Saturday, June 18, 2011

Mediocre 8

Είδα και εγώ το περιβόητο Super 8, το αμέρικαν νοστάλτζια θρίλερ του J. J. Abrams του τύπου που έκανε το Lost και το Cloverfield και που όλοι λένε τι υπέροχος είναι και τι μεγάλος. Ε όχι, μεγάλος δεν είναι. Φροντίζει πολύ όλα και είναι και γεμάτος ιδέες, αλλά σπουδαίος δεν ξέρω αν θα καταφέρει να γίνει ποτέ.

Αυτό που έχει σίγουρα ο J J είναι μεγάλη πουτανιά που έμπλεξε τον Spielberg στο παιγνίδι αυτής της ταινίας - διότι το Super 8 δεν είναι παρά η ιστορία του E.T. ειδωμένη από άλλη οπτική γωνία και σε άλλη χρονική στιγμή της - που σημαίνει ότι μπορεί και να μην την γλύτωνε την μήνυση χεχεχε - (προσοχή ακολουθούνε spoilers, ακούς Neverlandean? που με έβρισες άδικα; αλλά όταν το καταλάβεις θα είναι αργά, θα ερχεσαι μπροστά στα γονατά μου για σεξιλέωση και εγώ θα είμαι σκληρός, μόνο σεξ όχι εξιλέωση θα λέω)

Και στις δύο ταινίες εξωγήινος έχει ξεπέσει στν Γη και προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στον πλανήτη του. Και στις δύο ταινίες, παιδάκια τον βοηθάνε να φύγει, και στις δύο ταινίες το όλο σκηνικό γίνεται σε Αμερικάνικη μικρή πόλη...

Η διαφορά στο Super 8 είναι ότι ο εξωγήινος είναι πολύ τέρας, όχι ασχημομορφούλης όπως ο E.T. και κυρίως ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να τον πιάσουν και να τον αλαλλιάσουν στα πειράματα... αυτό δηλαδή που θα πάθαινε κ ο ET αν δεν ήταν κάπως τυχερός.

Και ακριβώς επειδή τον έπιασαν και τον αλάλλιασαν τον έκαναν επιθετικό και άγριο. και γι αυτό όταν ελευθερώνεται και σε όλη την διάρκεια του χρόνου που προσπαθεί να επισκευάσει το σκάφος που θα τον πάει σπίτι γίνεται ένας ψιλοχαμός.

Ε αυτά εν ολίγοις, δεν πέρασα κακά, τα πιτσιφρίκια που παίζουν είναι εξαιρετικά, και φυσικά το έργο έχει τις σωστές δόσεις συγκίνησης, ανθρωπιάς, πανανθρώπινου μηνύματος, χιούμα... αλλά ok δεν βλέπεις και μία ταινία που θα πεις χμφ χμφ χμφ όταν βγει σε dvd θα το πάρω να το ξαναδώ.

Και έχω την εντύπωση ότι δεν άρεσε και στον κόσμο στην αίθουσα ιδιαίτερα. Βέβαια, τα πιο πολλά ήταν πιτσιφρίκια τα οποία γενικά έχουν λίγο κάψει φλάτζα, είναι της έκρηξης και της άμεσης ικανοποίησης.

Πάντως δε θα ήτο παράτολμο να προτείνουμε το super 8 να μετονομαστεί σε Mediocre 8. Αν είσαι ωστόσο φαν της επιστημονικής φαντασίας, να το δεις.

ΥΓ - ΦΥΣΙΚΑ, όλοι πεθάναμε στο γέλιο με το κομμάτι της ταινίας που βλέπεις όσο πέφτουν οι τίτλοι τέλους, με τα σαρδάμ των ηθοποιών και τις αναποδιές... Δείχνει το κάστινγκ που έκαναν σε εξωγήινα τέρατα για να διαλέξουν αυτό που θα πάρει το ρόλο, ή σημεία που το εξωγήινο τέρας είναι εκτός γυρισμάτων και έχει την κανονική του φάτσα, όχι την αγριευτική που παίρνει στα γυρίσματα - κάποια στιγμή το τέρας πρέπει να κραυγάσει πάνω από την μούρη ενός ανθρώπου και επειδή είναι κρυωμένο η κραυγή του βγαίνει πολύ καστράτο, λες και είναι η Στρουμφίτα, και όλοι έχουν σκάσει στα γέλια γύρω του και το βλέπεις και εσύ και ξεκαρδίζεσαι. Ή σε μία άλλη φάση το τέρας έρχεται στα γυρίσματα με το νεογέννητο μωρό του και δείχνει σκηνές ανάμεσα στα γυρίσματα που του κάνει κουπεπε κούπεπε, αγκού αγκού, νάνι νάνι το μωρό και λες "κοίτα να δεις το τέρας, τόσο άγριο στην οθόνη και στην πραγματικότητα να είναι τόσο τρυφερό με το παιδί του - αλλά γιατί δεν άφηνε το παιδί σπίτι, πρέπει να το κουβαλάει στην δουλειά";

5 comments:

Hfaistiwnas said...

Έτσι και έτσι.. δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε..
Εντάξει και του πεταματού δεν το λες..

Περσέας said...

όχι άλλο κάρβουνο
πόσες ταινίες,βίντεο κλιπ,διαφημίσεις και τα λοιπά και τα λοιπά με εξωγήινους έχουν βγει μόνο φέτος????

g for george said...

Την έχω ψιλιαστεί εδώ και καιρό την δουλειά με τέτοιου είδους ταινίες. Όπως το Cloverfield που έφαγα την α-πί-στευ-τη απογοήτευση.

Παρόλα αυτά θα την δω.

(οκ, δεν είμαι περίπτωση;)

Provato said...

hfaistiwna όχι, σίγουρα δεν είναι του πεταματού, ούτε σπουδαία είναι αλλά όχι πως δεν μου άρεσε κιόλας. καλά πέρασα να σου πω την αλήθεια

περσέα και να ήταν μόνο φέτο! γμσ τα!

g for george τι λες τώρα, εγώ το Cloverfield ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ, μου άρεσε πάρα πάρα πάρα πολύ το είδα τβάης! (ναι, είσαι περίπτωση - αλλά σε καταλαβαίνω έχω και εγώ είδη ταινιών που τα βλέπω ακόμα και αν έχω ακούσει τα χειρότερα)

xomeritis said...

πες τα ρε George στον πρόβατο για τον JJ που μου τα είχε ρίξει με το "Cloverfield". Είδες πρόβατό μου που ήρθες στα λόγια μου;