Thursday, March 03, 2011

αχ δεν ήταν επανάσταση αυτό που έβλεπες Βαγγέλη μ'

είμαι λοιπόν σήμερα το μεσημέρι στο Κολωνάκι και τρώω με κάτι φίλους, τον Μ δηλαδή, τον Ρ και τον αγαπημένο μας Άρη.

Κάποια στιγμή, όπως καθόμαστε στο Tops, ακούμε φασαρία. Στην γωνία της Αναγνωστοπούλου με Πατριάρχου Ιωακείμ είναι μαζεμένος κόσμος, όχι πολλοί, μερικές δεκάδες, που φωνάζουν. Ρωτάμε την κυρία που μας σερβίρει και μας αποκαλύπτει ότι όλοι αυτοί έχουν μαζευτεί για να βρίσουν τον Σημίτη.

Μπα! λέω εντυπωσιασμένος από μέσα μου. Αρχίσαμε τώρα και τις "επισκέψεις" στα σπίτια των πολιτικών να τους ζητήσουμε το λόγο; Μου φάνηκε καλή ιδέα, προχωρημένη, insightful που θα έλεγαν και στα επαγγελματικά μου λημέρια.

Περνά η ώρα κάπως, εμείς τρώμε και αποτρώμε και πριν φύγουμε σηκωνόμαστε και πάμε προς τον κόσμο για να κάνουμε "ρεπορτάζ". Ο κόσμος έχει αυξηθεί, είναι περίπου 200 άτομα πια. Βρίσκονται ένα τετράγωνο απόσταση από την πολυκατοικία της Αναγνωστοπούλου που είναι η κατοικία του πρώην πρωθυπουργού, διότι μία σειρά αγοριών, νέων, φρέσων, ΜΑΤ δεν επιτρέπει να προσεγγίσεις περισσότερο.

εγώ και ο Άρης στεκόμαστε πιο πίσω από τον πυρήνα των συγκεντρωμένων οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα, κάποια από τα οποία αρκετά έξυπνα, έχουν κόρνες που κάνουν διαολεμένο θόρυβο και μοιράζουν και κάποια έντυπα.

Πιάνω το κινητό μου και αρχίζω να τουϊτάρω το "ρεπορτάζ" μου. Αφού είμαι εκεί που γίνεται, την ώρα που γίνεται γιατί να μην κάνω ενημέρωση;

να δες εδώ το τάημλάην μου, με την σειρά εμφάνισης τιτιτβίσματος:

χάμος έξω απ το σπίτι του Σημίτη στην Αναγνωστοπούλου. Κόσμος φωνάζει "προδότες", "κλέφτες", "φέρτε πίσω τα κλεμμένα".

"Λαμόγιο Σημίτη μας έκλεισες το σπίτι"! Φωνάζει ο κόσμος

φυσικά η αστυνομία δεν αφήνει τον κόσμο να φτάσει κάτω απ το σπίτι του ακριβώς, 1 τετράγωνο μακριά...

"κουφάλες κουφάλες έρχονται κρεμάλες". Ο κόσμος είναι λίγος αλλά πολύ πολύ τσατισμένος

μια κυρία Κωλονακιότισσα στην πένα, βαμένη κ όλα, φωνάζει έξαλλη "σημίτη προδότη καταδότη"

(σόρη για τα ορθογραφικά, έχω συγκινηθεί απ αυτό που γίνεται εδώ)

"κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες, ΚΛΕΦΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ"

"Πασοκ νουδου κλέφτες του λαού". Περαστικοί κοντοστέκονται για λίγα λεπτά να φωνάξουν κ μετά συνεχίζουν. Ο καθένας ότι μπορεί να κάνει!

τραγουδάνε -με όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο. :-(

"ελλάς ελλάς! Ή ταν η επί τας"

"Δε Νομίζω Σημιτάκη, Δε Νομίζω Σημιτάκη". (ομολογώ, αυτό είναι δικό μου σύνθημα, είμαι χάχας το ξέρω)

"σημίτη κλεφταρά, φέρε τα λεφτά". Μέσα στους που φωνάζουν κ μια κυρία που δουλεύει σε ένα κατάστημα εδώ κοντά, μ έχει εξυπηρετήσει!

η αστική τάξη έχει αρχίσει κ τσατίζεται κ συμμετέχει. Μακάρι μακάρι

κάτω απ του Σημίτη οι διαδηλωτές είναι γύρω στα 200 άτομα, οι περαστικοί που εναλλάσονται βέβαια άλλοι τόσοι

οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι 50άρηδες και. Τώρα διαλύεται το σκηνικό.

[...]Τρέμε σηενεν, έρχεται ντα σηπ :-)


γρήγορα στην τιτιβούπολη το ότι μεταδίδω την δράση αντιστασιακών μαθαίνεται, διάφοροι αρχίζουν να με παρακολουθούν, για να παρακολουθήσουν το γεγονός, κάποιοι μου στέλνουν απαντήσεις ή ερωτήσεις που ποτέ δεν απάντησα (σόρη γκάηζ) γιατί έγραφα νέα τιτιβίσματα.

αν και είμαι χωμένος στο κινητό, που την έγραψα κιόλας στα τιτιβίσματα, ότι και έχω συγκινηθεί και έχω χαρεί που η αστική τάξη συμμετέχει. Κάπως μου φαίνεται όλο αυτό, ελπιδοφόρο, λες λέω να σηκωνόμαστε σιγά σιγά από τον καναπέ;

Και ο Άρης που είναι μαζί μου έχει την ίδια άποψη... βρίσκει παρήγορο ότι κάποιοι άνθρωποι οργάνωσαν την πρωτότυπη διαμαρτυρία να πάνε κάτω απ του Σημίτη για να του "ζητήσουν" τα ρέστα.

Περνά ακόμα κάμποση ώρα και λέω φτάνει πια, ας πάω και εγώ στον δρόμο, ήδη η συγκέντρωση είχε αρχίσει να δείχνει ότι θα έσπαγε... πετάγομαι μέχρι την τράπεζα να σηκώσω ένα λεφτό και μετά κάνω το μεγάλο λάθος να επιστρέψω στο σημείο της διαδήλωσης.

Γιατί λάθος; Διότι είδα κάτι που όλη την ώρα που ήμουν εκεί στα μετόπισθεν και τιτίβιζα δεν το είχα αντιληφθεί. Ότι, δηλαδή, ο πρωτοστάτης της διαμρτυρίας δεν ήταν άλλος από τον... σκηνοθέτη Κολλάτο....

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που θα σου πω αλλά έσπασε η καρδιά μου. στεναχωρήθηκα όσο δεν παίρνει. και έκανα και συνειδητή λογοκρισία στον εαυτό μου, να μην το γράψω αυτό το τραγικό, στα μάτια μου, θέαμα του Κολλάτου με την ντουντούκα στο twitter... γιατί; μα διότι ήθελα να προστατεύσω όσους παρακολουθούσαν τα τιτιβίσματά μου για την διαμαρτυρία από την απογοήτευση που αισθάνθηκα εγώ.

... ... ... ... ...

Δεν θυμάμαι ακριβώς την χρονική στιγμή αλλά πριν από αρκετούς μήνες, κατά το φθινόπωρο, σε μία από τις πολλές μεγάλες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στο κέντρο της Αθήνας, ανέβαινα την Σταδίου όταν ευγενικά πήρα ένα από τα έντυπα που μοίραζαν 2 νεαροί στην πορεία της πορείας (ωραία παρήχηση, η πορεία της πορείας, όχι;).

Κατά το συνήθειό μου πριν το πετάξω το διάβασα... και μου έφερε εμετό. Ήταν μία σελίδα με κακή γραμματοσειρά και φρικτά σχεδιάκια γεμάτη λαϊκιστικές κορώνες για το αίσχος των Ελλήνων Πολιτικών, και πως έφεραν την χώρα σε αυτό το χάλι, και πως ο αθώος λαός ο αγγελικά πλασμένος, ο ευγενικός και φιλότιμος, τα τραβάει αυτά που τραβά με αποκλειστική ευθύνη των λαμογιών-πολιτικών... τέλος πάντων, πιάνεις το πνεύμα του κειμένου, ο στόχος του ήταν να κολακεύσει τον απλό μέσο άνθρωπο που εκείνη την μέρα είχε πάει στην διαδήλωση.

Γιατί ήθελε να τον κολακεύσει; Για να του πουλήσει κάτι.... ναι, ναι, δεν κάνω πλάκα, για να του πουλήσει κάτι.

Βλέπεις, το φυλλάδιο ήταν μία καταγραφή της οργής του... Κολλάτου εναντίον των κακών κομμάτων που σταυρώνουν τον λαό (ναι, μιλάμε για τέτοιο επίπεδο λεξιλογίου και λαϊκισμού). Ο οποίος φυσικά σε αυτό, αφού έλεγε με χίλιους τρόπους πόσο τσίλικος και αθώος είναι ο λαός, δεν παρέλειπε να αναφέρει κάτι του τύπου "αν θέλετε όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας κατά του μνημονίου ελάτε στην νέα μου παράσταση στο Θέατρο Κέντρο Λαϊκισμού όπου έχουμε ανεβάσει το έργο τάδε, πιο επίκαιρο από ποτέ" (δεν εχω πιο ξεραστικό από ποτέ, ανατριχιάζω όταν ακούω την φράση αυτή, πχιό επίκαιρο από ποτέ, να το ξέρεις, να την λες για να με κάνεις οχτρό σου). Και επίσης συμπλήρωνε για να κλείσει την πώληση "επειδή εμείς είμαστε κοντά στον λαό που του πίνουν το αίμα οι πολιτικοί, έχομε βάλει το εισιτήριο μας μόνο 10 ευρώ, στηρίζομε τον απλό άθρωπα, και την τέχνη και τον πολιτισμό και την πχιότητα".

Βασικά, τι κατάλαβα εγώ από κείνη την εντυποδιανομή; Ο άνθρωπος ήθελε να διαφημίσει την παράστασή του και για να το κάνει αποφάσισε να "καπηλευτεί" την διαδήλωση, να χαϊδέψει τα αυτιά του κοινού που ήταν σε αυτήν, να βρίσει μαζί τους τον κοινό εχθρό και να λαϊκίσει όσο δεν παίρνει.... Ώστε μετά να τους ρίξει την ιδέα να έλθουν να δώσουν τα λεφτάκια τους για να αγοράσουν το εισιτηριάκια του που "μπαδεγουέη τα έχω βγάλει σε φιλική τιμή, εγώ σε σκέφτομαι ρε".

πραγματικά αηδίασα εκείνη την μέρα. μου φάνηκε τόσο φθηνό όλο αυτό, τόσο στραμπουληγμένο. Μάλιστα, είχα κρατήσει το χαρτί για να κάνω ποστ κόλαφο εδώ στο πρόβατο. Όμως μερικές βδομάδες μετά που το πέτυχα ανάμεσα στα χαρτιά μου, με κόρωσε πάλι, με τσάτισε και το πέταξα. Κι ήλπιζα να μην χρειαστεί να το θυμηθώ ποτές ξανά...

..........

Δυστυχώς το θυμήθηκα σήμερα. Καταλαβαίνεις τι φρίκη έφαγα, να είμαι όλος χαρά και ενθουσιασμό ότι επιτέλους κάτι κινείται, ότι υπάρχει μία διαμαρτυρία, και να βλέπω τον χειρότερο μου εφιάλτη, αυτό που πρέπει να πεθάνει σαν νοοτροπία τώρα για να γλυτώσουμε από την κρίση, να υλοποιείται! Να βλέπω ότι την ντουντούκα στο event την κράταγε ο Κολλάτος. Άρχισα να ψάχνω γύρω μου να δω που είναι τα διαφημιστικά έντυπα της τωρινής του παράστασης. Απογοητεύτηκα φρικτά. φρικτά. Τζάμπα τόση συγκίνηση, τζάμπα τόσα τιτιβίσματα, τσάμπα τόσοι άνθρωποι που παρακολουθούσαν την μετάδοση, τζάμπα.... έγινε για να πουλήσει ο Κολλάτος εισιτήρια. λυγμ

Θα μου πεις, δεν το έζησες εσύ το συναίσθημα, δεν το βίωσες; τι σε πειράζει που έγινε με υστεροβουλία; ε, με πειράζει... πολύ. Όχι για κανένα άλλον λόγο αλλά γιατί... όχι, δεν ήταν επανάσταση αυτό που έβλεπα, δεν ήταν λαϊκή συμμετοχή. Ήταν ένας τύπος που πουλούσε την παράστασή του και μερικοί περαστικοί που "συμμετείχαν". α ρε γαμημένο random.

Και μου φάνηκε όλο αυτό ένα σύμβολο κάποιων από τα πράγματα που οφείλουμε να διορθώσουμε ως άνθρωποι. Γιατί αν το καλεσκεφτείς, αυτό μας έφαγε... Ο αγώνας για την επιβίωση που τον κάνουμε χωρίς ιερό και όσιο. Πώς ο Κολλάτος για να επιβιώσει καπηλεύεται την διαμαρτυρία και χαίρεται με το μνημόνιο γιατί αλλιώς τι θα έκαμε για να "προωθήσει" τις δουλειές του; ε, έτσι και οι άλλοι Έλληνες για να βγάλουμε το μεροκάματα, ακόμα και αν θεωρούμε μεροκάματα την βίλα στην Μύκονο, δεν είχαμε τίποτε που δεν θα πουλάγαμε.

Μόνο αν σταματήσεις να αντιμετωπίζεις την ζωή σαν βίαιη μάχη για την επιβίωση θα αρχίζεις να τη ζεις. Όμως αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, για άλλο ποστ.

29 comments:

Sisyfina said...

Νομίζω δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε αυτό, αν το ξεκίνησε ο Κολλάτος, αλλά ότι συνέβη και έδωσε για άλλη μια φορά το μήνυμα: Δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν. Και ότι είναι ξεφτίλες.

By the way... αυτό το ποστ... είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!
:p

paraxenikopela said...

Η επόμενη διαμαρτυρία κάτω απ' το σπίτι του Κολλάτου λοιπόν...!!!

Anonymous said...

Ok, Ο Κολλάτος απαράδεκτος, αλλά πιστεύεις ότι όλοι που πήγαν εκεί έχουν σχέση με τον Κολλάτο; οτι αν το διοργάνωνε οποιοσδήποτε άλλος (οποιοσδήποτε όμως) δεν θα μαζευόταν κόσμος; Η αγανάκτηση δεν σηκώνει ελιτισμούς. Έχω το μυαλό να κρίνω τον Κολλάτο και να μην "αγοράσω" το προϊόν του, έχω όμως και το μυαλό να το βρώ σωστή πρωτοβουλία και να συμμετέχω. Τα διαχωρίζω στο κεφάλι μου.

Hfaistiwnas said...

αχχχ.. πρώτη φορά τον ακούω τον κύριο αυτόν..
Δίκιο έχεις όμως.. θα συμφωνήσω, αλλά και πάλι μπορεί αυτός να κάνει διαφήμιση και όντως είναι άθλιο αυτό που κάνει, αλλά η διαμαρτυρία έγινε..
Εντάξει δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός από πίσω..
Καλό τριήμερο Προβατούκο!

[Germanos] said...

Οι πολιτικοι θα γινουν αυτομάτως καλοί οταν αρχισει να προσλαμβάνει το δημόσιο ...

ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΛΙΑ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΑΠΕΞΩ ΜΑΡΑΖΩΝΩ

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΩ ΓΑΠ

Anonymous said...

Γουαου, ο Germanos χρησιμοποιεί post irony για να επιβάλλει τα πολιτικά του πιστεύω έμμεσα και να φανεί ανώτερος στην συζήτηση αλλά χωρίς να εκτεθεί ταυτόχρονα. Subtle.

[Germanos] said...
This comment has been removed by the author.
[Germanos] said...

Ξαναδιαβάζοντας το σχολιο μου βλέπω οτι οταν εκφραζω αντιπάθεια στο σύνολο ακούγομαι σαν υπουργός του Πασόκ σε παραθυρο του Πρετεντερη.
Μαλακία μου , εχεις δίκιο.

Dorian_Gray said...

Αφήστε τις διαμαρτυρίες και τις κλάψες.Στις επόμενες εκλογές ψηφίστε έντιμους πολιτικούς.

Anonymous said...

stournos: σόρυ γκάηζ, αλλά το ποιος οργανώνει μια διαμαρτυρία δεν είναι βασικό; δηλαδή ακόμα και η ουσία της κίνησης είναι οκ, όποιος συμμετέχει σε κάτι τέτοιο δεν τον εκμεταλλεύεται ο Κολλάτος για να κάνει το κομμάτι του;

Anonymous said...

Δυστυχώς όλοι βρεθήκαμε ή θα βρεθούμε θύματα του εγωισμού ή της ματαιοδοξίας κάποιου "μεσσία"

Το σημαντικό είναι να διαμαρτυρόμαστε και να μπορούμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας και την διαμαρτυρία μας χωρίς κάποιον υποβολέα.


Σήμερα είχε πορεία στην Ερμού στην Θεσσαλονίκη, δεν είμαι σίγουρος για ποιον λόγο διαμαρτύρονταν γιατί σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνω τα συνθήματα που ουρλιάζουν, το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά έβλεπα πορεία που δεν έκλεινε την Τσιμισκή ή την Εγνατία και δεν προκαλούσε άπειρα προβλήματα στην κίνηση του κέντρου.

Christina said...
This comment has been removed by the author.
Crucilla said...

Προβατάκο μου, σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Παυλος said...

Προβατακι μου,σορυ αν θα γινω ενα μικρο, σπαστικο κομουνακι αλλα επαθα ενα πολιτισμικο shock!! Η αστικη ταξη δεν οριζεται ως αυτοι που κατεχουν τα μεσα παραγωγης,δηλαδη αυτοι που εχουν την πραγματικη εξουσια? αρα απεναντι σε ποιον να ξεσηκωθουν?? στον εαυτο τους??

εκτος βεβαια αν ειναι διχασμενες personalities, οποτε αλλαζει το θεμα... :P

Flanders said...

Σας πειραξε ο Κολλατος που εχει κ την σταμπα του "γραφικου" ;(και τωρα μαζι μας στο Σουπερ Σταρ ο γνωστος σκηνοθετης Κολλατος).O Λαϊκιζοπουλος παραδιδει μαθηματα σιχαμερου λαικισμου, χαιδευουντας αυτια χρονια τωρα και του δινετε νουμερα.Νουμερα.Προβατα.Οχι εσυ,τα αλλα προβατα.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Σχόλιο πάνω στον τίτλο:

Δεν σημαίνει ότι οι επαναστάσεις γίνονται από ιδανικούς ανθρώπους. Ή ότι αποκλείονται οι περίεργοι ομαδάρχες. Ίσα ίσα. Εσύ συμμετέχεις για να αλλάξεις τους συσχετισμούς. Η συμμετοχή των «ακριβών», ως προς την αρετή, συμπολιτών είναι αυτή που μπορεί να δώσει ποιοτική αναβάθμιση σε μία καλή (όσο και άσχημα εκτελεσμένη) ιδέα. Η ιδέα λέει να διαμαρτυρόμαστε για το σημείο που φτάσαμε στους κύριους υπευθύνους. Δείχνεις ότι σ' αρέσει. Δημιουργικότητα έχεις, φίλους να συμφωνούν με την ιδέα έχεις. Τι σ' εμποδίζει να κάνεις κάτι αντίστοιχο πολύ καλύτερα;

Unknown said...

Καιροσκόποι πάντοτε θα υπάρχουν. Σκέψου τους σαν ευκαιριακές λοιμώξεις: θα κάνουν τον κύκλο τους και θα φύγουν.

stassa said...

Πρόβατε, να κάνεις κι άλλα τέτοια ποστ γιατί αυτό το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Πχιο επίκαιρο από ποτέ, πχιοεπίκαιροαποποτέ πχιοεπίκαιροαποποτέ!!!! ΧPpPp

kstinion said...

e oxi re pousth!o kolleths kai sto tromaktiko!
me kai kala epistoli kai kala sto prothipourgo..tja kseraso...pragmatika aparadektos...
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_4002.html#more

inspectror_gadget said...

αυτό είναι το κείμενο του φυλλαδίου που μοίραζε εκείνη την μέρα:
κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης, θα έπρεπε να γράψω σεβαστέ ή αγαπητέ, όπως συνηθίζεται αλλά δεν μπορώ. Ούτε σας αγαπώ, ούτε σας σέβομαι.
Στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ, θα ανεβάσω στις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 9.30 μ. μ., το θεατρικό έργο μου, Το Ελληνικό Παραμύθι ( Η Ελλάδα του Γιωργάκη ), καθρέφτη πιστεύω της Ελλάδος σας. Της Ελλάδας του... Σημίτη του «μικρού», του Καραμανλή του «βραχύ» του Παπανδρέου του «μικρόνου», όπως σας αποκαλεί ο σεβαστός Χρήστος Γιανναράς. Εγώ σας ονομάζω ο «ολίγος».
Ο κόσμος θα γελάσει. Είναι η μόνη άμυνά μας, να γελάμε με τα καμώματά σας.

Με την ηλίθια ανοχή που εμείς, λαός, δείχνουμε στον πολιτικό κόσμο.Σε όλους εσάς. Ελπίζω όμως ότι θα βρει ο θεατής, μετά το γέλιο, το κουράγιο να θυμώσει. Γιατί ήρθε η ώρα να θυμώσουμε κ. Πρόεδρε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Τουρίστας πολυτελείας όπως είστε, κλεισμένοι στα υπουργεία τους οι υπουργοί σας, δεν θα ακούσετε το κοροϊδευτικό γέλιο του θεατή. Δεν θα νιώσετε το θυμό του.
Οι θεατές θα χειροκροτάνε, θα γελάνε αλλά και θα φτύνουνε τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής. Τους μεγαλο - παράγοντες που τους κλέψανε.
Μας στερείτε κύριε πρόεδρε την εργασία. ο πιο ιερό δικαίωμα του πολίτη.Ούτε να δημιουργήσουνε, ούτε να ελπίζουνε μπορούνε πια τα παιδιά μας.
Οι νέοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, εγκαταλείπουν τη χώρα. Όχι τα παιδιά, τα αδέρφια, τα ανίψια των πολιτικών. Αυτά γιατί να φύγουν; Χρυσά τα έχετε κάνει.
Γράφει ο Μοντεσκιέ, 18ος αιώνας, ότι οι άγριοι στην Λουϊζιάνα όταν ήθελαν να μαζέψουν τα φρούτα ενός δέντρου, έκοβαν το δέντρο από τη βάση του. Το ίδιο κάνει και ο «υπουργός» των οικονομικών σας. Παίρνει το ταμείο, κλείνει το μαγαζί.
Πετάει στην ανεργία τον ιδιοκτήτη, τους εργαζόμενους.Για να είναι νόμιμοι οι νόμοι, διαβάζουμε στο περίφημο βιβλίο του « Το Πνεύμα Των Νόμων», πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στο κλίμα, στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, στην ιστορία του τόπου. Αυτήν που την διδασκαλία της θέλατε να καταργήσετε στα σχολεία. Το 1/10 των άρθρων της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας ήταν ιστορικά. Ο Ντιντερό, άλλος ενοχλητικός, μην ανησυχείτε κ. Πρόεδρε, έχει πεθάνει εδώ και αιώνες γράφει:
νόμοι αντίθετοι στην ευτυχία του πολίτη είναι ανήθικοι και γρήγορα καταργούνται και ο ίδιος τολμάει σε άλλα γραπτά του, να υποστηρίζει ότι η γνώση της γλώσσας είναι το θεμέλιο όλων των ελπίδων μας.

(συνεχίζεται)

Inspector_gadget said...

(συνέχεια από το προηγούμενο....)

Πώς να το πούμε αυτό στα παιδιά μας όταν εσείς ο Πρωθυπουργός της χώρας δυσκολεύεστε να μιλήσετε Ελληνικά; Δεν μπορείτε να μας δώσετε ελπίδα, να υπερασπιστείτε τα συμφέροντά μας χωρίς να γνωρίζετε τη γλώσσα μας.
Αν ερχόσασταν στο θέατρο θα βλέπατε τι θέλει να κάνει ο Έλληνας πολίτης, ο Αθηναίος ιδιαίτερα, στο «σπίτι απέναντι από την Ακρόπολη», πρόκληση, του πιστού φίλου του πατέρα σας. Έγινε υπουργός πανίσχυρος, επειδή όπως λένε, όταν τον ρώταγε ο μπαμπάς σας, τι ώρα είναι, βιαζόταν να του απαντήσει, ότι ώρα θέλετε κύριε πρόεδρε. Το ίδιο κάνουνε και σε σας σήμερα οι υπουργοί σας.
Στο θέατρο Μρόντγουεϊ , θα δείτε την αυλή που έχετε δημιουργήσει, έτσι όπως δεν θέλετε να τη δείτε. Αυτούς που χυδαία σας βρίζανε, όταν δεν ήσασταν αρχηγός, σφουγγοκωλάριοι τώρα, σας περιμένουν έξω από την τουαλέτα. Στην αυλή του Λουδοβίκου του 14ου, στις Βερσαλλίες, ήταν μεγάλο αξίωμα, να μπορείς να παρίστασαι όταν ο βασιλιάς έκανε την ανάγκη του.
Εκεί φτάσαμε και σήμερα.
Θα δείτε τους υπουργούς σας να υπακούουν δουλικά στις οδηγίες του αδελφού σας Νικολάκη, όταν πήγαιναν να πάρουν τα δισεκατομμύρια του Κατάρ. Δεν ξέρω ακόμα πώς να αρχίσω το έργο. Ίσως με τον Αντρέα Παπανδρέου που σας καθησύχαζε, όταν φοβισμένος από τις φωνές των διαδηλωτών στο έργο μου, Όλοι Οι Απατεώνες Επί Σκηνής, (1989), του λέγατε, φοβάμαι μπαμπά και σας απαντούσε μη φοβάσαι Γιωργάκη, ξέρεις τι μαλάκες που είναι οι Έλληνες; Το πιστεύετε; Δεν είστε ο μόνος.

Πρόβατα μας θεωρούνε όσοι έχουνε εξουσία.
Θα βλέπατε, αν ερχόσασταν στο θέατρο, να κόβουν δάχτυλα, χέρια και πόδια σ' αυτούς που καθυστερούν τα δάνεια. Να μας πουλάνε και να μας ενοικιάζουνε. Τους κατέχοντες να εγκληματούν χωρίς να φοβούνται. Δύο από τα εγκλήματα αυτά θα μπορούσατε να τα χειροκροτήσετε στην παράσταση. Θα παρακολουθούσατε και τη «δίκη» επίσης προβεβλημένου υπουργού σας. Δεν θα σας διηγηθώ και όλο το έργο.

Ξέρω ότι δεν φοβάστε τους μεγαλο-δημοσιογράφους που χρυσώνετε, θα με λογοκρίνουν, θα με βρίσουν, σας στηρίζουν. Τους πλούσια επιδοτούμενους «πνευματικούς» ανθρώπους, που σας υμνούν. Θα σιωπήσουν.
Κοιμάται και η εκκλησία. Ύπνο βαθύ ο Αρχιεπίσκοπος. Στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, εισχωρούμε στην μητρόπολη. Ωραία ζωή. Χοντρές καταθέσεις στις τράπεζες. Στα χρυσά ντυμένοι, μας συμβουλεύουν υπομονή. Υπάρχει και η άλλη ζωή... Στο τέλος του έργου, ελπίζω το χειροκρότημα να είναι η αρχή μιας αντίστασης. Το θέατρο είναι ακόμα ελεύθερο. Συμβολικά να υπάρχουν, στην έξοδο, σάπιες ντομάτες, κλούβια αυγά, να πετάξει ο λαός στην εξουσία. Όχι στους θεσμούς που τους σεβόμαστε, αλλά σε αυτούς που αντί να τους υπηρετούνε, ασελγούν επάνω τους.

Χωρίς φιλικά αισθήματα
Γελώντας πικρά
Δημήτρης Κολλάτος
Αθήνα 2 / 12 / 10

Υ.Γ. Συνεπής σε αυτά που πιστεύω, για να μη βγεί το θέατρο από την ζωή μας, το εισιτήριο είναι προσιτό σε όλους. Δωρεάν για τους ανέργους, 12Ευρώ η λαϊκή, φοιτητικό, κάτω από 25 ετών και πάνω από 60, 12Ευρώ. Για αυτούς που μπορούν 20Ευρώ. Για την οικογένεια σας, τους υπουργούς σας, 1000Ευρώ

... ... ... ...

leinti nti said...

filtate Dorian_Gray
''Αφήστε τις διαμαρτυρίες και τις κλάψες.Στις επόμενες εκλογές ψηφίστε έντιμους πολιτικούς.''

POSO DIKIO EXEIS. akoma kai an den tin eixe diorganosei o kollatos den einai atopo na diamartiromaste gia kati gia to opoio eimaste kai emeis ipefthinoi tosa xronia?

Provato said...

mambo κοίταξε, το πρόβλημα δεν είναι ο Κολλάτος, αλλά ότι αυτό το ξεκίνησε για να διαφημίσει την "παράστασή" του. άρα επειδή είμαστε οι πράξεις μας, τελικά έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε! xxxx

paraxenikopela χεχε καλή ιδέα! καλή

anonymous 12:06:00 βασικά το θέμα είναι ότι η αγανάκτηση δεν σηκώνει ελιτισμούς αλλά σηκώνει μούδιασμα. και νομίζω ότι είμαστε όλοι τόσο μουδιασμένοι που το να γίνονται και τέτοιες καπηλεύσεις των "αγωνών" που θα έπρεπε όλοι να δίδουμε το χειροτερεύει πολύ το θέμα... μεγάλη κουβέντα γμτ δεν γίνεται μέσω σχολίων - θέγκζ για το κόμεντ δόου

ηφαιστίωνα μάλλον τυχερός είσαι που δεν τον έχεις ξανακούσει χεχεχε

Provato said...

Γερμανέ, σε πάω! ντάξει, μην τρελαίνεσαι, υπερβάλει κάπως ο ανώνυμος, δεν ήθελε σβήσιμο το κόμεντ σου, αλλά ok δεν σου χαλώ χατήρι, δεν σου κακιώνω

ανώνυμε και εσένα, χεχεχε - πάντως ντάξει, δεν είδα πρόθεση επιβολής άποψης από τον Γερμανό να πω την αλήθεια

Dorian_Gray έντιμος πολιτικός αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ότι πιο οξύμωρο έβα! χοχοχο

στούρνε πες τα ρε συ, πες τα! :-)

Provato said...

vassilie σωστά τα λες, καλή η οργάνωση, αλλά όχι το υποβολίκι!

crucilla :-)

Παύλο "πραγματική" Being the really, really, really important word here χεχε

flanders άσε, μην πάμε εκεί γιατί... (γενικά σιχαίνομαι εξ ίσου πάντως και τους δύο)

Provato said...

exiledinberlin τι με εμποδίζει; οκνηρία, ωχαδελφισμός, ότι δεν έχω ακόμα συλλάβει το πρόβλημα, ξέρω εγώ... και σίγουρα και μούδιασμα....

George θα φύγουν; ή θα πάρουν αξιώματα και θέσεις;

stassa αχαχαχαχαχα είσαι ντέβιλζ σοξ, δάτσ γουάη α λόβ για

κστινιον σιχαμένο το όλο πράγμα μπλιαξ!

Provato said...

thank you ρε αστυνόμε Σαίνη!!!!

Leinti nti, όχι δεν είναι άτοπο να διαμαρτυρόμαστε, γιατί εγώ έχω άλλη ευθύνη από αυτόν που υποτίθεται ότι είχε γνώσεις δημόσιας διοίκησης, δεν είναι!

Provato said...

ηλιογράφε γιατί έσβησες το κόμεντ σου, σόρη αν έκανα κάτι που σε πείραξε, καθυστέρησα να απαντήσω, το κάνω τελευταία αλλά σόρη