Friday, June 17, 2011

Κίνητρα και 6 άτοκες δόσεις και προσωπικότητα

Υπάρχει ένα βιβλίο ψυχολογίας, πάρα πολύ θρυλικό και σημείο αναφοράς για την επιστήμη, το Motivation and Personality του Abraham Maslow. Σε αυτό υπάρχει μία θεωρία ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών, από τις πιο πρακτικές (σωματικές, όπως ας πούμε την ανάγκη για ύπνο, τροφή, σεξάκι κλπ) μέχρι τις πιο "οραματικές" (την ανάγκη για δημιουργικότητα, ηθική, αυθορμητισμό κλπ κλπ). Πάρε μία ιδέα κοιτώντας εδώ με ένταση και σμιχτό φρύδι:

Αυτή η θεωρία, για κάποιο λόγο που μάλλον έχει να κάνει με την φερεγγυότητά της, έχει γίνει αποδεκτή όχι μόνο από σχεδόν όλους όσους ασχολούνται με την ψυχολογία αλλά και από αυθεντίες άλλων επιστημών ή κλάδων. Θεωρείται μία προσέγγιση της ανθρώπινης προσωπικότητας πολύ αληθινή, πολύ έγκυρη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν (όχι ότι τολμά κανείς).

ο Maslow ανέπτυξε την θεωρία σε ένα άρθρο του αρχικά, και μετά την επεξέτεινε και στο βιβλίο αυτό, το Motivation and Personality - το οποίο, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, υποψιάζομαι κληρονομικά, αφού ο συγγραφεύς πέθανε πολύ ξαφνικά σε μικρή σχετικά ηλικία, 62 Μάηδες, πριν προλάβει να κάμει διαθήκη, είναι θεοσπάνιο ακόμα και στα Αγγλικά τη γλώσσα που γράφτηκε. Να φανταστείς, στο αμερικάνικο amazon έχει τιμή 4500 ρουμπίνια να το αγοράσεις (100 δολλάρια, βασικά, αλλά και αυτά πολλά είναι). Αναρωτιόμουν, δε, για ποιον λόγο δεν έχει ξανατυπωθεί σε paperback 7,88 δολλάργια τιμή, όπως τόσα και τόσα κλάσηξ.

Ναι λοιπόν, ομολογώ ότι το έψαχνα το βιβλίο, ήθελα σαν τρελός να το διαβάσω, να πέσει στα χέρια μου, να το αποκτήσω... αλλά φεύ.

κάνουμε τάημ λάψ (άντε, κάνε, περιμένω, α γειά σου) και μεταφερόμαστε...

Σήμερα το απόγευμα στο γυμναστήριο περίμενα να περάσει η ώρα να μου έλθει η όρεξη για κολύμβηση (πράγμα που δεν το θεωρούσα πιθανό να συμβεί, τόσο θλιμμένος και ανήσυχος που ήμουν) κάνωντας μικρές ομιλίες (σμωλλ τωκ) με τον Άγγελο, συνάδελφα στο κολύμπι. Ξαφνικά χτυπάει το κινητό μου. Απαντάω, μιλάω μιλάω μιλάω μιλάω, μιλάω μιλάω μιλάω μιλάω, ε τι να κάνει ο άθρωπας ο συνομιλητής, βαρέθηκε να περιμένει πότε θα σταματήσω την μίληση, άνοιξε το σακ φιτάζ για να βγάλει να διαβάσει το βιβλίο του. Ο Άγγελος, καλό παιδί και τσίλικο, είναι από αυτούς που και super market να πάει παίρνει μαζί καλού κακού και το βιβλίο του μπας και κλειστεί σε κάνα ασανσέρ/γνωρίσει κάποια για σεξάκι και κοιμηθεί σπίτι της κ άρα θα πρέπει να έχει κάτι να διαβάσει. Σαν και εμένα καλή ώρα που έχω πάρει βιβλίο σε βραδιά κοπή της πίτας του Συλλόγου Κατά της Ανάγνωσης (τρου στόρη, να στην πω όταν έχεις χρόνο για μεγάλες αλήθειες).

Κάποια στιγμή όπως μιλάω πέφτει μηχανικά το βλέμμα μου πάνω στο βιβλίο του Άγγελου που το έχει ακουμπήσει στο τραπέζι μπροστά μου... και τι να δω; Ένα γνωστό όνομα... Maslow... σε βιβλίο με ελληνικό τίτλο! Κουντ ητ μπή; Κουντ ήτ; αρπάω το βιβλίο από τα χέρια του και βλέπω αυτό:

ε όχι, στην γη σε γύρευα, στο παρά πέντε του πισινάκι σε βρήκα... ο Χριστός, ο Χριστός, τέτοια απίστευτη έκπληξη ούτε όταν αποκαλύφθηκε τι είχε συμβεί στην γυναίκα του Nate, την Lisa - Lilly Taylor στην 4η σήζαν του 6 Feet Under!

Φυσικά, δεν έδειξα στον Άγγελο το σοκ μου. Το έχω παράδοση να πνίγομαι. Εξ ου και μου αρέσει το κολύμπι τόσο πολύ - κάνω αντίσταση στο πνίξιμο μόνο εκεί που είναι εύκολο να κάνω τον τσαμπουκά, δηλαδή στις πισίνες. Γιατί στην πραγματική ζωή, αντίσταση στο πνίξιμο ούτε κατά διάνοια.... τέσπα. Δεν έδειξα λοιπόν την έκπληξή μου, αλλά από μέσα δαγκωνόμουν, χτυπιόμουν, φανταζόμουν Γερμανίδες Λοχαγούς και εμένα απλό οπλίτη να με επιθεωρούν, οτιδήποτε φανταζόμουν για να μείνω ανέκφραστος. Γιατί; έλα μου ντε, φοβάμαι να εκφραστώ.... Με χαρακτηριστική ψυχραιμία τον ρώτησα τον άνθρωπο "α, ενδιαφέρον φαίνεται τούτο το βιβλίο, που το βρήκες;"... Με κοίταξε αυτός με ύφος περίεργο "ερμ ερμ στο βιβλιοπωλείο"... "Τώρα, κοντά;" παραλίγο να ουρλιάξω... "Σήμερα το πήρα, βγήκε πριν μερικούς μήνες" απάντησε...

Και να 'μαι μερικές ώρες μετά στην Πολιτεία, αφού έχω κοιτάξει γύρω τριγύρω να το εντοπίσω μονάχος μου εις μάτην, να ρωτώ με τρεμάμενη φωνή και με λαχτάρα στο μάτι την υπαλλήλα (ο υπάλληλος, θηλυκό η υπαλλήλα) αν έχουν το Κίνητρα και Προσωπικότητα... "εκδόσεις Αιώρα, του Maslow" ολοκληρώνει εκείνη την φράση που είχα αρχίσει.

Κάνει ένα βήμα παρακεί, και να τη η στίβα με τα αντίτυπα του βιβλίου στον πάγκο που είχα ψάξει τόσο θόροουλη! Παίρνει ένα και μου το δίνει με ύφος "πόση τύφλα πια έχουν τα μάτια σου Προβατίδη Σηπόπουλε, δίπλα σου ήταν, τζήζας δηλαδή, είπαμε εσείς οι άνδρες έχετε καλλίτερη περιμετρική όραση, όχι κοντινή, αλλά όχι κ έστι".

εγώ το πιάνω το τιμημένο στα χέρια, ρίχνω ένα βουβό κλάμα και έναν ενδόμυχο λυγμό και ξαναπάω στην στίβα για να πάρω ένα άλλο αντίτυπο, όχι το πάνω πάνω που το έχουν μαγαρίσει τόσα δάχτυλα περαστικών.

Βρίσκω ένα πολύ τσίλικο και πάω στο ταμείο. Βλέπω την τιμή, 26,10 "ο σητ λέω, πολλά είναι, πρέπει να το πληρώσω με κάρτα". Βγάζω την κάρτα η οποία είναι τόσο γεμάτη ώστε, και ειλικρινά δεν κάνω πλάκα, κυριολεκτώ, είναι πρησμένο το πλαστικό της και την δίνω του ταμεία. Εκείνος με ρωτά, τυπικά βέβαια για ένα τέτοιο ποσό: "θέλετε δόσεις;". "ερμ ερμ ερμ... μπορούμε να βάλουμε έξι;" απαντώ εγώ. Με κοιτάζει λίγο παραξενεμένος ο κύριος μα έξι δόσεις στα 26,10, τι κάγκουρας; τον ακούω να σκέφτεται, αλλά τι να έκανα ρε παιδιά η κάρτα είναι στα γόνατα, έχομε κρίση, έχομε δυστοκία αλλά από την άλλη δεν μπορούσα να μην το πάρω το βιβλίο, άσχετα που θα καταφέρω να το διαβάσω σε 10 μέρες το νωρίτερο με το κύμα αδιάβαστων που με πνίγει.

Κρατώ αξιοπρέπεια, κάνω ότι δεν έχω ακούσει την σκέψη την μειωτική, δίδω την κάρτα, ο κύριος την περνά στο μηχάνημα, όλα καλά (όχι, εντάξει, δεν είχα φόβο πως δεν θα έδιδε έγκριση, είπαμε) και αφού υπογράφω το απόκομα και είμαι έτοιμος να φύγω, ο κύριος, που στο μεταξύ έχει εξυπηρετήσει κάποιον άλλο και δεν έχει προσέξει ότι είμαι ακόμα εκεί, παίρνει το χαρτάκι μου, το απόκομά μου, και το δείχνει σε έναν άλλο κύριο πωλητή του βιβλιοπωλείου που μόλις είχε περάσει στο πίσω μέρος του πάγκου για κάποια δουλειά του. Μάλιστα με το δάχτυλο του επισημαίνει και το σημείο που γράφει στην κάρτα "ποσό 26,10. Σε έξι άτοκες δόσεις"...

Και φαντάζομαι ότι όλο το καλοκαίρι, αυτοί οι δύο σοκαρισμένοι άθρωπες θα λένε "που φτάσαμε, που φτάσαμε, να βάνει ο άλλος 6 δόσεις για 26,10 ευρώ, τι κρίση, τι πτώση αξιών, που είναι το κράτος, ε δεν είμαστε λαός, επιτέλους, ΔΝΤ επιτέλους μαζέψου λίγο".

Αλλά εγώ ξέρω ότι πήρα το βιβλίο μου, αυτό που τόσα χρόνια το έψαχνα στα Αγγλικά, το βρήκα στα Ελληνικά, σε ωραία περιποιημένη έκδοση και τώρα αυτήν την στιγμή που μιλάμε αυτό το βιβλίο κοιμάται πάνω στο τραπέζι του σαλονιού λίγο ευτυχισμένο, θέλω να πιστεύω, γιατί ξέρω ότι έχει αρχίσει και αισθάνεται με τι αγάπη θα το πιάσουν σε λίγες μέρες δύο χέρια και με τι προσοχή και προσήλωση θα το περιδιαβούν δύο μάτια...

και εσείς κύριοι του βιβλιοπωλείου να μην κάνετε ρόουλ γιουρ άηζ με τον δυσκολεμένο βιβλιόφιλο που έβαλε 6 δόσεις για αγορά 26,10 ευρώ. Γιατί δεν ξέρετε ότι αυτός ο βιβλιόφιλος αυτές τις μέρες κάνει ένα μεγάλο εσωτερικό αγώνα να γίνει πιο ειλικρινής με αυτά που νιώθει και που αισθάνεται και που επιθυμεί και στεναχωρήθηκε κάπως σήμερα που τον αποπήρατε, έστω και με αυτόν τον αμυδρό τρόπο, για κάτι που είχε και δικαίωμα και δυνατότητα αλλά και τους λόγους του να το κάμει.

χμφ χμφ χμφ χμφ χμφ χμφ χμφ

εξάλλου, το λέει και ο Maslow στην πυραμίδα του. Ο σεβασμός από και προς τους άλλους, ακόμα και αν δεν τους καταλαβαίνουμε, είναι, ναι είναι μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου.

30 comments:

Flonsavardu said...

γιου γκόου ντα σηπ, θα πάω να το πάρω και εγώ, διότι είμαι ψυχολόγας άνθρωπας και μου κίνησες το ενδιαφέρον. (για τον μάσλοου είχαμε πει πρώτο έτος... σαν να λέμε μια ολάκερη ζωή πριν)

Hfaistiwnas said...

Δεν με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα αυτού του είδους τα βιβλία..
Δεν φτάνει που το αγόρασες κιόλας και συνεπώς τους έδωσες και δουλειά να κάνουν, που πλέον έχει σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει και γεμίζουν οι βιβλιοθήκες, βρίσκουν και παράξενο τις δόσεις! Μα τι βλάκες!!!
Καλό διάβασμα!!!

Mary Ka said...

Φαίνεται ότι οι υπάλληλοι-πωλητές είναι εξαιρετικά καλοπληρωμένοι άνθρωποι με πολύ μεγάλους μισθούς και όλη μέρα στη δουλειά τους απορούν με τους φτωχούς πελάτες τους που διστάζουν να προβούν σε έξοδα -ψίχουλα σαν αυτά των 26,10 ευρώ και άλλων αναλόγων ποσών και τα αντιμετωπίζουν με το σνομπισμό που ταιριάζει όταν είσαι υψηλά αμειβόμενος υπάλληλος της Πολιτείας.
Ολοι έχουμε ζήσει τα ακατονόμαστα από πωλητές βιομηχανικής-πλην καλής αλυσίδας παιδικών, που θέλουν να σε πείσουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να δώσεις 150 ευρώ για λινό σακάκι του 6χρονου υιού σου γιατί εάν δεν δώσεις 150 ευρώ για ένα σακάκι που θα το φορέσει μόνο σε ένα γάμο, τι θα δώσεις τέλος πάντων? (εν έτει 2000, το ποσό προσαρμόστηκε σε ευρώ) καθώς και από πωλήτρια γνωστού μόδιστρου, τον οποίο η κρίση κατέβασε στου Ψυρρή από το Κολωνάκι η οποία σε αντιμετωπίζει με ύφος "σήμερα είμαστε καλοί και αφήνουμε και εσάς να μπε΄τε στο μαγαζί μας". Κι αυτό χρόνια πριν, επί παχέων αγελάδων.

Περσέας said...

εγώ θα έκανα κράτηση για το βιβλίο για να αποφύγω και το τόκο της κάρτας.
Αν και βγάζω εξανθήματα μόλις ακούσω ψυχολογία αυτό δείχνει ενδιαφέρον.Μόλις το διαβάσεις κάνε καμιά κριτική!

Anonymous said...

Provatino mou de mporw ti wraia pou ta les panta! Provato for president!

Σουρικάτος said...

Αχ, πρόβατε, κι εγώ σήμερα το πρωί στο supermarket είδα νέο βιβλίο του αγαπημένου μου συγγραφέα θρίλλερς.... αλλά έπρεπε να πάρω κιμά και ψάρι και άλλα εδώδιμα και αποικιακά και αφού το χάιδεψα λίγο το άφησα στη θέση του ελπίζοντας ότι τα εδώδιμα θα μου κρατήσουν λίιιιγο παραπάνω από το συνηθισμένο μήπως κααφέρω και το πάρω στην επόμενη επίσκεψη μου... μέχρι τότε κάνω επανάληψη στον φίλτατο Τομ Ρόμπινς που νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στις σουρεάλ μέρες που ζούμε...

Άντρια said...

Καλέ σου έχω πει πόσο σ`αγαπώ? Σου έχω? Είσαι σούπερ προσωπικότητα :-) Εννοείται θα το αναζητήσω το βιβλιαράκι γιατί έχω κόλλημα με τη θεωρία αυτή από τη σχολή που την πρωτογνώρισα. Αλλά εαν έγραφες βιβλίο εσύ θα γινόταν best seller και θα το έπαιρνα κι από το υστέρημά μου, τουτέστιν από το επίδομα του οαεδ που θα παίρνω από τον επόμενο μήνα.
πολλά respect to you προβατάκι μου!

Manos J. Marakakis said...

ΑΑΑχχχχ!!ολοκληρη Ενοτητα στισ Αρχεσ Οργανωσησ Και Διοικησησ επιχειρησεων και Υπηρεσιων τησ Γ λυκειου!!!και ναι ισωσ η μονη ενδιαφερον απ ολο το βιβλιο!!!!

Anonymous said...

ManoCV,
γάμησεσσσ!
Κι οι άλλεσ ενότητεσ ενδιαφέροντεσ ήτανε :)

Πρόβατε,
συναρπαστικός, όπως πάντα.
Εκπλήσσομαι βέβαια για την Πολιτεία, διότι έχει, μακράν, το ευγενέστερο και κάργα ενημερωμένο προσωπικό. Σίγουρα δεν τα "φουσκώνεις", βρε;

doppelganger said...

Eγω πάλι έχω άλλου είδους συναισθηματικό δέσιμο με τα βιβλία. Προτιμώ βιβλιοθήκες δανειστικές
α) δε πληρωνεις τίποτις
β) το βιβλίο αυτό που θα δανειστείς είμαι σχεδόν σίγουρη (σχεδόν) πως έχει αποκτίσει ψυχή.
Ειδικά κάτι πολυκαιρισμένα μυθιστορήματα, με λεκέδες απο καφέ, λάδια, ίσως (λεω ίσως) γιατι ειμαι ρομαντικια και από δάκρυα. Με κόκκους άμμου από παραλίτσες, υπογραμμισμένες ατάκες και αν είμαι τυχερή ζωγραφιες να με περιμένουν σε κάθε επόμενη σελίδα...Αυτες που άμα τις ξεφυλλίζεις γρήγορα είναι κινούμενες ιστοριούλες (ναι ακόμα και αν είναι κινούμενα πέη και όρχεις, έχουν προσωπικότητα)
Αχχ τα μόνα βιβλία που διαβάζω αυτή τη στιγμή είναι της εξεταστικής...Αλλά θα τελειωσει και αυτή!
Υπομονή stay cool.Μπιζού

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Καλή ανάγνωση. Απόλαυσε το σελίδα-σελίδα!
Και την επόμενη φορά που θα ξαναπάς στο ίδιο βιβλιοπωλείο, για να σε λατρέψουν, ως πελάτη, περισσότερο, κάνε τις δόσεις τόσες, όσα και τα Ευρώ. Τότε θα δείς ... ψυχολογία πωλητή!

Duffyduck said...

Αχ προβατάκο μου τι σύμπτωσις...φέτος δίδαξα την πυραμίδα του Μάσλοου στα παιδάκια μου της Α' Λυκείου που είχαν πάρει επιλογή το μάθημα της Ψυχολογίας!!! Πολύ τους άρεσε και πολύ τηνε συζητήσαμε :-)
σμουτς
(έχω να σου πω κι άλλα πολλά αλλά έχε χάρη που βιάζομαι ;-)

[Germanos] said...

Το ειχα και γω σε paperback , αγορα απο σεμινάριο που ειχα κάνει στο τελευταίο ετος των σπουδών μου.

ππ said...

Τι καταπληκτικό κείμενο! Σαν επεισόδιο Σάινφελντ -μονο λίγο πιο λυπημένο-, όπου όλες οι αρχικά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες συνδέονται.

Neverlandean said...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ! Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟΣ!!

Στο ΤΣΑΚ το πρόλαβα το σπώηλερ για το Σηξ Φυτ Άντα, ΣΤΟ ΤΣΑΚ!! Κάποιοι είχαμε σχολείο τότε που παιζόταν, δεν κωλοβαρούσαμε όλη μέρα βλέποντας σειρές, κύριε Σηπόπουλε! Γι' αυτό το βλέπουμε τώρα που πράγματι κωλοβαράμε όλη μέρα!

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, αυτό έχω μόνο να πω!

ManosCV said...

Anonymous (γτφ???λολακια πολλα)
ενταξει υπηρχαν αρκετα κομματια στο βιβλιο τησ ΑΟΔΕ που ηταν ενδιαφεροντα ομως ο τροποσ π επρεπε να τα μαθεισ για τισ πανελληνιεσ πραγματικα σε εκαναν να το μισησεισ το βιβλιο!!!!!τραστ μι αΙ νοου(που θ ελεγε κ ο προβατοσ)χαχ

Provato said...

flo ναι ναι να το πάρεις το βιβλίο είναι και καλογραμμένο. (αμάν πια και εσύ, ολάκερη ζωή πριν, πόσο χρονό είσαι πια; τζήζας, υπερβολική μία ζωή)

Ηφαιστίωνα, έλα ντε και εγώ αυτό σκέφτηκα, δεν χάρηκαν που έκαμα αγορά; τέλος πάντων όμως, ευχαριστώ, θα το απολαύσω το βιβλίο, είμαι σίγουρος.

mary ka ποπο, ναι, ναι δεν είχα κάνει την σύνδεση του περιστατικού με το φαινόμενο της αφ υψηλού πωλήτριας, λες να είναι τέτοιο σύμπτωμα, μπα δεν νομίζω, τι να πω. Άκου 150 για ένα σακάκι 6χρονου!!!!

Περσέα, χε χε δεν είναι της υπομονής καθόλου, ούτε και των κρατήσεων. Ναι, ναι, θα κάνω κριτική μόλις το διαβάσω, α πρόμης! xxxx

Provato said...

anonymous 10:06:00 AM 2011 χεχε ευχαριστώ πολύ, χεχε, ωχ βαριά όμως η δουλειά του πρέζηντεντ, όχι;

σουρικάτε, αχ κ εγώ λατρεύω Τομ καιρός να πιάσω να ξαναδιαβάσω κανένα από το βιβλία του. αφού σου αρέσει αυτός, κάνε και μία απόπειρα με τον Vonnegut θα τον λατρέψεις επίσης! xxx

άντρια, αχ αχ αχ, τι να πω... Πολύ τιμητικό και συγκινητικό το σχόλιό σου, ποπο, δεν ξέρω αν μου αξίζει, ντρέπομαι! Κουράγιο ρε συ με τα επαγγελματικά σου, είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά! σε φιλώ πολύ πολύ πολύ!

ManosCV ναι, ξέρω, είναι κρίμα όμως ότι τον έχουν τον κακόμοιρο στον τομέα διοίκησης επιχειρήσεων.... δεν είναι; λυγμ! :-)

Provato said...

anonymous 02:56:00 PM 2011 μην παρεξηγηθώ, δεν ήταν αγενής οι άνθρωποι, και εγώ αυτό μάλλον θα έκανα ή κάτι παρόμοιο, απλά ήταν απρόσεκτοι και δεν είχαν δει ότι δεν είχα φύγει όταν με σχολιάζαν! χμφ χμφ χμφ

doppel ναι ναι, α χήρ για, α χήρ για, το καταλαβαίνω και το δικό σου το δέσιμο, άλλου είδους από το δικό μου! καλή επιτυχία στην εξεταστική, θα σκίσεις, είμαι σιγουράκι! Όσο για την υπομονή, αχ αχ αχ και νά ξερες πόσο χρειάζεται να την κάμω! xxxx

ΠΑ. ΝΙΚΟ χμφ καλή ιδέα, 26 άτοκες δόσεις για 26 ευρώ, θα είναι καλό μάθημα αυτό χεχεχε :-) Θέγκζ

Duffy αφού το ξέρεις τα μεγάλα πνεύματα μπλα μπλα μπλα.... βιάζεσαι; Πάλι τρέχεις για σεξάκια; αχ αχ αχ! Με την ευκή μου, άντε. σε φιλώ πολύ (να μου τα πεις όμως κάποια στιγμή, ναι;)

Provato said...

Germane α δεν το ήξερα να μου το δάνειζες, να μην πέρναγα το δράμα των άτοκων δόσεων γμτ γμτ

ππ είσαι άραγε ο γνωστός ππ ή άλλος, χεχεχε. αλήθεια σου φάνηκε λυπημένο το ποστ; σε ευχαριστώ πολύ πάντως, χαίρομαι που σου άρεσε - και τι τιμητικό να με λες σένφηλντ! ουάου! :-)

Νεβερίδιο! άκου να δεις, όταν έχω σπόηλερ το λέω, και τώρα δεν το είπα διότι ΔΕΝ έχω σπόηλερ. Αλλά άμα δεν διάβαζες επιπόλαια και διαγώνια το ποστ θα το είχες δει! φέρε πίσω όλα τα κουπόνια σεξάκι που σου έχω δώσει ΑΜΕΣΩΣ! που θα με κατηγορήσεις για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της σόουμπηζ, το σπόηληνκγ χωρίς προειδοποίηση! γκρ γκρ γκρ γκρ

ManosCV αχ πόσα πράγματα έχουμε μισήσει που δεν τους αξίζει απλά επειδή τα έχουμε προσεγίσει με λάθος τρόπο γμτ γμτ γμτ σε φιλώ πολύ ξανά μανά (σε γέμισα σάλια, σόρη)

Anonymous said...

Αχ βρε πρόβατε πάλι με κάνεις και αισθάνομαι αμόρφωτη και τελευταία με τον πακτωλό των γνώσεών σου. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα που δίνεις. Με πολλή πολλή εκτίμηση. START2

Provato said...

α, με στεναχωρεί αυτό που λες, λυγμ λυγμ, δεν θέλω να νιώθεις κάπως απαπαπαπαπαπα εντατίκ χεχεχε. xxxxxxx καλή δύναμη και σε σένα αγάπη :-)

Anonymous said...

Ma kala poios pigainei akoma se vivliopoleia tzizas dld
http://library.nu/

Provato said...

ΕΓΩ ΜΙΣΤΕΡ. ΕΓΩ

(thanks για το Link, Ι appreciate it)

afroO said...

δεν ξέρω πώς να εκφράσω την αγάπη μου προς το προβατίσχιο πρόσωπό σου,ειλικρινά δεν ξέρω.σαγάπησα ένα τσίκι παραπάνω.
<3 καρδούλα.

[Germanos] said...

Ειναι στα Γαλλικά μεταξυ μας γινεται λιγο βαρετό βιβλίο , ειδικά οταν το διαβάζεις για εξετάσεις.

Anonymous said...

26.10 σε 6 δόσεις είναι 4.35 τον μήνα.

ειλικρινά όμως, δεν φαίνεται περίεργο σε κανέναν σας αυτό το ποσό σε 6 δόσεις?

καταλαβαίνω πως όλοι αγαπάμε το πρόβατο και δεν θέλουμε να το στενοχωρούμε, αλλά να μην του χαιδεύουμε συνέχεια τα αυτιά και γίνει naughty and spoiled.

θα μπορούσες να το κάνεις κράτηση, να το βάλεις σε δύο δόσεις ή να μην το αγοράσεις.
Μήπως είσαι ίμπαλς μπάηερ γι'αυτό γονάτισες την κάρτα??????

Provato said...

afroO με σεξάκι μπορείς, χεχεχεχε (μωρό μου εσύ τρυφερό και γλυκό xxxxxxx)

γερμανέ κρατάω ότι θα μου δάνειζες το βιβλίο αν ήταν στην αγγλική!

ανώνυμε φυσικά και είναι περίεργο. γι αυτό και έκανα ποστ το ηβέντ. επίσης είναι περίεργο ότι ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΦΥΓΩ για να με κάνουν γκόσηπ! χοχοχοχο

Anorgymous said...

Είσαι απλά τιτανομέγιστος και ο κόσμος πολύ μικρος ...αυτό έχω να πω και αύριο πρέπει να πάω να το πάρω.
Αν σου πω ότι δεν θυμαμαι τι είχε γίνει με εκείνη στο σιξ φιτ αντερ θα με πιστέψεις?αφου δεν τα θυμάμαι τι τα βλεπώ...

ManosCV said...

provatos Ναι και καλά το έχουν στον τομέα διοίκησησ επιχειρήσεων διότι αν γνωρίζει ένας προϊστάμενος την ιεράρχηση των αναγκών θ μπορεί ανάλογα να παρακινήσει και τους υφιστάμενούς του για μεγαλύτερη παραγωγικότητα!!-.-
γιατί με έκανες να θυμηθώ αυτό το μάθημα????τελ μι γαι?????
όσο για τον τρόπο που τα προσεγίζουμε τα πράματα...μερικέσ φορέσ οπώς αυτην πχ δεν υπάρχει άλλος τρόπος!!!!
αααα για τ σαλια δεν πειράζει!!!μη σ πω οτι μ άρεσαν κιόλας....φιλιάααααα