Wednesday, October 20, 2010

η μεγάλη θλίψη

παραθέτω αυτούσιο ένα σχόλιο στο αμέσως προηγούμενο ποστ για την Μαρινέλλα, που άφησε ένας ανώνυμος σχολιαστής - για κάποιο λόγο μου έφερε δάκρυα στα μάτια, δάκρυα συμφωνίας και απαισιοδοξίας. οι κόκκινοι τονισμοί δικοί μου, η ορθογραφία, τα σημεία στίξης, και τα άλλα στοιχεία του κειμένου παραμένουν ατόφια όπως στο ανώνυμο σχόλιο. Να είσαι καλά ανώνυμε/μη διαβάτη, κάτι έσπασες μέσα μου, κάτι αρρωστημένο.

Στην παρουσα ο Φασουλης ειναι too busy να αρθρογραφει με εμετικο ζηλο υπερ του ΠΑΣΟΚ και του Γιωργακη και κατα του Σαμαρα. Μιλαμε εχει ξεφυγει ...Διαβασε τι γραφει στα ΝΕΑ, καθε μα καθε εβδομαδα, τι λεει στις συνεντευξεις στο ΒΗΜΑ... Καθεστωτικος τελειως ...μη φταινε τιποτα επιδοτησεις? τι να πω ...και δεν ειναι μεμονωμενα περιστατικα ...

Ο ανθρωπος που καποτε δικαζε τον Clinton (δεν ηταν στο λαικο δικαστηριο?), ξερεις μωρε, εκει στο Συνταγμα με τους αλλους πνευματικους ταγους, τωρα εμπροσθοφυλακη στο ΠΑΣΟΚ.

Ουτε ο Πασβαντιδης στο ΚΑΝΑΛΙ 29 επι αυριανισμου ετσι ...

Η ΜΑΚΡΗ κι ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ τοσο, μονο!

και απο την αλλη, ασχετο, εχεις τον Κραουνακη να βγαινει στα μεσημεριαναδικα (!) και να τα βαζει με την ... ΕΟΚ(!!!!!!!!!!!) για τον αντικαπνιστικο νομο, και να ζητα να μας πληρωνουν δικαιωματα οι ξενοι για τους τραγικους και τους μουσικους μας, τον Αισχυλο και τον Θεοδωρακη αφου χωρις εμας και τον πολιτισμο μας (οι ξενοι) θα ηταν "καπακια μπυρας!". Αν δε μας πληρωναν τα δικαιωματα αυτα "θα ειχαμε πληρωσει το χρεος μας!". Ποσο πιο ρατσιστης? Ποσο πιο ελληναρας? Ποσο πιο γραφικος? ΜΑ Ο ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ του "ανθρωπων εργα" ? Κι ολα αυτα κατω απο τις επιδοκιμασιες της Τενιας Μακρη. Ποσο πιο κατω?

Αυτοι ειναι οι πνευματικοι ανθρωποι στην Ελλαδα της κρισης σημερα. Ειτε πουλημενοι, ειτε αυτιστικοι, κλεισμενοι στον μικροκοσμο τους (βλ. ΙΑΝΟ που μαζευτηκαν να κανουν ανταρτικο για τον αντικαπνιστικο οι Κραουνακηδες, Ζυρανες et al) (και ξερω οτι θιγω αγαπημενους σου, να με συμπαθας) ενω σιωπουν εκωφαντικα για τη ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ εκει εξω. Κριμα. Καποτε τους σεβομουν.

ναι, ανώνυμε σε συμπαθάω, κάνε την δουλειά σου - και λίγο σε αγαπώ κιόλας για την φράση "μεγάλη θλίψη" που χρησιμοποίησες - και τέλος.... ας καεί επιτέλους να τελειώνουμε, όλο αυτό το ψέμα, ας καεί

25 comments:

Hfaistiwnas said...

Δεν έχει και άδικο το παιδί..
Καλημέρα!

τσούτσουρος said...

έτσι για πρωινό... ένα ψυχοπλακωμασιλ των 500!!

Vassilios said...

Αναρωτιέμαι πολλές φορές ποιοί είναι τελικά αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι... αν πραγματικά υπάρχουν πια στην Ελλάδα πνευματικοί άνθρωποι. Η Ελλάδα που έπαψε να παράγει προιόντα έπαψε να παράγει και πολιτισμό?
Μήπως περιορίσαμε τον πολιτισμό μας στα σουβλάκια, τον μουσακά και το τσιγάρο?

Dorian_Gray said...

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι σχέση έχει η ικανότητα ενός ανθρώπου να δημιουργεί σημαντική τέχνη με την αξία των ιδεών του. Για ποιο λόγο δηλαδή να ασχοληθώ περισσότερο με την ιδεολογία κάποιου που απλώς είναι ικανότατος να γράφει υπέροχη μουσική, να ζωγραφίζει όμορφα, ή να πλέκει με εξυπνο τρόπο μια ιστορία στο χαρτί και όχι κάποιου π.χ που φτιάχνει ωραιότατα σουβλάκια?
Σίγουρα η επιρροή του έργου τους είναι κάτι που εκμεταλλεύονται αρκετοί καλλιτέχνες.

Dorian_Gray said...

Υ.Γ.

Δε νομίζω ότι στην αρχαία Αθήνα ο Φειδίας και ο Σοφοκλής ήταν αυτοί που καθοδηγούσαν το λαό.

ένας στρατολάτης said...

Οι πνευματικοί άνθρωποι βούτηξαν το παξιμάδι μες στο πνεύμα τους και το γέμισαν ψίχουλα. Κι όπως τους άρεσε τρίψαν μέσα ολόκληρο το παξιμάδι.

Just an Ordinary Pontios said...

θα συμφωνήσω κι εγώ. αν ο πνευματικός μας κόσμος είναι ο (εμετικός κατ εμέ) κραουνάκης και το αντάρτικό τους περιορίζεται... στο κάπνισμα, τότε βράστα

KitsosMitsos said...

Στο κομμάτι των "πνευματικών ανθρώπων" που απ'όσα συμβαίνουν τελευταία θέλησαν να "αντισταθούν" μόνο γιατί τους θίξανε το πάθος-αρρώστια τους, συμφωνώ απολύτως.

Αιθεροβάμων said...

Εγώ έχω να πω ότι όλοι οι άνθρωποι πνευματικοί είμαστε. Ο καθένας έχει το δικό του πνεύμα και το χρησιμοποιεί όπως θέλει και μπορεί. Ναι, κάποιοι είναι πιο έξυπνοι, ή έχουν περισσότερη φαντασία, ή είναι πιο διαβασμένοι, ή κάτι ρε παιδί μου έχουν "πιο" (επίσης είναι και "πιο" διάσημοι και από εκεί ξεκινάνε όλα) και φανταζόμαστε εμείς οι υπόλοιποι ότι όταν ανοίγουν το στόμα τους (και ιδίως στο δημόσιο βήμα που μπορούν να διεκδικήσουν) θα λένε πράγματα μεγαλειώδη και ιδιαίτερα και θα μπορούν να μιλήσουν εκ μέρος ημών και να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν όταν οι περιστάσεις το καλούν και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι βέβαια, πως αυτοί οι "πιο" δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πουν και να κάνουν αυτά που εμείς θα θέλαμε ή θα ευχόμασταν. Εμείς τους φορέσαμε τον τίτλο των "πνευματικών ανθρώπων" (και αυτοί δεν τον αρνήθηκαν - who could blame them?), εμείς περιμένουμε από εκείνους, εμείς απογοητευόμαστε όταν εκείνοι "δεν". Οπότε είναι μάλλον καιρός να σταματήσουμε να επιζητούμε το πνευματικό μας πατρονάρισμα από κάποιου τύπου εθνικής "πνευματικής ηγεσίας" και να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να λέμε αυτά που θέλουμε από μόνοι μας.

Pastaflora said...

Σσσσς, ησυχία. Οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας καπνίζουν... Ή γκρινιάζουν. Ή καταστροφολογούν.
Και σίγουρα δεν έχουν τίποτα μα τίποτα να προτείνουν. Απλά φυσάνε τον καπνό από τα τσιγάρα τους στη μούρη μας.

vasia said...

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω για το ποιόν των διανοούμενων σήμερα στην Ελλάδα. Ίσως πάλι αναφέρεστε σε όσους προβάλουν τα ελληνικά μέσα μαζικής εξημέρωσης και όσους έχουν βήμα στα μέινστριμ έντυπα του ημερήσιου τύπου. αυτό δεν μπορώ να το κρίνω καθώς διαμένω στο εξωτερικό. Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη "Ληξιπρόθεμα χρέη" η πλοκή του οποίου διαδραματίζεται σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης. Μυθιστόρημα στέιτμεντ. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα

amalthia said...

να μην θλίβεσαι όσο υπάρχουν άνθρωποι να βλέπουν την κατάντια τους και να μην μένουν στην εκάστοτε αίγλη των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού!

ο ανώνυμος είναι ξεστραβωμενος και έχει κριτική σκέψη! και στα δικά μας να λες!

amalthia said...

και Dorian Gray πόσο δίκιο έχεις λέγοντας αυτό:

"Σίγουρα η επιρροή του έργου τους είναι κάτι που εκμεταλλεύονται αρκετοί καλλιτέχνες."

Anonymous said...

Να πώ κι εδώ
"Μείνε στο ποίημα. Από κάτω παραμονεύει ο ποιητής".
Ας μείνουμε στο εργο λοιπόν κι όχι στα πρόσωπα που μας εκπλήσσουν εννίοτε οδυνηρά.

Maria said...

EDO KAI XRONIA I KALITEXNIKI ELLADA VGAZEI TEXNIONTOS TIN OURITSA EKSO APO POLLA .
KAI PIA KALLITEXNIKI ELLADA RE MALAKA POU TO ENA EINAI PIO MEGALO MPAZO APO TO ALLO?

Maria said...

Diamartirithike o Kraounakis gia ton antikapnistiko?lololololoo
mouxaxaxaxa

the writer said...

Οι λεγόμενοι πνευματικοί άνθρωποι δεν υπάρχουν πια. Φακτ.
PS: Έκανα το post για το πρόγραμμα της ελληνικής TV. Τσεκ ιτ άουτ!

Unknown said...

Είσαι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣΣΣΣΣ!!!!!!
@Vassilios: οι πνευματικοί άνθρωποι είμαστε εμείς, οι "καθημερινοί" άνθρωποι, που τα φέρνουμε βόλτα (και δύσκολα κάποις φορές) με μια στοιχειώδη λογική, ένα στοιχειώδες ανοιχτό μυαλό και μια στοιχειώδη ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας.

Anonymous said...

Όποιος είδε την συγκεκριμένη "συνέντευξη" του Κραουνάκη θα κατάλαβε οτι είναι σαφώς διαταραγμένος. Θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσετε όπως οποιονδήποτε άλλον της ίδιας πνευματικής κατάστασης. π.χ. Εύη Θώδη κλπ. Είμαι εντελώς άτεχνος, σχεδόν αγνοώ πλήρως τι αντιπροσωπεύει το όνομα Κραουνάκης, αλλά το θέαμα που είδα ήταν λυπητερό και φυσικά με έκανε να φτύσω για μια ακόμα φορά τα μεσημεριανάδικα ή οτι ήταν αυτό που είχε εμφανιστεί.

Anonymous said...

Ξεχἀσαμε και τον Γιώργο Νταλἀρα, τον τραγουδιστἠ-κινούμενη διαμαρτυρία.

Αφου λοιπὀν σπούδασε την κὀρη του στο Κολλἐγιο Αθηνών, και μετα στο Ivy League πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ (ναι, και ο Νταλάρας συναυλιαζόταν τοτε για τον Clinton), έκανε τη γυναίκα-εξαδέλφη του νέου Θείου βρέφους του εγχώριου σοσιαλισμού, πολιτικό και υφυπούργο και κατόπι εξουθενωμένος απεσύρθη στην έπαυλη στη Φιλοθέη (ή Ψυχικὀ) και σιώπησε δίνοντας άλλη διάσταση-αυτοβιογραφική στο στίχο "με τράγουδια για τη φτώχεια και τη ξενιτεία, ρετιρέ χτίζω στη Κηφισσία".

Την ασκητισμὀ διέκοψε μονο για μια εμφάνιση ΤΟΜΗ στο πολιτιστικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο ... ΟΛΑ και πιο πρόσφατα για τη συναυλία των U2 οπου εθεάθη οδηγούμενος απο chauffer με το VIP ticket ανα χείρας (τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε τἐτοια μεγάλα events ειναι για τον λαουτζίκο).

Για τους Χιλιάνους έδωσε αγώνες και συναύλιες ...για τους εξαθλιωμένους συνΕλληνες τα δακρυα του στέρεψαν ... Τη ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ!

tsok said...

Τώρα δεν έχω δίκιο όταν μικρή παιδίσκη νόμιζα ότι οι ταγοί είχαν κάποιου είδους συγγένεια (εννοιολογική μάλλον) με τους τράγους; 625 χρόνια σπουδών μετά, λοιπόν, η ελληνική πραγματικότητα με υποχρεώνει να κάνω νοερό πατ-πατ στον ενδεκάχρονο εαυτό μου. Γιου γκόου γκερλ. Γιου χαντ ιτ ράιτ ιν δε φερστ πλέις.
(Κι εγώ σ' αποπεθύμησα αγαπημένε μου βλόγερ)

Provato said...

δεν έχει κθόλου μωρέ ηφαιστιωνάκο, δεν έχει...

τσούτσουρε συγγνώμη που σε έριξα, α απόλοτζάης!

vassilie συμμερίζομαι την απορία σου. πιστεύω δε ότι έργα τέχνης στην ελλάδα γίνονται... αλλά δεν ξέρω αν γίνεται πολιτισμός αρονό, αρήλη ρονό

ντόριαν έχεις δίκιο, από την άλλη οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (πιθανώς για να πουλήσουν περισσότερο ή ακριβότερα) μας πουλάνε ένα προφίλ "νοιάζομαι για τον κόσμο" κλπ κλπ. Το θέμα είναι ότι στα πργαγματικά δύσκολα, ξεχνάνε
την ιδιότητά τους του "νοιάζομαι" και κοιτάνε αλλού... και ναι ο Σοφοκλής και ο Φειδίας δεν καθοδηγούσαν τον Λαό, αλλά ίσως τον παρηγορούσαν με ένα γόνιμο λόγο, ίσως λέω....

Provato said...

στρατολάτη, ωχ ρε συ, δεν την έπιασα την αλληγορία, σόρη νιώθω πολύ βλάκας για κάνε ένα εξπλέην επαναληπτικό, θέγκζ μαν

πόντιε, δυστυχώς σε τέτοιες διαμαρτυρίες περιορίζεται, φοβάμαι, βράστα μπήγκ τάημ.....

κίτσο και εγώ το βρήκα πολύ ανάλγητο όλο αυτό σαν ενέργεια, τι να πωωωω.....

αιθεροβάμων, γειά στο στόμα σου, να ζήσεις!!! συμφωνώ 1000% για την δική μας ευθύνη αλλά επίσης επιθυμώ και την γόνιμη χρήση της "δύναμης" που έχει ένας "προικισμένος άνθρωπος"

ναι ρε συ παστα μου, αυτό είναι το θέμα, να προτείνουν κάτι που να ξεσκοτεινιάσει τον κόσμο λίγο.... αυτό!!!!

Provato said...

βάσια, δηλαδή αυτό που λες είναι ότι εκτός μέηνστρημ υπάρχει ένα άλλο είδος "πνευματικών ανθρώπων"??? ΜΑΚΑΡΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

Αμάλθεια, καλά το λες, αισιόδοξο το σχόλιό σου.... ναι, λοιπόν, και τα δικά μας!

ανώνυμε τι ΥΠΕΡΟΧΟΣ στίχος, ποιού είναι, πες μας!!!!! επί της ουσίας, θα ήθελα σε έναν ονειρεμένο κόσμο ο ποιητής να είναι τόσο άξιος όσο και ο ποίημαααααα....

μαρία, εντάξει, υπάρχουν και κάποιοι που είναι λίγο πιο σε επαφή με την πραγματική ζωή.... δεν είναι ΟΛΟΙ μπάζα, αλλά ι πιο πολλοί είναι!

και ναι, ο Κραουνάκης διαμαρτυρήθηκε για τον αντικαπνιστικό, τέλειο ε??

Provato said...

the writer καλά, εσείς τα νέα πιτσιφρίκια είμαι σίγουρος ότι όλους αυτούς θα τους βλέπετε ώς σούπερ ξεράσογλου.... απορώ με την υπομονή σας.....

Nina ΕΣΥ είσαι τεράστια, πολύ σωστά τα λες.... να είσαι καλά!

Anonymous αχ όμως μερικά τραγούδια του είναι ΜΕΓΑΛΑ, πραγματικά, με κάνουν και κλαίω.... ή με γεμίζουν χαρά!

Anonymous ας μην το προσωποποιούμε μωρέ το πρόβλημα, εντάξει, φοβάμαι ότι αυτό τώρα φτάνει στο όριο του "πογκρόμ", μη γινόμαστε βίαιοι έστω και λεκτικά.... πάντως, συμμερίζομαι την οργή σου, και αυτό με θλίβει πολύ!

τσοκ μου αγαπημένη, βασανίζομαι τον τελευταίο καιρό, και μου έδωσε μεγάλη χαρά το σχόλιό σου, χεχεχε από μικρή ήσουν τζήνιους το ήξερα, δεν χρειαζόμουν επιβεβαίωση! ζετέμ ζετέμ εντατίκ!