Thursday, March 31, 2011

Η Αργεντινή, η Κρίση της, Το ΔΝΤ, η Αξιoπρέπεια και το Πάκο

Είδα εχθές στην τηλεόραση, στην ΝΕΤ αν δε κάνω λάθος, το ντοκιμοντέρ του Εξάντα για την Αργεντινή και το οικονομικό πείραμά της. Δεν είχα δει το πρώτο επεισόδιο ομολογώ, παρόλα αυτά δεν βρήκα δυσκολία να παρακολουθήσω το χθεσινό μέρος, το δεύτερο της σειράς.

Μου άρεσε και κόλλησα. Αν το είδες θα καταλαβαίνεις γιατί. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις απόψεις του πρώην υπουργού Οικονομίας, που έλεγε ότι από την κρίση μία χώρα δεν βγαίνει με περιορισμό της κατανάλωσης άρα της οικονομίας (δηλαδή με την συνταγή των ΓερμανωΔουΝουΤούδων), αλλά αντίθετα με ενίσχυση της, ώστε να κυκλοφορεί το χρήμα και το κράτος να έχει έσοδα από την φορολογία έμμεση και άμεση.

Αυτή ήταν η πρακτική πλευρά του πράγματος - η πιο ηθική ήταν αυτή που εκπροσωπούσε ένας συγγραφέας ο οποίος πολύ αποφασιστικά και με δωρική αυστηρότητα έλεγε ότι οι άνθρωποι του ΔΝΤ δεν είχαν δικαιοδοσία, και δεν έπρεπε να έχουν, διότι πολύ απλά δεν εξελέγησαν από τον λαό της χώρας για να ρυθμίζουν τα οικονομικά της. Και ότι η στάση της Αργεντινής που σταμάτησε να πληρώνει και τελικά επαναδιαπραγματεύτηκε τα χρέη της, ήταν, αν μη τι άλλο, μία "υπερήφανη" στάση, αξιοπρεπής, ηθική.

Δεν θα μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, δεν έχει και νόημα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσο παρακολουθούσα το ντοκυμαντέρ όλο και πιο δυνάμωνε εντός μου η απορία "μήπως ήταν μεγάλο λάθος και χιουτζ φέηλ που κάνουμε ότι λέει η Μέρκελ και το ΔΝΤ;". Αυτή η αίσθηση σου έμενε από την εκπομπή, μέχρι κάποιο σημείο, ότι το καλλίτερο που θα είχαμε να κάνουμε σε όλη αυτή την περιπέτεια είναι να αγνοήσουμε τις έξωθεν ρομποτικές οδηγίες και να παλέψουμε μόνοι μας για το καλλίτερο.

Και τότε έγινε το καμπανάκι μέσα μου... Μα καλά, είναι δυνατόν να αδειάζει έτσι τις πολιτικές της κυβέρνησης το κρατικό κανάλι; Είναι δυνατόν να επιχειρηματολογεί τόσο πειστικά εναντίον του ΔΝΤ και της Τρόικας και των "λύσεών" τους ένας φορέας που όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι προπαγανδίζει υπέρ του κόμματος που είναι στην εξουσία - που αποφάσισε και χειρίζεται την απόλυτη υπακοή στις επιταγές του ΔΝΤ;

Δεν πρόλαβα να τελειώσω την απορία μου και... ξεκίνησε το πιο προβληματικό τμήμα του ντοκυμαντέρ. Όπου για περίπου ένα τέταρτο, σε συνολική διάρκεια 1 ώρας, και χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως λογική σύνδεση με τα προηγούμενα, βλέπουμε πόσο τραγική μάστιγα έχει γίνει το ναρκωτικό Πάκο (ένα υποπροϊόν της κοκαϊνης) στις φτωχές γειτονιές του Μπουένος Άιρες, όπου ακόμα και παιδιά 12 χρονών πεθαίνουν, και όπου μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων λιώνει προς τον θάνατο.

Σόρυ, είναι λίγο δραματικές οι λέξεις που χρησιμοποιώ αλλά τέτοια ήταν και η όλη αίσθηση του συγκεκριμένου τμήματος του ντοκυμαντέρ, με τις μανάδες που οι έμποροι δολοφόνησαν τα παιδιά τους, με τους 17χρονους με τα σαπισμένα δόντια, με τα κέντρα αποτοξίνωσης όπου όλοι οι ναρκoμανείς ήταν κάτω των 15 κλπ κλπ.

Και μένεις λοιπόν εσύ ο θεατής με την εξής συσχέτιση στο μυαλό σου: Ναι, η Αργεντινή τα έβγαλε πέρα μόνη της κατά την κρίση, ναι τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν, ναι υπάρχει ανάπτυξη στην χώρα, ναι μπορείς να μην σκύβεις το κεφάλι... αλλά η μάστιγα του πάκο, η μάστιγα του πάκο, θέμου, από τότε έχει καταστρέψει μία ολόκληρη γενιά, ακόμα και παιδιά 10-12 χρονών έχουν πέσει θύματα, μανάδες χάνουν τα 10χρονα βλαστάρια τους που τα δολοφονούν έμποροι ναρκωτικών...

Πρόσεξε, δεν λέω ποτέ ότι λέγεται ξεκάθαρα ότι το πάκο έχει γίνει μάστιγα επειδή η Αργεντινή μπήκε σε ανεξάρτητη πορεία ή επειδή μπήκε στην κρίση... αλλά η αίσθηση που σου μένει, η εντύπωση που σου δίνεται, ο συσχετισμός που κάνεις είναι ότι "σιγά πια, δεν είναι πανάκεια η οδός της ανυποταγής στο δντ, μην σου πω κιόλας ότι ίσως για κάποια μερίδα του πληθυσμού έκανε χειρότερα τα πράγματα".

Στη πραγματικότητα δεν καταλαβαίνω γιατί σε ένα ντοκυμαντέρ για τον τρόπο που αποφάσισε η Αργεντινή να διαχειριστεί τα οικονομικά της χρειάζεται να αφιερωθεί το 1/4 του χρόνου του για να μας πει για την μάστιγα ενός ναρκωτικού. Σχετίζονται τα δύο γεγονότα; Και αν ναι, πως ακριβώς; Αυτό γιατί δεν εξηγήθηκε; Μήπως ήταν μίκρο τεχνασματάκι για την δημουργία "εντυπώσεων", συναισθηματικών ερμάτων και τάσεων ψυχικών; κάτι τύπου "να ορίστε, έκαναν του κεφαλιού τους, αλλά... στα σκάτα είναι - ενώ ίσως αν δεν έκαναν του κεφαλιού τους ίσως να μην ήταν στα σκατά". Λέω τώρα εγώ, που τα καχυποπτόνια είναι πολύ ανεβασμένα στο αίμα μου, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό.

Τελικά η ενημέρωση θέλει μεγάλη προσοχή στο πως και αν την δέχεσαι. Ειδικά αυτούς τους ενημερωσάδες που έχουν την φήμη του "ποιοτικού/αντικειμενικού/προσεκτικού" πρέπει να τους εξετάζεις με διπλή προσοχή. Οι καιροί, αχ οι καιροί είναι πολύ πονηροί. Αν, δε, σκεφτείς ότι στην έμφυτη μαλαγανιά του ανθρώπου, έχει προστεθεί και η αγωνία του μεροκάματου, της επιβίωσης, ε, θέλει ακόμα περισσότερη επαγρύπνιση, ακόμα περισσότερη! Και παραδείγματα σαν το χθεσινό το επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο.

15 comments:

Hfaistiwnas said...

Είσαι καχύποπτος και καλά κάνεις, η τηλεόραση είναι μεγάλος διάολος! Μπορεί να χειραγωγήσει τους πάντες, ίσως να είχε σχέση ίσως να μην είχε σχέση με την κατάσταση η εξαθλίωση και τα ναρκωτικά.. ίσως ήθελε να δείξει, ότι μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, αντιστέκεται στο ΔΝΤ και θα τα βγάλει πέρα.. δεν ξέρω..

Won ToLLa said...

μου θυμίζει λίγο την λογική της χούντας με το ποδόσφαιρο και τις γνωστές ιστορίες όλο αυτο...

χμμμ...

το νιμισμα πάντα έχει 2 οψεις τελικα...

Mary Ka said...

Μπορεί από την άλλη να ήθελε να πιάσει μ΄ ένα σμπάρο δυο τριγώνια , τα κάνει κάτι τέτοια ο δημοσιογράφος.
Τα ναρκωτικά είναι παγκόσμια μάστιγα ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης, δύσκολο να συνδεθεί τόσο άμεσα, μάλλον αστοχία του Αυγερόπουλου θα 'ναι.

{.πavλος.} said...

to eida kai egw...kai exw polla "???"...se kapoia shmeia evlepa oti h8ele na parousiasei mia allh pleyra...ligo na mas tromokratisei! me xalase olo ayto...enw eixe ksekinisei poly kala san documentary.

kalo vradaki bbeeeee :)

Lina said...

καλά τα λες... σέξαντα

Takis X said...

Εσένα πότε θα σε κάνουν αφιερωμα?

Εσυ είσαι το πιο μεγάλο ναρκωτικό ,το πιο βαθύ και υπουλο..

Ωραια τα εγραψες ομως, μπράβο σου.

Provato said...

hfaistiwna ναι μπορεί να ήταν αυτή η πρόθεσή του, αλλά έπρεπε να το πει, να το αιτιολογήσει... να σου πω την αλήθεια, στα μάτια μου τέτοια απροσεξία είναι μέγα φάουλ.

Won Tolla ναι, 2 όψεις, μη σου πω και 3!

Mary Ka, και εγώ κάπως έτσι το εξηγώ το πρόβλημα, αστοχία πρέπει να ήταν, αλλά τέτοιου είδους αστοχίες δεν πρέπει να αφήνονται να γίνονται... τι να πω...

Provato said...

{.πavλος.} ναι ήταν όντως λίγο "χαλαστικό" γι αυτό σκέφτομαι ότι ίσως να έγινε και λίγο με πρόθεση....

Lina αχαχαχαχαχα το μυαλό σου όλο στο σεξ, τι να πω, απαππαπαπα (δεν κοιτάς εμένα που δεν το σκέφτομαι καθόλου!!!)

takis X, τι λες ωρέ παλαβέ; χεχεχε αχ αχ τι θα σε κάνω. xxx

Anonymous said...

provato lyse mou mia aporia,ti tha pei khixemta;elenh.

Provato said...

ποτέ, ντρέπομαι, είναι κίνκικο

Anonymous said...

mmmaresei...,alla pesto mou.elenh.

despoina said...

επειδη ειδα και τα 2 και εχω δει κ αυτα που εκανε το 2001 νομιζω κανει καλη δουλεια αφηνοντας ομως πολλα κενα σχετικα με τα τωρινα οικονομικα της χωρας.τωρα,για το πακο οντως ηταν λιγο ακυρο αλλα δε βλεπω κατι το κακο.αντιθετως ειπε πως η διαδοση του αρχισε περιπου το 2001,(τοτε που γινονταν τα σημαντικα γεγονοτα στη χωρα κι ο κοσμος ειχε αρχισει να ξεσηκωνεται και να διεκδικει τα δικαιωματα του),ως ενα μεσο των τοτε ''μεγαλων'' για να καταστρεψει,αποβλακωσει και να διαλυσει μια γενια ετσι ωστε να την αποτρεψει απο το να ζητα,να απαιτει και να ψαχνει τι του ανηκει.το οτι η διακινηση και η χρηση συνεχιζονται ακομα νομιζω ειναι λογικο κι επομενο γιατι με το να φτιαχνει η οικονομια τετοια φαινομενα δε σταματουν(τουλαχιστον οχι τοσο ευκολα).

Anonymous said...

μπορεί να μην έχουμε πέσει ακόμα στα ναρκωτικά εδώ στην Θεσσαλονίκη αλλά σίγουρα είμαστε πολύ μουδιασμένοι από όσα συμβαίνουν. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα βρει τον δικό της τρόπο να αντεπεξέλθει σε όλο αυτό και δεν θα έπρεπε να συγκρίνουμε τις καταστάσεις.

Anonymous said...

προβατεξ, ανεκαθεν οι λατινοαμερικανοι ψοφαγαν τσι πεινας, δεν ειναι καινουργιο φρουτο. περιμενα ομως, οτι θα χες δει την εβιτα να τραγουδαει μαντονα το ντοντ κραι φορ μι αρτζεντινα

Anonymous said...

Όπως είπες ζούμε σε μια πονηρή εποχή.. και έρχομαι τώρα εγω! Ο δικηγόρος του διαβόλου και σκέφτομαι όσο πιο πονηρά γίνεται!!! Το πάκο είναι προιόν του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θέλει να κάνει όλες τις άλλες χώρες να πιστεύουν πως η επιλογή της Αργετινής να φύγει από αυτό ήταν λάθος. Θέλει και καλά να μας πει ΄΄κοιτάξτε πως κατάντησε΄΄ . Τιμώρησε την Αργετινή καταστρέφοντας την νεολαία της και δυσφιμίζει την επιλογή της χώρας να απαρνηθεί το χρέος της και να στέιλει το ΔΝΤ στα τσακίδια. Όλα είναι οργανομμένα!