Sunday, December 07, 2008

Στο μάτι του κυκλώνα

Χτες το βράδυ ήμουν και σάπιζα στο σπίτι, ξαπλωμένος στον καναπέ ανάμεσα σε βιβλία περιοδικά τηλεκοντρόλ κουβέρτες σουβλάκια ένα κουτάβι λαμπραντόρ κοσμήματα κάλτσες ένα μαύρο σώβρακο (δικό μου, μην χαίρεσαι) μακαντέμια νάτ μπρίτλ και μπέηκον μάσρουμ μέλτς...

όταν ξαφνικά ο Αντέναζ διέκοψε το πρόγραμμα για να μεταδώσει την δολοφονία του πιτσιρικά στα Εξάρχεια.

Από τότε είμαι στο μάτι του κυκλώνα, και κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.

Το σπίτι μου βρίσκεται δύο κτίρια παραδίπλα από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Πριν από λίγο που επέστρεψα στο σπίτι είδα κάτω καμία 50 αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση. Mην φανταστείς ότι είναι τσιτωμένοι ή κάπως πιο νευρικοί από ότι συνήθως... Αν εξαιρέσεις ότι είναι περισσότεροι και με πιο πολλά ειδικά ρούχα από ότι συνήθως, καμία άλλη δοαφορά δεν έχουν.

Κανονικά παιδιά είναι, 30άρηδες οι πιο πολλοί από αυτούς, συμπαθητικές φάτσες. 7 χρόνια, και, που μένω σε αυτό το σπίτι, έχω συνηθίσει πια την παρουσία τους, δεν με ενοχλεί, μάλιστα καμιά φορά βλέπω και κάτω από την στολή του ειδικού φρουρού, βλέπω τις φάτσες τους και είναι συμπαθητικά παιδιά, που καθώς περνάω από δίπλα τους πηγαίνοντας στην είσοδο της πολυκατοικίας μιλάνε για γκόμενες, τι θα παραγγείλουν να φάνε, τι έγινε στο ματς ή στέλνουν μηνύματα με το κινητό... (Όμως... όμως... ένας πιθανόν σαν και αυτούς έκανε την απίστευτη μαλακία εχτές...)

Χτες αργά το βράδυ, γύρω στις 2 αν δεν κάνω λάθος, άνοιξα την πόρτα της τουαλέτας και είδα μαύρο καπνό να ανεβαίνει από δύο σημεία του κέντρου (προς την κατεύθυνση της Ομόνοιας και της Πατησίων)...

Αυτή την στιγμή που γράφω μέσα στο σπίτι (ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ επαναλαμβάνω) μυρίζει δακρυγόνα!! Και μία φίλη μου που μένει επί της Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο σημείο που έγινε η δολοφονία και μένει χαμηλό όροφο, μου λέει ότι μέσα στο σπίτι της δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ούτε αυτή, ούτε οι γονείς της.

Καθώς γράφω, ακούγεται το περιπολικό ελικόπτερο που πετά πάνω από το κέντρο.

Όλα αυτά είναι λίγα από αυτά που γίνονται έξω μου. Μέσα μου πάλι...

σκέφτομαι τον 15χρονο, τους γονείς του, έχω μία συνάδελφο που κόρες της πάνε στο ίδιο σχολείο που πήγαινε ο μικρός και μάλιστα μία από αυτές είναι και στην ηλικία του, όλα αυτά τελικά είναι τόσο κοντά μας ή τόσο εύκολο να έρθουν κοντά μας

που είναι ο πολιτισμός που φέρνει η πρόοδος;

πότε η ανθρωπότητα ξαναέχασε την μπάλα;

και γιατί η σκέψη "δυστυχώς, γίνονται αυτά, η κακιά στιγμή φταίει, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος..." δεν με παρηγορεί;

και κυρίως... πως θα γίνει να αλλάξουμε αυτό το σύστημα, αυτόν τον τρόπο σκέψης του οποίου προϊόντα είναι και ο δολοφόνος, και ο μικρούλης που δολοφονήθηκε, και το πιστόλι και η σφαίρα, και τα επεισόδια και οι φωτιές και οι καπνοί;

υπάρχει άραγε ελπίδα για αλλαγή; θα σταματήσει να σκοτώνεται κόσμος έτσι, για το τίποτε;

update: και όμως, κι όμως!!!! είδα στα μπλόγκζ μία φωτογραφία του ανθρώπου που πυροβόλησε τον μικρούλη. Και ναι, είναι ένας από αυτούς που μία στις τόσες έβλεπα να κάνει την υπηρεσία του στις δύο τρεις σκοπιές/πόστα που είναι γύρω από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων... θυμήθηκα την φάτσα του... διάβασα ότι έχει και 3 παιδιά. τι θα γίνουν αυτά και η γυναίκα του; πως να είναι τώρα;

Είδα και το πρόσωπο του μικρούλη που δολοφονήθηκε. :-(

Είδα και τα 3-4 group που έχουν φτιαχτεί στο Facebook για "την τιμωρία των ενόχων"... με αυτό το τελευταίο δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω... ελπίζω πραγματικά να μην είναι η μοναδική πράξη όλων αυτών που γίνονται μέλη σε αυτά τα group κατά του συστήματος και της νοοτροπίας που γέννησε αυτήν την δολοφονία.

Και είδα και τις σιχαμένες προσπάθειες όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για δικές τους ωφέλειες (namely ακροαματικότητες... και μονάδες στις δημοσκοπήσεις).

...οι άνθρωποι αν θυμόμασταν ότι οι τραγωδίες γράφονται από και με ανθρώπους, δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα τόσο συχνά.

Αισθάνομαι όπως τότε με την εθνική καταστροφή που κάηκε η Πάρνηθα.

18 comments:

BLUEPRINTS said...

οργή, θλίψη κι ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για κανένα δολοφόνο, πόσο μάλλον για άνθρωπο που υποτίθεται "προστατεύει" κι επιβάλει το νόμο με ειρηνικό τρόπο, τεράστιες οι ευθύνες σε όλα τα κέντρα εξουσίας, πιστεύει κανείς ότι τελικά θα αποδωθούν οι πραγματικές ευθύνες;
υ.γ.: η ανθρωπότητα χάνει όλο και περισσότερο την μπάλα όσο "προοδεύει" υλικά και τεχνολογικά, γιατί ακριβώς χάνει όλο και περισσότερο το συναίσθημα

Provato said...

φυσικά και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανένα δολοφόνο, φυσικά.

Και όχι οι ευθύνες δεν θα αποδωθούν.

δεν ξέρω. ίσως η λύση να είναι να καεί όλο αυτό μία ώρα αρχύτερα και να καταρρεύσει, να τελειώνουμε να έρθει το επόμενο.

stassa said...

Πού βρήκες τη φωτογραφία του ειδικού φρουρού; Έχω περιέργια, κι εγώ εκεί έμενα πριν φύγω, πήγαινα στο περίπτερο με τον ξεδοντιάρη για τσιγάρα τα βράδυα (έξω από την Κάισσα ντε).

Έλα, βάλε λινκ!

Anonymous said...

Ton THANO AXARLIAN apo kati typous antiexousiastes, yper tis laikis palis ktl ktl ton thymatai kaneis ????

Tote piran fotia oi dromoi i' oloi loufaxame giati kata bathos goustarame ?

Exallou DHMOKRATES eimaste oxi asteia!

Provato said...

εδώ είσαι:

http://troktiko.blogspot.com/2008/12/blog-post_2878.html

το περίπτερο πάνε πια κανά δύο χρόνια που δεν λειτουργεί.

φιλιά,τυχερή είσαι που είσαι μακριά, κοίτα εκεί να φτιάξεις την ζωή σου. ακούς;

Provato said...

ασφαλώς και τον θυμάμαι τον Αξαρλιάν. Ασφαλώς.

αποτυχία της Αστυνομίας δεν ήταν κι αυτό; όπως επίσης και οι καταστροφές που γίνονται τώρα....


αλλά, σκέφτομαι εγώ... όλο αυτό που γίνεται στο κέντρο, δεν εξυπηρετεί την αστυνομία; Ξέρεις, ανώνυμε, για να καταλάβουμε όλοι "τι χάος θα επικρατήσει χωρίς τα σώματα ασφαλείας..."

άστα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ χειρότερα από όσο νομίζουμε.

aura voluptas said...

Κι εγώ είδα τη φωτογραφία του, στο μπλογκ του ΜακΜάνους .

Πώς τα έβγαλες πέρα με τα δακρυγόνα ? Είναι απαίσια εμπειρία .

4παρά Κυριακή ξημερώματα εκατό μέτρα από το μπαλκόνι μου έβλεπα κουκουλοφόρους ( για πρώτη φορά )να σπάνε και να καίνε τράπεζα ! Και μιλάμε για περίχωρα Θησείου !! Τρόμαξα .

Όλα όσα γράφεις και στο ποστ και στο σχόλιο είναι πολύ σωστά . Εγώ φοβάμαι επίσης ( βασικά δεν ξέρω αν φοβάμαι ή όχι ... )πως τα γεγονότα θα πάρουν κι άλλες διαστάσεις και όλο αυτό θα είναι η αφορμή για κάτι άλλο . Μεγαλύτερο ? Χειρότερο ? Καλύτερο ? Δεν ξέρω . Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος . Και πολύ θυμωμένος . Πάρα πολύ θυμωμένος .

Δλδ είσαι εγκλωβισμένος στο σπίτι σου ???

Anonymous said...

Den antilego probate. Apla enoxloumai ligo apo tous en ystereia Lazopoulous, Berykious, Alabanous pou exoun apokleistikotita ta atomika dikaiomata. eleytheries kai tin dimokratia.
Stenaxoriemai gia ton nearo opos kai gia ton Axarlian opos kai gia ton sakatemeno astynomiko pou einai kapou sto Israil tora (an den kano lathos).
Stenaxoriemai kai gia to asylo kai gia tin asylia.
Mperdemenos eimai basika.

Provato said...

aura όχι εγλωβισμένος δεν είμαι, μπορώ να κινηθώ, αλλά γενικά το αποφεύγω... συμφωνώ μαζί σου, κάτι θα γίνει, κάτι πρέπει να γίνει με την όλη αυτή φάση, κάτι πρέπει επιτέλους να τελειώσει και κάτι άλλο νε ξεκινήσει...

ανώνυμε εγώ να δεις πόσο μπερδεμένος, εγώ να δεις. Και φυσικά όλοι αυτοί οι υστερικοί που αναφέρεις είναι αυτοί ακριβώς οι υστερικοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ιστορία. Τώρα προέχει να ψυχραιμήσουμε όλοι και να δούμε τι θα κάνουμε για να μην ξαναγίνει τέτοιο πράγμα.

vales-koupa said...

κακοστημένο παιχνίδι εξουσίας μου κάνει αυτή η δολοφονία προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση ενόψει του επερχόμενου κύματος που το ''μυρίζονται '' ότι θα έρθει...όσο πιο τρομακτικά ηλίθιο , τόσο πιο αποτελεσματικό ! έτσι όμως που τα έχει κάνει η Εξουσία ( η κάθε εξουσία ) σε λίγο θα τρέχει και δε θα φτάνει - ίσως αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα πλάνα από μια ταινία που βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής εδώ και αρκετά χρόνια και η συνέχεια αναμένεται θεαματική ...αφού θα χρειαστεί ( επιτέλους ) τη συμμετοχή μας και όχι απλά το εισιτήριό μας ...για να δούμε τι θα δούμε

Tanila said...

Mου τη δίνει αυτό που συγκρίνεις τους ανθρώπους με τα ελάφια.
Πως φαίνεται ότι δεν έχουν "φάει" κανέναν δικό σου.

[Germanos] said...

Ελληνας Μικροαστος ΕΠΕ - ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΑΓΚΙΑΣ , ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

THE BLACK SMOKE - ORDER NOW

tsok said...

σκατά κι απόσκατα...
και πάνω που νόμιζες ότι έπιασες πάτο, το βαρέλι έχει secret compartment και η ελεύθυερη πτώση προς τα κάτω συνεχίζεται.
Για ποιόν να πρωτοδαγκωθείς;
τη μάνα του πιτσιρικά ή τα παιδιά του μπάτσου;
Στο λίκνο της δημοκρατίας (μη χέσω), εκτελούνται εν ψυχρώ αμούστακα παιδαρέλια. Άι σιχτιρ...

Anonymous said...

αυτο που με εκνευριζει μετα βεβαια απο την εν ψυχρω δολοφονια του παιδιου ειναι που βρισκουν ευκαιρια οοολοι αυτοι και ξεσπανε στις περιουσιες των αλλων!!!και δε κουνιεται φυλλο!! πως θα αντικρισει τα παιδια του αυτος!!
μακαρι να θυμηθουν εγκαιρα οτι οι τραγωδίες γραφονται απο και με ανθρωπους και μακαρι να μην εχουμε πιασει και το δευτερο πατο του βαρελιου

Anonymous said...

αυτο που με εκνευριζει μετα βεβαια απο την εν ψυχρω δολοφονια του παιδιου ειναι που βρισκουν ευκαιρια οοολοι αυτοι και ξεσπανε στις περιουσιες των αλλων!!!και δε κουνιεται φυλλο!! πως θα αντικρισει τα παιδια του αυτος!!
μακαρι να θυμηθουν εγκαιρα οτι οι τραγωδίες γραφονται απο και με ανθρωπους και μακαρι να μην εχουμε πιασει και το δευτερο πατο του βαρελιου

stassa said...

Ευχαριστώ για το λινκ. Δεν τον θυμάμαι, αλλά τώρα που τον είδα τον τύπο συνειδητοποίησα την ηλικία του. Πριν είχα μείνει με την εντύπωση οτι θα ήτανε κάνα στραβάδι.

Πώς τα καταφέρνει ένας άνθρωπος να είναι τόσο μαλάκας στα 37 του, μπορείς να μου πεις;

xomeritis said...

Και η Πάρνηθα, και το παιδί, και η οικογένεια του αστυνομικού, και ο καταστηματάρχης. Και πιο πολύ όλοι μας που τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί, και δεν μπορούμε να περπατήσουμε πλέον και συνεχώς σκοντάφτουμε σε όσα έχουμε μαζέψει.

fieryfairy said...

πολύ ωραίο και ισορροπημένο ποστ, μετά την κακοφωνία της τηλεόρασης, είναι μια ανάσα πραγματικά

[αλλά η πάρνηθα ΕΘνική καταστροφή; κόψε κάτι...]