Thursday, March 27, 2014

...και εγώ παιδάκι της (ψηφιακής) γειτονιάς

Είμαι σχεδόν 10 χρόνια στα ήντερνετς. Ξεκίνησα το πρώτο πρόβατο τον Μάρτιο του 2005, το έσβησα δύο τρεις μήνες μετά και το άνοιξα πάλι τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Έκτοτε έχω ρίξει και εγώ άπειρα μπουκάλια με μηνύματα στους ωκεανούς των bites.

Είμαι άνθρωπος που εξελίσσεται. Που αναζητά την αλλαγή για την αλλαγή. Πριν από κάμποσα χρόνια, το προσδιορίζω στο 2010 - 2011, σταμάτησα να βρίσκω τόσο πορωτικό το γράψιμο στο blog. Πέρασα από το twitter, έκαψα φλάτζα λίγο και μετά από κάμποσες ενεργοποιήσεις και σβησίματα του profile τελικά κατέληξα στο facebook. Εκεί ως επί το πλείστον εκτονώνω πλέον την ναρκισιστική μου επιθυμία μου για καθημερινή διαδραστικότητα με τον κόσμο του ίντερνετ. Εκεί εξασκώ την δημιουργικότητά μου και αποτυπώνω την προσωπική μου, πειραγμένη, ιδιοσυγκρασιακή οπτική γωνία στον κόσμο και την καθημερινότητά μου.

Τα πιο δουλεμένα μου κείμενα τα δημοσιεύω σε άλλα sites. Στο αγαπημένο μου toportal.gr τους τελευταίους μήνες, πιο πριν στο φιλόξενο themachine.gr, στο μεγάλο protagon.gr. Το blog ήταν μοναχοπαίδι, έχει γίνει ψυχογιός. Αλλά δεν στεναχωριέμαι. Συνεχίζω να (προσπαθώ να) είμαι δημιουργικός σε άλλα μέσα - και, το κυριότερο, την ενέργεια γραψίματος, την ορμή, την εξοικείωση να χρησιμοποιώ τις λέξεις που απέκτησα εδώ, στο provato την έχω κάνει πια κάτι άλλο. Κάτι που εγώ το βρίσκω υπέροχο. Εκτός από γράψιμο, κάνω και κάτι ακόμα για το γράψιμο.

Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι με τον συντονισμό εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. Είναι κάτι που ξεκίνησε σχεδόν συμπτωματικά αλλά με ενθουσιάζει περισσότερο από άλλα που τα κυνήγησα για να τα αρχίσω. Με έναν πολύ βαθύ και ουσιαστικό ενθουσιασμό. Και έχω την ευλογία να γεμίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου μου. Σήμερα που μιλάμε (γκούχου γκούχου) συντονίζω ένα group συγγραφέων στο Βρετανικό Συμβούλιο, είμαι εισηγητής σε σεμινάρια στο Lexikopoleio και έχω κάνει ένα εντατικό εργαστήριο στην Καστοριά (!), την υπέροχη, στον κουλτουρομαγικό ξενώνα εξοχής Βυσσινόκηπο.

Την ερχόμενη Παρασκευή με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, θα είμαι ένας από τους εισηγητές στο "συνέδριο" Ψηφιακές Γειτονιές. Πρόκειται να κάνω ένα εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής on steroids - σε μιάμιση ώρα - που βέβαια είναι λίγη σχετικά για να αποκτήσεις απολύτως ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι το γράψιμο, αλλά αρκεί και με το παραπάνω για να ενθαρρύνει όποιον θέλει να γράφει και να αυξήσει τα συγγραφόνια στο αίμα του. Αυτός είναι ο στόχος για το εργαστήριο. Να μεταδώσω, σε όσους επενδύσουν χρόνο να ακούσουν την παρουσίασή μου, αγάπη για την λογοτεχνία, την βιωμένη, αυτή που την φτιάχνεις εσύ. Δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι και δύσκολο - όσο και αν με "αγχώνει" η ευθύνη και το γεγονός ότι θα μιλήσω μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους. Διότι αυτό που λένε ισχύει: αν αγαπάς κάτι, μπορείς να εξηγήσεις την αξιαγαποσύνη του σε άλλους. Αυτό θέλω.

Έτσι προχωρά η ζωή και η σχέση με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Μία μέρα είμαστε πολύ τυχεροί και ανακαλύπτουμε πως είμαστε χαρούμενοι κάνοντας κάτι, το κάνουμε με όρεξη, και ας είναι επαναστατικό, και ας είναι ρηξικέλευθο. Ερμ ερμ, δεν ευλογώ τα γένια μου... αλλά... αλλά ο άνθρωπος μπορεί, με υγεία, τύχη και πάθος να κάνει πράγματα που τον γεμίζουν εξαιρετική ικανοποίηση και αίσθηση ζωντάνιας. Και νιώθω πως αυτό το μήνυμα, της ικανότητας και δυνατότητας που έχουμε όλοι να "αυτοπραγματωνόμαστε", οφείλω να το πω σε πολλά αυτιά.

Φτάνει τώρα με τα γουότεργουόρξ όμως! Η ομάδα των Ψηφιακών Γειτονιών έχει οργανώσει ένα εξαιρετικό event, στο οποίο είμαι ο λιγότερο μεζεδάκις σλας λόγος να πας - φαντάσου δηλαδή πόσο τέλειότητες είναι οι άλλοι χεχεχε! Εδω υπάρχουν πληροφορίες για το πρόγραμμα και το όλο γεγονός. Είναι χρήσιμο, είναι εμπνευσμένο και κυρίως, βγάζει την δημιουργική, τρελή, ατίθαση, προσωπική, υποκειμενική, υπέροχη ενέργεια των ήντερνετς στην "πραγματική ζωή", στην κοινωνία. Εξαιρετικό, όχι;

Την άλλη Παρασκευή πάρτε χαρτιά και μολύβια, διάθεση ενδοσκόπησης και ανοιχτομυαλίτιδα και ελάτε να παίξουμε. Το γράψιμο δεν είναι αστεία υπόθεση... αλλά είναι ένα παιγνίδι που αν το προσεγγίσεις με την χαρά, και την ενέργεια του παιδιού μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (σου). Το έχω δει να συμβαίνει

7 comments:

Unknown said...

Έτσι όπως ξεκίνησες την ανάρτηση, νόμιζα ότι θα ανακοίνωνες κι εσύ υποψηφιότητα.

:)

TzinaVarotsi said...

Είμαι τόσα χαρούμενα ανυπόμονη για την ερχόμενη Παρασκευή!
Έχω "ξύσει" πολλά μολύβια, έχω προμηθευτεί στυλό και τετράδιο και ... σού' ρχομαι!! (και ναι πάρτο σαν απειλή) :P

Hfaistiwnas said...

Καλή επιτυχία εύχομαι!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Καλές είναι και οι άλλες ιντερνετικές γειτονιές. Εδώ όμως είναι ο χώρος σου. Δικό σου κομμάτι. Γράφεις ότι θέλεις και δεν δίνεις αναφορά σε κανένα. Και σε όποιον αρέσεις.
Που αρέσεις...
Κατά τα λοιπά καλή επιτυχία!

Ξενικός said...

ενδιαφέρουσες πτυχές προσωπικότητας που αγνοούσαμε. Προς τιμή σου!
Ξενικός

KidsCloud.gr said...

#ανυπομονώ_να_σε_γνωρίσω_από_κοντά
#ανυπομονώ_να_σε_ακούσω
#μιτ_γιου_δερ #φορ_σουρ
#κισις_εντ_λαβ (ή λοβ-ω, γουέλ)

Γερμανεας said...

Χαιρομαι για σενα dear και περισσοτερο χαιρομαι που ανθρωποι της γενιάς μου καταφερνουν τελικά να κανουν αυτο που γουσταρουν.