Tuesday, April 19, 2011

Κάτι (απίστευτα) σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Γρεγολανδίας

Η εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας, η χαρά του νοικοκυραίου και του αστού, μεταφέρει την είδηση γλαφυρότατα:

Απολύθηκε επειδή «ζούσε» στο facebook! είναι ο τίτλος του άρθρου, και ο υπέρτιτλος (το θαυμαστικό δεν είναι δικό μου) Οι επισκέψεις στο σάιτ εν ώρα εργασίας αποτέλεσαν αιτία απόλυσης για υπάλληλο, χωρίς να εισπράξει αποζηµίωση!

Διαβάζοντας την είδηση μαθαίνουμε λεπτομέρειες: Aπόφαση του πρωτοδικείου δικαίωσε εταιρία η οποία απέλυσε χωρίς αποζημίωση υπάλληλο της, που εν ώρα εργασίας ήταν συνεχώς στο facebook. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η υπάλληλος της αεροπορικής εταιρίας, έφτασε μέχρι του σημείου να την καλούν πελάτες για να κλείσουν εισιτήρια και εκείνη να λέει, ψέματα σύμφωνα με τους μάρτυρες, ότι το σύστημα είχε πέσει... Τελικά, αφού την προειδοποίησαν μία φορά και η κυρία δεν χαμπάριασε, της έστειλαν και δεύτερη προειδοποίση. Σε αυτή, η υπάλληλος έκανε σαματά - στον οποίο ο διευθυντής της απάντησε με μία ξεγυρισμένη απόλυση και μάλιστα χωρίς αποζημίωση! Και μετά η υπάλληλος πήγε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει τα κερατιάτικα και κοντολογίς πήρε από τα τρία το μακρύτερο...

δεν ξέρω, μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου ή να συμφωνήσει, εγώ για να είμαι ειλικρινής συμφωνώ 1000% - πάρα το γεγονός ότι το όλο σκηνικό κάνει μπαμ ότι γινόταν επίτηδες από την υπάλληλο για να προκληθεί η απόλυσή της. Φαίνεται ότι κάποτε ήταν πολύ παραγωγική, μετά κάτι έγινε σε κάποια αξιολόγηση και την "έριξαν" ένω προφανώς περίμενε προαγωγή ή αύξηση ή και τα δύο και αποφάσισε να κάνει το γνωστό κόλπο "θα τους πήξω στην μαλακία για να με στείλουν, να πάρω και την αποζημίωση και όλα καλά".

Ανεξάρτητα πάντως από το το πως το βλέπει κανείς το πράγμα, άλλο είναι το σοκαριστικό - στα μάτια μου τουλάχιστον. Η μεγάλη εφημερίδα λοιπόν τελειώνει το ρεπορτάζ για την υπόθεση με τι, αν έχεις το Θεό σου... παραθέτω αυτούσια την παράγραφο:

Πώς να µη σας πιάσουν στα πράσα

n «Κλειδώστε» το προφίλ σας στο facebook ώστε να µπορούν µόνο οι φίλοι σας να δουν τις δραστηριότητες και τα σχόλια που κάνετε εν ώρα εργασίας n Χρησιµοποιήστε τη δυνατότητα οµαδοποίησης των επαφών σας στο facebook, περιορίζοντας την πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδοµένα φίλων από τον χώρο της εργασίας n Εν ανάγκη, δηµιουργήστε ένα δεύτερο, κλειστό προφίλ, το οποίο θα παραµείνει άγνωστο στους συναδέλφους σας και στο οποίο θα έχετε πρόσβαση όταν δουλεύετε ή θα σχολιάζετε χωρίς πρόβληµα n Αν δεν θέλετε να φαίνεται στο εταιρικό δίκτυο ότι χρησιµοποιείτε το facebook ή αν σας απαγορεύεται η πρόσβαση, χρησιµοποιήστε κάποιες από τις ειδικές ιστοσελίδες (proxy sites), όπως για παράδειγµα την http://punky.co.za/, που παρακάµπτουν τους περιορισµούς n Εναλλακτικά, µπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον υπολογιστή του σπιτιού σας µέσα από τη λειτουργία αποµακρυσµένης σύνδεσης (remote desktop connection)

και να συνδεθείτε από εκεί στο facebook, ώστε να µη φαίνονται οι δραστηριότητές σας στο εταιρικό δίκτυο n Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, µπορείτε να συνδεθείτε από το κινητό σας τηλέφωνο ή από τον φορητό υπολογιστή, χρησιµοποιώντας μια κάρτα σύνδεσης 3G για πρόσβαση στο Internet µέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας


Μάλιστα κύριε μου! Η εφημερίδα, η ίδια αυτή εφημερίδα που, για παράδειγμα, απαιτεί κάθαρση - αξιοκρατεία - δικαιοσύνη - απόδοση ευθυνών - και ένας θεός ξέρει τι άλλο ώστε να βγούμε από την κρίση, κρίνει σκόπιμο να τελειώσει ένα άρθρο - με την παρήγορη στα αυτιά μου είδηση ότι η λούφα, η κακόβουλη αμέλεια τιμωρούνται - με συμβουλές πως να μπορώ να λουφάρω χωρίς να κινδυνεύω να έχω συνέπειες για την πράξη μου!

Τόσο διεφθαρμένοι πια; Τόσο Ελληνάρες; Τόσο αναίσχυντοι και αφιλότιμοι; Τόσο; Είναι πια τόσο αποδεκτό και εντάξει να κλέβεις αυτόν που σε πληρώνει, να μην χολοσκάς, να μην είσαι υπεύθυνος και τίμιος, να υποκρίνεσαι ότι αξίζεις τα χρήματα που αμοίβεσαι, ώστε μέχρι και οι εφημερίδες σου δίνουν και συμβουλές πως να τα πετυχαίνεις;

ε όπως λέει και ένας φίλος μου αθυρόστομος, μωρέ καλά κάνουνε και μας γαμάνε το δουνουτούδια και οι Γερμανοί! καλά κάνουνε και ακούν Έλληνα και στραβομουτσουνιάζουν! Καλά κάνουν και μας έχουν σταμπαρισμένους σαν τους εγκληματίες και τα λαμόγια της Ευρώπης! Νομίζω και παρανομίζω Τάκη!

Στεναχωρήθηκα ρε συ. Ειλικρινά στεναχωρήθηκα. Και προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της εφημερίδας να κλείσει έτσι το ρεπορτάζ και δεν βγάζω άκρη! Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μία λογική του τύπου "το facebook είναι η εκτόνωση και η χαρά της κάθε πικραμένης, είναι μαζικό, άρα αν δώσουμε τιψ πως να έχεις πρόσβαση χωρίς να κινδυνεύεις να σε μπαγλαρώσουν θα ικανοποιήσουμε το κοινό μας". Όσο ηλίθιο και ανόητο και αν ακούγεται αυτό, είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω.

Αλλά παραμένει ανόητη εξήγηση. Αφ ενός διότι όταν είσαι εφημερίδα δεν μπορείς να ενθαρρύνεις το λουφάρισμα και το χασομέρι - πως το λένε ρε παιδί μου, δεν μπορείς! Τι να κάνουμε! Εκτός και αν είσαι η "Εφημερίδα της Λούφας". Και αφ ετέρου διότι, ε όχι ρε βλάκες, το κοινό που διαβάζει ακόμα εφημερίδα ΔΕΝ είναι το κοινό που λουφάρει στην δουλειά του, δεν είναι το κοινό που αντιμετωπίζει με ανευθυνότητα το ψωμί που τρώει, δεν χρειάζεται συμβουλές πως να κλέψει τον μισθό του.

Βέβαια το όλο πράγμα έχεις και την καλή του πλευρά. Διότι όταν η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της χώρας σε συμβουλεύει "πως να μην σε πιάσουν στα πράσα" όταν χρησιμοποιείς για να κάνεις facebooking ώρα για την οποία πληρώνεσαι να παράγεις ή να προσφέρεις υπηρεσία... μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι έχουμε πιάσει πάτο και ότι από δω και πέρα ίσως, ίσως λέω, μακάρι και αμήν Θεέ μου, να έχει μόνο προς τα πάνω πια...

(αποφεύγω να σχολιάσω το περιεχόμενο της παραγράφου, που μου βγάζει μία "λύσσα" λούφας και μία παρανομίλα που σχεδόν με αηδιάζει... μα "εν ανάγκη"; Μα "αν σας απαγορεύεται η πρόσβαση"; Μα "αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν"; Που ζούμε ρε παιδιά; τι είναι η εργασία; κάτεργο; φυλακή; ντροπή! ΝΤΡΟΠΗ!)

19 comments:

stassa said...

Ντάξει, για πολλούς ανθρώπους η εργασία είναι κάτεργο και φυλακή, ξεκόλλα. Και δε σου λέω στο Μπαγκλαντές. Εσύ είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου αλλά άλλοι πήζουνε άσκημα και δε βλέπουνε και προκοπή. Μη γίνεσαι Μαρία Παντεσπανέτα.

Έφταιγε η τύπισσα λες, που της έφαγε την προαγωγή κάποιος γλύφτης και είπε να τους πολεμήσει όπως μπορούσε; Γιατί εγώ αυτό έπιασα.

Hfaistiwnas said...

xexe μα να δίνει η εφημερίδα τρόπους για καλύτερο χάζεμα στο ίντερνετ??? χεχεχεχε!
Απορώ...

athinovio said...

"Αφού έτσι κάνουν όλοι"
Αυτό ακριβώς κάνουμε και με τους νόμους: μόλις ακούσουμε "νέος νόμος" το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι με ποιον τρόπο θα τον παρακάμψουμε ή απλώς θα τον κάμψουμε στα μέτρα μας.

Μόλις χρειαστεί κανείς κάποια υπηρεσία, το πρώτο που σου λένε είναι "ξέρεις κανέναν στην (υπηρεσία της αρεσκείας σας) θα πάω αύριο για ....." "

Xenoudis - Ξενούδης said...

Για την απόλυση:
ΟΛΟΙ μας, σαν εργοδότες ή έστω σαν απλοί προϊστάμενοι με εξουσία, ακριβώς το ίδιο θα κάναμε.

Για την εφημερίδα:
Φύλλα πουλάει, υποδείξεις κάνει, τους αναγνώστες χαϊδευει.

Μού θυμίζει έντονα τη "δυστυχία του να είσαι Έλληνας" του Δήμου.

Ποιός θα καυτηριάσει την εξαχρείωση των Ελλήνων;

http://xenoudis.blogspot.com

Provato said...

stassa πάρτο αλλιώς, οι άνθρωποι για τους οποίους πραγματικά είναι η εργασία κάτεργο και φυλακή δεν έχουν την δυνατότητα να αντιδράσουν με το να χοντραίνουν την χοντροκολάρα τους κάνωντας likes και βάζοντας links - ην φάκτ δεν έχουν καν την ευχαίρεια να φανεί η δυσαρέσκειά τους γιατί θα φάνε καμία σφαίρα στο κεφάλι. Οι άλλοι τώρα ε εντάξει αν ο τρόπος τους να αντιδράσουν είναι να κάνουν αντίσταση του κώλου, σόρη αλλά το έχασαν το δίκιο τους!

hfaistiwna ελπίζω να μην ακολυθήσεις τις συμβουλές κ εσύ, χεχε

athinovio ε εντάξει, μετά σου λέει γιατί δεν εφαρμόζονται ποτέ οι νόμοι και τα υπόλοιπα... τι να πεις

Ξενούδη, το θέμα είναι ότι αν πρώτα εμείς οι ίδιο δεν γίνουμε πιο υπεύθυνοι όσο και να μας καυτηριάσουν τα ίδια σκατά θα τρώμε...

stella said...

μικρο τρυφερο πανεμορφο προβατο!
πρωτα ευχομαι και φετος να δεις σουβλα απο μακρια η εστω σαν επισκεπτης και οχι πανω σε αυτη!

καλα της καναν,υπαρχουν χιλιαδες κοσμου που παρακαλαν για ενα κομματι ψωμι των 0.80 λεπτων και αυτη το ειχε και δεν το εκτιμουσε γιατι απλα ηταν υπερβολικα βολεμενη ή φιλοδοξη!

δηλαδη αν δεν εγραφε
- κωλοβαραω στη δουλεια καντε λαικ στις φιλες της δεν γινοταν?

-οποιος διαφωνει ας μπει στη θεση του εργοδοτη που πληρωνει (λιγα-πολλα δεν εχει σημασια)


υ.γ ευχομαι ενα υπεροχο φαγανο πασχα να εχεις.

Αιθεροβάμων said...

Εγώ από την πλευρά μου να καταθέσω ότι είναι πράγματι θλιβερό για μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα να προτείνει τρόπους λαθρο-facebooking, διότι κάπως έτσι διαρρέουν τα μυστικά στην πιάτσα και next thing you know σου βάζει κανα ξεγυρισμένο firewall η εταιρεία και σε κλείνει αεροστεγώς και να σε δω τι θα κάνεις αγαπητέ λουφαδόρε! Μα έλεος πια; Καθόλου ευαισθησία; Κάποια πράγματα είναι φτιαγμένα για να είναι underground. Τς τς τς.

G said...

Στην Βουλή πάντως το 70% των υπαλλήλων ειναι στο πρες τζι αρ και γαμοσταυριζονται μεταξυ τους.
Ειναι σαν on line παιχνιδι "τα κομματοσκυλα ον λαίν"
Φορανε και μπλουζάκια με χρωματα κτλ

Θυμασαι που σου λεγα να φοράς μάρκες ? (ασχετο) Αυτοι φοράνε καθοτι 40 χηνες ετησίως για προτοδιοριστο δεν ειναι καθολου ασχημα

the writer said...

Αχ αυτό το Facebook! Είχαμε δεν είχαμε τα άλλα μας προβλήματα σαν έθνος, το φατσοβιβλίο θα μας μαράνει! Οι πρόγονοι μας θα έχουν ήδη σκάσει στα γέλια με τα χάλια μας!

the writer said...

Κι εχώ στο blog μου post που θα ευχαριστηθείς οπότε πέρνα καμιά βόλτα κι από εκεί!

stassa said...

Βρε Πρόβατε, δεν είναι ανάγκη να κινδυνεύεις να φας μια σφαίρα στο κεφάλι για να είναι κάτεργο η φυλακή. Τόσος κόσμος που ήρθε από το πρώην Ανατολικό μπλοκ, για να κάνει όλες τις κωλοδουλειές που βαριόυνται οι Έλληνες, πού είναι, στον παράδεισο;

Έπειτα, το χαζεμα στο φέησμπουκ απλώς είναι η σύγχρονη εκδοχή. Πριν δέκα χρόνια θα διάβαζε κάνα βιβλίο. Ποιά ειναι η διαφορά;

stassa said...

Κάτεργο η δουλειά εννοούσα. Χμ. Κάτι σημαδιακό είναι αυτό. Λες να δουλεύω δεσμοφύλακας και να μην το έχω καταλάβει; :P

Anonymous said...

facebook, youporn κλπ
ζωαραααααα

doppelganger said...
This comment has been removed by the author.
doppelganger said...

Ακομα και βιβλιο του Λιακόπουλου να ναι συγκρινεται με το ¨posa klik tha kaneis se 1 lepto" application του Facebοok? Πιο αισχρο πεθαίνεις...Τι λέμε τώρα? Να ναι καλα το παλικάρι ο Zuckemberg εκει που ναι, που με διεγράψε απο τη Βίβλο του φακελώματος! Ο Θεος να μου κόβει retweets και να του δίνει Hoodies....

Provato said...

Stella Μου αγαπημένη, χρόνια πολλά και καλά με υγεία σωματική και ψυχική με ισορροπία, με λεφτά και έρωτα και πολλές αγάπες! xxxx

αιθεροβάμων λες να ήταν όλο αυτό ένας τρόπος να καρφώσουν στην εργοδοσία τα κόλπα του απλού αθώου εργαζόμενου; ομαγκοντ! λες να πιάστηκα κότσος; καλή ανάσταση! xxxxx

G τρέχω κ εγώ να μπω στο πρεσ τζι αρ, χεχε, καλή ανάσταση φίλε μου!

Πιτσιφρίκι μου the writer ελπίζω οι πρόγονοί μας να έχουν καλλίτερα πράγματα να ασχοληθούν από την αρχοντομουτσουνάρα μας χεχε (έρχομαι στο μπλογκ σου άμεσα!)xxxxxx καλή ανάσταση!

Provato said...

stassa αυτό και μόνο που βάζεις το βιβλίο στην ίδια κατηγορία χασομεριά με το φατσομπουκ θα το πληρώσεις πολύ ακριβά, χεχεχε :-) ρε συ, αυτό που λέω είναι ότι απλά δεν συγκρίνεται η δουλειά στο γραφείο με τη δουλειά τύπου "κωλοδουλειά" και ότι μόνο οι white collars έχουν τρόπο να λουφάρουν, οι άλλοι όχι! xxxx καλή ανάσταση φιλενάς!

ανώνυμε ζωάρα όπως λέμε "μεγάλο γουρούνι" ας πούμε; χρόνια πολλά καλή ανάσταση!

doppel lol χεχε τι είναι τα Hoodies? καλή ανάσταση! :)

stassa said...

Ναι μωρέ τώρα, βιβλίο το ένα, βιβλίο το άλλο, κολλάρο το ένα, κολλάρο και τ' άλλο... XD

Καλή ανάσταση, Χριστός Ασβέστη, και του χρόνου! :)

doppelganger said...

Βρε συ hoodies ειναι αυτα τα μακο μπλουζακια με κουκουλιτσες και τσεπες μπροστα α λα GAP...που αυτα ο χρυσος μου ο Zuckemberg τα αγαπάει πολύ!