Friday, April 25, 2008

Ξημερώρει, ξημερώνει Ανάσταση, μη μου λυπάσαι, είναι όμορφη, είναι όμορφη η ζωή, να το θυμάσαι...


Μερικές παρατηρήσεις από Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης πήρα τα πόδια μου και πήγα σε 4 διαφορετικές εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκίνησα από τον Άγιο Νικόλαο στην γειτονιά μου τα Εξάρχεια, μετά πήγα στο εκκλησάκι που είναι στην Σόλωνος στο πνευματικό κέντρο, συνέχισα με τους Αγιούς Θεοδώρους πίσω από την Κλαυθμώνος και κατέληξα στον Άγιο Γεώργιο στην Χρήστου Λαδά.

Μην φανταστείς ότι γίνομαι κανένας θρησκόληπτος. Κανένα 10λεπτο καθόμουν σε κάθ' εκκλησία, άναβα ένα κεράκι, φιλούσα ένα δύο εικονίσματα και αυτό ήταν. έξω από την πόρτα.

Μου άρεσε πολύ η αίσθηση ότι σε τόσα πολλά και διαφορετικά σημεία στο κέντρο της υστερικής μεγαλούπολης υπάρχει ένας μεταφυσικός συντονισμός όλων εκείνων που άκουγαν τα 12 ευαγγέλια, που "έβλεπαν" τον Χριστό να σταυρώνεται.

Ξέρεις, δεν μου αρέσει να εκλογικεύω την πίστη μου αλλά ένα από τα πολλά καλά που επιτελεί είναι που μας θυμίζει ότι εκτός από το εδώ και το τώρα και την εκδοχή της ζωής που αισθανόμαστε με τις αισθήσεις μας, υπάρχουν και άλλα πράγματα, πέρα και πάνω και κάτω από εμάς. Που είναι το ίδιο "ζωή" όπως η ζωή μας.

Ένηγουεη.

Σήμερα πήγα επιτάφιο στον Άγιο Διονύση, στο Κολωνάκι. Μου άρεσε πολύ. Δεν είχα ξαναπάει. Υπάρχει μία μπάντα που παίζει ωραία εμβατήρια και δίνει τον ρυθμό στην πομπή. Έπαιζε ένα πολύ ωραίο ρυθμικό κομμάτι που με παρέσερνε.

Η περιφορά κάνει μεγάλο γύρο. Κατεβαίνει την Σκουφά, μετά πάει αριστερά την Σίνα, ανεβαίνει ανάποδα, δηλαδή τέλεια, την Σόλωνος, στρίβει αριστερά στην Κανάρη, μετά φτάνει Πλατεία με στάση για μίνι δοξολογία, αριστερά Αναγνωστοπούλου και στην Λυκαβητού στρίβει για να ξαναβγεί στην εκκλησιά. Ακουλούθησα όλη την περιφορά με έναν φίλο και μου άρεσε πολύ.

Είχε πολύ κόσμο, οι περισσότεροι καλοντυμένοι και φροντισμένοι, Κολωνακιώτες γαρ. Κάποια στιγμή όπως περπατούσα στο πλήθος "πάτησα" στην φτέρνα την νεαρή κυρία που περπατούσε μπροστά μου και της έβγαλα το δεξί της τακούνι.

Έπεσα πάνω της: "χίλια συγγνώμη, χίλια συγγνώμη" της είπα τρεις, τέσσερις φορές - εκείνη, αφού φόρεσε το παπούτσι της ξανά, γύρισε και με κοίταξε με ένα γλυκύτατο χαμόγελο, μου χαίδεψε το χέρι που το είχα απλώσει σε μία κίνηση "συγγνώμης" και μου είπε "δεν πειράζει". Είχε γλυκό βλέμμα, και δεν ήταν θυμωμένη. Αγκαζέ με τον άντρα της, στην ηλικία μου αυτός, εκείνη λίγο μικρότερη... μάλλον τους έπιασα σε καλή στιγμή, σκεφτόμουν μετά που αναρωτιόμουν γιατί δεν μου θύμωσε.

Εγώ αν μου έκανε κάποιος κάτι παρόμοιο (όχι να μου βγάλει το τακούνι χαζό λολ... δεν φοράω, or not) θα έκανα φοβερό σαματά "και τι πράγματα είναι αυτά, και τισκ τισκ τισκ, και ούτε στο χωριό σας να είσαστε, και ηρεμήστε και μήπως θα φύγει ο επιτάφιος και μούμπλε μούμπλε και για όνομα του Θεού και ασταδγιάλα"... Απωθημένα και επιθετικότητα, ανόητη και ρηχή. Ενώ η κοπέλα με την γλύκα και την ευγένειά της μου την τσάκισε την επιθετικότητα και άντε τώρα να μου ξανακάνουν χοντράδα αθέλητα και να το παίξω βαρύ πεπόνι. αδύνατο θα μου φανεί. Αδύνατο. λολ

Μετά, λίγο πιο κάτω κρυφακούω έναν νεαρό που εξηγεί από το κινητό στον συνομιλητή του πως να έρθει να τον βρει. Και λέει: "όπως είναι η πορεία είμαι δεξιά, ναι, ναι στην αρχή της πορείας, κοντά στην κορυφή, όχι όχι έχει πολύ κόσμο η πορεία μην χαθείς πρόσεχε... μούμπλε η πορεία δης, εν μούμπλε η πορεία δατ..." λολ, μα πορεία;;; λολ. Ήταν μικρό πιτσιρικάκι όμως, το πολύ 23 και δικαιολογείται. λολ παρόλα αυτά. άκου πορεία.

...και φτάνουμε στον Άγιο Διονύση. Και φεύγει ο πολύς κόσμος. Και λέμε καλή ευκαιρία να μπούμε στην εκκλησιά να προσκυνήσουμε τον επιτάφιο που με την πολυκοσμία δεν καταφέραμε. Και ανεβαίνουμε τα σκαλιά της εκκλησίας και στην πόρτα 4 κύριοι κρατάνε τον επιτάφιο για να περάσει από κάτω ο κόσμος (εντάξει, δεν μου πολυαρέσουν τώρα αυτά τα υπερβολικά μανηφεστέησιονς πίστης, αλλά και πού να διαμαρτυρηθείς, δεν υπάρχει σχετικό γραφείο παραπόνων, τα κάνω γαργάρα λοιπόν).

και παθαίνω τρελή πλάκα. Γιατί ποιος είναι ο ένας από τους 4 που κρατάνε τον επιτάφιο ψηλά; Ο Μάκης Βορίδης, ο πρωην ακροδεξιός και νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ.

και παίρνει ανάποδες το μυαλό μου και αρχίσω να συλλογίζομαι εντατίκ εντατίκ και να λέω ρε γαμώτο κοίτα να "κρατά" τον νεκρό Ιησού ένας άνθρωπος που τα πολιτικά του πιστέυω είναι το εντελώς αντίθετο του Χριστιανισμού.

καθαρότητα, ελληνορθοδοξία, έξω οι ξένοι και οι αλλόθρησκοι λέει ο ένας...

αγαπάτε αλλήλους, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα, αγάπη ακόμα και στην πουτάνα, τον τελώνη, τον λεπρό, τον Ρωμαίο εκατόνταρχο, είπε ο άλλος. Γιατί βεβαίως τον άθρωπα δεν τον κάνει η δουλειά του, το status του, τα λεφτά του αλλά το αν είναι άθρωπας. Και άθρωπας δεν είναι αυτός που θεωρεί τους άλλους άξιους με βάση το αν έχουν ελληνική καταγωγή, ορθόδοξη θρησκεία, και λοιπά και λοιπά.

ελπίζω να μην υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που θεωρούν ότι ο Βορίδης έχει την παραμιρκή σχέση με την αλήθεια της αγάπης που είναι ο Χριστός. Μπορεί να έχει με την εκκλησία... αλλά με την αγάπη του Χριστού όχι.

...αλλά και πάλι, ποιος είμαι εγώ να κρίνω; μπορεί να κάνω και λάθος με αυτούς τους συλλογισμούς μου. έτσι είμαστε όμως οι άνθρωποι. λαθεύουμε πότε πότε και άλλοτε είμαστε σωστοί.

αδέλφια καλή ανάσταση και χρόνια πολλά. το μεσημεράκι είναι η πρώτη ανάσταση. θα φάω ξανά τυράκι, κρεατάκι, γαλατάκι. λολ είμαι χαρούμενος.

37 comments:

sikia said...

Προβατουλίνι, μια και το Πάσχα είναι η γιορτή της αγάπης και της συγχώρεσης, ας φιλήθουμε σταυρωτά και ας ευχηθούμε ειρήνη, αγάπη και Καλή Ανάσταση.
(Και από την άλλη εβδομάδα έχει ο Θεός για την αδυσώπητη διχόνοια που προκαλεί η δίκη του αιώνα.)
Καλό Πάσχα!

Provato said...

καλή ανάσταση μεγάλη αγάπη της ζωής μου. Ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, επιτυχίες, υγεία και όλα τα καλά του θεού να έχουμε όλοι και πιο πολύ εσύ! Καλό Πάσχα!

xxxx

(και ναι, ναι, από αρχές μαίου πάλι τα ντοκουμέντα θα πάρουν φωτιά).

Hfaistiwnas said...

Μα πήγες σε 4 εκκλησίες; λολ, σόρυ αλλά μου φαίνεται περίεργο..
Καλή Ανάσταση να έχουμε! Καληνύχτα!

Provato said...

ηφαιστίωνα το σόρη; εδώ σε μένα φαίνεται περίεργο. χεχε. καλή ανάσταση και καληνύχτα.

Anonymous said...

Καλή Ανάσταση μικρο πυκνόμαλλο!!!
Να προσέχεις!
Καλά έκανες και πήγες.Η κιουρία σου ξηγήθηκε ζούπερ!
Λοιπόν σε φιλώ γιατί έκάμναμεν περιφορά μέσα στη βροχη και είμαι μουσγουδι!
Να φας καλα αλλά όχι απότομα
Η Βρεγμένεη/Νυσταγμένη/Πεινασμένη
Θεία Ντόννα!

b|a|s|n\i/a said...

πάλι καλά δε λες που δεν ξέφυγε κανα φαναράκι, καμιά λαμπάδα, να γίνει παρανάλωμα και το τακούνι και η προβιά; εκεί να δεις πορείες μετά. πολύ καλή ανάσταση! σε όλα. με υγεία και αγάπη!

Provato said...

καλή ανάσταση θεία. να σκουπιστείς καλά μη μας κρυώσεις εντάξει; χρόνια πολλά και καλάααααα :-)

γλυκέ μοτ basnia!!! ευτυχώς δεν κράταγα τίποτε (ούτε εγώ ούτε εκείνη) σε φωτιά αλλιώς θα ήμασταν τώρα πρώτο θέμα στο σταρ. λολ. χρόνια πολλά και καλά. :-)

hourglass said...

Είναι απίστευτο το πως ένας επιτάφιος συνδέει ένα τακούνι, μια πορεία και τον Βορίδη! lol

Εδώ που μένω εγώ δυστυχώς δεν έγινε περιφορά λόγω βροχής, next year λοιπόν...

Καλή Ανάσταση! :-)

Provato said...

hourglass μόνο απίστευτο; σχεδόν κουλό. ... κρίμα που δεν είχατε επιτάφιο. που μένεις, Antarctica???
λολ. καλή ανάσταση και χρόνια πολλά και του χρόνου! μουτς!

If...ιγένεια said...

Καλό πάσχα και καλή ανάσταση με υγεία και αγάπη.. :)

Ναυτίλος said...

Θα εκπλαγείς φίλτατε από το πόσοι πολλοί θα «συμπαθήσουν» τον Βορίδη και τον κάθε Βορίδη που σαν «καλός» χριστιανός περιφέρει τον επιτάφιο, φιλάει την εικόνα και μαζί καμιά εικοσαριά μωρά, και κάνει τον σταυρό του σε κάθε φράση που λέει ο πατήρ Γιώργος (που από κάτω φοράει ένα χάρμα κομπινεζόν!) Αλλά έτσι ήταν και θα είναι πάντα: Ο κόσμος μπερδεύει την αγνή κι άδολη πίστη με την υποκρινόμενη κι αρνείται να τα ξεχωρίσει μέσα στο μυαλουδάκι του.

Καλό Πάσχα Πρόβατε!

So_Far said...

Kαλή Ανάσταση και από μένα . Πολύ ωραίες οι περιγραφές σου , όσο για την ...."πορεία" ε, τί να σου κάνει και το παιδί, μια φορά το χρόνο επιτάφιος 99 φορές το χρόνο πορείες, το πήγε με ...συμψηφισμό της πλειοψηφίας..
Βέβαια πορεία στη Σκουφά δεν έχει ξαναματαγίνει αλλά ποτέ δεν ξέρεις ....
όσο για το Βορίδη, πιστεύω ότι με τα διδάγματα του Χριστιανισμού ουδεμία σχέση έχει .. ο κάθε ρατσισμός δεν περιλαμβάνεται σε αυτά όπως ξέρω..
Λοιπόν: ευχές για ό,τι επιθυμείς

PN said...

Τέσσερις μόνο εκκλησίες και αυτές σε εμβέλεια 5 χμ. Απαπαπαπα!!!! Και κάνει αυτό σε μερικούς εντύπωση. Η μάνα μου, για να καταλάβετε, αν δεν κλείσει καμιά 20αριά σε τουλάχιστον 5 δήμους δεν μένει ήσυχη...!!!!

Όσο για το Βορίδη, ένα θα σου πω. Πίσω από τους Αγ.Θεοδώρους στη Κλαυθμώνος υπάρχει ένα σουβατζίδικο-restaurant οι Άλπεις. Λόγω του ότι η σχολή είναι δίπλα το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια δεύτερο σπίτι. Το μαγαζί θεωρείται παραδοσιακά αριστερών πεποιθήσεων. Εεεεε, μια μέρα μετά από την κεντρική ομιλία του ΛΑΟΣ στο κέντρο μπαίνει στο μαγαζί ο Βορίδης με το παρεάκι του. Σε πληροφορώ το μαγαζί αντέδρασε (σαν κτήριο εννοώ). Έπεσε ένα φωτιστικό από το ταβάνι!!!! Δυστυχώς όχι πάνω στο κεφάλι του Βορίδη να πάθαινε τουλάχιστον καμιά διάσυση.

Καλό Πάσχα βρ Πρόβατε. Αααα την φωτό την βρήκα τυχαία στο διαδίκτυο και αμέσω σε σκέφτηκα. Τα λέμε.

xomeritis said...

Καλή Ανάσταση πρόβατο!

Β. said...

χεχε.. αυτο με την πορεια το λεω και γω.. οντας μαλλον κοντα στην ηλικια του παιδιου.. Βεβαια, επειδη δεν θελω να κοροιδευω ουτε τον εαυτο μου ουτε τον Θεο που πιστευετε, δεν πατησα φετος στην εκκλησια. Και στην Ανασταση θα παω επειδη παμε καθε χρονο και επειδη βλεπω συγγνεις και τετοια...
Δεν σταματησα να ακουω μουσικη την Μ.Βδομαδα οπως με πρηζει η μανα μου και δεν δισταζω να ομολογησω οτι χθες καναμε βολτα με το αυτοκινητο και φουλ επαιζε το made in Japan..

Νηστεψα ομως, για αποτοξινωση και λογω χορτοφαγιας κατα μεγαλο μερος.. Παρολα αυτα ομως δεν θα μπορουσα ποτε να πω κατι ασχημο για ολους αυτους που εναποθετουν ελπιδες, πιστη και οποιοδηποτε συναισθημα σε κατι που εγω δεν πιστευω.. Οπως αντιστοιχα δεν μπορω να μου κανει κηρυγμα εμενα, ο καθε ασχετος κοπμπλεξικος περαστικος που δεν εκανα τον σταυρο μου περνωντας απο την εκκλησια..

Δεν ειναι οτι δεν πιστευω επειδη δεν τον βλεπω,(εξαλλου,θαυμαζω τα αστερια και ας ξερω οτι καποια απο αυτα εχουν ηδη πεθανει) απλως δεν πιστευω επειδη δεν με εκφραζει.. Και επειδη δυστυχως, δεν εχω πατηματα για να πιστεψω...

Θα σου ευχηθω καλη ανασταση και καλο πασχα, να τα περασεις με ανθρωπους που αγαπας, και τα προβατακια στην ακρη! :)

Nikos said...

Καλό Πάσχα Πρόβατε!

Και καλή ανάσταση!

μπάι μπέεε

[Germanos] said...

Συμφωνούμε απόλυτα για τον Βορίδη αλλα σκεψου οτι μεγαλώνοντας αλλαζει ο ανθρωπας, ειναι 40κατι πια και καιρος να αρχισει να αναθεωρεί τα δεδομένα.

Ιφιμέδεια said...

Προβατούκο μου τι ωραίες σκέψεις που κάνεις...

Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις. Με την καμία ο Βορίδης χριστιανός. Όχι ότι είμαστε εμείς αλλά δεν το φωνάζουμε κιόλας, δεν το διεκδίκούμε, έχουμε και μιά συναίσθηση ότι μας λείπουν τα 99 για τα 100 του χριστιανισμού.

Σε φιλώ γλυκά και αναστάσιμα.

Η αδελφούλα σου

tovenito said...

ΠΟΡΕΙΑ; ε ποτέ!!! τι γέλιο που έκανα ο αμαρτωλός με αυτό το ποστ. μπράβο πρόβατος! είδες άμα θες;

Won_toLLa said...

Kalh Anastashhhhh...

Anastash=kairos gia ananewsh... h kalyterh epoxh...

Kala na persaseis kai me regoulo to food!!!

xryc agripnia said...

Μπεεεεεε...καλη Ανασταση,μικρο μου προβατακι.

Κακίστρω said...

Προβατάκι μου καλό, καλό Πάσχα και μακρυά από σούβλες!

Και για να μη ξεχνιόμαστε.... αν πετύχαινες εμένα στο τακούνι θα το τρωγες στο κεφάλι...έτσι επειδή με έχει αγγίξει το κλίμα των ημερών (λολ)

Μάκια!

ΗarryTsopanos said...

Καλη Ανασταση μπεουλη.

Provato said...

if...ιγένεια, όλα τα καλά του θεού να έχεις! χρόνια πολλά καλή ανάσταση! :-))

καλό Πάσχα ναυτίλε... χρόνια πολλά... αχ, μακάρι να είχες άδικο αλλά φοβούμαι πως δεν έχεις. λυγμ. :-)

so_far χρόνια πολλά και καλά. Καλή Ανάσταση. σε ευχαριστώ πολύ! :-)

vk θέλω να γνωρίσω την μαμά σου, λολ, να μην είμαι μόνος στις τουρνές στις εκκλησιές! λολ. Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση! :-)

thomas καλή ανάσταση να έχουμε. σε φιλώ πολύ γλυκέ μου. χρόνια πολλά και σε σένα και σε όλους όσους αγαπάς. :-)

Provato said...

βρε ροδοψαράκι η πίστη δεν θέλει πατήματα. γι αυτό την λένε πίστη. :-) χρόνια πολλά και καλά. να είσαι πάντα έτσι φρέσκια και νέα στις ιδέες σου. Καλή ανάσταση! xxxx

Mr F. καλό Πάσχα. Χρόνια Πολλά και καλά όμορφο αγόρι. πολλά φιλιά. :-)

germane λες Ο Βορίδης να αναθεώρησε. Μακάρι, μακάρι! δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι αποφάσισε να γίνει μάρτυρας της αγάπης. καλή εκδοχή, την θέλω. χρόνια πολλά!

Αδελφούλα μου αγαπημένη, τι να φωνάξουμε και τι να διεκδικίσουμε. Η αγάπη του Χριστού δεν διεκδικείται, υπάρχει στις καρδιές όλων. Χρόνια Πολλά, με υγεία με χαρά με γέλια και με κέφια στο σπίτι σας μανίτσα. Όλα τα καλά του θεού να έχετε και εσείς και όσοι αγαπάτε. :-) xxxxx

Anonymous said...

kali anastasi se olous!!!
kai opos leei enas filos...
Den einai ANASTASI einai EPANASTASI!!!!!!!

filia polla!
kala na perasete!!!

Provato said...

tovene Και όμως Πορεία! σούπερ λολ μιλάμε. σμουτς γλυκό αγόρι με την μεγάλη ευαίσθητη καρδιά. :-)

won και εσύ να περάσεις καλά! χρόνια πολλά και καλή ανάσταση. ...και ναι, καλή είναι μια ανανέωση - αλλά το ρέγουλο στο food δεν είναι καλό, δεν θέλωωωωωω! :-))

archive κι εσύ γλυκό κορίτσι! όλα τα καλά του Θεού να έχεις. Καλή ανάσταση. :-))

κακίστρω καλό Πάσχα! Χρόνια Πολλά. ...και, για να πω την αλήθεια, αν σε πετύχαινα και σου έβγαζα το τακούνι και δεν με καταχέριαζες πολύ θα με απογοήτευες. λολ. σμουτς! :-))

χάρη μου αγάπιέ μου χρόνια πολλά. και άσε κάτω την σουπιέραααααααααα
ααααααα :-) καλή ανάσταση!

Provato said...

ανώνυμε καλή ανάσταση! ναι, δεν είναι ανάσταση. είναι επανάσταση. χαράς! λολ. :-))

Coco said...

Kαλή Ανάσταση Πρόβατε! Αυτό το Πάσχα έφερα κι ένα δεύτερο γατάκι στην Αθήνα, με μαλλί σαν προβατάκι!

Provato said...

καλή ανάσταση Κοκό! να χαίρεσαι το καινούργιο λητλ κίτεν! λολ :-). χρόνια πολλά!

Aντώνης said...

Όμορφα ήρθε το Πάσχα σου. Και αναστήθηκε μέσα σου κάτι θαμμένο βαθύ.

Provato said...

Αντωνάκη μου! :-) χρόνια πολλά και καλά! όλα τα καλά του θεού να έχεις. xxx

stassa said...

Χρόνια πολλά κι ότι επιθυμείς! Και του χρόνου!

celsius33 said...

προβατούλη ότι επιθυμείς καλή Ανάσταση, για το Βορίδη και την gang του τι να πω? Δε βρέθηκε ένας χριστιανός σαν τον αγρότη που αρνήθηκε το Σαρκοζί, ή την Αθήνη Τσούνη της Λιάνη να τον κράξει λίγο? Ωραία δε θα τανε? :)

Provato said...

stassa επίσης γλυκιά μου! όλα τα καλά. και του χρόνου, χρόνια πολλά! :-)

celsius χρόνια πολλά φίλε! ...ωραία θα ήτανε δεν θα πει τίποτε! ...εγώ γιατί δεν το σκέφτηκα ο χαζός; μάλλον γιατί δεν θα μου άρεσε να κάνω σκηνή στην εκκλησία. :-) xxx

amvro said...

χριστός ανέστη-χρόνια πολλά αγορίνα μου

σε φιλώ

Provato said...

αληθώς ο κύριος γλυκέ μου Μ. χρόνια σου πολλά και καλά! :-) xxx