Saturday, July 05, 2008

Εχτές ήταν 4 Ιουλίου


για το google και το blogger, για το entertainment weekly, για την ακλόνητη πίστη των δημιουργών της στην δύναμη του στιβαρού storytelling να αλλάζει τα μυαλά των ανθρώπων, για την διαδρομή Metropolitan Museum - Ground Zero με τα πόδια - που όσες φορές έχω κάνει είναι σαν πρώτη φορά -, για τα dinners στo κέντρο της Βοστώνης και της NY που έχω φάει τέλεια με ένα δεκαδόλλαρο και τα μισά από τα οποία ανήκαν σε συγκινημένους Έλληνες που με κερνάγαν κοκακόλα, για τις γλάμουρ και θαλπωρένιες εικόνες που έβλεπα μέσα από τα παράθυρα των σούπερ χλιδάτων μονοκατοικιών του Beacon Hill της Βοστώνης, για τον George Saunders και το απίστευτο μυαλό του, για τους κόσμους φαντασίας και ελευθερίας των βιβλίων της Ursulla Le Guin, για το λεωφορείο που συνδέει την Chinatown Βοστώνης με την Chinatown Νέας Υόρκης και έχει εισιτήριο μόνο 15 δολλάρια, για το πόσο φιλικοί και χαλαροί είναι οι άνθρωποι στα gay bars - καμμία σχέση με ότι ήξερα μέχρι να τους ζήσω, για τα τεράστια Νεοϋορκέζικα πεζοδρόμια που παρά το μέγεθος τους είσαι συνωστισμένος!, για την τεράστια κομμάτα λαδερή πίτσα που έφαγα καθισμένος στο γρασίδι του Central Park, για εκείνοn τον γλυκό Ινδό ταξιτζή που πήρα στην Avenue of Americas ο οποίος όταν του είπα πως είμαι Ελληνάκι έπιασε τα δάκρυα και μου εξήγησε ότι ο μεγάλος του αδελφός είναι στην Ελλάδα, για τα λατρεμένα μου bagels με ομελέτα που είναι πυρηνική βόμβα θερμίδων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες αφομοιώνουν και προχωρούν τις αναφορές τους από την Ευρωπαϊκή τέχνη, για το Six Feet Under (φυσικά), για τους ευγενικούς και φιλικούς συνταξιδιώτες μου στο τρένο που συνδέει την Βοστώνη με την πόλη που έμενε η αδελφή μου, για τις βόλτες που έχω κάνει στο έρημο κέντρο μεγάλων πόλεων και ας είναι μόνο 10 και μισή το βράδυ, για τα υπέροχα ρούχα Gap που έχω αγοράσει σε τιμές αδιανόητα χαμηλές, για τα χρόνια που έζησε εκεί ο Χατζιδάκις και τον ενέπνευσαν όσο τίποτα, για ταινίες σαν το Juno, για το Reader's Digest και την αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει την ζωή, για την ευαίσθητη μαγκιά του Bruce Springsteen, για την εργατικότητα κάποιων από τους ανθρώπους της, για την καλλιέργεια και την αγάπη προς την ελευθερία κάποιων από τους ανθρώπους της - οπώς εκείνος ο 90χρονος Εβραίος που μου έπιασε κουβέντα στο Washington Square Park το καλοκαίρι του 2003, ο οποίος είχε πολεμήσει στην Ιταλία τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - για το ότι είναι ικανή για το καλλίτερο...

thank you America. για όλα αυτά και για πολλά ακόμα

και χρόνια πολλά για την Εθνική σου γιορτή χτες 4η Ιουλίου.

26 comments:

blue piccadilly said...

Living a law just short of delusion
When we fall in love there's confusion
This must be the place I waited years to LIVE...

σε σκεφτομουν χτες το βραδυ, προβατακο που ολος ο κοσμος εκανε παρτυ

Provato said...

αγόρι όμορφοοοοο κι εγώ σε είχα στο μυαλό μου όσο έγραφα το ποστάκι, ελπίζω να είσαι καλά και να γίνεις γρήγορα πλούσιος και επιτυχημένος για να έρθω να σε βρω και να κάνουμε πολυτέλειες μαζί στην αγαπημένη μας πόλη! :-))

Πολλά φιλιά xxxx

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!!!!!!!!
Τι να πω.. Χρόνια πολλά!

Anonymous said...

lol
θα καταλάβεις μετά το λάθος που έκανες με αυτην την ανάρτηση. :)

Anonymous said...

ο μαι γκοντ το προβατο ειναι αμερικανακι.
Τουλαχιστον εχεις τα αρχιδια να το δηλωνεις!
Ευγε για αυτο!
αλλα δε τους γουσταρω.

tovenito said...

τα αρνητικά τους όμως θα μπορούσαν να γεμίσουν διπλάσιο κείμενο. ούτε εγώ τους γουστάρω

Ναυτίλος said...

Ουυυυεεε!

Κάτω η χώρα του ιμπεριαλισμού, του αναρχοκαπιταλισμού και της δικτατορίας την ξανθιάς! Αίσχος, ντροπή κι όνειδος! Φτού σου προδότη των αγνών, και φύσει ανώτερων ιδανικών τε της πατρίδος μας! Ουεεε...

...

Γαμώ το! Αυτά τα άσχημα κάνει όταν μικρός μπλέξεις με την ΚΝΕ... μειράκιο ήμανε, δεν γνώριζα...

Ώστε είσαι στο Αμερικά ε; Και περνάς καλά ε... Μάλιστα... Ζηλεύω! Θέλω κι εγώ!

:-(

sikia said...

Γιατί αναφέρεσαι μόνο σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη και όχι στο Σικιάγο? Δε σε αφήνουν οι δικηγόροι σου να πεις όλη την αλήθεια?

Dr_MAD said...

@ sikia
Υπάρχουν και άλλες πιο όμορφες πολιτείες πέρα από καταθλιπτικό Ιλλινόις. Φλόριντα ας πούμε. Μαϊάμι, Τάμπα, Ορλάντο, Τζάξονβιλ, Κι Γουέστ!

Πρόβατε, νομίζω κάνεις σαμποτάζ εις βάρος των πολιτειών που στήριζαν Χίλαρυ έχω να πω

Anonymous said...

εγινε κατι και με ετζασες απο τη λιστα φιλων σου στο facebook?

sikia said...

Άκου καταθλιπτικό το Ιλλινόις! Σιγά τη Φλόριντα, μαντούλη, που πάνε όλοι οι γέροι να συνταξιοδοτηθούν, μέσα στην ζέστη και την υγρασία, και τους τυφώνες. Α πα πα, αίσχος και ντροπή! Φλόριντα σακς!

Anonymous said...

Για τη δικτατορία Μπατίστα στην Κούβα (1928-1956), για την ανατροπή του Ιρανού πρωθυπουργού και την εγκαθίδρυση δικτατορίας (1953), για την ανατροπή του Προέδρου της Γουατεμάλας (1954), για την εισβολή στην Κούβα (1959), για τη δολοφονία του Προέδρου του Ν. Βιετνάμ (1963) και τον πόλεμο στο Βιενάμ (1963-1975), για την εμπλοκή στη δικτατορία στην Ελλάδα (1967-1974), για το πραξικόπημα στη Χιλή και τη δολοφονία Αλλιέντε (1973), για το πραξικόπημα στο Ελ Σαλβαδόρ (1977), για τη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν κατά των Σοβιετικών (1981), για την εκπαίδευση των Κόντρας στη Νικαράγουα (1981), για τους εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων στο Ιράκ (1982) και τους εξοπλισμούς στο Ιράν κατά του Ιράκ (1983), για την εισβολή στον Παναμά (1989), για την εμπλοκή στον πόλεμο Ιράκ - Κουβέιτ (1990), για την εισβολή στο Ιράκ (1991), για το βομβαρδισμό του Σουδάν (1998) και της Γιουγκοσλαβίας (1999), για την ισοπέδωση του Αφγανιστάν (2001), για το δεύτερο και συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, για το βομβαρδισμό του Λιβάνου (2006), για να αναφέρω μόνο αυτά που μας είναι γνωστά... Ευχαριστούμε Αμερική! Χρόνια Πολλά αλλά δεν θα πάρουμε άλλο! Μπορείς να μείνεις σε αυτά που λέει το ποστ???! Νισάφι πια!

Επειδή Αμερική δεν είναι μόνο το Metropolitan Museum, οι βόλτες στα πεζοδρόμια της ΝΥ και ο Bruce Springsteen, μην ξεχνιόμαστε...

chaos_onion said...

Εμένα το post μου άρεσε γιατί ο πρόβατος έγραψε τα πράγματα που είδε και αγάπησε ο ίδιος στις Η.Π.Α. χωρίς να πέσει σε γενικεύσεις τύπου "όλοι οι Αμερικάνοι είναι ... " όπως κάνουν συνήθως όσοι μιλούν αρνητικά για ομάδες ανθρώπων. Ούτε όλοι οι Αμερικάνοι είναι ιμπεριαλιστικά γουρούνια, ούτε όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες, ούτε όλοι οι Τούρκοι θέλουν να μας φάνε, ούτε όλοι οι Έλληνες είναι υπέροχοι κι αγέρωχοι.

Anonymous said...

Τη λέξη 'Αμερική' δεν απαρτίζουν μόνο οι Αμερικάνοι αλλά και πολλά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία αναφέρονται στο ποστ. Επειδή ωστόσο θεωρώ ότι αναπόσπαστο κομμάτι της είναι κι αυτά που ανέφερα στο σχόλιό μου, νομίζω είναι ορθότερο να μην θυμόμαστε μόνο εικόνες 'τρα-λα-λα' αλλά και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Κανένας δεν μίλησε αρνητικά για τους Αμερικάνους, οπότε δεν υπάρχει καμία γενίκευση προς το πρόσωπό τους.
Φιλικά

Marvin said...

μαλλον θα συμφωνησω με τον ανωνυμο προβατακο... ακομα κι αν ειχα περασει τις ομορφοτερες στιγμες εκει δεν θα μπορουσ αν ελεγα χρονια πολλα, απλα και μονο για το κακο που η χωρα αυτη εχει κανει στον πλανητη και στην ανθρωποτητα...

Anonymous said...

e nai, anonymous kai marvin...

to oti sthn amerikh (stis USA dhladh) pragmatopoieitai to syntriptiko pososto ths episthmonikhs ereynas pagkosmiws (iatrikh, farmakeytikh, mhxanologia, hlektronikh, klp, alla kai anthrwpistikes episthmes ) pou kanei th zwh OLOU toy planhth eykoloterh den metraei?
to oti ola ta kinhmata gia ta anthrwpina dikaiwmata kai thn apeleytherwsh twn meionothtwn ksekinhsan apo thn kakh amerikh den mas leei tipota?
an mporeite na mhn ta ""parete"" ayta, tote mhn parete kai ta alla....

posa wraia mas thymises probatako me to post....
ase pia to perasma toy charles river to xeimwna me xionothyella apo to cambridge, mass., sto downtown....

god bless america!

till "14 juillet"!

Blueprints said...

ξέρεις τη γνώμη μου για την κόλα...
άσχετο; μπα...

Anonymous said...

@Anwnymos 02:07: Νομίζω κάνεις λάθος αν θεωρείς ότι τα κινήματα υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγνώρισης μειονοτήτων ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ. Επειδή ρίχνουν περισσότερα λεφτά (από τη δεκαετία του '50 κ μετά) δεν σημαίνει ότι είναι και οι πατέρες τέτοιων κινημάτων. Για την ιστορία, όλες σχεδόν οι οργανώσεις τέτοιου τύπου (π.χ. εργασιακά συνδικάτα, φεμινισμός, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κτλ) έχουν προέλευση τη Δυτική Ευρώπη. Ο Ερυθρός Σταυρός για παράδειγμα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους, ιδρύθηκε το 19ο αιώνα στην Ελβετία.
Όσον αφορά την προόδο και τη βελτίωση ζωής στον πλανήτη γενικότερα, μήπως θα ήθελες να βάλουμε σε μία ζυγαριά την επιστημονική έρευνα των ΗΠΑ με τα τοξικά απόβλητα, τη ρύπανση και την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που μας χαρίζουν ετησίως τόσο απλόχερα? Πληροφοριακά και μόνο, οι ΗΠΑ είναι μαζί με την Κίνα οι 'κορυφαίοι' στην ατμοσφαιρική μόλυνση και πρώτοι στις ετήσιες εκπομπές CO2 (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions)

Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές και ας δούμε τα 'γενέθλια' της Αμερικής πιο σφαιρικά ρε παιδιά. Πολλές φορές προσωπικά μας βιώματα δεν αφήνουν χώρο για αντικειμενικές κρίσεις
Ευχαριστώ για το χώρο Πρόβατε κ καλό καλοκαίρι σε όλους

30aris said...

Επίσης έχουν σκοτώσει και τον μισό πλανήτη, φίλε πρόβατε...

Δεν θα τους γιορτάσουμε κιόλας...

Provato said...

guys guys! relax!

έγραψα την δική μου βιωματική αίσθηση από τις ΗΠΑ, δεν έκανα ούτε πολιτική ούτε ντοκιμαντέρ.

βασίστηκα σε προσωπικές εικόνες και εμπειρίες και voila.

την αγαπώ την αμερική, μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει. το ίδιο πολύ αγαπώ και την Ρωσία επίσης.

ευχαριστώ πάντως για τις απόψεις και τις διαφωνίες, αν μη τι άλλο με έκαναν κι εμένα να σκεφτώ λίγο περισσότερο από όσο το περίμενα με αφορμή το ποστ.

φιλιά και ευχαριστώ και πάλι όλους. :-)

Provato said...

ηφαιστιωνάκο ευχαριστώ! :-)

abravanel το πρόβατο δεν κάνει ΠΟΤΕ λάθη! :-)

aunt donna το πρόβατο είναι πολιτάκι του κόσμου. λολ κρίμα που δεν τους γουστάρεις, χάνεις. επίσης, δεν σε έτζασα από φίλο στο φέηζμπουκ, έσβησα το λογαριασμό μου. και στα λινκς μου είσαι, ήσουν και όταν μου παραπονέθηκες ότι δεν σε έχω. σταμάτα τη γρίνα! xxxxxx

tovene592 γιατί δεν το γράφεις το διπλάσιο κείμενο; ε; κρίμα που δεν τους γουστάρεις.

ναυτίλε, δεν είμαι στην Αμερική. δυστυχώς χεχε. Έχω πάει τρις και θέλω σαν τρελός να ξαναπάω. Από αυτά το μικρά ταξίδια είναι οι αναμνήσεις μου. :-)

Provato said...

sikia σικάγο δεν έχω πάει. δεν με έχεις δεχτεί. όλο λόγια είσαι. πάντως ξέρω ότι αφού είσαι εσύ εκεί είναι σούπερ χατ πόλη. :-)

mad χέστηκα για την βλαμμένη την χίλαρει. έγραψα για όπου έχω πάει. και μην βρίζεις την σικιά, θα έχεις να κάνεις μαζί μου (μπεεεε).

ανώνυμε από την οπτική σου γωνιά έχεις δίκιο. αλλά και εγώ έχω δίκιο από την δική μου οπτική γωνιά. ...αλλά πες μου σε παρακαλώ, γιατί ανώνυμα; χμφ χμφ χμφ... όπως και να έχει σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.

chaos onion δεν θα μπορούσα να το θέχω καλλίτερα από όπως το έθεσες. μπεεευχαριστώ. :-)

Provato said...

marvinάκο μη γενικεύεις, είσαι και μορφωμένο σεξάκοι, ε παιδί ήθελα να πω. :-)

ανώνυμε 2 μπεευχαριστώ για το σχόλιο! χαίρομαι που έχεις ωραίες αναμνήσεις και εσύ από την Αμερική. :-)

sharp69t όχι δεν την ξέρω. πες πες πες πες πες. :-)

έλα ρε 30άρη, κατάλαβέ το ότι το ποστ δεν είναι πολιτικό, είναι βιωματικό! γμτ. thans πάντως. :-)

ααααααα τέλειο που άναψαν οι συζητήσεις στο πρόβατο. γαμώ γουστάρω τέλειο! :-)

Ιφιμέδεια said...

Αχ, δεν πρόλαβα αδελφούλη μου να σε υπερασπιστώ.
Τι mass hysteria είναι αυτή; Λοιπόν, κοκακόλες γιά όλους! Να χωνέψουμε τα burger μας.

Provato said...

Πες βρε αδελφούλα, λυσσιάξανε πια! αμάν λες και είπα τίποτε! xxxx

Anonymous said...

ma yparxei kaneis me kakes anamnhseis apo thn amerikh, provate?

oles tis ksiniles edw tis kollame... sth xwra ths sovarofanous mizerias, sthn hpeiro twn high-brows...