Tuesday, October 09, 2012

Η αρχόντισσα του σκότους

Η επίσκεψη της Μέρκελ. Την οποία Μέρκελ έχουμε στο μυαλό σαν παρόμοια με τον Sauron. Ότι δηλαδή έχει εμμονή να μας καταστρέψει, εμάς τα καλοκάγαθα χαρωπά Hobbit. Ότι εκείνη, ναι εκείνη, επίμονα, χαιρέκακα, μίζερα ζητά να μειωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί, ότι μισεί τον απλό λαό, ότι θέλει το κακό του Έλληνα. Ποθεί να καταστρέψει τις διακοπές μας, τον ήλιο μας, την χαρά της ζωής που μας πλημμυρίζει.

Στην βολική ιστορία όμως που έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας, ότι τάχα μας απεχθάνεται και θέλει να μας βασανίσει ξεχνάμε ένα σημαντικό δεδομένο. Όπως ο Sauron δεν μισούσε τα Hobbit just because αλλά επειδή ήθελε κάτι από αυτά έτσι και η Μέρκελ στην πραγματικότητα δεν δίνει δεκάρα για το αν περνάμε καλά ή άσχημα.... Κάτι θέλει και εκείνη από μας, ένα δαχτυλίδι... τι;

Nα τηρήσουμε τα προσχήματα. Να δείξουμε ότι έχουμε καταλάβει το πρόβλημα. Να υποκριθούμε έστω ότι νοιαζόμαστε για όλο τον πανικό στο κέντρο του οποίου βρισκόμαστε, και πως προσπαθούμε.

Φυσικά, αυτό δεν το βλέπει. Όχι από μένα και από σένα που στο κάτω κάτω δεν μιλάμε μαζί της και δεν συμμετέχουμε ενεργητικά στην όλη διαχείριση του προβλήματος. Δεν το βλέπει από τους ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να διαχειριστούν το πρόβλημα, δηλαδή την πολιτική τάξη της χώρας.

Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι η αγαμία της Μέρκελ, η ξυνίλα του υπουργού Οικονομικών της, η σκατoφατσίαση της Λαγκάρντ. Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι οι άνθρωποι που η δουλειά τους είναι να μιλάνε μαζί τους για να διαχειριστούν την κατάσταση.

Φαντάσου την σκηνή. Να είσαι ένας τεχνοκράτης που έχεις φτύσει αίμα για να ανέβεις στην πρώτη θέση του κόμματός σου, της καγκελαρίας, του IMF και να πρέπει να διαχειριστείς ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Και να σκάει άνθρωπος από την χώρα που είναι στο κέντρο του προβλήματος και αυτός ο άνθρωπος να είναι ο Βενιζέλος. Ή κάποιος που κωλόγλυφε τον Τσοχατζόπουλο μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Αυτό που μας ξεφτυλίζει δεν είναι οι κακοί άλλοι. Είναι οι πολιτικοί μας. Που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση καταρχήν - και που, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν το ελάχιστο ειδικό βάρος να την διαχειριστούν. Που δείχνουν να μην την έχουν καν συνειδητοποιήσει, κάτι πολύ λογικό αν σκεφτείς ότι αυτοί δεν έχουν χάσει ούτε τους μισθούς τους, ούτε τα επιδόματά τους, ότι έχουν κάνει την μπάζα τους και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιβιώσης που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας.

Είναι οι ίδιοι που εξυπηρετούνται απίστευτα όσο αντί να τους απολύσουμε (για να μην πω τίποτε αυστηρότερο και πιο δραστικό) ασχολούμαστε με την Μέρκελ, τρωγόμαστε για το αν ο Νταλάρας είναι πιο μαλάκας από τον Αγγελάκα, ανεβάζουμε κύματα φουρτούνες τα post για τον Γέροντα Μουσάκιο... κοντολογίς γινόμαστε θύματα πειθήνια των αντιπερισπασμών τους.

Και μην βιαστεί κανένα new - age - you - can - do - it - all γελοίο ατάλαντο ανθρωπάκι να ουρλιάξει ότι "φταίει ο λαός τόσο όσο οι πολιτικοί". Εμένα η δουλειά μου είναι να κουμαντάρω το νοικοκυριό μου, την ζωή μου, την πένα και την τέχνη μου. Μέσω αυτών θα κάνω την συνεισφορά μου στην κοινωνία.

Δεν βγήκα ποτέ σε μπαλκόνι να ισχυριστώ ότι ξέρω να κυβερνώ και να εξασκώ δημόσια διοίκηση. Οι τρόμπες που μας κυβερνάνε αυτό λένε, ότι θα μας σώσουν. Και όσο μας σώζουν όλο και πληθαίνει ο κόσμος που ζει από τα δεκάρικα που τους δίνουν μία φορά τη βδομάδα οι φίλοι τους.

Φταίω βέβαια. Φταίω διότι όπως εκείνη είναι ανίκανοι να κάνουν αυτό που πρέπει έτσι και εγώ από την πλευρά μου δεν έχω κάνει την δική μου δουλειά που είναι να απολύω όσους είπανε ότι ξέρουν να κυβερνάνε και που αντί γι αυτό με πάνε από το κακό στο χειρότερο.  Είναι τόσο δύσκολο ρε παιδί μου να κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλες τις δουλειές; Που όταν κάποιος είναι ανεπαρκής τον ξεφορτώνεσαι; Γιατί αυτό το απλό, λογικό πράγμα δεν μπορεί να γίνει; Γιατί για να ξεφορτωθώ ένα πολιτικό πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι εγκληματίας;

Ας αφήσουμε λοιπόν την Μέρκελ να κάνει την δουλειά της και ας κάνουμε εμείς την δική μας. Που αυτή τη στιγμή, πιο επιτακτικά από ποτέ, είναι να σώσουμε τους εαυτούς μας από την ανικανότητα των ανθρώπων που μας διοικούν. Αλλά... που να προλάβουμε; Πως να βρούμε χρόνο; Που να καταφέρουμε να οργανώσουμε το μυαλό μας για να απαλλαγουμε από τους ανίκανους, τους γεμάτους άγνοια, τους επικίνδυνους πολιτικούς; Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ έχω να πάω σε διαδήλωση κατά της Μέρκελ. Και μετά να κάνω like σε ένα Link που ο Αγγελάκας βρίζει τον Νταλάρα και σε ένα άλλο που ο Κραουνάκης γράφει τραγούδια για την πείνα.

9 comments:

The Negative Girl said...

Ναι, αγαπούλα μου, ναι, όπως τα λες είναι.

Provato said...

λες Nephele... τι να πω, έχω χάσει λίγο την μπάλα... αλλά την σωτηρία μέσα μου την διακρίνω όχι εκτός...

Hfaistiwnas said...

Ελα ντε, γιατί είναι δύσκολο, γιατί είναι ακόμη εκεί πάνω; Δίκιο έχεις!

turigr said...

Δυστυχώς το "δαχτυλίδι", προβατάκο, είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας μας, για τα οποία ξεκινουν σε λίγες μέρες έρευνες. Για μια χώρα σαν την Γερμανία, φτωχή σε ενεργειακά αποθέματα αλλά ενεργοβόρα, η εξασφάλιση πηγών ενεργείας είναι το σημαντικότερο για την επιβίωσή της. Αλλά όπως λες αυτή κάνει καλά τη δουλειά της και νοιάζεται για το μέλλον της χώρας της! Εμείς τι κάνουμε;

Provato said...

hfaistiwna μακάρι να ήξερα... και κυρίως μακάρι να απαλλασόμασταν

turigr, ισχύει αυτό που λες; έχουμε τέτοιο subtext σε όσα γίνονται; χμφ χμφ χμφ χμφ...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

΄Εχεις χάσει τη μπάλα; Και τη ... γκολάρα πως την έβαλες;

turigr said...

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω:
http://www.newsblog.gr/index.php/2012/10/09/66169/

Anonymous said...

Σε κάποια γιατί που θέτεις,σκέψου τη βασική μηχανή
1.κρατάμε τουλάχιστο το 1/3 του λαού,χωρίς΄παιδεία ουσιαστική άρα με περιορισμό στη πληροφόρηση και στη κριτική ικανότητα
2.στείνουμε πανίσχυρους μηχανισμούς προπαγάνδας και πρεζάρουμε με υποκουλτούρα
3.διασπάμε κάθε οργανωμένη μορφή αντίστασης σε κομματάκια
4.νομοθετούμε εκλογικό νόμο ανάλογα κάθε φορά με το συσχετισμο,ωστε πάντα να έχουμε πλειοψηφία.

Αυτά αρκούν για να μην απολυόνται και να συνεχίζεται το φαγοπότι,όλο και ποιό αγριο.
z1977

Anonymous said...

Η πολιτική καθορίζεται κεντρικά,δυστυχώς..Οπότε δεν είναι θέμα μόνο των δικών μας ανίκανων ή ικανών..Είναι θέμα απόφασης κεντρικών οργάνων..Και αυτή τη στιγμή η Γερμανία(και άρα η Μέρκελ) είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικά δυνάμεις..Η λάθος πολιτική της λοιπόν,σαφώς και επηρεάζει..Με άλλα λόγια,την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της..Αν την κάνει λάθος όμως;;Δεν αλλάζει τις συνθήκες και για εμάς;;
καλό βράδυ!