Wednesday, May 20, 2009

Μεγάλοι έλληνες, μεγάλες απορίες

Παίρνει κάτι το αυτί μου από τις συζητήσεις που γίνονται για την σειρά εκπομπών με θέμα τους Μεγάλους Έλληνες... και σκέφτομαι διάφορα.

Ας πούμε, πόσο σχετικά είναι όλα... όλο το θέμα για το πως αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα είναι καθαρά θέμα του... πως τα αντιλαμβάνεσαι!

Αναρωτιέμαι... Μπορούμε σε μία εποχή που το παγκόσμιο σύμπαν έχει γίνει ΤΟΣΟ μικρό να θεωρούμε μεγάλο/χοντρό/παχουλό/οτιδήποτε κάποιον που απλά ενίσχυσε την Εθνική ταυτότητα ενός έθνους; Νομίζω όχι.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι δεν κατηγοριοποιούνται με βάση τις εθνικές τους καταβολές (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να κατηγοριοποιούντάι έτσι). Θα μου πεις, και με βάση τι κατηγοριοποιούνται; Αρονό... πραγματικά αρονό... απλά όλο αυτό το εθνικοπατριωτικοθρησκευτικο χάηπ μου φαίνεται τόσο άκυρο... Δεν είναι ότι δεν θα υπερασπιστώ την χώρα μου αν χρειαστεί, ή ότι σε περιόδους κρίσεις δεν θα γίνω κατάσκοπος Νέλλος... αλλά αυτήν την στιγμή για μένα είναι πιο σημαντικό οι άνθρωποι να έρθον σε επαφή με την ανθρωπιά τους παρά με την εθνότητά τους.... σκέψου το λίγο.

Η μεγάλη μου όμως απορία είναι άλλη... Η εξής: Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει εγώ και εσύ, και όλοι οι υπόλοιποι που κυκλοφορούμε κάτω από τον Ελλαδικό ήλιο, να αισθανόμαστε υπερηφάνεια με αφορμή όλους αυτούς τους τόσο σπουδαίους ανθρώπους;

Έχουμε άραγε σε καθημερινό, ανθρώπινο επίπεδο κάποια πνευματική συγγένεια μαζί τους; Αναζητάμε τους ίδιους στόχους με αυτούς; Ή η σχέση μας μαζί τους περιορίζεται στο ότι γεννηθήκαμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή ή μιλάμε την ίδια γλώσσα ή γιουνέημ ιτ;

εγώ πάντως, όταν αναλογίζομαι όλους αυτούς δεν αισθάνομαι υπερηφάνια για αυτό που είμαι... κάθε άλλο...

Ντρέπομαι. Αλήθεια ντρέπομαι. Και δεν ντρέπομαι γενικά για την κατάντια του κόσμου γύρω μου (την ξέρεις, είμαι σίγουρος, την ξεράσογλου σχετική επιχειρηματολογία του τύπου "όλοι είστε σκατά γύρω μου, ασταδγιάλα, η κοινωνία έχει χαλάσει, ασταδγιάλα, ευτυχώς όμως που ΕΓΩ υπάρχω που είμαι σούπερ πχιότητα και αναγνωρίζω τι απέραντοι μαλάκες είστε όλοι, ασταδγιάλα").

Όχι, δεν ντρέπομαι ΕΤΣΙ - ντρέπομαι αλλιώς... για την δική ΜΟΥ την προσωπική κατάντια.

ντρέπομαι για το ποια είναι τα κίνητρα που με κινούν, τι πόσο λιγότερο σέβομαι και εκτιμώ τον συνάθρωπα από όσο θα μπορούσα, το πόσο λιγότερη από όση θα μπορούσα ευαισθησία έχω απέναντι στην κοινωνία και την φύση, για κάποιες από τις συμπεριφορές μου...

Για να μην πω για το πόσο το "έργο μου", ότι και αν είναι αυτό που αφήνω πίσω μου σε καθημερινό επίπεδο, είναι καρά-κατά-σούπερ-υπέρ-χιούτζ μακριά από την αξία του έργου των Μεγάλων Ελλήνων.

Συγκρίνω λοιπόν τον εαυτό μου με όλους αυτούς τους μεγάλους Έλληνες και ντρέπομαι. Πολύ μάλιστα.

Και μάλιστα ξέρω, ότι σε σύγκριση με πολλούς από τους ανθρώπους γύρω μας είμαι μάλλον σε καλλίτερη κατάσταση - ούτε λαμόγιας είμαι, ούτε πολιτικός, ούτε αργόμισθος, ούτε υποκριτής και κερατάς στις προσωπικές μου σχέσεις, ούτε ούτε ούτε ούτε... κάπως καταφέρνω και κρατώ ένα μπόσικο. Παρόλα αυτά, ντρέπομαι!

Εσύ; Αν συγκίνεις τον εαυτό σου με τα έργα και τις πράξεις των μεγάλων ελλήνων είσαι υπερήφανος που έχεις μία κάποια συγγένεια μαζί τους ή μήπως ψιλοντρέπουσαι;

(...πιστέυω ότι όποιος ντρέπεται έστω και λίγο, είναι πολύ πολύ πολύ ελπιδοφόρο, να το ξέρεις - και θα πρέπει να είναι περήφανος για τον εαυτό του - το οποίο είναι λίγο οξύμωρο, να είσαι περήφανος επειδή ντρέπεσαι, αλλά έτσι είναι η ζωή γεμάτη περιέργειες και ευελιξίες περίεργες).

Και, τέλος, επειδή το χέσαμε πάλι στις ερωτήσεις... άραγε αν ντρέπεσαι για κάτι, πόσο περιθώριο δίνεις στον εαυτό σου να το φτιάξεις; χμφ χμφ χμφ χμφ

22 comments:

Anonymous said...

Αυτό το πράμα με τους Μεγάλους Έλληνες είναι λίγο χαζό κατά την ταπεινή μου γνώμη. Άμα δεν το είχαν καταντήσει καλλιστεία ή ρηάλιτη ή όπως θες πες το θα άξιζε. Ακούς εκεί να ψηφίζεις για τον μεγαλύτερο... σίλλι.

Τώρα για την ντροπή προβατάκι, πάω και στοίχημα ότι κανείς τους δεν ήταν και τόσο "καλός" άνθρωπος όσο τους παρουσιάζουν τώρα που έχουν πεθάνει.

Anonymous said...

Εγώ πάλι δεν ντρέπομαι! Το θέμα δεν είναι να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με όλους τους μεγάλους αλλά να γίνουμε καλύτεροι από αυτούς! Και που ξέρεις, ίσως γίνει! Μπορεί και όχι! Όπως και να χει δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκτιμήσεις, αλλά για πράξεις! Μικρές πράξεις που ωφελούν το σύνολο αλλά και τον εαυτό μας!

ΗarryTsopanos said...

Εγω μπηκα στο σαιτ και ψηφισα καλυτερο Ελληνα την Εφη Σαρρη.Δεν φταιει το ΣΚΑΙ λεφτα θελει να βγαλει και πουλαει βιβλια,σι-ντι και χαζομαρες αλλες.

Anonymous said...

Γιατι κοπέλλα μου;
Εχετε κατα καιρούς ασχοληθεί με ότι ασημαντο εχει παράξει η διεθνής υποκουλτούρα και σας ενόχλησε ο Αλέξανδρος κι ο Αριστοτέλης;
Ο Σκαι σίγουρα, λεφτά θέλει να βγάλει. Αλλά με 10 ευρω, το να μπαίνουν σ ένα σπίτι εκλαικευμένες έστω πληροφορίες για τη ζωή και τη σκέψη ανθρώπων σαν κι αυτούς , θετικό είναι.
Βέβαια, όταν δίπλα στον Αριστοτέλη φιγουράρει ο Καραμανλής τότε όντως έχετε δίκιο, ομολογω ντρέπομαι

guideline said...

το κακο με ολη αυτη τη προσπαθεια του σκαι ειναι οτι το ολο θεμα το κανε λιγο ραιλιτι με αφισες ψηφιστε με στους δρομους κτλπ.και τελικα δε ξερω με τι κριτηρια βγηκε αυτη η λιστα (τουλαχιστον για τους 100)που περιειχε κατι ακυρα ονόματα πχ ο Λαζόπουλος.να ντεπομαστε οταν δε κάνουμε κατι να γινουμε καλυτεροι σαν ατομα ναι το καταλαβαίνω

Giannis said...

ενταξει το σοου του ΣΚΑΙ, για μένα έχασε σε ενα σημείο, λόγω της μεγάλης ιστορίας, ήτανε κάπως αδόκιμο...μείνανε τόσοιμεγάλοι ελληνες της αρχαιότητας έξω για να μπούνε προσωπικότητες τηε νεοτερης ιστορίας, οι οποιοι και δεν έχουνε επηρεασει παγκοσμίως τα δρόμενα!

παλι καλά που στο τέλος δεν είχαμε καμια μάχη καραμανληκών - παπανδρεικων, ουφ τχεροι είμασταν σε αυτο !!!

ΥΓ. αληθεύει οτι στο αντίστοιχο αμερικάνικο σοου, βγάλανε στη 9 θέση την Οπρα? τελικα ολα τα ταπερ που έχει μοιράσει από την εκπομπή της δεν πήγανε άδοξα (κακιουλες)

ΦΟΥΛΗ said...

Εγώ πάλι δεν ντρέπομαι καθόλου για το τι είμαι,ντρέπομαι για το τι θέλουν να μας κάνουν.......
Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος και βλέπω την κατάντια μερικών,( πολλών )
ανθρωποειδών να συμπεριφέρονται ετσι στα ανυπεράσπιστα ζώα λες και είναι ο πλανήτης της γιαγιάς τους.
Όσο για τους μεγάλους αδιαφορώ,ας μείνουν μεγάλοι και ας αφήσουν εμένα το μικρο ήσυχο!!!!!!!
Πολύ το βαρύναμε.........
Πρόβατο πετάω τι σκούφια μου!!!!

Anonymous said...

Εσώ βάλαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσα στη λίστα!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Έλεος!!!! Φιλοσοφία μετά μεγίστης μαλακίας!!!!

[Germanos] said...

Για τον ως ανω ανωνυμο θα πω οτι συμφωνώ καθοτι αντιβενιζελικός (αλλα δεν θελω να προδωσω την ηλικία μου οποτε δεν προσθετω ιστορικές λεπτομερειες κτλ)

Αιθεροβάμων said...

Προβατίσιους, μαζί σου σε ό,τι έγραψες, όπως το έγραψες!

Anonymous said...

Γερμανέ μου,δεν είναι θέμα ηλικίας ή αν είσαι αντι-...! Έλληνας είμαι κι όχι Τούρκος να χαρώ για τον άνθρωπο αυτό...! Καίτοι Έλληνας αναγνωρίζω πως ο Κεμάλ ήταν σπουδαίος στρατηγός. Αλλά δεν τρελάθηκα ακόμη να θεωρήσω τον Ελευθέριο σε οτιδήποτε καλό σπουδαίο!

Anonymous said...

Πρόβατε, μαζί σου!
δεν νοιώθω ακριβώς ντροπή, αλλά η σύγκριση με το τώρα είναι μάλλον απογοητευτική (ποτέ δεν ξέρεις βέβαια τι επιφυλάσσει το μέλλον). Επίσης, κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να μπλέξουν τους αρχαίους με τους νεοέλληνες - ίσως επειδή οι πρώτοι "ανήκουν" στην ανθρωπότητα και μάλλον καμία σχέση δεν έχουν με την τωρινή Ελλάδα εκτός της γεωγραφικής σύμπτωσης και της γλώσσας (ίσως).

Anonymous said...

Οποιος με το έργο του επηρρεάζει θετικά τον κόσμο πέρα από τα ορια της ελληνικής επικράτειας, ναι μπορει να είναι στην ομάδα. Οχι μόνο αρχαίοι.Από τον Καβάφη μέχρι τη Μαρία Κάλας και τον Καστοριάδη.Μπορείς ακόμα να βάλεις τον Καζαντζάκη για τον Ζορμπα του (δεν μ αρέσει, αλλά είναι υπέυθυνος για όλη τη μεταπολεμική τουριστική ανάπτυξη)καθώς και το Θεοδωράκη.
Συμφωνω πως ο Καραμανλής είναι μια θλιβερή επιλογή, ο Βενιζέλος όχι τόσο

Anonymous said...

βρε δεν ντρέπεσαι να ντρέπεσαι??
εσύ επιτελείς έργο , εσύ προσφέρεις στο σύνολο , με τα κουπόνια σεξακίου που προσφέρεις ,και μας ανοίγεις τα μάτια, για μελλοντική τους χρήση. η παρελθοντική χρήση που έχουμε υποστεί.
Απαίσιο πρόβατο που βάζεις τον κόσμο να προβληματίζεται περι των χαλίων των χαρακτήρων μας.
Θα έπρεπε πραγματικά να ντρέπεσαι!!
Για τουτο μόνο κι οχι για τίποτα άλλο!
δεν δίνω κανενα περίθωριο,ειναι η απάντηση μου.
Οποις δίνει περιθώρια μπορεί και να αλλάξει..
εγώ δεν θελω αλλη εξέλιξη έφτασα στο ζενίθ!!!
dirty old woman

Anonymous said...

για την τανίλα δεν θα πεις κάτι??
έλα σε παρακαλώ.....
η ιδία. η ως κάτω............

Anonymous said...

οχι λάααθος.
η ως πάνω............

Anonymous said...

ότι μας δίνει αφορμή να σκεφτούμε και να ανοίξουμε και κανένα βιβλίο
να μελετήσουμε αρχαίους ή σύγχρονη ιστορία για καλό μας είναι! Το ότι τo skai μεότι τρόπους Έχουμε συνηθήσει να προωθούνται και οι υπόλοιπες εκπομπές δεν καταλαβαίνω σε τι μειώνει την εκπομπή. Αν ήταν μια πληρέστερη και καλύτερη παρουσίαση των ΜεγΆλων Ελλήνων χωρις διαφήμιση και τα σχετικά, αμφιβΆλλω κατά πόσο θα τη βλέπαμε και δεν θα τη βαριόμασταν. Επίσης η διαδικασία της σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων προσωπικοτήτων μου άρεσε γιατί μας πρόσφερε άλλη οπτική γωνία, ακόμα και αν πιστεύω ότι ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να συγκριθούν. Επίσης μου άρεσε η έλειψη σοβαροφάνειας!

veteks said...

simfono me ton happy pessimist. Άμα δεν το είχαν καταντήσει καλλιστεία ή ρηάλιτη ή όπως θες πες το θα άξιζε.

episis oloi afti i arxaiolagneia pia den sas exei ligosei? diladi ti i ellada den exei endiaferontes ellines stin neoteri istoria tis?

provate, i apopsi sou einai poli endiaferousa :), alla poli oumanistiki. aporo pos kataferneis kai epivioneis. den to leo apo kakia, alloste kala kaneis. apli aporia mou einai.

Provato said...

Happy pessimist δεν έχεις κ άδικο, σίγουρα δεν ήταν όλοι αυτοί "καλοί" άνθρωποι... αλλά έχω την αίσθηση ότι η "κακία" τους θα είχε άλλη αίσθηση από την τρέχουσα φρικαριστική νεοελληνική κακία...

ανώνυμε συμφωνώ σε ένα βαθμό, αλλά και η ντροπή είναι ίσως ένα πρώτο βήμα να βελτιώσεις αυτά που χρειάζεται ώστε να γίνεις καλλίτερος από αυτούς...

Χάρη ήταν η Έφη υποψήφια;

ανώνυμη έχεις δίκιο είναι θετικό να μαθαίνουμε κάτι από την ζωή κ το έργο αυτών των ανθρώπων. αλλά μετά να πάμε για το επόμενο βήμα...

guideline ίσως ήταν καλό που βγήκε σαν ρηάλιτη γιατί το έκανε πολύ πιο πρσβάσιμο στους τωρινούς άθρωπες...

Provato said...

Gianni πάλι καλά να λες που η Όπρα δεν βγήκε πρώτη στο ΟΥΣΑ και ναι πολύ τυχεροί ήμασταν που δεν έγινε μονομαχία καραμανληκών - παπανδρεικων ουφ ουφ δεν θα πει τίποτε.

Φούλη που την την πετάς, τι σκούφια σου;

ανώνυμε ναι γενικά παίζουν πολλές αμφιβολίες για την προσφορά του ελβελ στην ελλάδα... αρονό, απορώ...

γερμανέ δεν χρειάζεται να κρυφτείς και ο λαός θυμάται την ιστορία του και την ηλικία σου.

αιθεροβάμων :-))

Provato said...

ανώνυμε ξανά μανά, ο Κεμάλ για τους Τούρκους ήταν σπουδαίο όντως.

ανώνυμε 01:25:00 πολύ σωστό το "ανήκουν" στην ανθρωπότητα! ρησπέκτ!

ανώνυμε 06:27:00 συμφωνώ απολύτως μαζί σου!

dirty old woman είμαι σίγουρος ότι λόγω των κουπονιών θα είμαι στην δεκάδα της σειράς ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2σε μερικές εκτοντάδες χρόνια! χεχε

Provato said...

ανώνυμε κι όμως συμφωνώ μαζί σου απολύτως. δεν είδα καθόλου την εκπομπή αλλά νομίζω ότι όλα αυτά που περιγράφεις λειτούργησαν θετικά! ευχαριστώ για το σχόλιο!

βέτεξ αφού το ξέρεις. ουδείς προφήτης στον τόπο του και στην εποχή του! μπεε