Sunday, January 11, 2009

Διαβάζοντας στον κινηματογράφο


Ένας 15χρονος Γερμανός, γύρω στο 1955, γνωρίζει μία 35άρα εισπράκτορα στο τραμ με την οποία κάνει σχέση.

Αυτή, όποτε βρίσκονται - δηλαδή κάθε μέρα, εκτός από το να την γαμάει καλά, του ζητά και να της διαβάζει μεγάλα έργα λογοτεχνίας. Έτσι οι συναντήσεις τους γίνονται ένα αρχετυπικό ανακάτεμα από σεξάκοι και Τσέχωφ, μπάνια για δύο και Όμηρο, γύμνια και κλασικούς συγγραφείς.

Η επαφή τους κρατά περίπου ένα καλοκαίρι. Ώσπου μία μέρα η Χάνα εξαφανίζεται, με μεγάλο κόστος για τον πιτσιρικά.

Τα χρόνια περνάνε. Ο μικρός έχει γίνει φοιτητάκι, σπουδάζει νομική στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέρης. Μία μέρα, ο καθηγητής του τους πηγαίνει εκπαιδευτική εκδρομή, να παρακολουθήσουν την δίκη 6 γυναικών που κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν φρουροί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ανάμεσα στις κατηγορούμενες, και η Χάνα... μα, γουνταφάκ συμβαίνει;

Το "σφραγισμένα χείλη" (χριστέ μου τι Φ.Ρ.Ι.Κ.Τ.Ο.Σ. ελληνικός τίτλος - ε, φίλε που της έδωσες όνομα, δεν σου ζήτησαν να ονομάσεις το τελευταίο σηντή της Παπαρίζαινας, έλεος. Γιατί δεν κράταγες τον ελληνικό τίτλο του βιβλίου τουλάχιστον "διαβάζοντας στην Χάνα";) είναι μία ταινία σούπερ πλούσια.

Μέτρα λόγους:

Σχεδόν πριν πέράσουν 5 λεπτά από την αρχή της, βλέπεις τέλειο κολαράκι και πουλάκι από μικρό γερμανικό ζαμπονάκι. Και μάλιστα πολλές φορές.

Η ιστορία της δεν είναι μόνο καθηλωτική και γεμάτη στροφές και εξελίξεις τέλειες, αλλά επιπλέον λειτουργεί και σε 1031391814765582592952050025 επίπεδα (καλό από μια άποψη, αλλά έλεος παιδιά, πονοκέφαλος με έπιασε σε όλο μου το σώμα από το σκεψ σεκψ εντατίκ).

Η Kate Winslet είναι εξαιρετική. Εξαιρετική!! Παίρνει όλο το έργο πάνω της. Το μόνο που με στεναχώρησε είναι ότι δεν το περίμενα ο άνθρωπος που έσωσε ο Ντικάπριο στον Τιτανικό θυσιάζοντας τον εαυτό του, να καταλήξει φρουρός στα SS! Τσάμπα πήγε η θυσία του Λεονάρντο; Μα να γλυτώνεις από το ναυάγιο του Τιτανικού για να γίνεις ναζί; Γουνταφάκ! Α, επίσης, δεν βρίσκω και πολύ ικανοποιητική την μεταμόρφωσή της σε γιαγιά. να δες:

Με συγκίνησε πολύ η πολλαπλή αναφορά στην Κυρία Με το Σκυλάκι, ένα από τα πιο γλυκόπικρα και αριστουργηματικά διηγήματα του Τσέχωφ. Ο τρόπος που παρουσιάζεται στο έργο η λογοτεχνία και η επίδραση της στον άνθρωπο, είναι από τα σημεία του που με έπιασαν περισσότερο.

Γενικότερα το έργο είναι συγκινητικό πολύ. Αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο... λιγότερο συναισθηματικό και προερχόμενο από το θυμικό μας και περισσότερο "εγκεφαλικό".

Να το δεις, οπωσδήποτε. και αν διαβάσεις και το βιβλίο θα είσαι μεγάλος λεβέντης και θα το χαρείς πολύ!

(έξτρα τιπ κάγκουρα: μετά το έργο, καθώς πηγαίναμε με τον φίλο μου που το είδαμε προς το Γκάζι για φαγητό, σκεφτόμασταν να είχε λέει γίνει θαύμα και η ταινία να ήταν να γυριστεί ελληνικά. Και προσπαθούσαμε να μαντέψουμε οι φωστήρες του ελληνικού κάστιγκ σε ποιους ηθοποιούς θα δίναν τους ρόλους στο έργο. Και κλασικά καταλήξαμε στα εξής, όμως διάβασε με δική σου ευθύνη:
- μικρό γερμανάκι ο Τσιμιτσέλης ή ο Ρουβάς
- γερμανάκι μεγάλο ο Φιλλιπίδης (είναι εμπορικός, τι θα πει δεν ταιριάζει στο ρόλο, ασταδγιάλα άσε με να κάνω την δουλειά μου θα σου έλεγε ο casting director αν του έλεγες ότι hellooooo δεν είναι καλή επιλογή)
- για γερμανίδα ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ θα βάζαν τη Ζέτα Μακρυπούλια (μου τα έχεις πρήξει, φυσικά και θα βάλω την Ζέτα, φέρνει εισιτήρια και έχει παίξει στο παρά πέντε ΣΚΑΣΕ)
- εβραία στο τέλος εννοείται θα έβαζαν την Κάτια Δανδουλάκη, χαχαχαχα!

και για αυτό το κάστιγκ θα ένοιωθαν πράουντ. ειδικά για το ότι επέλεξαν την Ζέτα).

18 comments:

tovenito said...

στην αρχή τρόμαξα. νόμιζα άνοιξες τον ρίντερ στο σινεμά! λολ
χωρίς να έχω δει την ταινία για γερμανίδα που κάνει και η άλλη ζέτα , η δούκα.

Provato said...

χαχχαχαχαχα τέλεια και η δούκα τέλεια. αλλά δεν έχει παίξει στο παραπέντε. σόρη. χεχε

Lina said...

αχ, πολύ μου αρεσε το στορυ...!

γερμανακι στα ελληνικα νομιζω θα εβαζαν τον Τοτσικα, του παει περισσοτερο νομιζω

Provato said...

Λινίδιο μην το χάσεις το έργο με τίποτε, ούτε και το βιβλίο, είναι αβιστούβγημα!

τότσικας τέλεια ιδέα, έχει κάνει και τηλεόραση θα φέρει εισιτήρια λολ.

semilingualist said...

Bίκυ Καγιά για ντόιτσε βάχφράου ιμ κοντσεντρατσιόνσλάγκερ ;-) έχει και προϋπηρεσία με τα στρατά, το lookι και την ανατροφή. Άντε και η Εύη Αδάμ χοχοχο

Μα Ρουβάς να παίξει 15χρονο?! ζάητ βάνν?? μισερικόρντια ντέι! :-D

€lisavet said...

Η Δούκα θα παίξει τη Μελίνα, δεν έχει χρόνο το κορίτσι!

Άτιμεεεε, θέλω να το δω!!! Και να το διαβάσω πριν το δω! Πώς θα γίνει αυτό;

"Αισθηματική ηλικία" said...

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Πραγματικά εντυπωσιακό και πολυεπίπεδο.
Οσο για την ταινία,
σορυ αλλα η Κέητ με άξαν γερμανικό και να θέλει δεν τόχει.
Παρόλα αυτά και μόνο για το σεξυ πρώτο μέρος άξιζε που το είδα.!

Πρόβατε τόχεις το χάρισμα της κριτικής, δε το κάμεις επάγγελμα να ξεστραβώσεις κι εμάς ?
Καί εξηγώ:
Βρίσκεις τα...σωστά επιχειρήματα να μας ξεσηκώσεις από τους λιγδιασμένους από τζανκ φουντ καναπέδες μας και να βγούμε στα σινεμά, σα ανθρώποι επιτέλους.

tsok said...

ωραίο βιβλίο!
το' χω διαβάσει καιρό τώρα
κι αφού προτείνεις και το ταινιάκι, ευχαρίστως καλέ μου πρόβατε.
Καλή βδομάδα να' χομε αδέλφια

celsius33 said...

να σου πω κάτι, η κριτική σου θα με κάνει σίγουρα να δω την ταινία, ενώ η κριτική του κουτσογιαννόπουλου στη lifo ας πούμε με κάνουν και μισώ το σινεμά εν γένει, πραγματικά πείθεις τον αναγνώστη, ο δε τελευταίος παραλληλισμός με ισοπέδωσε :) Άκου η Ζέτα, χαχα, καλή σου μέρα:)

Provato said...

semi η Εύη Αδάμ τρελή ιδέα! λολ - επίσης τέλεια και η Βίκυ χεχεχε! Ο ρουβάς μπορεί μία χαρά να παίξει 15χρονο, έχει κάνει τιβί θα φέρει νεανικά κοινά λολ.

Ελισάβετ μη μου σπας τα φτερά με Δούκα, όχι ρε πούστη μου κελ καταστρόφ! να σου πω, τι βιβλίο δεν είναι χοντρό, προλαβαίνεις να το διαβάσεις αυτή τη βδομάδα, και την Κυριακή να πας να δεις και το έργο. κισ μπιγκ εν σλόπι.

Αισθηματική χάου ντέρ γιου να διαφωνείς!!!!! Αμ σοκντ! Τέλεια η Κατέ, πήρε και χρυσό παπάρι εχτές για την ερμηνεία της χεχε δες [παραπάνω πόουστ. Θεγκζ φορ δι καλά λόγια χεχε!

τσοκ καλή βδομάδα, πολύ χαίρομαι που σε άρεσε το βιβλίο. μπεεε καλή χρονιά σου είπα, ματς?

celsious33 να την δεις να την δεις και να μου πεις πως σε φάνηκε! καλημέρα καλή βδομάδα και καλή χρονιά ιατρέ του σεξάκοι! λολ. ζήτω!

κόκκινο μπαλόνι said...

είχα ήδη πειστεί να πάω να το δω αλλά η κριτική από ένα μετρ του είδους (Πρόβατος ολέ)με κάνει να πάω σήμερα κιόλας!!!
Έχει και γκομενάκι τσίτσιδο στην αρχή;;;Τι άλλο θέμε δηλαδίς;
κίσιζ

Provato said...

μόνο κίσιζ? ΣΛΟΠΥ κίσιζ! χεχε

Anonymous said...

ειδα το τρειλερ.μετα τη σουπερ κριτικη θα παω να τη δω.Ο Τσιμιτσέλης με εκνευριζει αφανταστα γιατι τα μεσα κανουν το παν να μας πεισουν οτι ειναι ωραιος!!ΣΙΓΑ ΡΕ!Ο Τοτσικας(χαλια επισης)θα επειθε για γερμανάκι.Οσο για τη Μακρυπουλια και το Φιλιππιδη καλοι ακουγονται.Ασχετο :πως εγινε ετσι ο Φάινς?

Provato said...

guideline ωραίος είναι ο Ρέηφ, γιατί το λες αυτό... όσο για το ελληνικό κάστηνγκ ήταν πλάκα ΕΠΑΝΑΛΜΒΑΝΩ ήταν καγκυρόπλακα, μην απαντάς σοβαρά σε παρακαλώ ανησυχώ. λολ

Anonymous said...

το καταλαβα βρε!!ο ρειφ ειναι ωραιος αλλα μου φανηκε στο τρειλερ γερασμενος

ProFyLaKtiKo said...

η ταινία ήταν εκπληκτική! δε θα σχολιάσω την απόδοση : σφραγισμένα χείλη.

και όπως το πες ήταν συγκινητική, γιατί ήταν άκρως εγκεφαλική. σου δημιουργούσε προβληματισμούς και κλάμααααααααααααααααααααααααα. βούρκωσα σε λέω...

aura voluptas said...

Πολύ ωραία ταινία . Και ο πιτσιρικάς ήταν έκπληξη από άποψη ερμηνείας . Στάθηκε άξια δίπλα στη Γουϊνσλετ .

Συγκινήθηκα όταν άρχισε η " επικοινωνία " τους μετά τη δίκη .

Για το βιβλίο έχω ακούσει τα καλύτερα . Θα περιμένω όμως να " φύγει " από μέσα μου η ταινία και μετά θα το διαβάσω .

Για το κάστινγκ δε λέω τίποτα γιατί σκέφτηκα σοβαρά ονόματα . Λολ !

Provato said...

guideline ε είναι τέτοιος ο ρόλος, έχουν περάσει και 565383929 χρόνια από τον Άγγλο ασθενή... αχ, ο χρόνος είναι ένα παιδί που τρέχει χεχε

προφ κι εγώ βούρκωσα, κάποια στιγμή από την συγκίνηση μου έφυγε κι ένας πόρδος. άσε σε λέω.... λολ μπεεε

ώρα, ο πιτσιρικάς θεός! ρησπέκτ! μπεεε