Tuesday, March 30, 2010

Μερικές παρατηρήσεις από ένα πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδας

Ok πήπολ, είμαι ενθουσιασμένος (πράγμα που δεν είναι σωστό Μεγαλοβδομαδιάτικα άη νόυο άη νόου) αλλά, επέστρεψα από ταξίδι αστραπή στην Ήπειρο, στα εξωτικά Γιάννενα κ αναρωτιέμαι "γουνταφάκ; γιατί έπρεπε να φτάσεις τα 36 για να ανακαλύψεις την Ήπειρο;"... Τι να πω, κύριοι ένορκοι, κύριοι δικαστές, δικάστε με κ καταδικάστε με, δηλώνω ένοχος για ΚΑΥΜΕ (Καθυστέρηση Ανακάλυψης Υπέροχου Μέρους Ελλάδας). Ναι, ναι, καταδικάστε με!

Θα μπορούσα να γράψω εκατομμύρια πράγματα για τις μίνι διακοπές μου στην Ήπειρο. ΟΜΩΣ μπορείς να φιου φιου ανακούφισης εντατίκ , δεν θα σε ταλαιπωρήσω πολύ, θα είμαι σύντομος, λιτός κ περιεκτικός (ok, εσύ εκεί πίσω που έκανες ρόουλ γιορ άηζ σε είδα). Θα περιοριστώ σε μερικές παρατηρήσεις μόνο:

Τα Γιάννενα είναι πολύ όμορφη πόλη. Ναι, ναι, δεν αποτελεί εξαίρεση στον φρικτό κανόνα που θέλει κάθε Ελληνική πόλη να έχει ένα σύγχρονο κομμάτι που είναι γιαξ κ απαράδεκτο, αλλά τα ωραία της κομμάτια, το δίπλα στην λίμνη, το Κάστρο, κ το πάρκο με το ρολόι λένε πολύ - ακόμα είναι κ περισσότερα από ένα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις! Βασικά, περίμενα ότι θα δω κάτι σαν το Ηράκλειο, δεν ξέρω γιατί είχα αυτήν την παρεξηγημένη εικόνα για την πόλη, κ η ομορφιά της με εξέπληξε πολύ. Κ με γέμισε χαρά!

Το ξενοδοχείο που έμενα ήταν πάνω στην Λίμνη, κ επιπλεόν είχα κ δωμάτιο με υπέροχη θέα. Χάου κουλ χουώζ δατ! Την οποία θέα όμως δεν απήλαυσα καθόλου, ήμουν όλη μέρα στους δρόμους να ανακαλύπτω την Ήπειρο κ τις ομορφιές της, αυτό δεν ήταν εκδρομή ήταν τα ΓΥΡΙΖΩΗΠΕΙΡΙΑ 2010 - κ καλά έκανα. έχει τόσα πολλά πράγματα να δεις ο τόπος αυτός!

Κ που δεν πήγα!!! Ζαγοροχώρια; Τσεκ. Ντοντόνα; Τσεκ. Νησάκι Λίμνης Παμβώτιδας; Τσεκ. Μεγάλο Πάπιγκο; Τσεκ. Πιτσιρίκι Πάπιγκο; Τσεκ. Ιωάννικα Κάστρο κ αγορά; Τσεκ. Με τόση βόλτα κ εκδρομή, ένα έχω να πω στην Lady Gaga: "miss Gaga, next time you call your tour big, make sure that you have seen my schedule this tetraimero".

Λοιπόν, τα Ζαγοροχώρια δεν με εντυπωσιάσαν! Πυροβόλησε με, τι να πω! Ok έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με πέτρα κ καλντερίμι κ είναι κ πολύ μέσα στα δάση κ έχουν χαρακτήρα του τότενες... αλλά με αγρίεψαν λίγο. Μου είπε ένα φίλος που έχει σπουδάσει Ζαγοροχωριολόγος στο Χάρβαρντ (ψέματα, είναι από Ήπειρο βασικά, χεχε, got you, didn't ya?) ότι αν πήγαινα ένα μήνα μετά που είναι όλα κατάφυτα θα ήταν εντελώς αλλιώς το τοπίο κ θα με μάγευε big time. Τώρα πάντως αυτό που είδα ήταν πολλά πολλά γυμνά δέντρα χωρίς φύλλα, κ γκρι άγρια πέτρα.

Βέβαια, στην διαδρομή από κ προς Ζαγοροχώρι βλέπεις πολύ ομορφιά... μην το συζητάς, είναι απίστευτες εικόνες κάτι γεφύρια πάνω από τον Βοϊδομάτη, κ κάτι ξέφωτα, κ κάτι μακρινά πλάνα από χωριουδάκια σκαρφαλωμένα στο πουθενά κ κάτι χιονισμένες βουνοκορφές...

Θέλω να ξαναπάω στην Δωδώνη, θέλω θέλω θέλω θέλω! Είναι υπέροχο μέρος, άνετα συγκρίνεται με Δελφούς που είναι, σε αντίθεση με Δωδώνη που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει την ίδια προβλή, παγκοσμίως φημισμένη. Το θέατρο είναι πανέμορφο κ πολύ υποβλητικό, όπως επίσης κ τα απομεινάρια του μαντείου. Επειδή είχα χρόνο στην διάθεσή μου διάβασα τις πινακίδες που έχει ο αρχαιολογικός χώρος κ μπόρεσα να πάρω μία καλή συνολική εικόνα της ιστορίας του χώρου. Εντυπωσιάστηκα πολύ! Ένα θα σου πω, υπάρχει τρομερή ιστορία σχετικά με cat fight που έγινε σε κομμωτήριο της Αρχαίας Ελλάδας όπου κατά τύχη έχουν πάει να φτιάξουν το μαλλί, την ίδια ώρα, η Πυθεία κ μία ιέρια από την Δωδώνη... μιλάμε για φοβερό σκάνδαλο της εποχής, ήταν πρωτοσέλιδο στο Hello Αρχαίας Ελλάδας για μήνες ο καυγάς! (Ok, ok, ομολογώ, όλο αυτό το έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά ρε γμτ θέλω να σε κάνω να πας στην Δωδώνη, αξίζει τον κόπο πάρα πολύ).

Το Μέτσοβο ήταν τόσο καλό, όσο η φήμη του - μη σου πω κ λίγο καλλίτερο, χεχεχε. Το ήξερες ότι έχει την δεύτερη καλλίτερη πινακοθήκη της Ελλάδας; Στην οποία βλέπεις αυτό το έργο, που είμαι σίγουρος ότι το θυμάσαι από ένα βιβλίο ιστορίας των σχολικών μας χρόνων (όποιος θυμάται ποιάς τάξης ας μας πει, θέγκζ):

Επίσης βλέπεις κ το αρχετυπικό you_go_boy έργο ζωγραφικής, τα πρώτα βήματα του Ιακωβίδη (Ιακωβίδη βγαίνεις)!

Επιπλέον στο Μέτσοβο έχει ένα λαογραφικό μουσείο που είναι απίστευτο το τι υπέροχα πράγματα έχει. Σου κάνουν μία φοβερή ξενάγηση όπου σου λένε πράγματα που σε βάζουν πολύ μέσα στο κλίμα της ζωής των ανθρώπων του τότε σε συνθήκες άγριων ψηλών βουνών - κ αυτό είναι μαγικό! Σκεφτόμουν πόσο έχει αλλάξει η ζωή του μέσου άθρωπα μέσα σε 100 χρόνια ας πούμε.... κ πόσο διαφορετική ίσως να είναι η ζωή μας σε 100 χρόνια από σήμερα, σκεψ σκεψ σκεψ.

Συμβουλίτσες για Μέτσοβο: Να φας στο εστιατόριο Απόκεντρο, είναι λίγο χωμένο, κοντά στην πλατεία όμως, κ πολύ καλό. Κ να πάρεις γίδα βραστή! (ναι, ναι, η νηστεία πήγε στον οξαποδώ, ομολογώ, κατά την εκδρομή... άλλα ασθενής κ τουρίστας αμαρτία ουκ έχουν). Να έχεις αρκετό χρόνο να δεις τα αριστουργήματα της πινακοθήκης - τουλάχιστον μία ώρα. Εγώ πήγα μισή ώρα πριν το κλείσιμο κ τα είδα όλα στο τροχάδην. Λυγμ κλαψ, ήθελα κ άλλο χρόνο γμτ. Κ φυσικά να μην παραλείψεις επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο.

Επιστροφή στα Γιάννενα! Το βράδυ της γιορτής μου, 25 Μαρτίου, η Τζούλια Αλεξανδράτου τραγουδούσε στο Ρόδον στην πολη. Στο τσακ ήμουν να πάω να την δω για να κάνω αποκλειστικό ρεπορτάζ για το πρόβατο, αλλά κάτι με κράτησε. Τι να πω, ναι, ομολογώ έχω κακώς εννούμενη πχιότητα, με την κακή έννοια. Λυγμ κλαψ ξανά μανά. έπρεπε να πάω βλέπω τώρα, συγγνώμη ιστορικέ του μέλλοντος που σου στέρησα την πληροφορία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ένα κτήριο - αριστούργημα του Κωνσταντινίδη (ο τύπος είναι θεός, γιου γκο μπόη αρκιτέκτ με όλη την σημασία της λέξης) έχει πλούσια αλλά όχι φλύαρη συλλογή εκθεμάτων από όλη την προϊστορία κ την ιστορία της Ηπείρου κ πολύ καλά οργανωμένη την πληροφορία που παρέχει. Γενικά σε όλα τα μέρη της Ηπείρου τα μουσεία/χώροι ιστορικής σημασίας είναι εξαιρετικά μελετημένα. Έμαθα εκ των υστέρων ότι η Ήπειρος φημίζεται για τους κιουρέητορζ της, μέχρι κ στο Μανχάταν υπάρχει παροιμία "πάρε ντηζάηνερ Μανχατανιώτη κ κιουρέητορ Ηπειρώτη"... και όχι άδικα. Διαβάζεις 3 πινακίδες κ έχεις καταλάβει πλαίσιο, χρόνο, πως, τι, γιατί, ντεσού, κοτσομπολιά... σου λέω, απόλαυση!

Το εύρημα που με εντυπωσιάσε περισσότερο από τα πολλά στο Μουσείο, είναι οι φλύδες από μόλυβδο πάνω στον οποίο οι προσκυνητές του μαντείου της Δωδώνης έγραφαν τις ερωτήσεις τους που στην συνέχεια απαντούσαν οι ιερείς του Μαντείου. Η απάντηση γραφόταν στο πίσω μέρος του φύλλου όπου ήταν γραμμένη η ερώτηση. Δηλαδή, ας πούμε ότι είχες εσύ γκομενικό πρόβλημα. Πήγαινες Δωδώνη, αγόραζες φύλλο μόλυβδου, έγραφες θέμα, πιχι "Μήτσος νομίζω κερατώνει. Πληζ Αντβάηζ", πήγαινες φύλλο μαζί με τόνους δώρα (εννοείται) στο ιερό, έπαιρνε ιερέας, διάβαζε ερώτηση, συμβουλευόταν φύλλα ιερού δένδρου, κ κάποια στιγμή σου έστελναν ειδοποίηση με sms στο αρχαίο Wind να πας να παραλάβεις απάντηση που ήταν γραμμένη πάνω στο έλασμα. Τέλειο; ναι, τέλειο!

Στο Μουσείο στα Γιάννενα, λοιπόν, υπάρχει προθήκη με πολλά μολυβένια ελάσματα - άρα μπορείς να δεις κ τις ερωτήσεις που έθετε αρχαίος αναρωτούμενος! Χάου όσομ ηζ δατ!!! Να σου πω κάτι sexy viewer; τα ίδια θέματα που απασχολούσαν τότε τον άθρωπα τον απασχολούν κ τώρα, τηρουμένων των αναλογιών. Υπήρχε ας πούμε ερώτηση "τι να κάνω για να με αγαπήσει η τάδε;". Ή ακόμα "αν την παντρευτώ θα ευτυχήσω;". Μερικές ερωτήσεις ήταν οικονομικής φύσεως, λογικό, τύπου "αν αγοράσω την λίμνη θα είναι προς το συμφέρον μου;" ή "ο συνέταιρος μου είναι άξιος εμπιστοσύνης;". Ή "να ξενιτευτώ για να πετύχω στην τέχνη μου ή να μείνω εδώ να με φάει το μαράζι;" -(για την ιστορία του είπαν να ξενιτευτεί χμφ χμφ χμφ χμφ).

Αυτό που με εξεπληξε ήταν οι ερωτήσεις θεολογικού περιεχομένου. Δηλαδή πολλοί προσκυνητές ρωτούσαν πράγματα του τύπου "σε ποιον θεό να σφάξω δαμάλα για να πετύχει η ανταύγεια/να σταματήσει το νιάνιαρο να έχει κωλικούς/να κάνω σεξάκοι πιο συχνά με Μήτσο/να πάρει πτυχίο ο χαραμοφάης ο γιος μου από Σχολή Σοφιστών/χουότέβερ...". Τι μας λέει αυτό; Ότι ο Αρχαίος Ημών Πρόγονος ήταν, to put it mildly, ευέλικτος στα θρησκευτικά του καθήκοντα, χεχεχε... Ξέχνα τον μύθο περί παροιμοιώδους ευλάβειας του Έλληνα, μούφα ήταν μούφα, όπου φυσά ο άνεμος είμαστε. Πράγμα λογικό, όταν κάνεις αγώνα για επιβίωση δεν προλαβαίνεις να έχεις αρχές, παλιό αυτό το μυστικό...

Φοβερό μυστικό, νούμερο ντούε: Πηγαίνοντας προς Ιωάννινα, μετά την Άρτα, υπάρχει χωριό με ονομασία Κουκλέσι. Αφού το περάσεις συναντάς πρώτη ταβέρνα, δεν κάνεις τίποτε - μετά περνάς δεύτερη ταβέρνα, ξανά μανά δεν κάνεις τίποτε. Κ μετά βλέπεις τρίτη ταβέρνα στο δεξί σου χέρι, στο ρεύμα προς Ιωάννινα δηλαδή, που λέγεται "Ακροποταμιά" κ είναι πάνω στον Λούρο τον ποταμό. Χωρίς να απορήσεις που δεν σου γεμίζει το μάτι, σταματάς το αυτοκίνητο, βγάζεις κουτσούβελα κ γυναίκα κ πάτε για φαγητό εκεί! Παραγγέλνεις μπιφτέκια - ντερλικώνεις - μακαρίζεις πρόβατο (κ εγώ μακαρίζω Μικρή Ολλανδέζα που μου έμαθε το μυστικό).

Καλό φαγητό κ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ μερίδες έχει το εστατόριο του ξενοδοχείου DuLac, που είναι λίγο παλιακό αλλά βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία, καθώς κ το ξενοδοχείο Grand Serai που είναι πολύ καλοφτιαγμένο concept hotel αλλά είναι χωμένο στο κέντρο της πόλης. Επίσης, στα φαγάδικα οι τιμές φαίνονται αστείες σε σχέση με Αθήνα!

Στο νησάκι στην λίμνη να κάνεις βόλτα την περίμετρο του νησιού, είναι πολύ εντυπωσιακό να μπορείς να πεις σε γκομενάκι "πάμε για σεξάκοι; εμένα που με βλέπεις έχω κάνει με τα πόδια την περίμετρο ενός νησιού, άρα φαντάζεσαι τι αντοχή θα έχω στο σεξ!" - θα νομίζουν όλοι ότι έκανες την Κύπρο, άσ' τους, εσύ θα έχεις κάνει στο νησάκι της Παμβώτιδας που είναι μόνο 2,5 χιλιόμετρα, αλλά δεν θα το ξέρει κανείς, χεχεχε

Η Εγνατία οδός που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από λίγο καιρό, έχει αλλάξει πολύ τα δεδομένα στην περιοχή. Ο φύλακας στην Δωδώνη μου είπε ότι ενώ οι επισκέπτες του χώρου ήταν μέχρι 80 χιλιάδες το χρόνο, τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί πολύ. Το ίδιο μου είπαν κ στο Μέτσοβο, ότι φαίνεται κ προς τα εκεί να αυξάνεται η τουριστική κίνηση. Δεν έχει γίνει κάποιο μεγάλο μπαμ αλλά όσο μαθαίνει ο κόσμος ότι τώρα πια η Ήπειρος είναι πολύ πιο εύκολη στις μετακινήσεις όλο κ αυξάνεται ο τουρισμός. Για να καταλάβεις, εγώ πήγα την ίδια μέρα στη Δωδώνη αλλά κ στο Μέτσοβο. Ξεκίνησα κατά τις 12 από το ξενοδοχείο κ γύρω στις 8 ήμουν πίσω, αφού είχα κάνει κ εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, κ μεγάλη περιήγηση στη Δωδώνη, κ φαγητό στο Μέτσοβο κ επίσκεψη σε 2 μουσεία του κ βόλτα... Πως τα πρόλαβα; Όχι, δεν μεταμορφώνομαι σιγά σιγά σε υστερικό Γιαπωνέζο Τουρίστα, απλά με την Εγνατία πας σε 20 λεπτά στη Δωδώνη από Ιωάννινα. Κ από Δωδώνη πάς Μέτσοβο σε 35 λεπτά, κ πολύ άνετα. Παλιά, ήθελες μιάμιση ώρα κακό δρόμο για να πας από Ιωάννινα στα δύο μέρη. Κ ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, άρα δεν υπήρχε θέμα να καταφέρεις σε μία μέρα να πας κ στα δύο (εκτός αν ήσουν Γιαπωνέζος τουρίστας με ελαφρά υστερία).

Από τη μία είναι πολύ θετικό όλο αυτό, είναι πρόοδος για μία περιοχή που δοκιμάστηκε να αρχίζει κ να έχει υποδομές πιο σύγχρονες κ ο κόσμος να μπορεί να βγάλει χρήματα κ λοιπά κ λοιπά. Αλλά, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι: Μήπως η απότομη τουριστική ανάπτυξη που είναι σίγουρο ότι θα έλθει, θα έχει σαν αποτέλεσμα την Κρητικοποίηση της Ηπείρου; Ξέρεις τι εννοώ, που βλέπεις παντού στα σχετικά κεντρικά σημεία κάθε χωριού πινακίδες τύπου "Ρούμζ του Λετ" κ "Γκρήκ Σατζίκη εν Μουσάκα" κ "Τραντισιονάλ Σουβενίρζ, Άηποντζ, Λιτλ Τσόλιαδζ"... Μήπως γίνει αυτό στην Ήπειρο; Η αλήθεια είναι ότι στο νησάκι της Παμβώτιδας, της λίμνης των Ιωαννίνων, οι μαγαζάτορες ήταν λίγο "επιθετικοί" όταν περνούσαμε απ' όξω από τα μαγαζιά τους - αλλά από την άλλη γενικά οι Ηπειρώτες είναι προστατευτικοί με τον τόπο τους, δεν θένε να τον εξευτελίζουν. Τον εκμεταλλεύονται μεν, αλλά δεν τον εξευτελίζουν... Θα δούμε, ελπίζω να μην πάθουν κανένα αμόκ όταν δουν τον κόσμο να αυξάνεται κ καταστρέψουν τα αυθεντικά κομμάτια της Ηπείρου.

Πάντως όπως κ να έχει σέξη βγιούερ, εσύ καλό είναι αν δεν έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις στις επόμενες διακοπές σου να σκεφτείς πολύ σοβαρά ένα ταξιδάκι προς τα εκεί - κατ' αρχήν γιατί ακόμα προλαβαίνεις να δεις μία περιοχή με φυσιολογική τουριστική ανάπτυξη, κατά δεύτερον γιατί θα περάσεις υπέροχα κ κατά τρίτον διότι φέτος στηρίζουμε Ελλάδα κ πάμε διακοπές εδώ, δεν αφήνουμε χρήματα έξω με τίποτε! χεχεχε

Η Γέφυρα Ρίο Αντίριο είναι εντυπωσιακή από μακρυά, εντυπωσιακή κ από κοντά όταν πληρώνεις 12 ευρώ επειδή την πέρασες, χεχεχε. θα μου πεις, περνάς τον Κορινθιακό σε 5 λεπτά ενώ παλιά ήθελες 40, κ θα έχεις κ δίκιο. Αλλά από την άλλη 12 ευρουλάκια.... χμφ χμφ χμφ. Στεναχωρήθηκα στη Γέφυρα διότι θυμήθηκα τον Σημίτη που μας έλεγε κάποτε ότι δεν είναι ΜΟΚΕΤΟ αυτό το έργο, κ εμείς τον κοροϊδεύαμε αλύπητα. Που να ξέραμε ότι όντως δεν είναι μοκέτο αυτό το έργο! συγγνώμη Κώστας άη απολοτζάης που σε κοροϊδευα!

Στο ξενοδοχείο που μέναμε έκανα κάτι πολύ αστείο χιχιχι. Είχε έκθεση συλλογή κοχυλιών που είχε φτιάξει στο πέρασμα του χρόνου με μεράκι κ αγάπη και μπλα μπλά και μπλα μπλα μπλα ένας ερασιτέχνης. Η συλλογή είχε κ βιβλίο εντυπώσεων όπου έγραψα το εξής: "μμμμμ ωραία συμπεριφορά! μπράβο! έβγαλες τα αθώα πλασματάκια από το σπιτάκι τους τα κοχύλια για να τα μαζέψεις κ να φκιάσεις συλλογή. Τι να πω. Τι να πω; Θα σου άρεσε εσένα να ερχόσαντε εξωγήινοι με τεράστια σκάφη από το άουτερ σπέησ κ να σε σκοτώνανε εσένα κ την οικογένειά σου για να μεταφέρουν την μονοκατοικία σου σε μουσείο τεράστιου ηντεργκαλάκτηκ ξενοδοχείου να το βλέπουν οι εξωγήινοι πελάτες; Για σκέψου το λίγο, θα σου άρεσε;". Συγγνώμη, αλλά νυσάφι πια. Καταλαβαίνω να σκοτώνουμε κάτι για να το φάμε, καταλαβαίνω να το σκοτώνουμε για να κάνουμε γούνες αλλά να ξεσπιτώνουμε τα οστρακοειδή για να κάνουμε συλλογή κοχυλιών ε όχι, έλεος. εν τω μεταξύ ήταν κ πολλά τα κοχύλια, μιλάμε για γενοκτονία. τισκ τισκ τισκ

(φαντάσου να ήθελα να γράψω πολλά πόσο θα έβγαινε αυτό το ποστ, τζήζας, έλεος βρε άθρωπα...)

25 comments:

efou said...

σα γνήσια γιαννιώτισσα νοιώθω βαθύτατα συγκινημένη και περήφανη!
μπορεί να άργησες αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ προβατούκο!!

ταυτόχρονα όμως ντρέπομαι πολύ γιατί έχω πάει στο Μέτσοβο 100ντάδες φορές και το μυαλό μου είναι μόνο στο πρόβειο κοντοσούβλι στα 5Φ και στο τυρί μετσοβόνε και δεν έχω πάει ποτέ μου στην πινακοθήκη, σέιμ σέιμ σέιμ ον μι!!!

επίσης να πω, σχετικά με τα σχόλια σου για την Εγνατία και τον τουρισμό, ότι η Ήπειρος και ειδικά τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια αποτελούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ιδιαίτερα τουριστικούς προορισμούς...ΟΚ μπορεί να αυξηθεί λίγο ακόμη ο τουρισμός λόγω Εγνατίας, αλλά δεν πάει πολύ πιο πάνω...σ'εμάς τους ντόπιους αυτό που γίνεται στο Μέτσοβο, πχ, θεωρείται ήδη ακραίο σε σχέση με το πως ήταν παλιά τουλάχιστον...από την άλλη υπάρχουν προορισμοί που είναι ακόμη αγνοί και αυτοί είναι που σιγά σιγά θα τουριστικοποιηθούν...σου προτείνω λοιπόν την επόμενη φορά να επισκεφτείς τα Τζουμέρκα, η φύση αλλά και το φαγητό που θα φας εκεί είναι το κάτι άλλο!

DrFinch said...

Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις έκανα πρόπερσυ όταν ανακάλυψα επιτέλους τη Θράκη. Εκεί να δεις ομορφιά. Και η Εγνατία διευκολύνει και εκεί πολύ.
Δυστυχώς, επειδή κατάγομαι από την Κέρκυρα, έχω μία αταβιστική τάση να σνομπάρω οτιδήποτε ηπειρώτικο. Σόρυ γκάις. Ομολογώ όμως ότι έχει υπέροχα μέρη.
Κορυφαίο το σχόλιο με το ιντεργκαλάκτικ μουσείο.

stella said...

μπραβο προβατουλη.αφου γλυτωσες και το κουρεμα στο μετσοβο που κανονικα επρεπε να ειναι τοπος καταγωγης σου(απο το μπεουλης βεβαια χεχε)
εχω να πω τα εξης

η ηπειρος ειναι γεματη ταβερνες και μουσεια!

.υ.γ μα να μην πας τζουλια?

υ/γ 2
φιλια !

homo anisorropus said...

Grrrrrrrrrr έχω σκάσει από την ζήλεια μου. Λατρεύω Γιάννενα!

Anonymous said...

μπράααβο μπράβο ωραίο ταξίδι ωραίο ποστ ;)

Μέτσοβο πήγα πρώτη φορά το καλοκαίρι,τα υπόλοιπα ακόμα δεν τα έχω δεί αλλά πού θα μου πάνε,

ααα και πολύ γέλιο με τα κοχύλια-μα τί άτιμο προβατάκι που είσαι!!!

€lisavet said...

Απ'τα Γιάννενα κατάγομαι κι αυτό το post σου μπαίνει στα favorites.

SK said...

Χαίρομαι που σου άρεσαν - στα Γιάννενα έζησα 5 χρόνια (τα γυμνασιακά μου). Ακόμα και τώρα που ζω USA, τα επισκέπτομαι κάθε χρόνο.

the writer said...

χαλόου! ο γιές μπόι είμαιη δεκαπεντάχρονη που διαβάζειτον μπλόγκ του φιλαράκου σου του νεβερλάντιαν. τέσπα, καλά τους τα έψαλες στην έκθεση. να δεις εγώ που πήγα στην Αράχωβα για μια μέρα τα χριστούγεννα που γινόταν της τρελής από γούνες. πλιζ, λυπηθήτε τα ζωάκια!!!!! επίσης, είμαι από γιάνεννα και χαίρομαι πολύ που τα εκτίμησες τόσο. κι ένα τελευταίο: αρ γιού κρέιζυ μπόι;;να πας στην τζούλια;;;;;;;;;; δεν θέλουμε να πεθάνεις από την "φωνή" της!!!

Anonymous said...

Εγώ είμαι από Ηγουμενίτσα, οπότε προφανώς ξέρω όλη την Ήπειρο σαν την παλάμη μου (αν και μας έχει φάει η πρωτεύουσα...). Οι Ηπειρώτες προστατευτικοί?! Χα, που να δεις πώς εκμεταλλεύονται την Πάργα.
Πρόταση για την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα Γιάννενα: http://www.vrellis.org/gr/homegr.html. Είμαι ένα μικρό βλαχάκι και δεν έχω πάει στα Λονδίνα και στις μαντάμ Τισσές, αλλά το συγκεκριμένο Μουσείο το έχω μες στην καρδιά μου, κι ας έχω χρόνια να πάω. Θα με θυμηθείς. Φιλιά.

amalthia said...

και βέβαια το έβγαλες απο το μυαλό σου αυτό με το μαλλιοτράβηγμα στο κομμωτήριο..όλοι ξέρουμε πως η Πυθία είχε κομμώτρια στο σπίτι!
έτσι μαστούρω που ήτανε πως να τρέχει στα σαλόνς ομορφιάς??

να σαι καλά να έρθεις και Ιόνιο που σου πάει η τρέλα μας και να τα διαβάσουμε στο βλογκ σου! πάντα τέτοια.

υστερ(ι)όγραφο : καλά γκομενάκια είχε ή αλήθεια έλεγες για την ομορφία του τοπίου?!

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα!
Μία φορά πήγα και μου άρεσαν τα Γιάννενα! Δεν έχω πάει πουθενά αλλού! Αν κάποια στιγμή βρω παρέα θέλω να κάνω ένα τουρ!!!

Anonymous said...

αν είχες την εξυπνάδα/σύνεση/τύχη να ανακαλύψεις τα Γιάννενα πριν από 10 χρόνια θα προλάβαινες το έταιρο αριστούργημα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης, το ξενοδοχείο Ξενία και αυτό του Κωνσταντινίδη. Κάποια ζώα το κατεδάφισαν, που να μη σώσουν να δουν το σπρέντ του δεκαετούς ομολόγου να πέφτει κάτω από 200 (σαϊενς φίκσιον, ξέρω). Εγώ πρόλαβα και έμεινα σε εκείνο, ήταν άψογο.
Αμφίς.

Anonymous said...

...κι εκεί που όλο και καλά θέλει να μπει σε υποδείξεις και κριτικά σχόλια, μας μοστράρει πρώτο τραπέζι ότι κι από Αγγλικά γνωρίζει -ή ας πούμε, ότι είναι "μέσα στο πνεύμα"..

Κι εξ άλλου, όλο το επιδεικτικό κείμενο, -διάβαζε ξεκώλιασμα- ένα καταφέρνει, να μας πείσει ότι οι μαλάκες περισσεύουν


Λουίζα

Anonymous said...

Από τα Γιάννενα καταγόταν η Μαμά μου..βέρα Γιαννιώτισσα...
Εύγε προβατάκι μου που τιμάς την Ηπειρο...
που να δεις και τι παραδόσεις έχει..
Καλό Πάσχα!!!!!!

Anonymous said...

Αχ προβατακο, τι καλα που ηρθες στα Γιαννενακια μας! Χαιρομαι που σου αρεσαμε, και μας αρεσεις και συ! Οπως βλεπεις απο τα παραπανω κομεντς εχεις φαν κλαμπ εδω!!!!! Τα Γιαννενα διαβαζουν προβατο λεμε!! Την επομενη φορα να μας ειδοποιησεις να σου εχουμε υποδοχη!
(Οσο για το Grand Serai, ειναι πραγματι στη θεση του υπεροχου Ξενια του Κωνσταντινιδη εντ δατ ιζ σο νοτ κουλ :( ..... )

tina said...

Όντως τα Γιάννενα στηρίζουν πρόβατο!

Θα συμφωνήσω για το Ξενία, μάλιστα έγιναν και επεισόδια με ματ κλπ.
http://www.youtube.com/watch?v=GxGLVIv7iNo

Να μας ξανάρθεις μπε μου!

Angeliki said...

Probatouli mou next time sto Metsobo na fas kontosoubli kai galoturi metsobo (einai pio pixto kai exei kati san kommatakia fetas pou den einai feta!)

LOVE K. said...

fuck me biiiiiiiiiiiiitch!!!!
spread the news !!!
re gamwto kai eixa kai kouponi gia free sexaki mazi sou(apo epoxh soupieras) gmt gmt gmt !!!
an emenes kai g.serai akomh pio gmt ( dipla menei o filos love K.)
Love K.

Anonymous said...

για να μην εχει δωσει τοσες μερες σημεια ζωης ο προβατος, ή ετελεσε μεγα δειπνο (και κοιταζει ως οφις ναρκωμενος με μισοκλειστο ματι και την γλωσσιτσα εξω συρριζοντας), ή αποτελεσε μερος του δειπνου αυτου, οποτε εφαγωθει.

προβατεεεεεεεεεεεεε ζεις?

Σουσουράδα said...

Η φίλη σου από τα "νέα του ψαροντούφεκου" δηλώνει ότι πολύ καλά έκανες κι έκραξες τον άχρηστο "καλλιτέχνη" που καταστρέφει ότι δε θα φάει για να το κάνει ντεκόρ στο σαλόνι/μουσείο/γουατέβερ. Λέιμ ρε παιδιά, ότι δε θα φάμε δεν το σκοτώνουμε...

Για πες μου προβατάκι, τι μεταμφιέστηκες φέτος το Πάσχα για να τη βγάλεις καθαρή; Μπεεεε

Provato said...

efou, ναι ναι, θα πάω στα Τζουμέρκα οπωσδήποτε κ θα δοκιμάσω κ τα 5Φ! Υπέροχη η Ήπειρος σου λέω, ξετρελάθηκα! xxxxx

DrFinch έχω πάρει μία μυρουδιά από Θράκη κ μου άρεσε πάρα πολύ, θέλω να ξαναπάω! Επίσης, με την ευκαιρία να πω ότι λατρεύω Κέρκυρα, την ξέρω αρκετά καλά, είχα κ ένα γάμο με Κερκυραίο, κ είναι πανέμορφη! :-)) (ελπίζω τώρα να μου συγχωρήσεις την άποψη για τον Τενεσή)

stella άσε, κ εγώ έχω μετανοιώσει που δεν πήγα Τζούλια, θα είχα κάνει φοβερό ρηπορτάααζζζζ! μπεε φιλιάα!

Homo anisorropus σταπ δη τζέλουση κ κανόνισε το ταξίδι! :-))

Kihli Να πας οπωσδήπτε, οπωσδήποτεεεεεε! κ να πάρεις κ πιτσιρίκι μαζί! xxxxx

Provato said...

Elisavet είσαι ΠΑΡΑ πολύ τυχερή ελπίζω να το συνειδητοποιείς! :-))

SK δεν το θυμόμουν ότι είσαι από εκεί! εμ δεν είναι τυχαίο ότι είσαι γοητευτικός χεχεχε

the writer, σε ξέρω παιδί μου! μα γιατί το λες αυτό για την Julia μου αρέσει η φωνή της χεχεχε! Αράχωβα δεν μου άρεσε καθόλου, χμφ χμφ χμφ

Ανώνυμε γμτ το ήθελα πολύ να πάω σε αυτό μουσείο, αλλά δεν προκάμαμε! την άλλη φορά υπόσχομαι, σε ευχαριστώ πάντως για την σύσταση! Πάντως για Πάργα έχω ακούσει πολλά καλά, αλλά κ πολλά παρόμοια με αυτό που λες εσύ! :-))

amalthia έχω έρθει Ιόνιο, Κέρκυρα είναι ταξίδι που έχω κάμει πολλές φορές - κ θα ξανακάνω!
Είχε κ καλά γκομενάκια η Ήπειρος, αλλά παίζει να ήταν κ φοιτηταριά από αλλού, οπότε... η Πυθία δεν είχε κομμώτρια, δεν υπήρχαν τότε τέτοιες τεχνολογίες χεχεχε

Provato said...

Hfaistiwna, οπωσδήποτε να πας!

Αμφίς, τώρα στην θέση του έχουν φτιάξει το Σαράι, ναι έμαθα ότι ήταν πολύ ωραίο, λυγμ που το ξεπάστρεψαν.

Λουίζα, καλά όλα αυτά, αλλά η αλήθεια παραμένει: το διάβασες όλο το κείμενο, όχι; άρα, σε νίκησα κατά κράτος! χεχεχε! :-))

glaykisdolcevita χρόνια πολλάαααααα! μπράβο για την μαμά, ελπίζω να πηγαίνεις τον τόπο της πότε πότε :-))

Anonymous 01:24 αχ αχ αχ αγάπησα Γιαννενάκια, πολύ πολύ! Αμοιβαία τα αισθήματα, έγινα κ εγώ μέλος στο φαν κλαμπ Ηπείρου! :-))) Μακάρι να δώσει να ξαναέλθω σύντομα!

Provato said...

tina τι λες τώρα, δεν ήξερα για τα επεισόδια, τι μαλακία που το γκρεμίσανε! ...θα ξαναέλθω κ θα κάνω κ προετοιμασία α πρόμης!!!

Love K. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA den emeina Serai, alla efaga ekei ena vradi, kala mirisa stin atmosfaira tin iparksi kouponiou (tous vazo eidiko ormonouxo aroma xexexe). gmt gmt! Den peirazei, promise oti tha kaneis esi epafi otan eltheis Athens nai? To kouponi prepei na eksargirothei! xxxxx :-)

Ανώνυμε ζω ζω, όλα καλά, απλά αποσυντονίστηκα λίγο με τα πολλά ταξίδια, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! :-))))

Σιγανοπαπαδιά λέημ λέημ...! Δεν μεταμφιέστηκα, κρύφτηκα εκτός Αθηνών, σε μέρος που έχουνε καλή παραγωγή κρεάτων ντόπιων ώστε να με αφήσουν ήσυχο χεχεχε :-))

Provato said...

Angeliki α γουήλ, α πρόμης, θέγκζ φορ δε τηπ! :-))