Thursday, September 20, 2007

να γιατί (...ίσως...) δεν μου αρέσουν τόσο πολύ τα ταξίδια

Σήμερα κλείνει ένας μήνας που διάβασα το πρώτο βιβλίο της Αννυ Πρου το Καρτ Ποσταλκαι όμως ακόμα το έχω πεντακάθαρα στο μυαλό μου σαν να το τέλειωσα πριν από μισή ωρίτσα. Ίσως επειδή είναι τόσο απροσδιόριστα και ηδονικά μπερδευτικό.

Είναι δύσκολο βιβλίο, με μεγάλες προτάσεις, και κόμματα, κόμματα, κόμματα το ένα μετά το άλλο

και μακρουλές παραγράφους και ασυναρτησίες, καμία φορά, που χρειάζονται μόνο για να διαμορφώνουν "στιλ" και "κλίμα"

και χρειάζεται προσπάθεια σε κάποια σημεία του για να μπορέσεις να συνδέσεις αυτό που διαβάζεις με ό,τι έχει ακολουθήσει.

Αλλά είναι μοναδικό βιβλίο. Βαθύτατα ευαίσθητο και αρχετυπικό και συγκινητικό. Με αφαιρετικούς, ελλειπτικούς χαρακτήρες αλλά τόσο ζωντανούς...

Περιλαμβάνει και λανθάνουσα gay ερωτική ιστορία (τελικά η συγγραφέας του Brokeback Mountain το έχει το θεματάκι της με το hidden gay love affair issue - αναρωτιέμαι τι να είναι αυτό... άραγε έπιασε τον πατέρα της σε κάποιο τέτοιο σκηνικό;... χου νόουζ...).

επίσης διάβασα και το Στρατιώτες της Σαλαμίνας του Χαβιέρ Θέρκας (σου 'χω ξαναπεί για αυτόνανε, είναι καλός, γράφει ωραία, αντρικά, σε πρώτο πρόσωπο και αυτό μ΄ αρέσει γιατί συνήθως σε α΄ πρόσωπο γράφουν κάτι χαζόμουνα για το "πόσο οι άντρες θέλουμε το κακό τους και να τις κερατώνουμε" και φρικάρω τρελά, μπλιαξ ίουκ και μπλιαξ ξανά μανά...).

Σε αυτό το βιβλίο ο Θέρκας κάνει κάτι πολύ έξυπνο. Αν και στο 95 τοις εκατό του αναφέρεται σε έναν "ήρωα" του Ισπανικού φασισμού, τελικά καταφέρνει να "ξεπετάξει", να "προβάλει", να μας φέρει κοντά σε έναν άλλο ήρωα, χωρίς εισαγωγικά, έναν ήρωα της ελευθερίας για τον οποίο διαβάζουμε στις τελευταίες σελίδες μόνο. How cool is that? πολύ κουλ.

Χορταστικό βιβλίο, έξυπνο, ζωντανό, μυρωδάτο και χρωματισμένο, ρίζωσε και αυτό μέσα στη καρδιά μου, σαν ιστορία που είδα στον ύπνο μου μία νύχτα που έπεσα στο κρεβάτι μελαγχολικός και νοιώθοντας μοναξιά. Είναι πάρα πολύ μοσχοπουλημένο σε όλον τον κόσμο και καρακαταδιακαίως. Θα σου αρέσει.

με τα βιβλία δεν πάω μόνο σε άλλους τόπους. πάω και σε άλλες εποχές. και αυτό τα κανονικά ταξίδια δεν μπορούν να μου το δώσουν. :-)

6 comments:

Anonymous said...

Και η Winterson γραφει στο α ενικο. Ακου εκει ΧΑΖΟ-μουνα :-P

xipasmenos said...

Αν κρίνω απο αυτα τα 2 διάβασα το πειραμα της Ορλεάνης την φακίνου και θα τρελαθείς.....

Anonymous said...

Διάβασε και το δεύτερο βιβλίο του Cercas "Η ταχύτητα του φωτός", εκδ. Πατάκη, επίσης εξαιρετικό.
Μακάρι να μπορούσες να διαβάσεις "Τους στρατικώτες της Σαλαμίνας" στα ισπανικά. Η τε-λει-ό-τη-τα.
Οσο για τη φωτογραφία του Robert Kappa στο εξώφυλλο τι να πει κανείς!!! Χίλιες λέξεις.
Καλημέρα.

Alpha said...

θενκς !

τα σημείωσα.

etalon said...

Με χαρα διαπιστωνω κοινες αναγνωσεις. Σημείωσε πως η τοσο δύσκολη μεταφορα του ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ στα ελληνικα εχει γινει με πραγματικη αγαπη και ταλέντο απο τον Αυγουστο Κορτώ.(Αν δεν εχεις ηδη διαβασει τον Δαιμονιστή του, σπεύσε) κι οτι οι Στρατιωτες της Σαλαμίνας κυκλοφορουν και σε Dvd για οσους κι οσες βαριουνται το διάβασμα. Η ταινία-τι σπάνιο ε?- παίχτηκε μονο μια βδομαδα σε ελληνική αίθουσα το 2003, αλλα βγήκε κατ ευθείαν στα Dvdclub.Ειναι εξαιρετικήκι ο σκηνοθέτης Νταβίντ Τρουέμπα, ενας απο τους 3 σημαντικότερους Ισπανους σκηνοθέτες σήμερα.

Θες να γινουμε φίλοι?
Η μήπως ηδη είμαστε?

Provato said...

χαζοχήνα, ποια είναι αυτή η Winterson; είναι καλή θα μου αρέσει λες; για πες. :-))

xipaki χίλια ευχαριστώ για την πρόταση θα το ψάξω το θέμα (αν και βγάζω καντήλες με την νέα ελληνική λογοτεχία γαμώτο...). Μπεεε φίλε.

Μαρία για την ταχύτητα του φώτος έγραψα στο provato.gr πριν από μερικούς μήνες. είναι το πρώτο βιβλίο του Θέρκας που διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ, για αυτό και αποφάσισα να διαβάσω και τους Στρατιώτες. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ anyway! ...και ναι, η φωτογραφία του Kappa στο εξώφυλλο είναι ΣΥ ΓΚΛΟ ΝΙ ΣΤΙ ΚΗ!

mosaic, τι ευχαριστείς, χαρά μου. ελπίζω πραγματικά να σου αρέσουν. (άντε ρε συ, πότε θα ξαναγράψεις;). Μπεεεέλεος πια! :-)

etalon θα ήθελα πάρα πολύ να γίνουμε φίλοι. πάρα πολύ. και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες που μου δίνεις. :-))