα being the key word here). Αν είσαι Έλλην μέγκα σταρ, απλά, το κάνεις ντουέτο με Τούρκο ποπ σταρ, και στο βίντεο δείχνεις τις περιπέτειες σου στην προσπάθεια να κάνεις καριέρα στην Τουρκία και να παραλάβεις τον χρυσό σου δίσκο εκεί. Ένα βίντεο που απλά το σύμπαν δεν έχει αρκετά ρησπέκτ για να του τα υποβάλλουμε. Το πλάνο με το φτερό της Turkish Airlines, ανεκτίμητο!

Βίντεο 3:
Δεν πονάς, δεν υποφέρω

Now, αυτό το κλιπ στην πραγματικότητα δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, αν εξαιρέσεις ότι έχει τεράστια αξία για τον ιστορικό τέχνης του μέλλοντος (δηλαδή έχει, τελικά, ΤΕΡΑΣΤΙΟ ιδιαίτερο). Γιατί; Μα διότι πρόκειται για ένα έργο συραφή από άλλα κλιπ της Άντζελας, μέσα στο οποίο χώθηκε, έξυπνα μεταμφιεσμένο σε υποσυνείδητο μήνυμα, και πλάνο από χρυσό δίσκο που έχει κατακτήσει η μεγάλη Ιέρεια (κάπου στο 1:15 είναι).

Βιντεο 4:
Φταίει ο έρωτας

Ένας ύμνος στον μινιμαλισμό, μία ελέγεια στην δύναμη της γεωμετρίας, μια αποθέωση της ρώσικης πρωτοπορίας, αυτό το βίντεο κλιπ από το 1993 (how more progressive can you go) είναι διπλά σημαντικό γιατί επάνω δεξιά έχει το σήμα του καναλιού που μου λείπει σχεδόν όσο και το μπέηκον μάσχρουμ μέλτ: New Channel. Το κλιπ αυτό το κατάκλεψαν για τα δικά τους singles οι C and C Music Factory 2 χρόνια νωρίτερα (το 90 για το gonna make you sweat) και 3 χρόνια νωρίτερα η Paula Abdul (το 89 για το Straight Up). Ντροπ ον δεμ!

Βίντεο 5:
Αεροπλάνο

Σούπερ ντοκουμέντο που I bet you didn't see it coming! Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνα της Άντζελας, το 1964 περίπου. Τα σχόλια, σούπερ περιττά: Όταν έχεις το x factor φαίνεται. Πολλώ δε μάλλον όταν τραγουδάς ένα τόσο σημαντικό τραγούδι. Με τόσο σημαντικούς και εμπευσμένους στίχους. ΘΕΛΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΤΩΡΑΑΑΑ!

εδώ, το πρώτο καλλιτεχνικό αφιέρωμα της χρονιάς πχιότητας, 2009, στο πρόβατο, έφτασε στο τέλος του.

Πριν σε ευχαριστήσω sexy αναγνώστη που έμεινες μαζί μας ως το τέλος, να σου υποσχεθώ και άλλα τέτοια εμπνευσμένα αφιερώματα, να σε ενημερώσω ότι το σχόλιο επιβράβευσης είναι το οξυγόνο του μπλόγκερ όταν κάνει αφιερώματα στην τέχνη και να σε πω ότι αυτό το ποστ γράφτηκε ενώ άκουγα την Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί του Θεοδωράκη, ερμηνεύουν Νταλάρας, Χριστογιαννόπουλος, Κιμούλης σε ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο.

13 comments:

Hfaistiwnas said...

Μόνο δύο ξέρω! Το τούρκικο και το αεροπλάνο δεν τα άκουσα ποτέ!
Δεν μπορώ να πω, μεγάλη συνεισφορά στον πολιτισμό!!!

bunnysuicides said...

NEW CHANNEL still rocks! είχα μια βιντεοκασέτα που έγραφα βίντεο-κλιπς, *εννοείται* πως όλα είναι του new!

στο βίντεο4, το τελευταίο παλικάρι δε μοιάζει με τον σόμερ?

ProFyLaKtiKo said...

νομίζω πως ολόκληρη η κοινότητα θα στηρίξει την πρότασή σου για το 2009 ως έτος πχιότητας και πολιτισμού! προτείνω μετά την άντζελα να κάνουμε αφιερώματα και σε άλλες καλλιτέχνιδες του ελληνικού στερεώματος. u show the way!

Soraya said...

λέιντι άΝτζελα ζούμε στη λυρική να σε δούμε!(να ένα αποτυχιμένο σύνθημα..)
καλά το κλιπ με τον καρντάσι σαν ταξιδιωτικός οδηγός της Πόλης είναι!
πάντως εντάξει έχει ούμπερ αισθητική ο σκηνοθέτης της μαργαρίτας..η άΝτζυ μαδάει την μαργαρίτα κι εμείς τις καούκες μας!!!!!!!!!!!!!

ξανά μανά καλή χρονιά κι ας πήγε 3/1(μη ρωτάς γιατί!έτσι επειδή δε θέλω να ξενιτευτώ πάλι!)

Α, μπα? said...

γουάου πρόβατε, αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το ποστ σου ως αναφορα στο διδακτορικό μου με τίτλο "ελληνική κουλτούρα: οι πρωτοπόροι και στυλοβάτες της"

Gi Gaga Kouni Beli said...

Κι εις ανώτερα! Το επόμενο αφιέρωμα παρακαλώ να έχει-ς-χέση με Μπέσυ Αργυράκη και ο αντίκτυπος που είχε η άρθρωσή της στα ανερχόμενα ταλέντα (βλ. Σαμπρίνα). Τα σέβη μου!

Gi Gaga Kouni Beli said...

Α! Και καλή χρονιά!

Anonymous said...

Εξαιρετικό αφιέρωμα που δημιουργεί στον αναγνώστη - θεατή προβληματισμό και ερωτήματα:
1. Πόσο μεγάλο μυαλό είσαι αγαπητέ πρόβατε για να βρεις αυτά τα αριστουργήματα (εννοώ κυρίως το τελευταίο)στον κυκεώνα του internet
2. Τα 4 πρώτα δεν τα σχολιάζω. Τα έχει ήδη κρίνει η ιστορία. Το 5ο όμως... Το 5ο κυρίες και κύριοι!! αυτό κι αν δημιουργεία προβλγματισμούς:
- Τι είδους εκπομπή ήταν αυτή?
- Ποιός είναι ο στιχουργός?
- Ποιος είναι ο σκηνοθέτης?
- Ποιος τραγουδά με τη Λαίδη?
- Τι ηλικία έχει η Λαίδη (και 20 χρονών να ήταν το 1964 σημαίνει ότι σήμερα είναι 65?!?!? Και ακόμη είναι τόσο θελκτική σαν 20αρα!?!?! Αυτό κι αν είναι απόδειξη της μοναδικότητάς της. (Λες να φάμε καμια μήνυση για αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων?)

Υποκλίνομαι αγαπητέ μου
Τίποτα άλλο

Καλή Χρονιά
Arience

Dr_MAD said...

Αγαπώ Αντζελα ως λαϊκό αγόρι που είμαι. τι αγαπω... ΛΑΤΡΕΥΩ λέμε

τελικά χαίρομαι που αναδεικνύεις την trash σου πλευρά. σε κάνει ακόμη πιο ποθητό (shic) στα μάτια μου

Anonymous said...

Το πχιοτικοτατο αυτο αφιερωμα ειναι σουπερ!!
τα 4πρωτα κλιπ τα χει οντως κρινει η ιστορια.
το 5ο κλιπ το χουν αφησει στο ιντερνετ??ε οχι!!!η φωνη της Αντζελας ειναι σχεδον ιδια (οκ λιγο πιο γλυκια )με τα αλλα.Οντως ποσων ετων ειναι η Αντζελα???και γω με τη σειρα μου να ρωτησω ποιος ειναι αυτος που τραγουδαει μαζι της?
και φυσικα μιλ ρισπεκτ στο λαγνο βλεμμα της προς το κοινο

Anonymous said...

α θελω τη μαργαριτα καναπε!!!ειναι σουπερ!!καλη χρονιαααααααα

Provato said...

hfaistiwna όχι απλά μεγάλη, ΤΕΡΑΣΤΙΑ!

κούνελε όταν διάβασα το σχόλιό σου έκλαιγα 35 δευτερόλεπτα!!!! μλκ κι εγώ έχω κασέτα γραμμένη από νου τσάνα με κλίπς.... αχ περασμένα μεγαλεία... γιου άρε μά ιτέρναλ φρέντ.

προφ αναμένω και την δική σου συνεισφορά, αναμένωωωωωωω χεχε

βιβί ξανά μανά κι εγώ! καλή χρονιά (που θα ξενιτευτείς πάλι????)

Provato said...

α μπα ΤΙΜΗ ΜΟΥ, ΧΑΡΑ ΜΟΥ και τέράστιο καμάρι μου να χρησιμοποιήσεις το ποστ αυτό το ταπεινό στο διδακτορικό σου, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποιος αναγνωρίζει τις θυσίες μου.

κάου τρελή η Μπέσυ είναι μεγάλος δάσκαλος! καλή ιδέα, θέγκζ! καλή χρονιάααααααα

Αριενσ, οι ερωτήσεις που τίθεις (όπως θα έλεγε και η Άτζελα) αν μπορούσαν να απαντηθούν η ανθρωπότητα θα είχε λυμένα πολλά προβλήματα.... καλή χρονιά και μην ξεχνάς να διαβάζεις πρόβατο για να αφήνεις ωραία σχόλια! ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΖΕΛΑ!

μάντ παρε ακόμα ένα κουπόνι, να τέτοια κάνεις και μετά.... καλή χρονιά ρε!

γκάηντλάην άσε κάτω τον καναπέ. τον είδα πρώτος. γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ καλή χρονιάαααα μουτς!