Wednesday, June 29, 2011

Σήμερα πρέπει όλοι να βγούμε στον δρόμο

Σήμερα πρέπει όλοι να βγούμε στον δρόμο!

Σήμερα, τώρα.

Και αν δεν μπορούμε να πάμε στο Σύνταγμα, αν δεν μπορούμε να πάμε στην Βουλή, δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε από εκεί που μένουμε, αλλά σήμερα πρέπει όλοι να βγούμε στους δρόμους!


Να στηθούμε έξω από τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες για να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε την τρέλα και ότι έχουμε φτάσει πια, όλοι, στα όριά μας! Φτάνει με την αναποτελεσματικότητα, την επιπολαιότητα, την εγκληματική ανικανότητα, την αλητεία.

Αυτό μόνο.

Σήμερα, τώρα, όλοι έξω. Όλοι - εάν δεν το κάνουμε, θα το μετανιώσουμε, και πολύ πικρά, φοβάμαι.

27 comments:

Won_toLLa said...

ρε συ Πρόβατε...

σήμερα ημουν κι εγω στην πόλη μου στο δρόμο... μαζί με άλλους... και ο Κόσμος έβγαινε έξω απο τα μαγαζιά του... χειροκροτούσε και εμψύχονε...

Αμφιβάλω όμως κατα πόσον όλο αυτό θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα...

Δεν νομίζω οτι μπορούμε να φανταστούμε τα παιχνίδια που ετοιμάζει η Ευρώπη για την Ελλάδα... Χωρίς την Ελλάδα...

Σήμερα νομίζα οτι όλοι εθελοτυφλούσαν... αυτο ένιωθα...

βλέπω στην τηλεόραση τι γίνεται στο Σύνταγμα... και θέλω να κλάψω...

η silveriana said...

@Won_toLLa = Έχεις δίκιο. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονικη, τις μεγάλες πόλεις. Η επαρχία ότι και να κάνει, δεν ακούγεται πουθενά. Βγαίνουμε και φωνάζουμε εμείς για εμάς, χειροκροτούμε αλλήλους, αλλά μέχρι εκεί. Κανείς δεν ακούει τις μικρές πόλεις, πέρα από τους κατοίκους τους.

Το ίδιο έγινε και το 73 με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Η επαρχία ζούσε, ακόμη και τότε που γραφόταν άλλο ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, (αναπόφευκτα) σε δικούς της ρυθμούς. Από τότε βέβαια μερικά πράγματα έχουν αλλάξει. Τουλάχιστον τώρα όλη η Ελλάδα μπορεί να βλέπει τί γίνεται στην Αθήνα, χωρίς να περιμένει την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Αλλά από εκεί και πέρα, τί; Ή κάθεσαι και σφίγγεται η ψυχή σου μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή γιατί νοιώθεις 2 φορές ανήμπορος να κάνεις κάτι, ή την κλείνεις και γυρνάς κατά 80% στην καθημερινότητά σου και τα προβλήματά σου, μένοντας "έξω" από τις πραγματικές εξελίξεις..

Πραγματικά όμως πιστεύω ότι οι συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις είναι κάτι διαφορετικό. Εκεί γίνονται όλα, αυτές είναι οι συγκεντρώσεις που βλέπουν τα Μέσα, οι Πολιτικοί, όλοι. Και όλο και κάποια διαφορά κάνουν τόσες φωνές.

The Negative Girl said...

:(

BLUEPRINTS said...

συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου που δεν περιγράφεται

Νίκος Κιτωνάκης said...

Λυπάμαι πρόβατε και -ξεύρεις πόσο σε συμπαθώ- αλλά αρκετά με το δρόμο και το πεζοδρόμιο. Επέτρεψέ μου να θεωρώ ότι δεν είναι ώρα να βγούμε έξω στο δρόμο: είναι ώρα να μπούμε μέσα. Να αρχίσουμε όλοι να δουλεύουμε, να συμπαρασταθούμε ο ένας στον άλλο, να ανακόψουμε την κατάρρευση στην πράξη, στην καθημερινότητά μας, στην ενεργή κοινωνική μας παρουσία. Κι ας είμαι κι εγώ το ίδιο αηδιασμένος από την αναποτελεσματικότητα, την επιπολαιότητα και την εγκληματική ανικανότητα, θεωρώ ότι οι καιροί απαιτούν από εμάς (από τον καθένα μας) μία υπέρβαση. Μία υπέρβαση που δεν θα εκφράζεται με αγελαίες συμπεριφορές αλλά με συνειδητή και υπεύθυνη στάση -ναι, εις πείσμα της ανευθυνότητας των διοικούντων.

Μπορεί να χάσω τη δουλειά μου ή τα λεφτά μου, θα παλέψω μέχρι τελευταίας στιγμής για την αξιοπρέπειά μου. Όχι όμως στο δρόμο. Αλλά στην καθημερινότητά μου ως υπεύθυνος πολίτης. Κι είναι ο αγώνας αυτός πιο δύσκολος γιατί στον τόπο αυτό, εκεί χάνεται η μάχη και εκεί χρειάζεται συστράτευση.

Καλό κουράγιο σε όλους μας.

Soraya said...

Θέλω να κλάψω.
Πόσο πάτο έχουμε πιάσει ρε γαμώτο;
Μακάρι να ήμουν στην Ελλάδα.
Τώρα βλέπω τα πράγματα μέσα από έναν υπολογιστή.
Για να δούμε τι θα μας φέρει η σημερινή μέρα..

Hfaistiwnas said...

Εκεί κάτω γίνεται χαμός!!!!

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

θα διαφωνήσω με τον πιγκουϊνο.

Μέσα ήμασταν τόσα χρόνια και δεν μίλαγε κανείς και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Επίσης δεν θεωρώ οτι το να είσαι υπεύθυνος σε προσωπικό ή επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο αποκλείει το να αγωνίζεσαι ή να συμμετέχεις σε αγώνες. Ισα-ίσα η υπευθυνότητα ως πολίτης ενισχύεται με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι υποχρέωση λένε οι "μεγάλοι" και όχι δικαίωμα....

Ούτε οι άνθρωποι με κοινούς στόχους και διεκδικήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αγέλες...

Νίκος Κιτωνάκης said...

Φοβούμαι ότι μέσα δεν ήμασταν ποτέ. Μια ζωή έξω μάς θυμάμαι: με μένος, με ενθουσιασμό, με πάθος. Είτε για να υποδεχθούμε τους αθλητές μας (που αργότερα αποδειχθήκαν τζούφιοι ή διαπλεκόμενοι), είτε για να κατακεραυνώσουμε τους σφετεριστές του μεγαλέξανδρου, είτε για να διεκδικήσουμε το θρήσκευμα στις ταυτότητές μας, είτε για να κάψουμε το πελεκούδι ή τη βιτρίνα, είτε για να γλεντήσουμε την πρωτοχρονιά με την Άννα Βίσση στο Σύνταγμα, είτε για να αποθεώσουμε τον λογής-λογής μπαλκονάτο εθνοσωτήρα.

Άσε με να σταθώ στην τελευταία σου φράση Μικρή Ολλανδέζα: ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι και ποιες οι κοινές διεκδικήσεις; Η ανθρωπογεωγραφία της πλατείας Συντάγματος φοβούμαι ότι διαψεύδει κάθε αίσθημα κοινότητος.

Επειδή σκοπός του δεν είναι να αντιδικήσει με κανέναν, το πτηνό είπε την άποψή του και τώρα, σιωπά.

Ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω πριν (ξαναμανά)βγούμε στο δρόμο: (α) τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε και (β) σβήσαμε το θερμοσίφωνο ή θα πάρει φωτιά το σπίτι μας μη-χειρότερα;

ένας στρατολάτης said...

Γεια σου πρόβατε καραμπουζουκλή. Πολύ χαίρομαι γι'αυτό το ποστ σου. Τόσο που θα δείξω χαρακτήρα και δε θα σχολιάσω κανένα άπτερο πτηνό.

Anonymous said...

Ας σκεφτουμε το εξης:ιδρωνει το μουνι της Μερκελ επειδη 100,000 ατομα μουτζωνουν τη Βουλη??Παπαριες..Οι ειρηνικες συγκεντρωσεις ειναι μια υγειης αντιδραση κ χρησιμευουν στο να εκτονωσει ο κοσμος την οργη του και να ακουστει η φωνη του οποτε καλα κανει κ βγαινει στο δρομο.Αλλα καποια λυση δε δινουν.Μονο χαος και ακραια βια μπορει να αλλαξει την κατασταση αλλα δν εχω ιδεα αν θα την αλλαξει προς το καλυτερο η οχι.Γενικα δν ξερω τι μπορει/πρεπει να γινει πλεον.

Εγω παντως νιωθω σε αυτες τις συγκεντρωσεις οτι βοηθανε την ψυχη μας (την οποια πρεπει να διατηρησουμε),γινομαστε μια φωνη,συστρατευομαστε απεναντι στον εχθρο κ στο προβλημα,παραταμε τις διαφορες μας κ συνειδητοποιουμε οτι βραζουμε στο ιδιο καζανι κ εδω ακυρωνονται κ οι μπουρδες ενος πτηνου (το οποιο τωρα σιωπα αλλα σιγουρα θα τσεκαρει τρις ημερησιως να δει αν θα του απαντησουν,oops,busted!!!)για ανθρωπογεωγραφιες του Συνταγματος κ μαλακιες.Στο Συνταγμα μαζευονται ανθρωποι που εχουν αγανακτισει κ πονανε για το καταντημα της χωρας τους.Αυτη ειναι η ανθρωπογεωγραφια του Συνταγματος.Σορρυ που σου ραγιζω την καρδια.

Επισης καλο θα ηταν καποια πτηνα να γινοντουσαν πιο σαφη σχετικα με τις υπερβασεις κ τις υπευθυνες στασεις κ τους αγωνες για την προσωπικη αξιοπρεπεια που αναφερουν.εννοω με παραδειγματα απο τη ζωη,συγκεκριμενα πραγματα γτ κ η εποχη ζηταει συγκεκριμενες λυσεις.Γενικοτητες ξερω κ εγω να λεω.

Αν καποιος εν ετει 2011 δν ξερει ποιες ειναι οι κοινες διεκδικησεις κ οι κοινοι στοχοι των Ελληνων κ θελει διευκρινηση τοτε μαλλον οντως ζει σε αλλο κοτετσι,εεε πλανητη εννοω (νταξει,κ η ΚΟΤΑ πτηνο ειναι..).Σορυ για τα κεφαλαια στο "κοτα",μονα τους θα μπηκαν.

[Germanos] said...

Νομιζω οτι ο Πιγκουινος ειναι πολυ σωστός τύπος , θα με εκανε εντυπωση να τον καταλάβαινε κανεις στο κωλοχανείο σας αλλα τι με νοιάζει εμένα σαματις ειμαι Ελληνας , ενας Γαλλος με ψευδώνυμο ειμαι δε παναγ κτλ

Ασχετο
Παω στη Φραγκιά αυριο να σε φερω τίποτα ? Καμια καρτ ποσταλ με το Λουι ντε φινές , κανα τσαι περίεργο , καμια αντιασφυξιογόνα γαλλικής κατασκεύης ?

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Ο καθένας έχει μια άποψη και αυτό είναι σεβαστό.

Γνωρίζω πάντως πολύ καλά ότι μέσα απ'το κωλοχανείο ή την ανθρωπογεωγραφία της πλατείας ξεπηδάνε πράγματα ικανά να ανατρέψουν ένα καθεστώς που το μνι της μερκελ (έλα, αηδίες νυχτιάτικο) πιθανότατα και να ιδρώσει.

Από την άλλη μεριά όλοι λουζόμαστε τα αποτελέσματα μιας κινητοποίησης ή μιας ακινησίας. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο για όλους. Το αν εγώ το αποδίδω στην ακινησία που θεωρώ ότι υπήρχε τόσα χρόνια κι εσείς στην υπερκινητικότητα, είναι μόνο θέμα οπτικής.

Αν πάντως η πραγματική μείωση μισθών μέσα από φόρους και ακρίβεια και ξανά φόρους και περικοπές, μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη δουλειά και αυτοσυγκέντρωση... τότε πάσο, πάω για διαλογισμό!
Ποιος από εμάς δούλεψε παραπάνω και πληρώθηκε γιαυτό;
Λίγα χρόνια πριν κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει "οι ελεύθεροι επαγγελματίες". Σήμερα ούτε αυτό δεν μπορούμε να πούμε.

Και άντε να κάνω αυτό που μου λες: δούλεψε εσύ και μην σε νοιάζει όλα θα φτιάξουν.
Μπορείς να μου βρεις δουλειά;

Αυτά κι εγω χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης :)

Anonymous said...

Μα γιατι εισαι ανεργη ρε μικρή Ολλανδέζα αφού στην Ελλάδα το σύνταγμα απαγορευει τις απολύσεις...

Α ! Ξεχασα απαγορεύει τις απολύσεις στο Δημόσιο ΜΟΝΟ και οχι την δική σου απόλυση γιατι εσυ είσαι Β' κατηγορίας πολίτης οχι σαν και αυτούς που μεχρι χθές εγλειφαν τους πολιτικούς και σημερα τους μουτζώνουν ....

Καλα τότε πηγαινε στην πλατεία που ειναι και αλλοι στην ιδια μοιρα με σενα μονο που δεν απολύονται , παίρνουν αυξήσεις (ναι αυξήσεις στην ΕΡΤ και στον ΟΠΑΠ) κτλ

Μαζι τα φάγατε αλλα εσυ περιορίστηκες στο κουτόχορτο

spookaki said...

Bγήκαμε, όπως κάνουμε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.
Και σταθήκαμε ώρες ολόκληρες, είτε με βροχή είτε με ήλιο διπλα σε γιαγιάδες και παπούδες, νέους και μεσήλικες ακόμα και μωρά παιδια.
Και αρρωστήσαμε από τα ληγμένα χημικά που μας πετάνε.
Και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε τίποτα άξιζε τον κόπο.
Γιατί επιτέκους βγήκαμε.

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Ωχ!!! ξαναπαίζεται το "Το δημόσιο φταίει για όλα";;;;;;;;;;;
Μεγάλη επιτυχία στα μποξ οφις το '98-'99, κυρίως εισπρακτικά!!

Είναι το οριτζιναλ (90's version) ή έγινε ρημεϊκ με πιο σύγχρονες αναφορές;;;

ΤΡΡΕΕΕΕΕΧΩ Να το ξαναδώ

Υ.Γ. κοκακολα και κουτόχορτο για το διάλειμμα σε Jumbo συσκευασίες!!!

:ΡΡΡ

DrFinch said...

Επιτέλους βρέθηκαν και δύο τρεις άνθρωποι να πουν δύο σωστές κουβέντες (εννοώ Πιγκούινο και Germano και κάνα δυο κουβέντες από άλλους) γιατι κοντεύω να πάθω αποπληξία με αυτά που διαβάζω και ακούω από φίλους και γνωστούς. Ξαφνικά όλοι θυμηθήκαμε ότι ζούσαμε σε μία όμορφη χώρα όπου όλοι οι πολίτες πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, κανένας δεν διοριζόταν με ρουσφέτι, όσοι δούλευαν στο δημόσιο έπαιρναν μισθούς αντίστοιχους της παραγωγικότητας τους και των προσόντων τους, τα πολίτικα κόμματα που ψηφίζαμε, μεγάλα ή μικρά ενδιαφέρονταν μόνο για το καλό της χώρας, ο ιδιωτικός τομέας ήταν παραγωγικός και επένδυε τα κέρδη του στη χώρα και όχι στα Βαλκάνια και τα λεφτά που παίρναμε από την ΕΕ τα δίναμε εκεί που πρέπει και όχι σε κομπίνες. Επίσης, στη χώρα αυτή, οι πολίτες δεν είχαν ως πρώτη σκέψη στο μυαλό τους, είτε για δουλειά, είτε για το στρατιωτικό του κανακάρη, είτε για να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους το να πάνε στον βουλευτή ή το δήμαρχο που είχαν ψηφίσει. Και ξαφνικά, συνειδητοποιήσαν ότι κάποια ξένη δύναμη, (οι Γερμανοί, οι Εβραίοι, οι Μασόνοι, ο Ομπάμα, τα Νεφελίμ, ο Δρακουμέλ?) θέλουν να τους καταστρέψουν αυτό τον υπέροχο παράδεισο. Και τότε βγήκαν στους δρόμους. Και έπεσε πολύ κλάμμα, και άρχισαν να λένε ότι δεν είναι αυτή η χώρα μου, εγώ γεννήθηκα στην Ελβετία, και θα πέσω να πεθάνω σαν την Πηνελόπη Δέλτα και θα εγώ είμαι τόσο καλός, γιατί θέλουν να μου κόψουν το επίδομα?
Αφήστε μας ρε παιδιά. Λουστείτε τα τώρα. Δεν είναι δυνατόν να ακούω κλάψες και παράπονα από ανθρώπους που σε όλη τους τη ζωή κυνηγούσαν το ρουσφέτι, που δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό στη χώρα, που το μόνο που τους ένοιαζε είναι να παίρνουν το μισθάκο τους και να μην πληρώνουν μία.
Μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο να γράφω σε τι έφταιξε ο καθένας από εμάς και φτάσαμε ως εδώ και τώρα μυξοκλαίμε και θυμηθήκαμε το Πολυτεχνείο και τη μάχη της Αλαμάνας.
Εγώ αυτό που έκανα χτες ήταν να πάω στη δουλειά μου, σε αυτή τη μακρινή χώρα που εργάζομαι, όπου το να βλέπεις "Το νησί" δεν θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης και έκατσα και περισσότερη ώρα και έβαλα και λεφτά από την τσέπη μου, που δεν πρόκειται να τα δω ποτέ. Και σημειωτέον είμαι δημόσιιος υπάλληλος και έχω υποστεί μείωση μισθού γύρω στο 30%, χώρια τους φόρους.
Και αν θέλετε να κάνετε υπερβάσεις που λέει ο Πιγκουίνος, κοιταχτήτε στον καθρέφτη και θα καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε.
Αμάν πια με τις όψιμες Πασιονάριες του φραπέ στο ένα χέρι και του σακ βουαγιάζ για τη Μύκονο στο άλλο.

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

ΝτρΦιντσ διαφωνώ σχεδόν σε κάθε λέξη που γράφεις αλλά διακρίνω οτι δεν έχει και νόημα να τοποθετηθώ λόγω της κατακλείδας του σχολίου σου.

Βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα για το ποια είμαι και τι κάνω και κάνεις χαρακτηρισμούς του στυλ "όψιμες πασιονάριες".

θα εκτιμούσα περισσότερο την γνώμη σου αν αυτή ήταν τεκμηριωμένη. Αν μου έλεγες ας πούμε τι θέση κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη στην φοροδιαφυγή, (τι; είναι στον μέσο όρο; δεν είμαστε παραπάνω 'κλέφτες' απ'τους γερμανούς;) τι θέση έχει στον αριθμό υπαλλήλων δημοσίου τομέα (τι; κι εδω στο μέσο όρο Η νορβηγία κατέχει την πρώτη θέση με διαφορά;) και τέλος τι μισθούς παίρνει ανάλογα με τις ώρες εργασίας (τι; κάτω απ'το μέσο όρο; κοντά στον πάτο της μισθολογικής λίστας;)
Το να λέμε αυτά που μας πασάρουν απ' τις ειδήσεις και να αναπαράγουμε κατασκευασμένες απόψεις είναι μεν ωραίο και εύκολο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό και έξυπνο.

Και τελικά να σου πω κάτι; Το να υποθέτεις οτι επειδή έχω διαφορετική άποψη απο την δική σου αυτόματα σημαίνει οτι έχω πνιγεί στα ρουσφέτια και το μόνο που κυνηγάω είναι το βόλεμα μάλλον το δικό σου σκεπτικό αντικατοπτρίζει. (Μην πω και το δικό σου ψηφοδελτιάκι και γίνω κακιά)

Κανε την κριτική που θες να κάνεις δικαίωμά σου είναι αλλά μην είσαι και σίγουρος οτι αυτό που κάνεις θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένεις.
Και πάνω απ'ολα μην περιμένεις η φαμφαρολογία να υπερνικίσει το ένστικτο και το αίσθημα δικαίου. Αστα όλα τ'αλλα. Το αίσθημα δικαίου μόνο.

Anonymous said...

χαχα,ενα πουλι φτιαχνει ανωνυμα προφιλ κ συμφωνει με τον εαυτο του.ε..τσιου.

Νίκος Κιτωνάκης said...

@the_man, δεν αξίζει καν να το διαψεύσω αυτό. Αν ένας από τους παλαιότερους μπλόγκερ (ναι, τσίου) κατέφευγε σε τέτοιες μεθόδους για να αυτο-επιβεβαιωθεί, τότε όντως μπουρλότο και στην πλατεία!

Παρότι είπα ότι θα σιωπάσω, οφείλω να συμπληρώσω στα όσα είπα: η ευκολία με την οποία χλευάζεται, μειώνεται ή ευτελίζεται μία άποψη (ειδικά αν είναι αντίθετη στο mainstream) είναι ένα από τα μεγάλα ελαττώματα της φυλής μας.

Φάτε με ψητό! Έχω ψαχνό στις φτερούγες.

[Germanos] said...

Ειπά ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ οτι γουστάρω εναν μπλόγκερ και πλακώσανε και οι ανωνυμοι κουκουλοφόροι με τα κοπυ πειστ για τις απολυσεις και τα κουτόχορτα my bad

Οποιος εχει απολυθεί δεν το ευχεται σε κανένα και πιστεψτε με μου συνέβη με πολύ ασχημο τρόπο οπότε δεν συμφωνώ

Η μονη διαφωνία που εντοπίζω ειναι οτι καποιοι δεν επιδοκιμάζουμε τους φανφαρονισμούς και τις πλατείες , ε ναι my bad 2 αλλα στην τελική οποιος γουστάρει πάει και παίρνει και κανα μάρμαρο για τον κήπο ,
Και μην ξεχνιωμαστε Κρεμάλες , κρεμάλες και να καεί το μπουρδέλο η βουλή , δεν ειμαστε βίαιοι απλά ψιλομαλάκες και δεν το εννοούμε
Πρόβατε σορυ γιαυτό

johndoctor said...

provato ο κόσμος κατέβηκε στο δρόμο(μένω επάρχια δεν μπόρεσα να κατέβω) και νίκησε...
Παρόλο την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ και τις προβοκάτισες...άντεξε και αποδείχτηκε το βρωμικό σχέδιο της Προδοτικής κυβέρνησης για να κάνει το κόσμο να φύγει κακή κακώς.
Τσέκαρε σε παρακαλώ πολύ τις σκέψεις μου στο ιστολόγιο μου
http://enallaktikiprotasi.wordpress.com/
Να σαι καλά και να αντιστέκεσαι και εσύ ενάντια στην ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

ΥΓ
Περιμένω τον σχολιασμό σου

Dorian _Gray said...

Συμφωνώ με πιγκουίνο 1000%.

DrFinch said...

Αν και δεν είχα καμία διάθεση να το θέσω επί προσωπικού, θα πρέπει να το κάνω γιατί από ότι φαίνεται αυτοί που δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν, στρέφονται στις προσωπικές κατηγορίες, είναι δοκιμασμένη συνταγή.
Σε κάθε περίπτωση, από σεβασμό στον συντάκτη του μπλογκ και από στοιχειώδη ανθρώπινη ευγένεια, θα προσπαθήσω να είμαι συγκεκριμένος.
Μικρή Ολλανδέζα, τα στοιχεία που παραθέτεις είναι γνωστά, αλλά τί θέλεις να μας πεις? Ότι για το χάλι μας δεν φταίει εν μέρει ο τεράστιος δημόσιος τομέας και εν μέρει ο αναποτελεσματικός ιδιωτικός? Επίσης, ως Μικρή Ολλανδέζα, ζεις στην Ολλανδία και όχι στην Ελλάδα? Δεν έχεις ακούσει για ρουσφέτια ποτέ? Η διαφθορά είναι κάτι που το ακούς μόνο στις ειδήσεις ?(σημειωτέον ότι εδώ που βρίσκομαι δεν πιάνω ελληνικά κανάλια, ούτε έχω ελληνικές εφημερίδες, αλλά και στην Ελλάδα δεν είχα τηλεόραση. Οπότε αυτά περί αναπαραγωγής κατασκευασμένων ειδήσεων μπορείς να τα απευθύνεις αλλού. Επίσης, κάνε έναν έλεγχο στις δικές σου πηγές πληροφόρησης, δεν μπορεί να έχουν το αλάθητο. Αν ναι πες τες και εμάς.)
Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς ότι διαφωνώ με την άποψη σου. Συμφωνώ και με το παραπάνω. Ούτε κατηγορώ εσένα προσωπικά για ρουσφέτια, ούτε καν το σύνολο των διαμαρτυρόμενων. Απλά αυτό που λέω, και είναι λογικό να μην είναι απόλυτα κατανοητό γιατί δεν γίνεται να εκφρασθεί κανείς με σαφήνεια στο χώρο αυτό, είναι ότι ξαφνικά μας έπιασε μία υπερευαισθησία για μία κατάσταση που τη διαιωνίζαμε δεκαετίες όλοι μας λίγο πολύ με πράξεις μας και παραλείψεις μας. Δεν είναι μόνο το ρουσφέτι, είναι η γενική ασέβεια μας στο νόμο, η έλλειψη αγωγής μας, η σκέψη ότι το κράτος είναι δικό μας. Όλα αυτά μας έκαναν να φοροδιαφεύγουμε, να επιδιώκουμε την έμμεση οδό, να ψηφίζουμε ανίκανους ηγέτες.
Η ουσία όμως είναι αλλού. Ας δεχθούμε τις διαμαρτυρίες τύπου αγανακτισμένων (οι απεργίες και οι πορείες είναι άλλο, μιλάμε για δημοκρατικό θεσμό, για σοβαρή αντίδραση που αποσκοπεί σε κάτι συγκεκριμένο και σαφές, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης). Και εγώ σου λέω ότι όλοι κατεβαινουμε και αγανακτούμε. Ωραία! Μετά πάμε σπίτι μας. Τί κάνουμε? Συνεχίζουμε και ζούμε όπως πρώτα? Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε όπως το 2007? Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για να γίνει κάτι? Εδώ δεν έχω πάρει καμία απάντηση και προσπαθώ να απαντήσω μόνος μου.
Τέλος, επειδή έκανε κάποιους υπαινιγμούς: Το τί ψήφισα δεν σε αφορά και είναι ιδιαίτερα αντιδημοκρατικό να κρίνεις κάποιον από το τι ψηφίζει, για να μη το χαρακτηρίσω αλλιώς. Επίσης, ας πούμε ότι ψήφισα ΚΚΕ, Συνασπισμό ή Οικολόγους. Είμαι καλύτερος πολίτης από αυτόν που ψήφισε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ? Εγώ δεν θα σε τοποθετήσω σε συγκεκριμένη πολιτική ομάδα που βγάζει τέτοια συμπεράσματα, όπως εσύ βγάζεις από αυτά που γράφω.
Το ότι όπως λές διαφωνούμε (που δεν το πιστέυω, τουλάχιστον για τα στοιχεία που παραθέτεις και κάποιες απόψεις σου) δεν είναι κακό και μην το παρουσιάζεις λες και κάνω έγκλημα. Δεν χρειάζεται να με πείσεις, ούτε να σε πείσω. Αυτό λέγεται δημοκρατία.
Το άλλο περί φανφαρολογίας το αντιπαρέρχομαι.
Και το άλλο περί άλλων προφίλ που φτιάχνει ο Πιγκουίνος είναι απλά συκοφαντικό, χαρακτηριστικό ατόμων που δεν έχουν τί άλλο να πουν, απλά και μόνο να μουτζώσουν επειδή κάποιος τους το είπε. Και αυτούς εννοώ "όψιμες πασιονάριες".
Όλα τα παραπάνω τα γράφω με καλή διάθεση, δεν θέλω να προσβάλλω κανένα (παρά τις προσπάθειες κάποιων να προσβάλλουν ντε και καλά). Συγνώμη εκ των προτέρων αν έγινε κάτι τέτοιο.

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Βρε DrFinch πως γίνεται να συμφωνείς με το πιγκουίνο που ισχυρίζεται ότι πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε και να συγκεντρωθούμε και με εμένα που λέω ότι ξέρουμε να δουλεύουμε και το πρόβλημα δεν πιστεύω ότι είναι καν αυτό; Εγώ αυτό κατάλαβα και απο εσένα και από τον πιγκουίνο και σ'αυτό κολλάνε και οι μέσοι όροι και τα λοιπά στοιχεία.
Οι πηγές πληροφόρησης ΜΑΣ είναι κοινές άσχετα με το που βρίσκεσαι. Αυτό που προβάλλεται παγκόσμια είναι αυτό ακριβώς το σκεπτικό που λέει και ο πενγκουϊν και εσύ. Οτι το πρόβλημα το δημιουργήσαμε οι Έλληνες με την τεμπελιά και την διαφθορά μας (η οποία αν ψάξεις λίγο δεν είναι καθόλου παραπάνω απο τα περισσότερα κράτη, παγκόσμια).
Εγω εκεί διαφωνώ. Βεβαίως και υπάρχουν όλα αυτά που λέτε αλλά δεν είναι αυτά το πρόβλημα. Και ο λόγος που αναφέρομαι σε ψηφοδέλτια δεν είναι για να δηλώσω το αν κάποιος είναι καλός ή κακός άνθρωπος ή πολίτης αλλά γιατί αυτό το σκεπτικό που υποστηρίχθηκε είναι ακριβώς το σκεπτικό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση ώστε να μην βλέπουμε τα υπόλοιπα. Και φυσικά ΔΕΝ είναι αντιδημοκρατικό να κρίνω κάποιον για οποιαδήποτε πράξη του, ίσα-ίσα δημοκρατικότατο είναι. Κάνεις κάτι ελεύθερα και χωρίς πίεση και εμένα δεν μ'αρέσει ή μ'αρέσει και έχω κάθε δικαίωμα να το κρίνω, όπως ακριβώς κρίνεις κι εσύ οτιδήποτε κάνω εγώ. Αντιδημοκρατικό θα ήταν να το καπέλωνα, να το απαγόρευα, να το λογόκρινα. Τίποτα απο αυτά δεν έκανα. Διαφώνησα και "επιτρέπω" και σε σένα να διαφωνείς γιατί και οι δύο έχουμε κάθε δικαίωμα. Και φυσικά δεν έπεσα να "φαω" κανέναν ούτε χαρακτήρισα "έγκλημα" τίποτα απ'οσα ειπώθηκαν. Το μόνο που θα πω τώρα γνωρίζοντας τι ακριβώς εχω πεί, είναι οτι δεν χρειάζονται τέτοιου είδους εντυπωσιασμοί. Η γνώμη σου είναι όσο σεβαστή είναι και η δική μου (και είναι η 2η φορά που το γράφω... για να το εμπεδώσουμε.)

Καλώς ή κακώς, έχουμε μπει σε μια διαδικασία "οι αποδώ κι οι απο'κει" αντί να είμαστε όλοι μαζί στο να παλέψουμε να αλλάξουν οι ζωές μας.

Και για να απολογηθώ λιγάκι αν προσέξεις λίγο τα σχόλιά μου δεν είμαι εγώ εκείνη που έκανα χαρακτηρισμούς. Απάντησα σε αυτούς, αλλά δεν έκανα αρχικά κανέναν. Την γνώμη μου είπα και δεν χαρακτήρισα κανέναν όψιμο ή υπάρχοντα οτιδήποτε.
(to be continued)

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω στο διαχωρισμό που κάνεις για την "δημοκρατικότητα" της διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων. Η διαμαρτυρία είναι εξίσου σοβαρή με τις πορείες και τις απεργίες και θεσμικά κατατάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Κι αυτό δεν είναι γνώμη. Είναι θέσφατο. Δηλαδή υπάρχει διαχωρισμός στο δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ανάλογα με το αν απεργούν ή δεν έχουν δουλειά να απεργήσουν και απο το αν κάθονται σ'ενα σημείο ή αν περπατάνε;

Για να τελειώνω (γιατί το σχόλιο έγινε μπεν χουρ). Πιστεύω ακράδαντα αυτό που λένε ότι "το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι" Πιστεύω δηλαδή ότι ο κόσμος (όχι ο Έλληνας, όλος ο κόσμος) έχει την τάση να βολεύεται. Αν αυτό το ενισχύσει ένα σύστημα με πελατειακές σχέσεις, με ατιμωρησία, με το να επιτρέπει ρουσφέτια και "διευκολύνσεις" τότε το μεγαλύτερο μέρος του λαού θα ακολουθήσει ευχαρίστως. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος και όσο υπάρχει προσφορά υπάρχει ζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι η ευθύνη της διαφθοράς δεν είναι μονόπλευρη γιαυτό δεν απαιτεί ΜΟΝΟ από την μία μεριά αυτό-αξιολόγηση. Απαιτεί και από την άλλη. Και εδώ έρχεται η δική μου εξήγηση για τους "αγανακτισμένους": αυτό που απαιτούν είναι ακριβώς αυτό. Οι διεφθαρμένοι να φύγουν και να αντικατασταθούν από πιο "έγκυρους". Αυτό δεν το διακρίνεις;

Τα ανώνυμα προφίλ δεν με νοιάζουν, γιατί απλώς αποδεικνύουν μια πραγματικότητα που δεν με ενοχλεί. Είτε είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ένα πράγμα είτε προσπαθούν να φανούν πολλοί.

Διάβασε αυτό αν έχεις χρόνο:
http://www.epicurus2day.gr/index.php/economicsystem/185--2

θα καταλάβεις γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά περί δουλειάς και ευθυνών με βρίσκουν τόσο αντίθετη.
(είναι πολύ μεγάλο άρθρο αλλά πιστευω πως αξίζει τον κόπο)

Καλά να περνάς στην ξενιτιά :)

Anonymous said...

πιγκοουινε 1)λες οτι θα σωπασεις κ δν σωπαινεις,2)λες 'δν αξιζει να το διαψευσω καν' αλλα το διαψευδεις 3)αυτο που εισαι παλιος μπλογκερ σαν τι το λες?σαν αποδειξη για κατι?ειναι σα να λες 'στο σχολειο ημουν αριστος μαθητης,οριστε αποδειξη οτι φαγαμε μακαρονια σημερα'.δλδ ελεος.. 4)αν εχεις καποιο επιχειρημα να απαντησεις επιστρατευσε το,ειναι προτιμοτερο απο το να μπαινεις ανωνυμα κ να επαινεις τον εαυτο σου,κανεις δε σε χλευασε,απλα διαφωνουμε,μην προσπαθεις να παρουσιασεις τους αλλους σαν απολιτιστους καφρους κ οτι απαξιεις να απαντησεις τη στιγμη που απλα δν εχεις τι να απαντησεις εκτος απο γενικολογιες 5)δν εισαι εκτος mainstream,πως σου ηρθε αυτο τωρα?ειναι πολυ κοινες οι αποψεις σου αγαπητο πτηνο.τωρα σωπαινω εγω (στ'αληθεια ομως,οχι ντεμεκ).