Tuesday, April 13, 2010

Τα παπούτσια που τα μοιράζονταν, η Σουηδέζα, ο Ινδός κ η Φρανκφουρτιώτισσα

Πήκτσουρ ητ:

Είμαι για διπλό εσπρέσο μακιάτο στο Κώστα Κώφει στην Χαριλάου Τρικούπη, ξέρεις που λέω, στην αρχή της, ανάμεσα Πανεπιστημίου κ Ακαδημίας. Είναι πρωί, όμορφη μέρα... χαλαρώνω κ φυσικά σκεω σκεψ εντατίκ.

Ακριβώς απέναντί μου, βρίσκεται κατάστημα ΒόνταΦον. Στην πλευρά που είναι αντικρυστά με το σημείο που κάθομαι, η βιτρίνα είναι καλλυμένη με τρία διαφημιστικά ταμπλώ, τα οποία απεικονίζουν 3 τυπικούς κατοίκους του υπέροχου, αψεγάδιαστου, γενναίου κόσμου που θα μπεις κ εσύ αν αποφασίσεις να μπεις στο μαγαζί κ να γίνεις πελάτης (ξέρεις, διαφημιστικά κόλπα)! Είναι 2 κορίτσια κ 1 αγόρι. Γουανταφάκ;

Το ένα κορίτσι, είναι μία Ουψαλιώτισα, βέρα Σουηδέζα που μόλις έχει γυρίσει από διακοπές στην Κρήτη: Είναι μαυρισμένη, φορά πέδιλα-σανδάλια κ κοντό πράσινο φόρεμα αγορασμένα από Σούβενηρ Σώπ στα εξωτικά Χανιά, ενώ στο δεξί χέρι έχει αυτοσχέδιο βραχιολάκι στιλ "μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές κ αστέρια, πες μου μονάχα πως κ στο Γκέτεμποργκ το ίδιο με αγαπάς".

Το αγόρι, είναι ο μέσος βαθύπλουτος Ινδός, σε δυτική εκδοχή. Φοράει μπάγκη πανταλώνι, ωλσταράκια κόκκινα κ έχει τζελ στο μαλλί, αλλά.... αλλά τα χαρακτηριστικά του με διαβεβαιώνουν με όλους τους τρόπους ότι ο τύπος, όταν δεν φωτογραφίζεται για εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην άλλη άκρη του κόσμου, από την Ινδία την πατρίδα του, κυκλοφορεί με ένα απλό σαρίκι κ ένα απλό καφτάνι! Κ πολύ καλά κάνει ο άθρωπας, μακάρι να μπορούσα κ εγώ να κυκλοφορώ με φουστανέλα κ με μπουτάκια έξω.

Το άλλο κορίτσι, το μεσαίο, μου αποκαλύπτει τα πάντα για τον εαυτό της με την στάση της κ την εμφάνισή της: Έχει γεννηθεί πριν από 29 Δεκέμβρηδες σε ένα ειδυλιακό χωριό λίγο έξω από την Φραγκφούρτη. Οι φίλες της την φωνάζουν χαϊδευτικά Γκρετενχήλντε διότι το βαφτιστικό της είναι πολύ άγριο για το αυτί του άθρωπα (φαντάσου). Κ στην Γ Γερμανικού Λυκείου, είχε ψηφιστεί από το 98% της τάξης της "συμμαθήτρια με τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει οπλίτης πενταετούς υποχρέωσης".

Μακρυγορώ, το ξέρω. Θα μπορούσα να σου πω πολύ πιο σύντομα πως οι 3 φάτσες στην πλαϊνή πρόσοψη του καταστήματος της Vodafone δεν έχουν καμία σχέση με το κοινό που πρέπει να δελεάσουν, το ελληνικό. Κ αυτό, από μία άποψη είναι αστείο. Από μία άλλη άποψη είναι άστοχο - με την έννοια ότι ο Έλληνας καταναλωτής, βλέποντας αυτές τις φάτσες αντί να πει "ομητζή! δης ηζ σοοοοοοοοοο κουλ! Θέλω κ εγώ να γίνω μέμπα αυτής της παρέας λάηκ νάου!" θα πει "ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι μωρή, πάει το έχασε η Vodafone, ας της πει κάποιος ότι άλλο είναι να δείχνεις κοσμοπολίτης κ άλλο να μου αραδιάζεις ένα ερωτικό τρίγωνο Ουψαλιώτισα - Ινδός - Φραγκφουρτιώτισα, λέημ λέημ λέημ".

Εκτός όμως από αστείο κ άστοχο, το διαφημιστικό ταμπλό της Vodafone είναι κ κάτι ακόμα: Μία (ακόμα) ένδειξη ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου Νεοέλληνα: της εντελώς λάθος ιδέας κ άποψης που έχει για το ποιος είναι, του εντελώς λάθος τρόπου που βλέπει τον εαυτό του. Κ όταν λέω λάθος, εννοώ απολύτως άσχετο με την πράγματικότητα!

Βλέπεις, όπως ακριβώς ο μάρκετιγκ μάνατζερ της Vodafone κ η διαφημιστική της εταιρία είπανε "καλά, μλκ, τέλειο; Υπέροχες οι Ελληνικές φάτσες για το ταμπλώ του καταστήματος στη Χαριλάου Τρικούπη, έλα έλα χάη φάηβ μη!" έτσι ακριβώς όλοι μα όλοι μα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είμαστε! Κ αυτό είναι η σύγχρονη Ελληνική Τραγωδία.

Διότι, αν ξέρεις ότι είσαι ένα κράτος μόλις 10 εκατομμυρίων, δηλαδή το μισό του πληθυσμού που έχουν οι 5 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές του κόσμου (πρόσεξε, όχι, χώρες, μητροπολιτικές περιοχές) κ όχι μία μεθοδική υπερδύναμη 70 εκατομμυρίων, για παράδειγμα, δεν αναλαμβάνεις να κάνεις Ολυμπιακούς.

Αν έχεις συνείδηση ότι είμαστε μία φούχτα ψυχούλες σε μία γωνία του κόσμου που τίποτε περισσότερο δεν έχει από τις άλλες γωνίες του κόσμου, δεν μπαίνεις στο τριπ "Ελλάδα χώρα του φωτός", "Αχ Θέμου πόσο μπλε ξόδεψες για να μη σε βλέπουμε" (εσένα κ την τεμπελιά μας, συμπληρώνω), "καλά, μιλάμε το Αττικό Φως δεν υπάρχει πιο ώσωμ" κ άλλες τέτοιες πίπες

Αν έχεις συναίσθηση ότι είσαι μία ράτσα όχι ιδιαίτερα εργατικών κ οργανωτικών ανθρώπων, τότε χαλαρώνεις κ ησυχάζεις λίγο, κ σταματάς να ανησυχείς για τα δημοσιεύματα κ τα spreads κ την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό (!!!!!!!) κ συγκεντρώνεσαι σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Όπως ας πούμε να παράγεις κάτι που να ενδιαφέρεται κάποιος εκεί έξω να το αγοράσει.

Αλλά που... εμείς, χαμένοι στην πλάνη αυτού που νομίζουμε ότι είμαστε το μόνο που κοιτάμε είναι τα "περιφερειακά": Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τι θα πει το σιενεν τούρκ κ η Χέραλντ Τρίμπγιουν, η άγονη κ ψυχικά στεγνή καλοπέρασή μας, το πως θα δείξουμε σε όλους ότι είμαστε πατέρες του Διαφωτισμού κ "σπέσαλ"... Γουέλ, γκέσ χουότ:

Είμαστε "σπέσαλ". Αλλά με την κακή έννοια, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γιατί; Γιατί είμαστε τόσο μα τόσο ασύνδετοι με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Έχουμε ελάχιστη αυτογνωσία, κ αυτή την ελάχιστη την έχουμε όχι βιωμένα, αλλά θεωρητικά, μέσα στο κεφάλι μας μόνο, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα!

Με αποτέλεσμα ούτε τα πλεονεκτήματα μας να εκμεταλλευόμαστε (την ιστορία μας, το φιλότιμό μας, τον ηρωϊσμό μας, την εφευρετικότητά μας, το ένστικτο επιβίωσης που μα διακρίνει και άλλα και άλλα) αλλά ούτε κ τα μειονεκτήματά μας μας να ελέγχουμε (την μαλαγιανιά μας, την έλλειψη εργατικότητας κ μεθοδικότητας, την δυσκολία μας να συνεργαστούμε κ να εργαστούμε υπό κανονικές συνθήκες - μόνο στα δύσκολα τα καταφέρνουμε - κ τόσα πολλά ακόμα).

Κ αναρωτιέμαι... Θα την κάνουμε την υπέρβαση; θα καταλάβουμε τι είμαστε ώστε να ελέγξουμε τον εαυτό μας; Θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα τεράστια ελλατώματά μας που έχουν γιγαντωθεί λόγω έλλειψης εξάσκησης κ να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματά μας που έχουν ατροφήσει λόγω μη χρήσης; Τι να πω, το ελπίζω.

χμφ χμφ χμφ χμφ χμφ.... Πριν από 60 χρόνια, στην Ελλάδα υπήρχαν οικογένειες που μοιράζονταν ένα ζευγάρι παπούτσια - δεν το βγάζω από το κεφάλι μου αυτό για να κάνω κλαψ λυγμ, μου το έχει πει ο παππούς μου! Στα τέλη του εμφύλιου με την γιαγιά μου είχανε ένα ζευγάρι παπούτσια οι δύο τους, το πρωί που πήγαινε στην δουλειά τα φορούσε εκείνος, το απόγευμα τα φορούσε εκείνη για να πάει να βγάλει το ψωμί της (ευτυχώς είχανε κοντινό μέγεθος ποδιού - κ η γιαγιά έβαζε μία κάλτσα στην μύτη του παπουτσιού για να μην της πλέει). Από αυτό το σημείο, των μοιραζόμενων παπουτσιών, φτάσαμε σήμερα, ο εγγονός τους να έχει το μοναδικό προνόμιο να πίνει διπλά εσπρέσα μακιάτα στο Κώστα Κώφει κ να σκέφτεται χαζεύοντας τα διαφημιστικά ταμπλώ ενός καταστήματος "κινητής τηλεφωνίας"!!! Απίστευτη πρόοδος κ προσαρμοστικότητα, όχι;

Ελάτε λεβέντες κ λεβέντισες συνπατριώτες μου αυτήν την προσαρμοστικότητα να την ξαναδείξουμε αλλά προς μία πιο "γόνιμη" κατεύθυνση - Είμαι σιγούρος ότι μπορούμε!Μπρος! Μπορούμε!

[Αλλιώς, καλοδεχούμενο το ΔΝΤ κ η απώλεια της "εθνικής κυριαρχίας"! (Ποια; δηλαδή όταν παίρνεις το τιμόνι από ένα μεθυσμένο, του αφαιρείς εθνική κυριαρχία; Μην τρελαθούμε εντελώς!)]

24 comments:

amalthia said...

αχ Προβατάκο έχεις δίκιο!

εγώ,όμως πως βγήκα τόσο τέλεια?!!
αχ λυπάμαι τους υπόλοιπους Έλληνες..

ναι μη κράξεις!όλοι έτσι σκεφτόμαστε και όσοι διαβάσουν την ανάρτηση αυτή θα σκέφτονται γενικά για τους 'Ελληνες...τον εαυτό μας τον βγάζουμε απ'έξω γιατί..έτσι μας αρέσει(amstel)

Hfaistiwnas said...

Μα στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις έτσι δεν είναι; λολολ!
Μια χαρά τα λες Πρόβατε!

Anonymous said...

Συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου! (με μόνη επιφύλαξη για την τελευταία παρατήρησή σου για την εθνική κυριαρχία). Με εντυπωσιάζει το πώς συνδυάζεις την εμβρίθεια με την απλότητα στις αναλύσεις σου.START2

bernardina said...

Τι σε παραξενεύει καλό μου μπέκι στην εικόνα; Αι δύο ξανθαί με τα άρια χαρακτηριστικά συμβολίζουν τα καλοταϊσμένα πρόσωπα της nordic ευμάρειας, ο δε ινδάκος -είσαι σίγουρος πως δεν είναι πάκης; μη γίνεσαι ρατσιστής- το επίπεδο στο οποίο αναβιβάζονται αι κατώτεραι φυλαί όταν ακολουθούν το παράδειγμα των ανωτέρω, όπως θα γίνουμε με το καλό κι εμείς όταν θα πάψουμε να αλιθωρίζουμε προς ανατολάς. Και οι τρεις μαζί, κι άλλοι πολλοί που δεν απεικονίζονται γιατί που να χωρέσουν όλοι, χρωστούν τεράστια ευγνωμοσύνη στην στου-κουφού-την πόρτα-βρόνταφον και την καθε βρόνταφον που τους δίνει την ευκαιρία να ξεχωρίζουν από το βούρκο της πλέμπας. Elementary Watson!
ΥΓ. Σ' αυτόν τον... Κώστα πίνω κι εγώ καμια φορά καφεδάκι. Ωρέ λες να σ' έχω συντύχει και να μην το ξέρω;;;

Dorian_Gray said...

Μα γιατι σου κάνει εντύπωση προβατίδιο(?)Η διαφήμηση απευθύνεται στο μέσο έλληνα παρουσιάζοντάς του απλά την εικόνα που έχει για τον ευατό του.Εδώ όλες(και όλοι ) ταυτίζονται ευκολότατα με την ξυλαγγούρω την Κάρυ του σεξ αντ δε σίτυ, που κάθε βράδυ περιφέρετε στα χάι μανχατανιώτικα στέκια φορώντας την Άρτα και τα Γιάννενα. Με τις σεμνές βορειοευρωπαίες θα υπάρξει πρόβλημα(?)(ο ινδός είναι αντι-ρατσίστικ ξεκάρφωμα)

Sophey-Franny said...

pes ta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

veteks said...

kala i vodafone einai apo tis pio malakismenes etaireies kinitis kai kala global kai ksereis eimaste oloi aderfia, oi souidezes kai oi indoi ena megalo xorio...kati tetoia me kanoun na thelo na pao me tin carefour kartokiniti apo antidrasi.
poli endiaferon to post sou.

stella said...

[είχε ψηφιστεί από το 98% της τάξης της "συμμαθήτρια με τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει οπλίτης πενταετούς υποχρέωσης"]

εισαι τελειος τελειος τελειος
σε λατρευω μικρο μου μαλλιαρο μπουτακι

Υ.γ θα παρω το ποστ και θα το τριψω στην μουρη ενως φιλου στην παραμαουντ που νομιζουν οτι κανουν διαφημισεις

Anonymous said...

πρόβατε με αφορμή τα συνεταιρικά παπούτσια παππού-γιαγιάς θυμήθηκα διηγήσεις του δικού μου παππού, ο οποίος για να πάει κάθε μέρα σχολείο έκανε χιλόμετρα ποδαρόδρομο και σε κάποια φάση έπρεπε να βγάλει τα παπούτσια για να περάσει και ποτάμι...
ο παππούς όμως κατάφερε και να μορφωθεί και να αφήσει στα εγγόνια το κατιτίς, που εμείς ούτε στα παιδιά μας θα μπορέσουμε κατά πάσα πιθανότητα....

Pink_Fish said...

ναι, ίσως και να είμαστε ο μοναδικός λαός που ΕΧΕΙ τόσο μεγάλη ιδέα για την πάρτη του. Όλα βασισμένα στο παρελθόν βεβαίως-βεβαίως, γιατί το παρόν είναι gtpk

Ερμής said...

Πρόβατο για δήμαρχος!!

bernardina said...

Χώσ' τα βρε Ντόριαν ν' αγιάσει ο στόμας σου!

νιαι καλα said...

καλα τα πε η Στελλα χαχα!
με εκπλησεις καθε φορα προβατουκο :))))
Αναρωτιεμαι αν θα βγουμε ποτε απο ολη αυτη τη φυσαλιδα της ανυποστατης και υπερβολικης "λατρειας για το γενος" και δε ξερω και γω τι αλλο....
Μας προξενει τοσα πολλα προβληματα...
Μονο η αυτογνωσια μας σωζει δικιο εχεις

aggeliki said...

και που να μπεις μέσα στο συγκεκριμένο κατάστημα της vodafone!

Anonymous said...

"Ποια; δηλαδή όταν παίρνεις το τιμόνι από ένα μεθυσμένο, του αφαιρείς εθνική κυριαρχία; Μην τρελαθούμε εντελώς!"

Τέτοια γράφεις και θεωρείσαι η πιο μεγάλη πένα των Βαλκανίων! Εύγε!!

Δ. Καννάς said...

‘’η πιο μεγάλη πένα των Βαλκανίων ‘’
Πλήκτρο, θα έλεγα, και δεν θα το περιόριζα τόσο … !!!

Provato said...

amalthia ναι, ναι η αλήθεια είναι ότι το έχουμε εμείς τα ελληνάκια αυτό το χαρκατηριστικό, τι να πω, πρώτα κοιτάμε την ακίδα του αλλουνού κ μετά το δοκάρι το δικό μας.... xxx

Ηφαιστίωνα, ναι, ναι, ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή :-)

start2 χεχε, τι να πω, ευχαριστώ, αφού ξέρεις πρόβατο ίσον πχιότητα, χεχε. Αυτό που εννοώ πάντως είναι ότι η ανάγκη να χειριστεί κάποιος άλλος τα οικονομικά μας, συνέπεια της αδυναμίας μας να τα χειριστούμε εμείς ορθλολογιστικά δεν αποτελεί απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας. Ας προσέχαμε! αφού δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη ας το κάνει κάποιος άλλος!

bernardina ναι ναι, καταλαβαίνω την θεωρία πίσω από την επιλογή των ανθρώπων αυτών, απλά μου φαίνονται... άσχετοι! xxxx (αν με είχες συναντήσει θα το θυμόσουν, από το πυκνό μαλλί, χεχεχε)

Provato said...

Dorian αχ αχαχααααχα ναι ρε συ, τέλεια η σύνδεση που έκανες, πο πο άκου να δεις τον είχαμε τον οχτρό δίπλα μας (τη λάθος ταύτιση) κ δεν τον είχαμε πάρει χαμπάρι - εννοείται ότι γιου ροκ!

μαρια ηλέκτρα :-))

veteks "καρφούρ καρτοκινητή" αχαααχαχαααχαχααΑΧΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΑΑΧΑΧΑΑΑΑ πεθαίνω μλκ ντάξει, έχεις απίστευτη ατάκα ώρες ώρες, δεν υπάρχεις! (εγώ θα πάω ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ καρτοκινητή, είμαι πχιότητας άθρωπας.

stella να μου πεις τι σου είπε ο φίλος, ναι xxxxx :-))

Provato said...

ανώνυμους, από τέτοιες ιστορίες, οι παππούδες κ οι γιαγιάδες ουουουουουουου. χαμός! Τι να πω, ελπίζω να καταφέρουμε ρε γμτ να κάνουμε την διαφορά.... :-)

Ροζ ψαράκι μου, ναι ναι, είμαστε παρελθοντολάγνοι, τι να πω.... xxxx

ερμή, ναι, ναι, να πάω για δήμαρχος! κ θα σε κάνω πρόεδρο επιτροπής φιλοζωισμού κ φροντίδας αδέσποτων! χεχε

νιαι καλά (τέλειο νικ!!!!) :-) αχ η αυτογνωσία είναι μεγάλο σωτήρας, αλλάγια να την αποκτήσεις θέλει δυσκολία, όχι;

Provato said...

aggeliki, Μιλάνε ελληνικά καταρχήν εκεί μέσα; χεχεχε xxxxx

ανώνυμε ευχαριστώ λολ (ή μήπως με ειρωνεύεσαι στην μούρη μου κ δεν το έχω πάρει χαμπάρι ο ανόητος; δεν πειράζει, εγώ θα το πάρω ως κοπλημάν χεχεχε)

Κύριε Καννά, με κακομαθαίνεται, ντρεπ ντεπ εντατίκ :-))

Sisyfina said...

Πολύ σωστό σχόλιο, ασυνήθιστο για πρόβατο, υποθέτω ότι είσαι αρκετά μαύρο.

Provato said...

mambo όχι, όχι, καθόλου μαύρο, είμαι ολόασπρο, αστραφτερό λευκό σου λέω, κ αφράτο! :-))

Sisyfina said...

Κι εγώ σου λέω ότι τα βάφεις! τα άπσρα προβατάκια δεν σκέφτονται έτσι:p

Provato said...

κ όμως, κ όμως μπορεί μπορεί χεχε :-)