Monday, August 17, 2009

Είσαι κομμουνιστής ρε; Λέγε ρε;



Πήγα εχτές σε διάφορα μέρη στην Αθήνα, ήταν μία μέρα κίνησης, από το Μαρούσι βρέθηκα στην Γλυφάδα, μετά για λίγο στο κέντρο κ μετά στην Κηφισιά...

Φορούσα μία μπλούζα που έχω αγοράσει από την Ρωσία... Στην μπροστινή πλευρά, έχει το έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης κ στην πίσω τον ύμνο της (πρώην) χώρας... Είναι κόκκινη κ πολύ branded ως κομμουνιστική.

Μου συνέβη, λοιπόν, το εξής... Έτυχε σε κάποια από τα μέρη που πήγα, να βρίσκονται είτε Ρώσοι είτε ομογενείς από χώρες της ΕΣΣΔ. Τους άκουγα να μιλάνε ρώσικα (όπως θυμάσαι σέξυ βγιούερ, το προβατάκι σου ξέρει την γλώσσα του Τολστόι, του Τσέχωφ, του Ντίμα Μπηλάν, των Τατού).

Διαπίστωσα το λοιπόν μία πάρα πολύ φορτισμένη αντίδραση από αυτούς σε σχέση με την μπλούζα μου.

Μπήκα για παράδειγμα στο Μακ Ντόναλντζ της Γλυφάδας να πάρω ένα παγωτό. Κ κάποια στιγμή βλέπω σε μία παρέα που μιλούσαν Ρώσικα ότι ένα από τα άτομα με κοιτάζει με ένα ύφος απίστευτης εχθρότητας κ έκπληξης κ λίγο αγριωπά κ σοκαρισμένα. Κ μετά, έδειξε την μπλούζα μου στα άτομα της παρέας του κ με κοιτάγανε όλοι μαζί λίγο σαν αξιοθέατο, αλλά μαλακισμένο αξιοθέατο...

Το ίδιο ακριβώς έγινε κ το βράδυ όταν με ένα φίλο πήγαμε να φάμε ένα σουβλάκι στο Μύθο στο Κεφαλάρι. (ναι, το ξέρω, εχτές ήμουν headliner σε απίστευτο φεστιβάλ υγιεινής διατροφής...) Έτυχε την ώρα που έτρωγα να έρθει απέναντί μου να καθήσει ζευγάρι όπου η κυρία ήταν μάλλον Ρωσίδα... κ όταν τακτοποιήθηκε στο τραπέζι κ έριξε μία ματιά στην μπλούζα μου, κ είδε το σχέδιο, είδα μία σκοτοδίνη στο βλέμμα της, ένα φοβερό "γουνταφάκ", μία ημικρανία σε όλο της το κορμί... προτού αποσύρει, βιαστηκά σχεδόν κ σαν τσουρουφλισμένη, τα μάτια της από πάνω μου.

Κ φυσικά, βρέθηκα να σκέφτομαι κ να αναρωτιέμαι... σκεψ σκεψ εντατίκ.

Μήπως ήταν μαλακία να φοράω τέτοια μπλούζα; Μήπως ήμουν επιπόλαιος κ φιόγκος κ ανόητος; Ομολογώ ότι αισθάνθηκα λίγο άσχημα - Πως θα ένοιωθα εγώ αν πήγαινα σε μία ξένη χώρα κ έβλεπα έναν ηλίθιο να φορά μία μπλούζα με το σήμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών;

Θα μου πεις, κ θα έχεις κ δίκιο, ότι είναι άτοπη η σύγκριση, γιατί άλλο η Σοβιετική Ένωση με τα επιτεύγματά της κ άλλο η επταετία με τους τενεκέδες της... Όμως, αν κάποιοι όντως βίωσαν την Σοβιετική Ένωση σαν δικτατορία, έχω εγώ το δικαίωμα να τους ξύνω πληγές με το μπλουζάκι μου; χμφ χμφ χμφ

Επίσης, άλλο θέμα: Eγώ την φοράω αυτή την μπλούζα λίγο ως trendy κ fashion κ "γιου γκό μπόη τι γαμάτο μπλουζάκι είναι αυτό!". Άραγε, έχω το δικαίωμα να το κάνω αυτό, με πράγματα που για κάποιους άθρωπες έχουν μία άλλη βαρύτητα, ίσως να σχετίζονται με την ζωή τους με ένα τραγικό τρόπο, με μία άγνωστη σε μένα οδύνη; Σκέψου, για παράδειγμα, να είσαι ομογενής στο Μπακού, να μην μπορείς, επειδή δεν είσαι νομεκλατούρας, να πας ταξίδια στο εξωτερικό και γι αυτό να έχεις να δεις τους συγγενείς σου 2353534647647568586969964623365346 δεκατίες... κ μετά από χρόνια να βλέπεις το πρόβατο με το μπλουζί Στάλιν/Λένιν/Αντρόποφ; χμφ χμφ χμφ ξανά μανά...

Και κάτι άλλο που σκεφτόμουν, με αφορμή την ελαφρά επιθετικότητα που αισθάνθηκα λόγω του μπλουζί μου... έχω, εγώ, εσύ, ο κάθε ένας το δικαίωμα να αγριοκοιτάζω κάποιον που φορά ένα μπλουζάκι που υποστηρίζει ένα πολιτικό σύστημα που αποδοκιμάζω; Τι μου επιτρέπεται να κάνω απέναντι σε κάποιον που εκφράζει την υποστήριξή του σε κάτι, ακόμα ακόμα, κοινώς αποδεκτό ως κακό; άντε πάλι χμφ χμφ χμφ...

Πάντως, αισθάνθηκα περίεργα με την όλη φάση... πολύ περίεργα. ελπίζω πραγματικά να μην τους στεναχώρησα τους ανθρώπους, να μην έχουν τίποτε συγγενείς που πέθαναν σε γκουλάγκ... τι να πω... αμαρτία εξομολογούμενη δεν είναι αμαρτία.

Παράλληλα, πήρα κ ένα μεγάλο μάθημα.

Όχι μπλουζάκια, όχι σοβιετικά, σε θάλασσες κ ακτές.

Δηλαδή έλεος, είμαι ικανός να πάω με διαφημιστικό μπλουζάκι bacon Mushroom Melt στα κεντρικά οργάνωσης κατά της κρεατοφαγίας, έλεος χαζό πρόβατο, έλεος!

27 comments:

Anonymous said...

έτσι από περιέργεια , μπορείς να μου πείς ένα επίτευγμα της Σοβιετικής Ενωσης ;

Provato said...

έτσι από περιέργεια, μπορείς να μου πεις πως τολμάς ΕΣΥ εμένα να μου απευθύνεις ερωτήσεις; άνοιξε κανένα βιβλίο ρε

bunnysuicides said...

ρε ανώνυμε κι εσύ! ρωτάνε τέτοια πράματα σε κάποιον που έχει για αβαταρ τον γκαγκαγκαγκάριν? :-Ρ

προβατίνι, πολύ καλώς το σκέφτηκες. εγώ για να 'μαι ειλικρινής ούτε που θα μου περνούσε απ' το μυαλό να μπω στη θέση τους. τώρα που το σκέφτομαι, λες να βγάλω εκείνη τη φωτό απ' το φέισμπουκ?

Lina said...

γλυκο μου, μια μερα είδα καποιον με μπλουζάκι "πας μη ελλην βαρβαρος" παο μπροστά και από πίσω έγραφε κάτι από ευαγγέλιο άη θινκ. δεν τον αγριοκοίταξα, αλλά σίγουρα αν μου μιλούσε θα τον ειχα καταταξει προκαταβολικά στους ηλίθιους.

Γενικώς, δεν μου καλοφαινεται το να φοράει κανεις εμβλήματα, σημαιες και πράγματα που οπως ειπες για καποιους σημαινουν πολλά.

aKanonisti said...

Ρε... να σε καμάκωναν με απαξιωτικό τρόπο...(απόλυτη πανέξυπνη πουτανιά)... δεν παίζει???
(γιατί... κακά τα ψέμματα.. η σοβιετικές βλούζες... είναι καραχοτ...χρόνια τώρα...)
Δίνω μία άλλη νταΐμέσιον... γιατί πολύ κατάκαρδα το πήρες.... μον πτι μπεμπέ καρα-κομουνιστ ....

:-)))

[Germanos] said...

Δεν ηταν εντελώς για πέταμα οι κομμουνιστές.
Ανάμεσα τους υπήρχαν πιανίστες , συγγραφείς , φιλόσοφοι , γιατροί.....
Μολις τελειωναν την κοπιαστική εργασία τους εβγαιναν για ενα τσιγάρο στο μπαλκόνι και αντίκρυζαν μόνο εργατικές κατοικίες , γκρίζες γάτες και αυτοκίνητα Lada.

Δεν ειχανε super market , σουβλατζίδικα , ρακομελάδικα , χιονοδρομικά κέντρα.

Οι κομουνιστες ηταν μια λυση

Hfaistiwnas said...

Προσωπικά αποφεύγω να φοράω οτιδήποτε θα μπορούσε να προξενήσει κάτι το αποδοκιμαστικό..

sCaTterBraiN said...

η πρώτη μου σκέψη είναι ότι σε ελεύθερη χώρα ζούμε, δικαίωμά σου είναι να φοράς ότι θέλεις που λέει ο λόγος, και ας είναι και 'κάπως'.

στο κάτω-κάτω ούτε στη ρωσία πήγες, ούτε σε κέντρο μεταναστών από την πρώην εσσδ. αν δεν μπορείς να φοράς τρέντικα σε γλυφάδα και πολιτεία, που βαδίζουμε ως κοινωνία;

η δεύτερη μου σκέψη θα αργήσει...

YO!Reeka's said...

νομιζω ότι έχω μια τέτοια της γιουγκοσλαβίας...!
κοιτα πάθη που ξυπνά ένα τρέντι μπλουζάκι. καλού κακού, φόρα το σε πιο περιορισμένες εξόδους!

Anonymous said...

ολη μερα με την ιδια μπλουζα?
Σε γαμησα !

ProFyLaKtiKo said...

έλα μωρέ. τι φταις και εσύ το προβατάκι με το μπλουζάκι σου. τα πάντα είναι σχετικά σε τούτο τον κόσμο...!

Anonymous said...

Πώς θα αντιδρούσες αν φορούσε κάποιος μπλουζί με την σβάστικα και τον εθνικό ύμνο του Γ Ράιχ;

Βρουνχίλδη

Anonymous said...

Και εξηγούμαι: δεν το λέω με επικριτικό τρόπο, αλλά εικλικρινώς.

(Κατά τα άλλα, έχω τόσο απαυδήσει με την πολιτικη ορθότητα, που οτιδήποτε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έχει πολιτικώς λάθος χροιά, το θεωρώ ανάσα ελεύθερου αέρα...).

Βρουνχίλδη

xomeritis said...

Έχω ένα όμορφο t-shirt για τα 60 χρόνια του Ισραήλ.

tina said...

Να πήγαινες στην Καμπότζη φορώντας μπλουζάκι "Pol Pot is my homeboy", ναι, θα σου έλεγα ότι δεν το σκέφτηκες καλά το πράγμα.
Αλλά μην τρελαίνεσαι με το δικό σου. Στο Μπερλίν τα pins της Ανατολικής Γερμανίας είναι από τα πιο διαδεδομένα σουβενίρ.
Το τραγικό είναι να φοράς μπλούζα με το σφυροδρέπανο πχ., επειδή στο είπε η τάδε τρεντουλιάρικη πανάκριβη εταιρεία ρούχων, ή επειδή τη φοράει και η πέγκυ ζήνα που είναι και πολύ ροκ πανκ τώρα τελευταία, και να μην ξέρεις καν τί είναι.
xxx

Anonymous said...

προβατε βαλε οτι θες.

μεχρι και σουτιεν. εμεις θα σε αγαπαμε

ποκ ποκ

Kassianos said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Υπάρχει διαφορά του κομμουνισμού από τον ναζισμό; Έχει άλλη αλύρ το σφάξιμο από κομμουνιστικό μαχαίρι;

Α, και ο κομμουνισμός και τα καλά του (στρατόπεδα συγκέντρωσης, γενοκτονίες, κλπ) υπήρχαν και πριν τον ψυχρό πόλεμο φορ πιτς σέηκ .

Βρουνχίλδη

Anonymous said...

μα τι λετε αγαπητη βρουνχιλδη,
οποιος ειναι αντιθετος του κομμουνισμου ειναι φασιστας.

vasvoe said...

προβατάκι, εμένα μου έκανε εντύπωση πως το βράδυ για σουβλάκια φορούσες ακόμα το ίδιο μπλουζί. θα υποθέσω ότι δεν είχες γυρίσει σπίτι σου καθόλου στο μεταξύ.

κατά τα άλλα, σαφώς και δικαίωμά σου να φοράς ό,τι γουστάρεις, εγώ θα ήθελα να σε δω ας πούμε με πορτοκαλί φούστα αλλά χάρε κρίσνα και το μαλλί φουντίτσα.

αλλά.

πέρα από την ελευθερία να εκφραζόμαστε ΚΑΙ μέσα από το ντύσιμο, συμφωνώ πως λίγο κονσιντερέισον και λίγη σύνεση στις επιλογές μας δεν βλάπτει και χαίρομαι που σκέφτεσαι το ζήτημα και κάνεις την αυτοκριτική σου.

μπράβο σου.

και μη το συζητάς, πολύ χειρότερα από το να φόραγες στάμπα με το φοίνικα.

φιλάκια

Anonymous said...

Γούστο σου και καπέλο σου, τι θα φοράς και πότε (όχι όλη μέρα πάντως... με αυτή την ζέστη ...γιααακκκκκ).
Αν μετά από τόσα χρόνια από την πτώση και διάλυση δεν έχουν καταλάβει το trendy του θέματος αυτοί έχουν πρόβλημα και όχι εσύ.
Enough is enough με όλο αυτό το political correct και την προσοχή μήπως προκαλέσουμε. Να πάνε να ξύσουν πατσές....

RiderBoy

guideline said...

καλα αμα πας στη τσεχια τιγκα στα κομμονιστορουχα ειναι τα σουβενιρ τους.ελεος!!!υπερβολες!!βαλε ο,τι θεςφανταζομαι θα σαι σουπερ τρεντυ !καλα κανεις και κανεις και την αυτοκριτκη σου ομως.

Provato said...

κούνελε μην κοροϊδεύεις τον Γκαγκάριν γκρ γκρ γκρ γκρ... Τι φωτό έχεις στο φέηζμπούκ, δεν θυμάμαι; τους άμπα;

Lina τουλάχιστον ήταν ωραίο γκομενάκι; σαν ισπανάκι ας πούμε; χιχιχιχι

ακανόνιστη ε λοιπόν, ΑΥΤΟ όχι δεν το είχα σκεφτεί! γιου ροκ, τέλος! μπεε

γερμανέ, εσύ μου λες ΕΜΕΝΑ ότι οι κομμουνιστές ήταν μία λύση; που έκανες την επίθεση στο Στάλιγκραντ κ φυσικά έφαγες τα μούτρα σου; α, επίσης ξέρε ότι υπάρχουν κ άσπρες γάτες στην μαμά Ρωσία.

ηφαιστίωνα όταν λες οτιδήποτε, εννοείς πραγματικά οτιδήποτε. Εγώ ας πούμε αποδοκιμάζω το βρακί, οπότε βγάλε το βρακί σου τώρα!χιιχι

Provato said...

scatter άντε ακόμα περιμένω για την 2η σκέψη. με αγωνία, γιατί με την πρώτη συμφώνησα, χεχε

Yo!reeka θα την φοράω μόνο όταν βγαίνω στην τηβή, τέλος.

aunt μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσεις, λολ, ψιτ, όχι μόνο φόραγα την μπλούζα όλη μέρα, αλλά κάποια στιγμή τη χρησιμοποίησα για να σκουπίσω τον κώλο μου όταν έχεσα, κ μετά την ξαναφόρεσα! σοκ!

μα ρε Prof τόσο πολύ σχετικά πια; χμφ χμφ χμφ

βρουνχίλδη πες μου κάτι που δεν αναρωτήθηκα ρε συ!

Provato said...

Thomas μόνο 60 είναι το Ισραηλ; το είχα για μεγαλύτερο!!!! κοίτα να δεις.... χμφ χμφ χμφ

τίνα όχι, όχι, γουώρη νατ, το μπλουζάκι δεν μου το είπα η Πέγκυ να το πάρω, απλά έχω κόλλημα με ,τι ρώσικο!!! xxxxx

ποκ ποκ όλο λόγια είσαι κ πράξεις μηδέν!

kassiane είσαι τόσο σέξυ όταν μιλάς πολιτικά!! σούπερ κουλ. κ ναι, σύγκριση Σβάστικα σφυροδρέπανο μάλλον δεν παίζει... :-)

Provato said...

βρουνχίλδη μην μαλώνεις με τον κόσμο!

ανώνυμε μην μαλώνεις με την Βρουνχίλδη

vasvoe καλά υπέθεσες!! λολ, η φούστα δεν μου πάει, φιλιά μπέημπη, που χάθηκες!!!

riderboy το πρόβατο είναι καθαρούλι, γουώρη νατ, κ ναι enough is enough με το πολίτικαλη κορέκτ!

guideline μακάρι να μου κάτσει ταξιδάκι στην Τσεχία, σούπερ! :-))

Hfaistiwnas said...

lol όχι βρε έτσι, εννοώ ότι υπάρχει πάνω σε ένα ρούχο που μπορεί να γίνει αντικείμενο αποδοκιμασίας.. εάν είναι και βρακί, και αυτό..