Sunday, January 31, 2010

πέρσοναλ μανιφέστο κατά της κρίσης

Τσουρέκια. Πασχαλινά. Κ μάλιστα από αυτά που έχουν κ κόκκινο αυγό στο κέντρο.

...τσουρέκια μου τα έχουν κάνει με την κρίση.

Κάποια στιγμή, αποφάσισα να φύγω κάτω από αυτό το μαύρο σύννεφο. εντάξει, δεν το έχω καταφέρει ακόμα, αλλά υπάρχουν μερικά κολπάκια που με βοηθάνει. Here they are άμα θες κλέψε καμμία ιδέα. τραστ μη, ξέρω τι σου λέω.

1 - Σταμάτα να σκέφτεσαι την κρίση ως κάτι ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ κ τρομακτικό. Σκέψου πρακτικά πόσο σε έχει επηρρεάσει, ΑΝ σε έχει επηρρεάσει. Μετά δες αν αυτό που στερήθηκες είναι τόσο σημαντικό ώστε να δικαιολογεί να αισθάνεσαι συνέχεια απογοητευμένος κ φοβισμένος. Παράδειγμα - εγώ, λόγω της κρίσης αντί να πηγαίνω 5 φορές την βδομάδα στο ΑΦΑΝΑ (το κέντρο φουντώματος μαλλιού προβάτου) πηγαίνω μόνο 2. Είναι μία κάποια έλλειψη, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν δικαιολογεί να αισθάνομαι μίζερος κ δυστυχής.

2 - Σταμάτα να σκέφτεσαι την κρίση ως κάτι ΠΕΛΩΡΙΟ Κ ΓΙΓΑΝΤΙΟ κ άγνωστο. Η ανθρωπότητα περνάει/περνούσε συνέχεια κρίσεις. In fact, οι κρίσεις είναι τόσο συχνές όσο κ οι μη κρίσεις - κ σε κάθε κρίση αντιστοιχεί κ μία περίοδος ευμάρειας. Μέχρι κ στην αρχαία Αίγυπτο τις είχανε (θυμάσαι, 7 παχιές αγελάδες, κ μετά ήρθαν 7 με ανορέξια νεβρώζα)

3 - σταμάτα να σκέφτεσαι για την κρίση πριν ΣΟΥ συμβεί. Το πριν κ το σου, είναι οι σημαντικές λέξεις εδώ... Ναι, η κρίση μπορεί να σημαίνει ότι θα πουλάς λιγότερα τζην, αν είσαι έμπορας, ή ότι η εταιρία που δουλεύεις ίσως κάνει περικοπές κ σε διώξει. Αλλά, πέρνα την γέφυρα αυτή όταν την συναντήσεις ΕΣΥ, μην την φοβάσαι πριν την συναντήσεις ΕΣΥ.

4 - Σκέψου πραγματικά... πόσο φρικτό μπορεί να είναι να μην αγοράσεις παντελόνι για 1 χρόνο; για 2; για 3; αξίζει μία μείωση στην καταναλωτική σου ικανότητα να σου σκοτεινιάζει την ψυχή κ να σου προκαλεί άγχος κ να σου δηλητηριάζει την καθημερινότητά;

5 - Σκέψου, σκέψου καλά πόσο μακριά είσαι από το να επηρρεάσει η κρίση την επιβίωση σου. Για να πάνε τόσο άσχημα τα πράγματα ώστε να κινδυνεύεις να μην έχεις να φας πρέπει να γίνουν τόσο κοσμογονικές αλλαγές κ καταστροφές που πραγματικά θα έχει ανατραπεί ο κόσμος.

6 - Ανακάλυψε τα "αποθέματα" που έχεις μαζέψει σε διάφορα κ κάνε τα λόγους να είσαι χαρούμενος. Παράδειγμα; Δεν μπορείς να αγοράσεις βιβλία; Διάβασε όλα τα αδιάβαστα στην βιβλιοθήκη σου. Δεν μπορείς να πάρεις cd ή να πας σινεμά; Δες κ άκου όλα τα κατεβασμένα που το έχεις ξεχάσει ότι τα έχεις κατεβάσει. Δεν μπορείς να πας τριήμερο την Καθαρά Δευτέρα; Πήγαινε στο παππού, στο χωριό, που έχεις πολύ καιρό να πας - ή κάνε πάρτυ-πανικό στην Αθήνα με τους φίλους σου.

7 - Σταμάτα να βλέπεις ειδήσεις. Η δουλειά των ειδήσεων είναι να φουσκώνει, να υπερβάλει, να κάνει δράμα κ τραγικό ακόμα κ το συνηθισμένα δυσάρεστο. Σου θυμίζω - οι ειδήσεις κάθε χρόνο κάνουν μεγάλο, κατακλυσμιαίο γεγονός το ότι τον Αύγουστο στην Ελλάδα καμμία φορά η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40... Κ αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο! Φαντάσου πόσο θα φουσκώσουν το γεγονός μίας πτώσης στους οικονομικούς δείκτες

8 - Δεν θέλω να πω ότι η κρίση δεν υπάρχει. Υπάρχει κ παραυπάρχει. Ταξιτζήδες επιστρέφουν τα ξημερώματα στο σπίτι τους κ έχουν μόλις βγάλει τα έξοδα του ταξί, σερβιτόροι παίρνουν τα μισά πουρμπουάρ από ότι μέχρι πρόσφατα, μαγαζιά μόλις καταφέρνουν να βγάλουν τα έξοδά τους κ.ο.κ. Ναι, η κρίση υπάρχει. Αλλά, άλλο κρίση, άλλο καταστροφή. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις. Μεγάλη.

9 - Να θυμάσαι. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, κ ό,τι κατεβαίνει ανεβαίνει. Όπως εσύ στην ζωή σου πέρασες περιόδους που όλα ήταν κακά κ μετά ήρθε μία περίοδος που α-πήρες το Γκράμη β-έκανες σεξάκοι με τον Κλούνοι γ-έχασες 10 κιλά τρώγοντας σουβλάκια, έτσι κ αυτό που τώρα είναι πεσμένο θα ανέβει. Το πράγμα θα επανέλθει! δεν γίνεται αλλιώς. Είναι νόμος της ζωής. Θυμίσου την Μπρήτνη, κάποτε βάζαμε στοίχημα αν θα πεθάνει αυτή την Τετάρτη ή την άλλη Παρασκευή, κ τώρα είναι πάλι μία χαρά, στο τσακ πάλι να την σκηνοθετήσει ο Μοσχόπουλος του χρόνου στην Επίδαυρο, Ιφιγένεια.

10 - Άκου, μην γίνεσαι θύμα της παράνοιας "λιγότερο ίσον χειρότερο". Ναι, η αφθονία είναι πολύ σέξοικια κ είναι ωραίο να έχω κότερο κ να πάμε μια βόλτα. Αλλά ούτε η αφθονία συνεπάγεται ευτυχία, ούτε η έλλειψη δυστυχία. Τα πράγματα που μας κάνουν δυστυχισμένους είναι ανεξάρτητα από τους οικονομικούς δείκτες. Εκτός βέβαια κ αν δεν έχεις να φας - που όμως όπως είπαμε αυτό για να γίνει έχουμε ακόμα πολύ δρόμο...

11 - Θυμίσου τους φίλους/οικογένεια/δικούς. Αν κάτι σου συμβεί λόγω της κρίσης, υπάρχουν αρκετοί άθρωπες που: θα σε δανείσουν, θα σου γνωρίσουν κάποιον να σε κάνει ίντερβιου, θα κάνουν μαζί σου σεξάκοι για να ξεχαστείς κ.λπ. Δεν είσαι μόνος στην ζωή αυτή. Κ αν είσαι μόνος, κάνε ό,τι μπορείς για να αποκτήσεις το μικρό αυτό πολύτιμο δίκτυο από άνθρωπους που θα σε στηρίξουν στην δυσκολία. Όπως θα τους στηρίξεις κ εσύ αν ω μη γένοιτο παραστεί ανάγκη κ μπορείς.

12 - Για κάθε τι που αναγκάζεσαι να περιορίσεις, υπάρχει κάτι που μπορεί να το αντικαταστήσει. Δεν μπορείς να πληρώνεις κινητό; Μίλα σε σταθερά. Δεν μπορείς να κάνεις bar hopping? Κάνε πάρτυ ρεφενέ στο σπίτι σου. Δεν μπορείς να πάρεις ταξί; Πάρε το μετρό κ κάνε ματάκια με πουτσάκια στα γκομενάκια. Δεν μπορείς να ταίσεις το παιδί μπριτζόλα; Κάνε του φακές. Κατάλαβες τι εννοώ... Μάλιστα, υπάρχει μία πιθανότητα, το καινούργιο πράγμα να είναι σε κάποιο επίπεδο πιο ευχάριστο κ πιο "ισορροπημένο" από το παλιό! (σόρη που γίνομαι χήπης)

13 - Σκέψου όχι συγκριτικά αλλά αντικειμενικά. Εξηγούμαι: Στην Αμερική θεωρείται "αποτυχία" για μία εταιρία το να παρουσιάσει από την μία χρονιά στην επόμενη επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης. Παράδειγμα - είμαι κατασκευαστής μαύρων σωβρακακίων κ ενώ κάθε χρόνο πουλάω 200 σωβρακάκια παραπάνω από το προηγούμενο, φέτος πούλησα μόνο 50!!! ομαγκόοοοοοοοοοοοντ, πάνικ!!! Πάνικ; Όχι βέβαια. Γιατί το 50 κ πάλι αύξηση είναι - κ σε καμία περίπτωση δεν είναι κρίση!!! Γενικά πολλά πράγματα λέγονται "απόδειξη κρίσης" ενώ θα έπρεπε να λέγονται "απόδειξη μείωσης στην ανάπτυξη"... χμφ χμφ χμφ. Κοντολογίς, το μαύρο πρέπει να το δεις αν είναι όντως μαύρο. Ζήτω τα συν 50 σωβρακάκια.

14 - Ξέρω, όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. Εγώ ούτε παιδιά μεγαλώνω, ούτε κ έχω δει κάποια πρακτική συνέπεια της κρίσης στην ζωή μου. Ομολογώ. Κ αν είσαι σε αυτούς που το φάγανε το πακέτο, είναι πιθανό να θεωρείς όλα αυτά μεγάλες μαλακίες. Όμως, δες το κ αλλιώς το πράγμα. Το να αφήσεις η "ιδέα" κ ο φόβος της κρίσης να σκοτεινιάσει την ψυχή σου κ να σε παραλύσει, θα σε κάνει λιγότερο ικανό για όλα αυτά που θα σε βγάλουν από την "κρίση", αν είσαι σε αυτούς που την βιώνουν στο πετσί τους. Αλλά, ξαναλέω - τσέκαρέ το καλά! Είσαι όντως θύμα της κρίσης, ή είσαι θύμα του φόβου για την κρίση;

15 - ξανά μανά το λέω: είσαι πραγματικά από εκείνους που επηρρεάζει η κρίση; ή μήπως είσαι απλά από εκείνους που φρικάρουν από την ιδέα της κρίσης;

21 comments:

DonnaBella said...

aporw pws sou xefyge na to anafereis- to reSEXcion exei mesa tou th lysh: ama meiwnetai h katanalwtikh sou dynamh, exeis xronika perithwria alla k megalyterh diathesh gia alla pragmata. n'est ce pas? ;-)

sugababe said...

"ματάκια με πουτσάκια στα γκομενάκια"

I beg your pardon? Γουατ ντου γιου μιν; γκιβ μι γιορ λάιτς πλιζ.

Hfaistiwnas said...

Εγώ πάντως δεν την πολυσκέφτομαι..

Soraya said...

Τόσο στον κόσμο μου είμαι που δεν με απασχολεί καθόλου; Βέβαια δεν δουλεύω, και αντί να συντηρώ με συντηρούν αλλά όκεικ...
Ίσως αν μειωθούν τίποτα μισθοί στην φαμίλια να με τσούξει κι εμένα αλλά φορ νάου...κλάιν μάιν κρίση(που λέμε και στα Βόρεια)!

Anonymous said...

ασε με χρυσε μου πυκνομαλε αμνοεριφιε!
ζω με 470€ μισθο,εδω και τρια χρονια δεν εχω παρει αυξηση.
ποια κριση μου λες?
χεσε μας...

Lina said...

Σε περιπτώσαει που ο άλλος όντως δεν έχει πρόβλημα επιβιωσης, συμφωνώ μαζί σου.

Απλά ξέρεις... βλέπεις κι αυτους που παρά την κρίση συνεχίζουν να βγαζουν εις βαρος άλλων, και σου κάθεται κάπως.

Anonymous said...

Αρχίζοντας όμως από το 7!

Σούλα Φρίκη said...

με την κατηγορία των μη έχοντων κινητό, των μη χρησιμοποιούντων μεταφορικά μέσα και των καθημερινών καταναλώτων φακής, τι θα γίνει δλδ? να τρομάξουμε;

fieryfairy said...

Μια χαρά τα λες, ρε προβατάκι, και σου μιλάει μια που βγάζει 20 ευρώ τη βδομάδα και ζει από γονείς. Επειδή μέχρι πέρσι περίπου ήμουν αγγλία είδα πραγματική κρίση: να βγάζεις 1500 λιρες και να μη βγαίνεις - άνοδο 25% σε φαγητά, 40% σε λογαριασμούς...άσε.

Εδώ το πρόβλημα για μένα είναι ότι δουλεύω σε σχολείο και δε με πληρώνει. Και ότι δεν έχω κανένα γκομενάκι για σεξάκοι... αυτό είναι σαφώς πιο σοβαρό.

Anonymous said...

Εμένα δεν μπορεί να με επηρρεάσει η κρίση γιατί δεν έχω καθόλου λεφτά. Γαμάτο ε;

Anonymous said...

κριση στα λεφτα, κριση στην δουλεια, κριση στα γκομενικα, και τελος κριση των 40 που ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ...........

DiViNe__ said...

Καλώς ή κακώς είναι πολύ διαφημισμένη η κρίση, και σε ορισμένες περιπτώσεις, πεπεισμένοι ότι υπάρχει την δημιουργούμε ενώ δεν υπάρχει.

Όπως και το άγχος ένα πράγμα...

Γιώργος Τ. said...

Υποκλίνομαι!!! ΕΥΤΥΧΩΣ, μπορώ να πω ότι συμφωνώ στα πάντα! Μακριά από μας η κρίση..

Ωραία Ελένη said...

Νομίζω σε κάθε κρίση που αντιμετωπίζεις είναι καλό να τα κάνεις όλα αυτά που λες εσύ... Δηλαδή να τα βάλεις όλα κάτω και να δεις τις επιλογές σου... το θέμα είναι να καταλάβεις πως επιλογές υπάρχουν... πως το είπαμε? η ευτυχία είναι και θέμα επιλογής? Δηλαδή αν θέλεις να δεις τα πράματα άσπρα θα καταφέρεις να τα δεις... και δεν έχει λόγο να μην τα δεις έτσι...

veteks said...

ston sarantaxrono anonimo...eisai antras? giati sarantaris antras einai safos pio efkolo apo sarantara ginaika....iparxoun poloi oraioi sarantarides ekei ekso...

nai mas ta exoune priksei me tin krisi...alla i plaka einai oti den einai kati kainourgio toulaxiston gia mena. einai mia statheri dikaiologia ta teleftea deka xronia gia na min mou kanoun afksisi i na me proslavoun full time. ego nomizo oti i krisi einai kai ligo virtual...enas allos tropos gia na mas valoune stin thesi mas, epanaferontas to taksiko zitima kai pali.

kstinion said...

για μενα ειναι φανερο πως τουλαχιστον στην ελλαδα παραφουσκωνουν τα της κρισεως για να επωφεληθουν καποιοι.οπως η βενζυνη που ποτε δεν επεσε στις προηγουμενες τιμες η ανεξηγητα ακριβες τιμες σε φαγητα και υπηρεσιες.Για παραδειγμα πειρα ενα κινιτο το nokia 5800 στην πορτογαλια με 200 ευρω μετριτοις απο τη vodafone.στην ελλαδα το κινητο αυτο κοστιζει 330 ευρω παλι στη vodafone.εφοσον και τα 2 κινητα ειναι εισαγωμενα και εδω και εκει και εφοσον ο φπα της πορτογαλιας ειναι ο ιδιος με τον ελληνικο μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι αυτη η τεραστια διαφορα;

Freddos - www.sport24.gr/freddos said...

Θα ήταν ωραίο βέβαια να έγραφε και κάποιος που τον έχει επηρεάσει ώστε να μάθουμε και από την άλλη πλευρά πόσο αλμυρό είναι το φυστίκι.

Provato said...

donnabella, πολύ πολύ σωστά. όταν φεύγει η σπατάλη, έρχεται το σεξάκοι, χεχεχε xxxxx

sugababe όταν είσαι αγοράκι κ βλέπεις ένα γκομενάκι που σου αρέσει (είτε αγόρι είτε κορίτσι) τότε δεν εμφανίζεται μικρά καυλωμένα πουτσάκια στο βλέμμα όταν το κοιτάς; επειδή το ποθείς κ θες να κάνεις σεξάκοι; ε, αυτό, χεχεχε :-)))

Ηφαιστιωνάκο το καλλίτερο πράγμα κάνεις! μπράβο γιου γκο μπόη!

vivi keep that up, ειλικρινά, αγχώσου όταν κ αν χρειαστεί (ω μη γένοιτο, φτου κακά, μακριά από μας) xxx

αχ μωρέ Θεία, ξέρω τι εννοείς, τι να πω, δύσκολα τα πράγματα αχ αχ στεναχωριέμαι. χμφ χμφ

Provato said...

Λίνα, εντάξει αυτοί που βγάζουν εις βάρους των άλλων, είναι το μεγάλο πρόβλημα, αυτοί ευθύνονται πολύ για την φάση - ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα....

anonymous το 7 πιστεύω είναι μία πάρα πολύ καλή αρχή!

Σούλα Φρίκη, ζηλεύωωωωω αυτούς που αναφέρεις! ζηλεύω, τι ήσυχοι είναι!

fieryfaerie το σεξάκοι είναι ΧΙΟΥΤΖ πράμπλεμ, πρέπει να κάνουμε κάτι, ναι; χεχεχε πολλά φιλιάαα!

Happy Pessimist Μην ανησυχείς, θα έρθει κ εσένα η σειρά σου! χεχε

Provato said...

ανώνυμε οι σαραντάρες είναι πάρα πολύ σέξοικοι, σούπερ χατ, άσε τη γκρίνα, κλαίνε οι χήρες, να κλαίνει κ οι παντρεμένες!!!!! (περιμένω γλυκό, χάπη μπέρθντέη) :-))

Divine_ Πολύ πολύ σωστή αναλογία, γιου γκο μπόη!

Γιώργο Τ. μακριά, μακριά, όξαποδώ!!!

Ωραία Ελένη, σωστά τα λες, αλλά να μην ξεχνάς ότι κ το Make believe μόνο του δεν αρκεί, να βλέπουμε κ την πραγματικότητα στην πραγματική της διάσταση.... μουτς!

Provato said...

veteks Καλά τα λες στον ανώνυμο, μπράβο, συμφωνώ! γμτ όντως πολλοί λειτουργούν πολύ εγκληματικά προς υπαλλήλους/υφισταμένους/συνεργάτες με αφορμή την κρίση, φακ φακ φακ xxxxx

kstinion διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα που έκανε σύγκριση τιμών σε βασικά προϊόντα τύπου τυρί/ρύζι/καφέ/γάλα/Καμπά κ μου έφυγε το καλάθι της νοικοκυράς. Μιλάμε για τρελές διαφορές, είμαστε απίστευτα πιο ακριβοί!!!! γιατί; ε;

freddos Πολύ σωστά τα λες, πολύ σωστά. αλλά η "φτώχια" είναι τεράστιο στίγμα στην εποχή μας κ οι άνθρωποι που την αντιμετωπίζουν "κρύβονται", κακώς κατ εμέ! φιλιάαα