Wednesday, March 24, 2010

Αν κατάφερα να ανέβω στα ψηλά, είναι διότι με ανέβασαν γίγαντες στους ώμους τους!


Πριν από κάμποσες μέρες ένας αγαπημένος κ σούπερ σέξη βγιούερ, άφησε ένα σχόλιο με ένα ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ληγκ, όπου κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς του σήμερα δίνουν συμβουλές για το γράψιμο μυθοπλασίας.

Το λήγκ είναι στην Guardian, την εγγλέζικη εφημερίδα με το τεράστιο ρησπέκτ φάκτορ. Ναι, ναι, την ίδια ώρα που ελληνικές εφημερίδες χαρίζουν μουσική κ ταινίες, απαξιώνουν το κείμενο κ την απόλαυση του να διαβάζεις κ δημιουργούν μία κουλτούρα αγοράς εφημερίδας "επειδή έχει cd ζουζούνια που στο ζήτησε το ανηψάκι", κάποιες άλλες προσπαθούν να κρατήσουν τα φώτα ανοιχτά!

Στο θέμα μας: Στην ερώτηση της Guardian "δώσε συμβουλές για το γράψιμο ΜΠΗΤΣ" απάντησαν πάρα πολλοί συγγραφείς, παραπάνω από 30 - μερικοί από αυτούς είναι πολύ μεγάλοι κ πολύ αγαπημένοι μου. Μία από αυτούς είναι αυτή που είχε γράψει το Brokeback Mountain που την πάω με χίλια, άλλη είναι η Margaret Atwood από τις 10 πιο χοτ συγγραφείς του πρόβατο, ο Will Self.

δεν είναι όλες οι συμβουλές να σου κάνουν καμπανάκι, εγώ εδώ σέξη βγιούερ σου παραθέτω αυτές που εμένα μου μιλήσανε περισσότερο. Θες από εσωτερική ανάγκη; θες επειδή διακρίνω ότι στον τομέα που αναφέρονται έχω πρόβλημα; θες επειδή μου δίνουν ελπίδα; αρονό. πάντως με έκαναν καμπανάκι (αυτό είναι συνδυασμός Θεσσαλονικής προφοράς κ νεολογισμού κ θα πει "they rang a bell" χεχεχε).

Φυσικά, αυτό το ποστ είναι με χίλια αφιερωμένο στον άγνωστο σχολιαστή που με ενημέρωσε για το λήγκ! φύγαμε, συμβουλές από συγγραφείς για συγγραφείς, μαζωμένες κ σχολιασμένες από το πρόβατο.

1 - Η ανησυχία, η ανασφάλεια, η ενοχή ότι δεν δούλεψες αρκετά, η αναρώτηση ότι κάτι θα μπορούσες να το κάνεις καλλίτερο είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ κομμάτι του γραψίματος. Αν σε χαλάει, άσ' το καλλίτερα.

2 - το γράψιμο είναι δουλειά. επίσης, είναι κ λίγο τύχη. (στρώσου, λοιπόν κ να κάνεις καλές πράξεις για να έχεις καλό κάρμα άρα καλύ τύχη

3 - να αντιμετωπίζεις κάθε νέα σελίδα σαν ένα μικρό θρίαμβο. Μέχρι, όμως, να γράψεις την σελίδα 50. μετά, μπορείς να ηρεμήσεις κ να αρχίσεις να ανησυχείς για την ποιότητα του γραπτού.

4 - Κράτα ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη σου (duh, μοιάζει αυτονόητο αλλά.... θου Κύριε...)

5 - Να τελειώνεις το γράψιμο της μέρας όταν ακόμα θες να γράψεις κ άλλο έτσι ώστε την άλλη μέρα να ξεκινήσεις με στρωμένη όρεξη

6 - Κράτα ημερολόγιο. Είναι αποθεμα εμπειριών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στις ιστορίες σου

7 - Γράφε κάθε μέρα. Το να κάνεις τις παρατηρήσεις σου κείμενο κάποια στιγμή θα σου γίνει "ένστικτο" κ θα σου φαίνεται κ πιο εύκολο - αρκεί πρώτα να το κάνεις συνήθεια

8 - Μόνο οι πραγματικά κακοί συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτά που γράφουν είναι πραγματικά καλά.

9 - ο αναγνώστης είναι ένας φίλος σου, όχι θαυμαστής, ούτε θεατής. Να του μιλάς με ανάλογο τόνο λοιπόν

10 - παρατηρείς περισσότερα όταν κάθεσαι ακίνητος, παρά όταν κυνηγάς τα ερεθίσματα κ κινείσαι συνεχώς

11 - είναι αμφίβολο ότι κάποιος με κομπγιούτερ συνδεδεμένο στο Internet γράφει καλά με αφοσίωση κ συγκέντρωση. (γενικά αυτό έπαιξε σαν συμβουλή από πολλούς συγγραφείς - γράφε κάπου που δεν έχεις πρόσβαση στο Internet, είναι τεράστιος πειρασμός για χάσιμο χρόνου, λένε όλοι!)

12 - Η Μεταμόρφωση του Κάφκα (όπου ο ήρωας ξυπνά μια μέρα κ έχει μεταμορφωθεί σε κατσαρίδα) είναι το πιο αυτοβιογραφικό βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ. (ομαγκόντ, με έστειλε αυτή η παρατήρηση, σκεψ σκεψ εντατίκ)

13 - διάβαζε στον εαυτό σου μεγαλόφωνα ότι γράφεις, για να πιάσεις τον ρυθμό της ιστορίας σου κ να τον φτιάξεις αν χρειαστεί. Αν το διαβάζεις κ κ ακούγεται σαν "γραπτός λόγος" ξαναγράψτο για να ακούγεται σαν προφορικός λόγος. (κ αυτό είναι κάτι που το είπαν πολλοί συγγραφείς)

14 - Μην περιμένεις να σου έρθει έμπνευση για να γράψεις! Η πειθαρχία είναι 3597987261941401 δις φορές πιο σημαντική

15 - Να εμπιστεύεσαι τον αναγνώστη σου. Μην εξηγείς τα πάντα, άφηνέ τον να καταλαβαίνει η να εικάζει κάποια πράγματα

16 - Αν έχεις αυτοπεποίθηση κ σιγουριά για αυτό που γράφεις, μπορείς να γράφεις ότι θέλεις όσο παράδοξο κ περίεργο κ αν ακούγεται.

17 - Άφηνε τις ιδέες σου να περάσουν ένα διάστημα ωρίμανσης/κύησης.

18 - Μην παραπονιέσαι ότι δεν σε καταλαβαίνει κανείς. Μπορείς να επιλέξεις στις ιστορίες σου (αλλά κ στη ζωή σου) να είσαι κατανοητός ή μπορείς να επιλέξεις να είσαι παρεξηγήσιμος (ακόμα μία από τις πσυμβουλές που εφαρμόζονται γενικότερα στην ζωή, όχι;).

19 - Κανένα σεναριογράφος δεν έχει πετύχει να είναι καλό ΚΑΘΕ σενάριο του. Γενικά, να αποδέχεσαι ότι κάποιες ιστορίες σου θα είναι καλλίτερες από άλλες, κάποιες λιγότερο καλές κ κάποιες εντελώς χάλια. Έτσι είναι κ η ζωή, όμως, όχι; Κάποια πράγματα που κάνουμε βγαίνουν, κ άλλα μας γαμάνε τελειώς ασταδγιάλα

20 - Το στιλ είναι η τέχνη να "απομακρύνεις" όσο περισσότερο γίνεται τον εαυτό σου από την ιστορία σου. (χμφ χμφ χμφ δεν ξέρω, σαν να διαφωνώ λίγο εδώ)

21 - Να διαβάζεις πολύ, αλλά με διάκριση. Το κακό γράψιμο είναι κολλητικό (πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζεις ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ έλληνες συγγραφείς)

22 - Υπερασπίσου τον εαυτό σου. Θα πει: Βρες όλα όσα σε ενθαρρύνουν, σε κάνουν χαρούμενο κ ευτυχισμένο, αυξάνουν τα δημιουργικόνια στο αίμα σου κ βάλτα μέσα στην ζωή σου κ την καθημερινότητά σου όσο περισσότερο γίνεται. Αντίστοιχα, απομάκρυνε πράγματα, συνήθειες, ανθρώπους, lifestyle που κάνει κακό στα συγγραφόνια στο αίμα.

23 - Γράψε πράγματα που θα ήθελες εσύ να διαβάζεις! (ομαγκόντ!!! αυτό το κάνω ήδη, έτσι γράφω το www.provato.gr γιέα γιέα γιέα γιου γκο μπόη, γιου γκο σηπ!)

24 - Αν έχεις μία καλή ιδέα για ιστορία ερεύνησε μήπως μπορεί να γίνει κάτι άλλο, που θα της ταίριαζε καλλίτερα, εκτός από πρόζα (ποίημα ας πούμε, ή σενάριο)

25 - Αν κολλήσεις, φύγε μπροστά από το κείμενο κ κάνε κάτι άλλο. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, κάνε κάτι που δεν περιλαμβάνει πολλές πολλές συνάφειες με ανθρώπους (τηλεφωνήματα ή πάρτιζ) γιατί οι λέξεις τους θα καταλάβουν τον χώρο που θα έπιανε αυτό (η ιδεά ή οι λέξεις) που θα σε ξεκολλήσει! (από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες που έχω διαβάσει ποτέ)

26 - Γενικά, δημιούργησε στην ζωή σου ένα κενό στο οποίο θα μπουν οι ιστορίες σου... (ομολογώ αυτό είναι δικό μου βασισμένο στο προηγούμενο, χεχεχε)

27 - Αντέγραψε τους χαρακτήρες κ την πλοκή ενός συγγραφέα που θαυμάζεις, όπως οι ζωγράφοι μαθαίνουν να ζωγραφίζουν με το να αντιγράφουν τους μεγάλους αριστοτέχνες

28 - Κατέγραφε στιγμές, εντυπώσεις, ιδέες, διάλογο που άκουσες στον δρόμο, την θλίψη κ τις χαρές σου... ένα σημειωματάριο είναι πολύ χρήσιμο! σχεδόν απολύτως απαραίτητο

29 - Αποφάσισε ποιο κομμάτι της μέρας σε βολεύει περισσότερο να γράφεις κ οργάνωσε τη ζωή σου ανάλογα. Θες να γράφεις 2 με 8 ξημερώματα; Γίνε νυχτόβιος κουκουβάιος. Θες να γράφεις 7 με 12 το πρωί. Σέη (σέη σέη) γκουντμπάη στο κλάμπην

30 - Να σκέφτεσαι μεγάλα πράγματα, το τελικό αποτέλεσμα, το βιβλίο, χουτέβερ, αλλά να φροντίζεις κ να αγαπάς κ τις μικρές λεπτομέρειες

31 - Προχώρα αργά κ με φροντίδα. Σπεύδε βραδέως, κ για να το κάνεις αυτό γράφε με το χέρι

32 - μη διαβάζεις το πρόβατο, σε κρατά μακρυά από το γράψιμο (εεεεε, εεεεε που πας, πλάκα κάνω, διάβασε το ποστ κ μετά φεύγεις μπούρδα! :-))

33 - Σταμάτα την γκρίνια κ απλά κάντο! (γράψε δηλαδή)

34 - Προστάτευε το χρόνο κ τον χώρο που έχεις διαθέσιμο για γράψιμο. Ακόμα κ από αυτούς που αγαπάς όσο κανέναν. (χμφ χμφ χμφ για σεξάκοι επιτρέπεται εξαίρεση; Πλήηηηηηηηηηζ πληηηηηζ)

35 - Να τελειώνεις ό,τι αρχίζεις - όσο ασχημο κ αν βγει. Μετά μπορείς να το φτιάξεις.

36 - Να είσαι φιλόδοξος σχετικά με το έργο σου κ την αξία του, όχι σχετικά με τα βραβεία που θα μαζέψει κ τα λεφτά που θα βγάλεις κ τα γκομενάκια που θα σου κάθονται για σεξάκοι (... ... ...)

καλά, το έχεσα τελειώς, 20 ήθελα να γράψω αλλά όσο διάβαζα όλο κ κάτι μου άρεσε παραπάνω. δεν πειράζει, βγήκαν 36 συμβουλίτσες γιακγούσες - όσες κ τα χρόνια μου, καλή ώρα.

πηεσ - ευχαριστώ σέξη βγιούερ που το διάβασες όλο αυτό!
πηεσ 2 - ευχαριστώ ανώνυμε σχολιαστή που μου έδωσες το λήγκ, το οποίο είναι εδώ μπάδεγουέη άμα θες να το διαβάσεις ολάκερο αναγνώστη σέξυ.

πηες 3 - Τα λέμε από βδομάδα, πάω εκδρομή, στην Ελλάδα βεβαίως, να ενισχύσουμε όσο μπορούμε την χώρα μας! Πολλά φιλιά! :-))

21 comments:

Hfaistiwnas said...

Το 32 που το βρήκες;;; λολολολολολ!
Πάντως πολύ μου άρεσε που πολλοί ανέφεραν τον αναγνώστη..

Lina said...

τσάμπιονς Λήγκ;

Θεόδωρος Γρηγοριάδης said...

καλέ μου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

όσο για τις συμβουλές περί γραφής...αν δεν υπάρχει η γραφή μέσα σου, όλα μοιάζουν σαν οδηγίες χρήσεως που πολλές φορές και να μην τις διαβάσεις δεν αλλάζει τίποτε...

Giannis said...

απιστευτο με το νουμερο 12, η μεταμορφωση ειναι το ποιο αυτοβιογραφικο βιβλιο του Καφκα?

και τοτε η δικη τι ειναι? (οκ οχι το στορυ αλλα το ολο περιβαλλον του βιβλιου!)

μπερδευτηκα τελειως!

stella said...

χρονια πολλα μπεουλη,υγεια ,δημιουργεια.σεκσακι σεκσακι σεκσακι

tsok said...

Εγώ από δημιουργική γραφή δηλώνω πλήρη άγνοια, από ακαδημαϊκή όμως κάτι σκαμπάζω κι αν έχω μάθει ένα πράμα σχετικό είναι το εξής: "writing is re-writing".
Είμαι σίγουρη ότι άκομη και το πιο hard-core κείμενο του δόγματος stream of consciousness (της wolfe ή joyce κι αν διαβάσετε) έχουν σελίδες επί σελίδων drafts πίσω τους. Όξω που θεωρώ τη φόρμα ενός κειμένου εφάμιλλη του περιεχομένου, το ξαναγράψιμο/σιδέρωμα/ίσιωμα/trimming/grooming/editing κάθε κειμένου είναι κομβικής σημασίας για το αισθητικό του αποτέλεσμα.

Anonymous said...

χρονια πολλα προβατακο! να σε χαιρομαστε οσοι σε διαβαζουμε και σ αγαπαμε!

Dorian_Gray said...

Χρόνια πολλά προβατίδιο!!!
Να είσαι πάντα χαρούμενος, υγειής και με πλήθος φωτεινών ιδεών στο κεφάλι σου!

Anonymous said...

πεφτω και περνω ρισπεκτ απλα
ευχαριστουμε προβατε,ευχαριστουμε ανωνυμε βγιουερ :))))

Attalanti said...

Διαβάζω ελάχιστους, μεταξύ τους ΚΑΙ πρόβατο. Χρόνια καλά! :)

η θεία απο τη Λόνδρα said...

χρόνια πολλά αγαπημένο πρόβατο, χαίρομαι που σου άρεσε το ληγκ, σε φιλώ αγγλιστί! xx

Thoula said...

Διαβάζω σε, διαβάζεις με;

Σουσουράδα said...

Μπεεεεε, χρόνια πολλά!!!

Καλή επιτυχία με ό,τι γράφεις και να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις! Εδώ ο Κατακουζηνός κατάφερε να εκδόσει το βιβλίο του με θέμα "το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο", εσύ θα κολλήσεις!!!

χιχι, τις καλύτερές μου ευχές μοσχομυρωδάτο μου προβατάκι!

amalthia said...

οκ λάθος νόμιζα τόσα χρόνια οτι οι συγγραφείς είναι ρέμπελοι πεινάλες και ακανόνιστοι?

εδώ περιγράφονται σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι!

Pan said...

Καλησπέρα.

Επειδή είμαι τελείως αλλού και γιούχου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για ρίξε μια ματιά στο παρακάτω: http://doukaton.wordpress.com/2010/03/28/%CE%B5%CF%83%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

the writer said...

θενξς ρε πρόβατε. είσαι ο καλύτερος!λοιπόν, είμαι τρομάρα μου εκκολαπτόμενη συγγραφεύς κι ας είμαι μόνο 15 χρονών βουβάλα. γράφω από τα 9 και τώρα έχω στείλει ένα μυθηστόριμα σε τρεις εκδοτικούς οίκους. τις συμβουλές αυτές θα κάνω κόπυ πέιστ και πριντ για να τις διαβάζω κάθε ημέρα. καιπάλι θενξς.

Provato said...

Hfaistiwna το νόημα είναι να μην χάνουμε χρόνο στα ηντερνέτια, χεχεχε :-))

Lina, αχ από το στόμα σου κ στου Θεού το αυτί, συγγραφέας-τσάμπηον! :-)

αγαπημένε μου Έλληνα Συγγραφέα, Θεόδωρε! Χρόνια πολλά κ καλά, με πολλά Best sellers!
Ναι, ναι, έχεις δίκιο, αλλά όσο να 'ναι, μερικές πρακτικές συμβουλές πάντα βοηθούν, όχι; xxx

Gianni εγώ να δεις πόσο απίστευτο το βρήκα το 12 - βέβαια είναι ερμηνεία κάποιου συγγραφέα όχι δήλωση τόυ ίδιου του Κάφκα!

Stella επίσης γλυκό κορίτσι, υγεία υγεία υγεία κ ισορροπία κ σεκσάκι xxx

Provato said...

τσοκ πολύ σωστά τα λες, το re-writing είναι σούπερ σημαντικό - έστω κ μόνο για να να διορθώσεις τεχνικές λεπτομέρειες, κ όχι την πλοκή. Μπαδεγουέη σιχαίνομαι stream of consciousness, γιατί άραγε σκεψ σκεψ σκεψ!

ανώνυμουζ 08:11 ευχαρίστώ πολύ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κ καλά, ναι ναι να αγαπιόμαστε γενικά :-))

Doria_Gray χρόνια πολλά κ καλά αγάπη! xxxxx

Anonymous 11:11 ευχαριστούμε ανώνυμε βγιούερ δεν θα πει ΤΙΠΟΤΕ! :-))

Provato said...

Attalantiiiiiiiiiiiiii που χάθηκες ρε γαμώτοοοοο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ Κ ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ! :-)

Θεία, αχ αχ αιώνια χάρη σου χρωστώ κ μερικές εκατοντάδες κουπόνια για σεξάκι! χρόνια πολλά κ καλά! :-) κ θέλω κ άλλα τέτοια λήγκ!

Bubuka hello! θα σε διαβάσω :-)) - λοιπόν σε διάβασα. τι έγινε το παράτησες ακόμα δεν το άρχισες;


Σιγανοπαπαδιά, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με πολλά αποκλειστικότητες στα αγαπημένα μας Νέα του Ψαροντούφεκου! xxxxxx ευχαριστώ γλυκό κορίτσι! :-))

amalthia ήσουν ρον ον σο μένη λέβελζ, ον σο μενη!!!!

Provato said...

piqtures τι εννοέις "έχεις". σόρη δεν κατάλαβα! :-))
Καλησπέρα.

Thanks Pan για το λήγκ, όντως είναι γιούχου, χεχεχε - εγώ δεν έχω ανάγκη ευφημισμών, το λέω όπως λέγεται το ζητούμενο! :-))

The Writer, ντον μέσηον ητ, χαρά μου, καλή επιτυχία εύχομαι, είμαι σίγουρος ότι θα σκίσεις, πάντως καλού κακού ξεμπέδεψε λίγο τα υ-η-ι στο "μυθιστόρημα" χεχεχε :-))

An-Lu said...

Λαβ γιου προβ! Θένκια!