Thursday, January 20, 2011

Παίχτης Νούμερο 1


Είμαι ερωτευμένος με τον συγγραφέα Douglas Coupland, δεν τίθεται θέμα πια, το ξέρω το ξέρω το ξέρω. Τον γνωρίζεις άραγε ή δεν είναι πια relevant; Καναδός, έκανε πάταγο με το πρώτο του βιβλίο το Generation X πριν από πολλά χρόνια (20, μλκ πως πέρασαν κιόλας, σαν χτες που βλέπαμε σε πρώτη μετάδοση το πρώτο επεισόδιο του Ρετιρέ, αχ) και έκτοτε σταθερά, κάθε ένα ενάμιση χρόνο βγάζει ένα καινούργιο. Κανένα από αυτά δεν έχει επαναλάβει την επιτυχία του πρώτου του, τα τελευταία του, δε, ούτε καν μεταφράζονται στα Ελληνικά. Παρόλα αυτά εγώ, επειδή όταν με στέλνανε αγγλικά παρακολουθούσα μάθημα και δεν γκομένιαζα όπως μερικές μερικές και μερικοί μερικοί, συνεχίζω να τον διαβάζω, στο πρωτότυπο. Τον αγαπώ, τον απολαμβάνω, με τρελαίνει. Plus, τον έχω και πρώτυπο, λέμε τώρα

Τις προάλλες, είχα πάει βόλτα στο κέντρο για βιβλία. Παίρνω κάποια πράγματα από την Πρωτοπορεία, και στο γυρισμό περνάω από τον Παπασωτηρίου να ρίξω μία ματιά αν είχε έρθει το τελευταίο τεύχος των Adbusters. Καθώς είμαι και χαζολογάω ανάμεσα στα βιβλία (ως συνήθως έψαχνα για προσφορές, είναι χρόνια πια που έχω να αγοράσω βιβλίο στην κανονική του τιμή, ακόμα και ένα καινούργιο που ψιλοκαίγομαι να το πάρω περιμένω να βγει με έκπτωση και μέχρι τότε διαβάζω τα εκατομμύρια αδιάβαστα που έχω, how more thrifty can you go? αλλά έχομε κρίση) πιάνω με την άκρη του ματιού μου σε ένα ράφι χωμένο στην άαααααααααλλη άκρη του μαγαζιού, πίσω από έναν κουβά με ξεροψημένα μπουτάκια κοτόπουλο, κρυμένο κάτω από πλήθος κόσμου, είχε και τραγική κίνηση και σκοτάδι.... Oh fuck enough already, βασικά αυτό που θέλω να πω είναι ξαφνικά πέφτω πάνω στο τελευταίο βιβλίο του Douglas Coupland το Player One.

Που δεν ήξερα καν ότι είχε βγει!... Ντροπ ον μη, ντροπ! Μα εγώ που υποτίθεται ότι είμαι φανατικός του να μην το έχω πάρει πρέφα καθόλου; Γουάτ δε φακ; στο τσακ δεν αυτομαστιγώθηκα εκεί στην μέση του Παπασωτηρίου.

Φυσικά το αγόρασα το βιβλίο, εχτές το ξεκίνησα και εχτές το τελειώσα κιόλας (μη με θαυμάσεις, περίπου 200 σελίδες είναι με μεγάλη γραμματοσειρά). Μου άρεσε πολύ.

Είναι πολύ ιδιαίτερο το στιλ του Coupland και στο Player One το πάει λίγο παραπέρα, με την έννοια ότι όλο αυτό το super updated, pop culture, web 2.0, μεταθρησκευτικό και τώρινο πράγμα που βγάζει και που πολλές φορές θεωρείτο κάπως ρηχό, τώρα φαίνεται σαν να έχει περισσότερο ειδικό βάρος.

Η ιστορία του βιβλίου ως συνήθως γειτονεύει με την Επιστημονική Φαντασία.

4 άνθρωποι αποκλείονται στο bar του ξενοδοχείου ενός μεγάλου αεροδρομίου την ημέρα που ο παλιός κόσμος αρχίζει να καταστρέφεται και ο καινούργιος κόσμος αρχίζει να γεννιέται. (δεν θα σου πω γιατί, μία φράση μόνο: πετρέλαιο=350 δαλλάργια το βαρέλι... χμφ χμφ χμφ χμφ)

Οι τέσσερις είναι: Ο ένας, ο barman του ξενοδοχείου
Ο άλλος, κληρικός που έχασε την πίστη του, μόλις έκλεψε τα χρήματα από το "παγκάρι" του ναού που διακόνευε και θέλει να κάνει σεξ
η τρίτη μία σχεδόν 40άρα νοικοκυρά που πάει να συναντήσει για πρώτη φορά έναν γκόμενο που γνώρισε από το Internet
και η τέταρτη μία καλλονή 20 ετών, που πάσχει από ανικανότητα να αναγνωρίσει πρόσωπα, να καταλάβει αφηρημένες αλλά και βαθειά ανθρώπινες έννοιες όπως το χιούμορ και η αγάπη και να γελάσει (μεταξύ άλλων).

Α, επίσης, παίζει και ένα άβαταρ, του ενός από τους 4 ήρωες, ο PlayerOne.

Αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι αποκλεισμένοι μέσα στο bar περνάνε όλο το σοκ της πρόσκαιρης κατάρρευσης του γύρω κόσμου, της αναρχίας και διαφόρων άλλων ατυχημάτων, αρχίζουν να διηγούνται τις ιστορίες τους, να γνωρίζονται και βέβαια να αλλάζουν σιγά σιγά στην αρχή και μετά όλο και γρηγορότερα. και ριζικότερα. μέσα σε όλο αυτό βάλε και λίγο "χημικό νέφος", "παρανοϊκούς δολοφόνους με Οιδιπόδειο", "εκρήξεις" και μερικά flash back.

Όπως κάθε βιβλίο του Coupland έτσι και αυτό είναι γεμάτο ορισμούς νέων φαινομένων της σύγχρονης ζωής και της Pop Culture, εξαιρετικά ενδιαφέροντες περιφερειακούς χαρακτήρες, και "συλλήψεις"/ιδέες/οπτικές γωνίες, που εμένα τουλάχιστον μου προκαλούν εκκενώσεις ηλεκτρικές στο μυαλό.

Ας πούμε, ήξερες ότι υπάρχει λέξη που περιγράφει το μπούχτισμα που αισθάνεται ο Θεός από το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι του ζητάνε συνεχώς να πραγματοποιήσει ένα ακόμα θαύμα; ή ότι ο λόγος που αγαπάμε όλο και περισσότερο εμείς οι σύγχρονοι άθρωπες τα generic, απλά και χωρίς πολλές φιοριτούρες σχήματα, όπως αυτά που βρίσκουμε στο Ikea, είναι διότι αυτό αποτελεί έναν τρόπο να απλοποιήσουμε μία ζωή που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη από την υπερβολική πληροφόρηση;

σκεψ σκεψ σκεψ, όχι;
Νομίζω ότι στον Παπασωτηρίου υπάρχει ακόμα ένα αντίτυπο του βιβλίου, να το πάρεις, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Α και δες εδώ μία φωτό από το σαλόνι του Coupland, όπου ο συγγραφέας είναι παρέα με το στεφάνι του (καλοπαντρεύτηκε, αρχιτέκτονα πήρε, άλι σε μας τα τους τσιλιμπούρδες αιώνιους εργένηδες αααααααχ):

21 comments:

Drmakspy said...

Άτιμο πρόβατο!!! Τόσα βιβλία αδιάβαστα!!!! Αλλά και τα πάρα πάρα πολλά διαβασμένα γιατί δεν γίνεσαι bookcrosser να περνάς καλά με την παρέα των Αθηνών, να γνωρίσεις από κοντά κάποιους συγγραφείς που είναι και bookcrossers και φάκιν νάις πέρσονς, να δώσεις χαρά σε πολύ κόσμο, στα αραχνιασμένα βιβλία σου, στον εαυτό σου αλλά και στην βιβλιοθήκη σου, που ξεμεσιάστηκε η κακόμοιρη, ελευθερώνοντας τα βιβλία που την βαραίνουν! Και εκεί στις official bookcrossing zones ανάμεσα σε καφέ γλυκό και καλή παρέα θα βρεις και βιβλία να διαβάσεις και δωρεάν επιπλέον!!! Εμείς στον Βόλο πάντως κάνουμε πλέον και δεύτερη συνάντηση τον μήνα για παρουσίαση συγγραφέων στην ομάδα μας!! Περνάμε Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α! Δες παλιά μου ανάρτηση.... Α!!!! Κάτι θυμήθηκα... αλλά ... διστάζω εντατίκ... (τώρα κοκκίνισα κιόλας...)

Provato said...

αχ δεν προλαβαίνω ρε συμπατριώτη, δεν προλαβαίνω καθόλου ο κερατάς!!! χεχεχεχε (τι θυμήθηκες και γιατί διστάζεις ε; λέγε συμπατριώτη)

Hfaistiwnas said...

Καλέ μου βιβλιοφάγε!
Καλοχώνευτο το νέο βιβλίο! χεχεχεε!
Ωραία είναι η υπόθεση, πως και δεν μεταφράστηκε;

Provato said...

hafaistiwna χεχε θέγκζ ναι ναι καλοχώνευτο, μπερπ!!! χιχιχι. Τι να πω, ελπίζω να το μεταφράσουν στα ελλήνικος, αξίζει :-)

η silveriana said...

Έχεις διαβάσει Φιλιπ Ντικ; "Κυλήστε δάκρυά μου, είπε ο αστυνόμος", "ασύνδετος χρόνος" και τα συναφή (για να μη πω minority report και γίνω τετριμμένη) ; Εγώ λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο τον αγαπούσα. Aλλά διάβασα ό,τι έχει γράψει και τώρα ξόμεινα από υλικό, καθότι ο αγαπημένος είναι μακαρίτης από καιρό και δεν μπορεί να γράψει πχια.

Αλλά μου κίνησες την περιέργεια τώρα... Καλός ακούγεται αυτός ο Ντάγκλας. Μοιάζει άραγες στον μακαρίτη; Είναι περισσότερο (;) ψυχωτικός από τον Φιλιπ;

Με φαίνεται πως θα τον δοκιμάσω (από Ντικ σε Ντάγκλα, καλά πάω, χιχιχι). Θενκς φορ δε αϊντία, ματς-μουτς σταυρωτά και δώσε και καμιά άλλη τέτοια ιδέα..

amalthia said...

εμ δεν στέλνω καν την αδελφή μου κατα κει. κάποιος απο δω μέσα θα έχει προλάβει το άλλο αντίτυπο!

mADman said...

Πωπωωωω τι μου θύμισες τώρα ... Αν και έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να διαβάζω βιβλία (εκτός απο Αρκά εννοείται) είχα διαβάσει τα 4 πρώτα του Coupland (Generation X, Shampoo planet, Life after God, Microserfs) ages ago και τα είχα λατρέψει. Λες να ξαναρχίσω την ανάγνωση;;;

turigr said...

Πάλι τυχερός ήσουν!!! Κρίμα που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά για το ευρύ κοινό (μην κοιτάς εμάς που πηγαίναμε αγγλικά και δεν γκομενίζαμε!), αλλά έτσι κι αλλιώς πολλά είναι αυτά που δεν έχουν μεταφραστεί, αν και το αξίζουν. Βλέπεις προτιμούν άλλα κι άλλα!
Άντε και στο επόμενο τώρα!

Takis X said...

Ε βέβαια ..Ποτε να προλάβουμε να τα διαβάσουμε τα αδιάβαστα,αφου κάνεις υπερεντατικά πάνω στα αδιάβαστα κορμιά αθώων Παιδιών..Ελπιζω χριστέ μου να είναι κάποιας ηλικίας ,γιατί απο πρόβατο ολα να τα περιμένεις..


Υ.Γ Παλι καλά που δεν πηγαίνω στον Παπα σωτήρη..Η γειτνίασης με το Πρόβατο θα ητο σοκαριστικήν.

Anonymous said...

συγγραφέας με αρχιτέκτονα? μα γίνονται τέτοια πράγματα? πριν ή μετά το τέλος του κόσμου-όπως-τον-γνωρίσαμε?
Αμφίς

Σουσουράδα said...

Les?

Jirashimosu said...

Πρόβατε είσαι trend-setter!
Έχω ένα σκασμό βιβλία αδιάβαστα αλλά με έψησες και το αγόρασα. Το ξεκίνησα ήδη κι ομολογώ διαβάζεται κελαρυστά σα γάργαρο νεράκι.

Anonymous said...

"And then I got just plain lonely and just so fed up with all the badness in my life and in the world and I said to my self "Please God just make me a bird-that's all I ever really wanted-a white gracefull bird free of shame and taint and fear or loneliness,and give me other white birds among wich to fly,and give me a sky so big and wide that if I ever wanted to land,I would never have to."But istead God gave me these words and I speak them here."
Life after God
eyegraphic

veteks said...

συγγραφέας με αρχιτέκτονα....kai eftixismeni-politismeni fotografia pantremenon sto saloni (o enas diavazei anenoxlita tin efimerida kai o allos asxoleitai me ti dimourgia)...propaganda sketi...oute ena malliotravigma, oute ena me enoxlei etsi pou katapineis....

blueblog said...

Provatako, pare me til. Savvas

Anonymous said...

Xamo prokaleses ston papaswthriou!Ordes gia to vivlio tou Coupland!
Den ton gnwrizw ton mister alla to vivlio tou fainetai poly mprosta!kanei k gia tainia ;)
El.

Anonymous said...

Παντελώς εκτός θέματος αλλα δε βρίσκω άλλο τροπο να επικοινωνήσω μαζι σου: προβατινι την έκανε απο το φουμπού; Σε ψάχνω και δε σε βρίσκω! Αργύρης - κάτω απο έναν ταιλανδεζικο φοινιξα για την ώρα :)
Απαντα με Εδώ: argeeee παπι χοτμέιλ! :)

Provato said...

silveriana πιστεύω ότι θα σου αρέσει ο Douglas, από ψυχωτικότητα τουλάχιστον είναι σούπερ ικανοποιητικός χεχεχε, να μου πεις πως θα σου φανεί, ναι;

amalthia υπάρχει και το εγγλέζικο άμαζον, που θα το βρεις πιο φθηνά και χωρίς έξοδα αποστολής

mADman ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ξαναρχίσεις την ανάγνωση, Coupland or not, είναι μεγάλο πράγμα! :-)

tourigr ναι, ναι τυχερός δεν θα πει τίποτε, να είσαι καλά φρέντ!

Takis, αχ η φήμη μου, η φήμη μου με κάνει να φαίνομαι τέρας αλλά η αλήθεια.... xxxxx

Provato said...

Και όμως αμφίς, γίνονται, όχι σαν κάτι άλλα ζευγάρια τύπου "μπλόγκερ με πολιτικό μηχανικό" ας πούμε χοχοχοχοχοχοχο

σουσουράδα ΛΕΩ με χίλια :-)

Jirashmosu αγαπημένε, το τέλειωσες, πως σου φάνηκε τελικά σου άρεσε όσο κ εμένα; για πες για πες!

eyegraphic λατρεύω το life after god, είναι μάλλον το πιο αγαπημένο μου του Coupland! xxxxx

Provato said...

veteks αχ γεια στο στόμα σου, γεια στο στόμα σου λέμε, και εγώ τα ίδια σκέφτηκα με την φωτό χεχεχεχε αν δεν ταιριάζαμε.... xxxxx

blueblog I did, χοχοχο!

El. όλα του Coupland κάνουν για ταινία αλλά μόνο ένα έχει γυριστεί και μάλλον απέτυχε. έχω την αίσθηση ότι παραείναι μεταμοντέρνος και "βιβλιένιος" για να λειτουργήσει σε ταινία μία ιστορία του! xxxx (Μπαδεγουέη, εσύ το πήρες το βιβλίο;)

argeeee ναι την έκανε, θα σε μεηλάρω xxxxxxxxxx

Anonymous said...

iparxei ena vivlio tou Coupland to opio exei gyristei seira an de kano lathos kanadeziki tileorasi.poy de kano lathos.to JPod.
eyegraphic