Thursday, December 03, 2009

Συμβουλές από μία αστική τάξη που δεν υπάρχει κ δεν υπήρξε κ ποτέ

Διαβάζω σε περιοδικό κυριακάτικης εφημερίδας τις "συστάσεις" κ τις "συμβουλές" που μας δίνει μεγάλη γκουρού της "καλής ζωής" κ της "καλής συμπεριφοράς" για το πως να τιπάρουμε...

διαβάζω, διαβάζω... κ γκάσπ! γκάλπ! Δεν πιστεύω τα μάτια μου...

Βλέπεις, έχω την ευτυχία να έχω υπάρξει κ στις δύο όχθες αυτού του ποταμού που λέγεται "φιλοδώρημα"!

Για πολύ καιρό της ζωής μου, όταν δούλευα σερβιτοράκι κ μπαρμανάκι, ένα καλο φιλοδώρημα μπορούσε να με φτιάξει. Πολλά, δε, καλά φιλοδωρήματα μου έδιναν την χαρά να γυρίζω στο σπίτι μετά τη δουλειά κ να έχω βγάλει διπλό μεροκάματο. Κ αυτό σε εποχές που η ανασφάλεια ήταν τεράστια κ σκληρή κ πολύ απτή.

Αντίστοιχα, εννοείται, το κακό φιλοδώρημα μου την έσπαγε απολύτως, απολύτως! Αναρωτιόμουν, τι έκανα λάθος... ανησυχούσα. κ βέβαια έβριζα που δεν είχα αυτό το κάτι τις περισσότερο στην τσέπη μου.

Μετά, που η ζωή με πήγε παραπέρα, έγινα κ εγώ με την σειρά μου πολύ καλός τήπερ. Ίσως λόγω αποθημένων, ίσως για να τιμήσω τους καλούς τίπερς της εποχής που ήμουν "εξαρτημένος" από αυτούς.

Να φανταστείς, θυμάμαι είχα ένα γκομενάκι κάποτε που όταν με έβλεπε να αφήνω, για παράδειγμα, 3 ευρώ για λογαριασμό 30€ γινόταν έξαλλο... τι "θα σου κόψω το σεξ" με απειλούσε... τι "θα καταλήξεις κλοσάρ" μου υπενθύμιζε... τι, πήγαινε μετά κρυφά στο τραπέζι που μόλις είχαμε φάει κ έπαιρνε το μισό από το φιλοδώρημα που είχα αφήσει κ μου το έδινε την άλλη μέρα πίσω... μεγάλοι καυγάδες γίνονταν με αφορμή το θέμα αυτό!

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να κόψω να αφήνω σχετικά καλό πουρ μπουάρ! Θυμάμαι πόσο σημασία είχε για μένα, κ θέλω να το επαναλαμβάνω αυτό το αίσθημα, να το προκαλώ σε κάποιον άλλο.

Αυτό είναι κ το πνεύμα του να τιπάρεις κάποιον που σε εξυπηρέτησε. Να κάνεις κάτι για αυτόν - ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ, το ξαναλέω! Το θέμα δεν είναι να δώσεις το 5ευρω για να λένε όλοι "μαλάκα ο τύπος είναι πολύ μάγκας αφήνει καλό μπουρμπουάρ". Το θέμα είναι να δώσεις κάτι παραπάνω για να αισθανθεί ο φιλοδωρημένος καλά! Αφενός επειδή αναγνωρίζεις κάτι που έκανε, αφ ετέρου επειδή θα γυρίσει στο σπίτι κ θα έχει βγάλει έξτρα το ταξί, το εισιτήριο του λεωφορείου, την βενζίνη, το χουότέβερ.

Όμως, στο άρθρο της μεγάλης γκουρού του Σαβουάρ Φερ, όλα αυτά πάνε περίπατο. Ούτε που αναφέρονται!

Το φιλοδώρημα παρουσιάζεται ως τίποτε περισσότερο από μία ευκαιρία επίδειξης πλούτου κ ανωτερότητας κ μαγκιάς....

Το άρθρο ξεκινάει τσίζικα κ κόρνηκα για ένα παππού για τον οποίο όλοι λέγανε "παινέματα", επειδή ήταν γενναιόδωρος. Δηλαδή τι; αν δεν του λέγανε "παινέματα" δεν θα άξιζε να αφήνει πουρμπουάρ, αναρωτιέται κανείς...

Η απορία δεν μένει για πολύ ανοιχτή... γιατί στο τέλος του απαράδεκτου άρθρου, υπάρχει πράγραφος σημείωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η σύσταση είναι "μην δίνετε μπαξίσι στους άπληστους οικονομκούς μετανάστες χωρών του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού διότι εκλαμβάνουν στραβά τις γενναιόδωρες χειρονομίες... Θέλουν επικαρπίες από το σπίτι του παππού, όζουν από μιζέρια... Ο μαύρος της Αφρικής θα πει "god Bless you" κ θα το εννοεί... Αυτούς φιλοδωρούμε..." (τα bold είναι οι ακριβείς λέξεις του άρθρου...)

Από τι να ξεκινήσω;

από την ρατσιστική γενίκευση "όλοι οι οικονομικοί μετανάστες χωρών του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού είναι άπληστοι κ εκλαμβάνουν στραβά τις γενναιόδωρες χειρονομίες";

ή από την απαράδεκτη άποψη "δίνε μόνο εκεί που θα σε ευγνωμονήσουν κ μάλιστα με τον τρόπο που θα σου φανεί εσένα πειστικός;".

Συγγνώμη αλλά επειδή έχω κ είχα πολλά πάρε δώσε με μετανάστες από τον πρώην υπαρκτό, ένα πράγμα έχω να πω...

Οι άνθρωποι είναι απίστευτα υπερήφανοι, κ κατά κανόνα, είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι κ μορφωμένοι. Αν ζούσαν σε άλλες χώρες θα είχαν πολύ πιο αξιόλογες κ ουσιαστικής συνεισφοράς καριέρες από το να αναπαράγουν συνταγές κ συμβουλές καλής συμπεριφοράς. [Δυστυχώς η ζωή τους έριξε εδώ, στην όμορφη χώρα μας με τους άσχημους ανθρώπους...]

Όταν λοιπόν τους τιπάρεις αισθάνονται μία αμηχανία, μία αβολιά... Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πουν ποτέ "να σε ευλογεί ο θεός". Θα πουν ευχαριστώ, αλλά κάπως αμήχανα, κ λίγο ψυχρά. Εξάλλου μην ξεχνάς πόσο ψυχροί άνθρωποι είναι από την φύση τους όλοι οι Βόρειοι!

Όμως, θυμάσαι τι είπαμε πιο πάνω; τι τιπάρισμα δεν το κάνουμε για να μας φιλήσουν τα χέρια αλλά για να προσφέρουμε κάτι στον άνθρωπο που μας πρόσφερε κάτι.

Όσο για τις μαλακίες περί επικαρπίας που ζητάν κ δεν συμμαζεύεται, ακόμα παλεύω να καταφέρω να συνδέσω το πως το να δώσω 20 ευρώ σε κάποιον που μου έβαψε το σπίτι, του ανοίγει την πόρτα να μου πάρει το οικοπεδάκι... προφάσεις εν αμαρτίες μάλλον!

τι να πω... ένα πράγμα υπάρχει χειρότερο από το να μην υπάρχει αστική ταξη σε μία χώρα... να υπάρχει μία τάξη που θεωρεί ότι είναι αστική κ καλλιεργημένη... κ που αισθάνεται ότι έχει δικαίωμα να πετάει ότι μπαρούφα θέλει.

Για να τελειώνουμε, συνοψίζω σέξυ βγιούερ περί φιλοδωρήματος:

Φιλοδωρούμε πάντα, αλλά ανάλογα με την ικανοποίηση που πήραμε για την παρεχόμενη υπηρεσία...
Φιλοδωρούμε διακριτικά, να μην γνωρίζει το αριστερό κουλό τι έκανε το δεξί...
Φιλοδωρούμε με έναν τρόπο που δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τον τιπαριζόμενο - αν χρειαστεί το κάνουμε κρυφά, σε φάκελο, ή δίνουμε το τιπ "χωμένο" στα υπόλοιπα χρήματα για να μην φανεί αμέσως, κλπ κλπ.
Φιλοδωρούμε και δεν περιμένουμε τον άλλο να πέσει στα γόνατα κ να μας φιλήσει τα χέρια... είπαμε, δεν τιπάρουμε για να κάνουμε καλή εντύπωση!
αν χρειαστεί να εξηγήσουμε γιατί φιλοδωρούμε το κάνουμε γρήγορα, λακωνικά κ μαζεμένα.
Κ όταν βλέπουμε τον άλλο να υπερβάλει στα ευχαριστώ, τον κόβουμε - σοβαροί άνθρωποι είμαστε, δεν παίζουμε σε σήριαλ του Φώσκολου που χρειάζεται να τραβά η σκηνή!
Δεν κρατάμε αρχείο που φιλοδωρούμε κ πότε, ούτε φτιάχνουμε ισοζύγιο κ λίστα κ γελοιότητες του τύπου "τότε έδωσα αυτό, άρα τώρα θέλω εκείνο ΜΠΗΤΣ"
Τέλος, αν έχουμε μία γιαγιά που ήταν καλή στο φιλοδώρημα δεν την κάνουμε βούκινο σε όλο τον κόσμο.

Γκετ σήριους ρε πήπολ πια. σκέψου πριν γράψεις.

29 comments:

wilma said...

Αχά! καταλαβα ποια είναι η γκουρού! μήπως έχεις το ίδιο σύνδρομο με μένα να τη διαβάζεις από μαζοχισμό? διότι με τη συγκεκριμένη παρατήρησα ότι έχω αυτή την περίεργη τάση.
Στο θέμα μας.
εννοείται ότι θα αφήσω φιλοδώρημα. Αλλά κάτι που σκεφτομαι είναι το ΠΑΝΤΑκι εξηγούμαι. Αν ο σερβιτόρος είναι γαιδούρι, αγενής και με ύφος, δεν θέλω να αφήσω φιλοδώρημα. Διότι μου χάλασε τη μέρα, το φαγητό, τον καφέ. (όχι όλα μαζί, αναλόγως την αγένεια).
Σε αυτή την περίπτωση, που λες αγαπημένο πρόβατο, νιώθω ότι γίνομαι βλαχαδερό, με την έννοια ότι ντρέπομαι που δεν θέλω να αφήσω φιλοδώρημα και τελικά πάλι αφήνω (για να ευχαριστήσω το μουλάρι που λέγαμε) για να μη με κακοχαρακτηρίσουν. Νομίζω λοιπόν ότι το πάντα δεν συνάδει με το να ευχαριστήσω τον άλλο για αυτό που έκανε για μένα.
Τι άποψη έχεις επί του θέματος?

Ωραία Ελένη said...

κι εγώ νομίζω πως δίνεις φιλοδώρημα στο άτομο που σε εξυπηρέτησε, έστω καλά. Με προβληματίζει κι εμένα να δίνω σε αυτούς που μου χαλούν την έξοδο με την συμπεριφορά τους και τις υπηρεσίες που δεν παρέχουν. Από την άλλη, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον στην αντιπέρα όχθη σε σχέση με εμάς... Αυτοί ίσως να μην έχουν καν την ευκαιρία για μια έξοδο... Αν μπορείς να προσφέρεις κάτι από το πλεόνασμα σου σε αυτούς τους ανθρώπους που το χρειάζονται γιατί να μην το κάνεις? Τί είναι για σένα τα 2 ευρό? Για αυτόν είναι πολλά. και στην τελική, όσοι βρεθήκαμε απέναντι ξέρουμε τί σημαίνει να μην έχεις αυτά τα 2 ευρό... να δινουμε λοιπόν...

kangerlussuaq said...

Εγώ νοιώθω αμήχανα όταν δεν ξέρω πού συνηθίζεται να δίνεις και πού όχι, κυρίως για να μην κάνω τον άλλο να νοιώσει άσχημα.

Πρόσφατα μου έτυχε το εξής: πήγα σε ένα πάρα πολύ καλό ξενοδοχείο στην Τουρκία (το φιλοδώρημα στη χώρα αυτή είναι υπερ του δέοντος ευπρόσδεκτο). Το ξενοδοχείο ανήκει σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα (100% δυτικό, ούτε ένα hint ότι είσαι στη Γείτονα). Η ρεσεψιονίστ με συνόδεψε στο δωμάτιο για να μου το δείξει, ενώ λίγο αργότερα, εκεί που μου έδειχνε πώς ανάβουν τα φώτα και πώς ανοίγει η βρύση (λες και στο σπίτι μου δεν έχουμε ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό) μπήκε ο υπάλληλος με τη βαλίτσα.

Κι ερωτώ: στη ρεσεψιονίστ δε δίνεις φιλοδώρημα (δεν συνηθίζεται νομίζω), ενώ στον άλλο υποτίθεται ότι είναι συνηθισμένο να δίνεις. Τι γίνεται όμως όταν και οι δύο είναι παρόντες στο δωμάτιο την ίδια στιγμή; Τελικά δεν έδωσα σε κανέναν, με τύψεις είναι αλήθεια, και με ανασφάλεια ότι δεν έκανα κάτι σωστά. Το ίδιο θα ένοιωθα κι αν τους είχα δώσει...

Ένα hint για να καταλάβω κι εγώ ποια είναι αυτή η ντεμεκ comme-il-faut κυρία;

Hfaistiwnas said...

Ωραίες οι συμβουλές, έτσι είναι, ίσως ο καθένας να έχει τα δικά του κριτήρια βέβαια, αλλά υπάρχουν θέσεις που είναι γενικώς αποδεκτές..

wilma said...

@kangerlussuaq: αν έχω μαντέψει σωστά, η συγκεκριμένη είναι πιο γνωστή για τις μαγειρικές της απόψεις, ως food editor. Η εφημερίδα πάει ...Μέγαρο.

Anonymous said...

Εγώ ώς ανώνημη και μη αναγνώστρια του Βηματος με να ρωτήσω με κάθε επιφύλαξη μήπως είναι η Χαραμή;

Α, μπα? said...

πόσο ΒΛΑΜΜΕΝΗ

Giannis said...

nomizw to kalutero tropo na lusoune to en logw 8ema to exoune brei oi Amerikanoi, to filodwrhma einai meros tou logariasmou.

moukelis said...

Ελεος πια,μα εγραψε οντως τετοιο πραγμα;Και υποτιθεται οτι προκειται και για ανθρωπο με παιδεια και βημα απο οπου εκφραζει τετοιες αποψεις;Τι να πω...

drSpock said...

Ενώ συμφωνώ μεν από την άλλη εκνευρίζομαι πάρα πολύ όταν φερ' ειπείν στην Αμερική το φιλόδώρημα είναι πάντα αναμενόμενο και ουσιαστικά υποχρεωτικό ανεξαρτήτως εξυπηρέτησης και αν δεν αφήσεις (αρκετό) φιλοδώρημα σε στραβοκοιτάζουν. Κατ' εμέ, είναι απλά μια μετακύλιση του μισού μισθού του υπαλλήλου στον πελάτη και ο μόνος που κερδίζει είναι ο εργοδότης. Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικός για να μην εξαρτάται το γκαρσόνι ή ο οποιοσδήποτε από το φιλοδώρημα για να ζήσει. Και όχι, δεν είμαι του ΚΚΕ!

drSpock said...

Ενώ συμφωνώ μεν από την άλλη εκνευρίζομαι πάρα πολύ όταν φερ' ειπείν στην Αμερική το φιλόδώρημα είναι πάντα αναμενόμενο και ουσιαστικά υποχρεωτικό ανεξαρτήτως εξυπηρέτησης και αν δεν αφήσεις (αρκετό) φιλοδώρημα σε στραβοκοιτάζουν. Κατ' εμέ, είναι απλά μια μετακύλιση του μισού μισθού του υπαλλήλου στον πελάτη και ο μόνος που κερδίζει είναι ο εργοδότης. Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικός για να μην εξαρτάται το γκαρσόνι ή ο οποιοσδήποτε από το φιλοδώρημα για να ζήσει. Και όχι, δεν είμαι του ΚΚΕ!

Soraya said...

Να σου πω μικρό μου προβατάκι...τυχαίνει να είμαι φοιτήτρια στο εξωτερικό. Φοιτητόπουλο σημαίνει ότι από τις 20 του μήνα είσαι με άδειες τσέπες, παρ' όλα αυτά, όταν βλέπουμε καλή συμπεριφορά το τιπ θα πέσει. Υπάρχουν όμως κάτι γαϊδούρια σλοβάκικα που δεν υποφέρονται. Γιατί όσο κι αν υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι είναι μπροστά, ρατσισμός υπάρχει παντού. Άρα κατ' εμέ,το σωστό είναι να δρα κανείς ανά περίπτωση.

DonnaBella said...

aaaah! hmouna karekla autes tis meres, ktypaw 14wra k den eida ta genethlia sou, provatouko mou hippy happy birthday eytyxismenos k polyxronos k na se hairomaste estw k kathysterhmena (lew egw h kathysterhmenh)! :-)))

ProFyLaKtiKo said...

τι είναι το κλωσάρ?

ΒlindGirlGrunt said...

vivi na ageiasei to stoma sou
to ti 3inismeni mouri exw faei sti mapa epeidei de hovorim velmy dobre slovensky de λεγεται (δε μιλαω πολυ καλα σλοβακικα)
απο ταμεια σερβιτορους μπαρμαν τους παντες
γτ τοσος ρατσισμος;;;
και μαλιστα απο χωρα του πρωην υπαρκτου
με τοση αγπη και μιμηση στους αμερικανους...
Σε γνωστη παμπ του κεντρου δε μονο που δε μας εβρισε γτ δεν τον "τιπαραμε"
Εκει που αξιζει,εκει που σου χαμογελουν και δε σε κλεβουν ενω τους τα σκας καθημερινα παιδια!

Ο ψεύτικος Πέτρος said...

poylaki moy ti efhmerides agorazeis?
idiokthsias pleyrh???

Ιφιμέδεια said...

Προβατούκο δώσε κανα λινκι στο κείμενο για έχωμεν εικόνα. Αν είναι όπως τα λες (που φαντάζομαι έτσι θα'ναι) έχουμε να κάνουμε με κλασική περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης, κομ-ιλ-φο μαλακίας και υπεροψίας.
Άκου "άπληστοι" οικονομικοί μετανάστες!!!!!

Soraya said...

BlindGirlGrunt poia eisai kale?loool!provatos:connecting people...ki oso gia thn pub pou anafereis nomizw katalavainw poia ennoeis...

Litanie des Saints said...

Ναι, κι εγώ θέλω λινκ! Αν είναι αυτή που υποψιάζομαι, είναι κλινική περίπτωση. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το ξέρει.

Σουσουράδα said...

Έχεις δίκιο και πρώτη φορά διάβασα κάτι σχετικά με το φιλοδώρημα. Δίνω κι εγώ καλά τιπς τώρα που μπορώ γιατί παλιά ήμουν κι εγώ στην αντίπερα όχθη... τώρα όμως όποιος κάνει καλή εξυπηρέτηση θα έχει και την ανταμοιβή του, ακόμα κι αν ειναι ουδέτερη. Αν όμως ο σερβιτόρος είναι ξινός, αγενής, μουτρούχος και γρουσούζης όχι μόνο δε θα πάρει τίποτα αλλά θα του την πω κι όλας μιας και όλοι έχουν γίνει "πρόβατα" (χωρις παρεξηγηση) και διαιωνίζεται η αγένεια στη χώρα μας αφού κανείς δεν αντιδρά.
Μπεεεεε

Provato said...

wilma εννοείται ότι δίνουμε πάντα τιπ ανάλογα με το σέρβις που είχαμε! κ αν ο κάγκουρας έκανε μαλακίες κ μας χάλασε το κέφι, απλά κάνουμε θέμα! είναι θέμα αρχής! κ δικαιοσύνης απέναντι στους καλούς επαγγελματίες! xxxx (αποφάσισα να μην σου πω ποια είναι η καμένη που έγραψε το άρθρο, δεν ξέρω γιατί, με έπιασε αντικατινίαση... χεχεχε νομίζω πάντως ότι την κατάλαβες...) xxx

ωαρία ελένη, ναι να δίνουμε, αλλά με δικαιοσύνη... σε όσους δεν μας προσέχουν, δεν αξίζει να τους προσέχουμε! xxx

kangerlussuaq νομίζως ότι έπεσες στην περίπτωση, στην Τουρκία. Κανονικά δίνεις τιπ σε κάποιον που σου φέρνει τα πράγματα στο ξενοδοχείο, αλλά στην περίπτωση σου ήθελε κ η ρεσεψιο-νύστα χεχεχε! Καλά έκανες μάλλον που δεν έδωσες... xxxx

Hfaistiwna ναι υπάρχουν... (?)xxxxx

wilma μπράβο! καλά τα λες! :-)

Provato said...

ανώνυμη έχω αποφασίσει να μην επιβαιώσω ότι είναι η κυρία που αναφέρεις!

α μπα! αχ, άσε, ας μην αρχίσω να βρίζω κ να θυμώνω γιατί θα γίνει χαμός!

gianni δεν έχεις άδικο, αυτό το σύστημα λύνει πολλά προβλήματα! :-)

moukelis κ εγώ τα ίδια, δεν πίστευα τα μάτια μου όταν το διάβασα λυγμ!

drSpock κ να φανταστείς ότι κάποτε οι σερβιτόροι στην Αμερική επειδή βγάζανε πολύ καλά λεφτά από τα τιπ, ΠΛΗΡΩΝΑΝ τους εστιάτορες για τις καλές θέσεις στα εστιατόρια! χεχεχεχε

Provato said...

vivi συμφωνώ απολύτως! το κατά περίπτωση είναι επιβεβλημένο! xxxxx

donnabella μου μα τι λες, καμία καθυστέρηση, είσαι η καλλίτερη κ η πιο γλυκιά! πολύ ευχαριστώ! xxxxxx :-)

προφ στα αγγλικά το λένε "χόμλεζ" :-))

blindgirlgrunt να γίνεται φίλες με την Βιβί είναι πολύ σέξυ κ τέλεια! χεχεχε :-)

Provato said...

ψεύτικο ΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ χααχαχαχαχαχαχαχαχααχαχ, όχι δεν παίρνω τον "στόχο" έλεος, μία κανονική εφημερίδα παίρνω, κ μάλιστα από τις προοδευτικές χεχεχεχε (αχ τι γέλιο έριξα με το σχόλιό σου κ εσύ....)

Αδελφούλα, ε όχι κ να της δώσω κ τράφικο της κυρίας! Πάντως, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ όπως τα λέω, δυστυχώς!!! xxxxx

vivi Να με κάνεις ενημέρωση αν θα κάνεις φιλία με την BlindGirl, οκ????

Litanie δεν έχεις άδικο... κ στο "κλινική" αλλά κ στο ότι δεν το ξέρει! xxxx

siganopapadia συμφωνώ 1000% μαζί σου! Γιου γκό γκέρλ! Μπεεεεε xxxx

Ariadne said...

Θα σας το πω αλλα μη με κοροιδεψετε νταξι;;
Ψανχω τοση ωρα πως στελνουμε πρωσωπικα μυνηματα στο blogger και δε βγαζω ακρη...
Vivi δεν ερχεσαι στο τουιτερ να θαψουμε ολους τους σλοβακους σερβοτορους; ;)

Πι Ες:ευχαριστουμε προβατακο που μας φερνεις σε επαφη θα σου κανουμε αδριαντα στη Μπατισλαβα χεχε!

Provato said...

Μην ευχαριστείς, χαρά μου, χαρά μου να ενώνω τον ξενιτεμένο ελληνισμό! χεχεχε

(στον αδριάντα, βγάλε με λίγο πιο αδύνατο από όσο είμαι pur-lease είναι εθνικό θέμα xxxx)

Ariadne said...

a xaxxxaa
Μπεε

Anonymous said...

Η Κρεμεζη εγραφε αυτες τις μαλακιες ή η άλλη η καρόλα η αχώνευτη η μαλακισμένη η Χαραμη?

Provato said...

θεία, το βρήκες, σε αγαπώ as always! xxxxx