Friday, May 11, 2012

Μία βαθιά βαθιά βαθιά ανάσα

Την ίδια ώρα που στην πατρίδα μας βάζουμε στην Βουλή τους Χρυσαυγουλιότες και την ασχετοσύνη τους περί ζωής, αλήθειας και ανθρώπου, ο Πρόεδρος του πιο ουσιαστικά "συντηρητικού" κράτους στον κόσμο, των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ανοιχτά το δικαίωμα των ανθρώπων που μας αρέσουν άτομα του ίδιο φύλου να παντρευόμαστε.

O κόσμος πάει μπροστά καθώς εμείς βρισκόμαστε στην θέση να πρέπει να αμυνθούμε και να καταστείλουμε την φρίκη της ρητορικής του μίσους και της βίας. Στεναχωρητικό! Αλλά φυσικά, θα τα καταφέρουμε! Με χαρά και χάρη - και δυσκολία βέβαια, αλλά θα φροντίσουμε οι πολιτικές της μη-ανοχής, της καταστολής του διαφορετικού, της βίας να μην πάρουν το πάνω χέρι!

Να το σχετικό με τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου διάγγελμα του Barack Obama, μεταφρασμένο - για την ιστορία, θέλω να υπάρχει εδώ και να μείνει για πάντα:

Αγαπητέ Βαγγέλη 

Σήμερα μου ετέθη μία ευθεία ερώτηση - στην οποία αποφάσισα να δώσω μία ευθεία απάντηση! 


Πιστεύω ότι ζευγάρια του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται. 


Ελπίζω ότι θα αφιερώσεις ένα λεπτό για να παρακολουθήσεις τα επιχειρήματά μας, να τα σκεφτείς, και να δώσεις και την δική σου άποψη σχετικά με την ισότητα απέναντι στο δικαίωμα του γάμου: 

http://my.barackobama.com/Marriage

Πίστευα πάντα ότι οι gay και οι λεσβίες της Αμερικής πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα. Μέχρι σήμερα δίσταζα να χρησιμοποιήσω τον όρο "γάμος" λόγω της πολύ ισχυρής παράδοσης που εγκιβωτίζει. Και πίστευα ότι ο θεσμός της πολιτικής ένωσης που παρείχε νομικά δικαιώματα  στα ζευγάρια gay και λεσβιών ήταν μία λύση. 


Αρκετά χρόνια συζητάω για το θέμα με φίλους και οικογένεια. Αναλογίστηκα τα μέλη της ομάδας των συνεργατών μου που με δέσμευση και ευθύνη βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις με κάποιο άτομο του ίδιου φύλου και που μεγαλώνουν μαζί παιδιά. Με τις προσπαθειές μας να δώσουμε ένα τέλος στην πολιτική "Δεν Ρωτάμε - Δεν ανακοινώνουμε" είχα την ευκαιρία να γνωρίσω gay και λεσβίες μέλη του στρατού τα οποία υπηρετούν με τιμή και αυταπάρνηση την πατρίδα τους.


Και κατάλαβα ότι για τα ζευγάρια ίδιου φύλου, η άρνηση του δικαιώματος στον γάμο, σημαίνει πως στα μάτια τους αλλά και στα μάτια των παιδιών τους, τους περνάμε το μήνυμα ότι τους θεωρούμε πολίτες λιγότερο σημαντικούς. 

Ακόμα και στο δικό μου τραπέζι, όταν κοιτάζω την Sasha και την Malia, οι οποίες έχουν φίλους με γονείς ίδιου φύλου, ξέρω ότι ούτε που θα πέρναγε από το μυαλό τους πως οι γονείς αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Έτσι πήρα την απόφαση να δηλώσω την προσωπική μου άποψη ότι άτομα του ίδιου φύλου πρέπει να έχουν το δικαίωμα στον γάμο. 

Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Σέβομαι το δικαίωμα κάθε θρησκευτικού θεσμού να δρα σύμφωνα με το δόγμα του. Αλλά είμαι της απόψης ότι όλοι οι Αμερικάνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον νόμο. Και στις πολιτείες που επιτρέπονται οι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, κανένας ομοσπονδιακός νόμος δεν θα επιτρέπεται να παρεμβαίνει και να τους ακυρώνει.  

If you agree, you can stand up with me here.


Σε ευχαριστώ


Barack!

Barack, είμαι το provato, ή Βαγγέλης Προβιάς, ένας ανήσυχος, αισιόδοξος, πεισματάρης, προικισμένος και ελαττωματικός άνθρωπος/ομοφυλόφιλος σε μία χώρα σε δυσκολία η οποία έχει πολλά ακόμα να αντιμετωπίσει... και θέλω να ξέρεις ότι εγώ σε ευχαριστώ. Από την άλλη άκρη του κόσμου.

Η πρωτοβουλία σου δεν με αφορά άμεσα. Ίσως μάλιστα να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες από πίσω. Αλλά το γεγονός ότι την πήρες και μάλιστα την ίδια βδομάδα που στην χώρα μου η ρηχότητα, ο βίαιος συντηρητισμός και ο φόβος αποκτούν σχήμα και γίνονται θεσμός μου έδωσε μία μεγάλη βαθειά ανάσα. 

(και ναι, μόλις τόλμησα να απευθυνθώ στον Barack στο δεύτερο πρόσωπο... έχω κάνει όμως και χειρότερα, όχι; :-) )

11 comments:

Meta Capsule said...

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπες όλα :)

Provato said...

ε όχι και όλα, χεχεχε :-)

Afrikanos said...

Αυτό το πρώτο πρόσωπο όμως με τρελαίνει από τον Μπαράκ! ;)

Provato said...

για αυτό τον είπανε μπάρακ! γιατί κάνει μπάταγο!

sikia said...

"Barack, είμαι το provato,..ένας ανήσυχος,... προικισμένος" Ε ΟΧΙ, ότι θα έφτανες να γράφεις στον πρόεδρο της Αμερικής για το πουλί σου δε το περίμενα, είπαμε 41 εκατοστά, αλλά φτάνει πια με την αλαζονία! Περιττό να σου πω ότι είναι έξαλλη η Μισέλ μαζί σου!

Afrikanos said...

...και μάλιστα διπλωμενο στην μέση!!! Αχαχαχαχαχ

Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Και έρχομαι να βεβαιώσω ότι:
Ναι, έχει κάνει και χειρότερα!!!

:)

g for george said...

Είμαι χαρούμενος που είσαι αισιόδοξος!
Τουλάχιστον ένας από εμάς είναι :-)

dimitris.be said...

Μπααααα τι πολιτική σκοπιμότητα νά΄χει; Για ψήφους; Περισσότερες πιθανότητες έχει να του γυρίσει μπούμεραγκ παρά να βγάλει κέρδη από μια τέτοια δήλωση. Άσε που δίνει λαβή στα ρετάλια του Foxnews να λέεεενε.... να λένε.... Δεν τον ξεπλένει ούτε το ποτάμι της Καληρόης που έλεγε κι η γιαγιά μου! Εύγε Μπαράκ!

leinti nti said...

to provlima einai tora na vreis atomo na pantrefteis.

Pan said...

Καλησπέρα.

Χαίρομαι που σε επισκέπτομαι ξανά μετά από πολύ καιρό!

Το μόνο σημείο στο οποίο διαφωνώ μαζί σου είναι το "του πιο ουσιαστικά "συντηρητικού" κράτους στον κόσμο". Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι Αμερικάνοι κάθε άλλο παρά υπερσυντηρητικοί είναι - κάτι που υπογραμμίζει ιδιαίτερα και ο Μάικλ Μούρ. Δυστυχώς, όμως, αυτή η πλευρά της Αμερικής προβάλλεται και 'διαφημίζεται' ακόμη κατά κόρον. Ίσως γιατί κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από οποιαδήποτε άλλη τάση. Περίπου όπως γίνεται με εμάς σε σχέση με την Γερμανία. Φίλος ο οποίος μένει εκεί και με τον οποίο συζήτησα χθες μου ξεκαθάρισε ότι άλλο αυτό που βλέπουμε να προβάλλεται στα διάφορα μέσα, και άλλο το τι σκέφτεται και νιώθει ο κόσμος, μεγάλο μέρος του οποίου αγωνιά πραγματικά για την κατάσταση στην Ελλάδα.