Wednesday, October 27, 2010

εφιάλτης στην κουζίνα (σόρτ οβ)

Ο Βυρίνης είναι ένα πολύ συμπαθητικό εστιατόριο πίσω από το Καλλιμάρμαρο, στο Μετς. Είναι από τις αξιοπρεπείς ταβέρνες που οι σοβαροφανείς κριτικοί γεύσης περιγράφουν με ευφάνταστους όρους τύπου "κλασική αξία" "μαμαδένιο μαγείρεμα" "γεύσεις που μας θυμίζουν την παιδική ηλικία" (μην ξεράσω....) και όλα αυτά τα καραπρωτότυπα. Έχει μικρό κατάλογο, δηλαδή καμία 20αριά ορεκτικά, 5 κύρια πιάτα μαγειρευτά, 5 κύρια της ώρας, ακόμα 5 γλυκά και δάτς ητ, πράγμα που γενικά το λες καλό, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα φαγητά του είναι φροντισμένα, περιποιημένα και καλομαγειρεμένα, συγκεντρώνεται ο μάγειρας σε 15 συνταγές συνολικά, δεν γίνεται αχταρμάς στην κουζίνα του.

Κοντολογίς, στο Βυρίνη τρως καλά, με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής και σε ένα περιβάλλον που είναι τρέντικο αλλά δεν απαιτεί να βάλεις τζελ στο μαλλί πριν το επισκεφτείς. Είναι κοσμικό τόσο όσο να νιώθεις ότι έχεις βγει, αλλά χωρίς να πρέπει να πολυπεριποιηθείς τον εαυτό σου.

Όμως...

όμως τις τελευταίες 3 φορές που έχω πάει για φαγητό, με μικρότερες η μεγαλύτερες παρέες, από τα μαγειρευτά κύρια πιάτα, τα 3 δεν υπάρχουν. Ζητάς ένα μοσχάρι λεμονάτο, "έχει τελειώσει", ok, λες ας πάρω ένα αρνί ριγανάτο, "και αυτό μόλις τελείωσε, να, δείτε την χοντρή κυρία εκεί, αυτή πήρε το τελευταίο" (ναι, οι σερβιτόροι σου λένε και τέτοια κουλά, λες και το να ξέρω ποιος πήρε την τελευταία μερίδα θα αλλάξει κάτι), ωραία, φέρτε μου ένα... ένα....

"Πάρτε χοιρινή τηγανιά είναι τζούση εν γιάμη, πολύ νόστιμη" σου προτείνει ο σερβιτόρος, α, υπέροχα! λες εσύ, αυτό είναι, αυτό θα πάρω.

Προηγουμένως βέβαια έχεις πει με χιούμορ κ πολύ ευγένια ότι είναι λίγο κουλό να μην υπάρχουν τα 3 από τα 5 κυρίως πιάτα, όπου ο σερβιτόρος σου απαντά ότι "τέτοια ώρα που ήρθατε τι να κάνουμε" και μετά εσύ τους θυμίζεις ότι στην Ελλάδα είναι φυσιολογικό να τρώμε στις 10 και μισή, και μετά σου πετάει ένα "σωστό και αυτό" και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε.

Μόνο που εχτές, αφού παρήγγειλα την τηγανιά, επιλογή συμβιβασμού, ήρθε ένας άλλος σερβιτόρος, γιατί προφανώς αυτός που μας πήρε την παραγγελία ντράπηκε να έρθει να μου φέρει το μαντάτο, για να μου πει ότι κ η χοιρινή τηγανιά είχε μόλις τελειώσει.... μάιστα.

Ε εντάξει, δεν είμαι παράλογος που δεν θα ξαναπάω, ούτε είμαι παράλογος που σήμερα θα τους πάρω ένα ωραίο περιποιημένο τηλέφωνο για να τους το πω ότι δεν θα ξαναπάω, και ότι είναι εντελώς ακατάλληλοι να κάνουν την δουλειά που κάνουν αν και τις 3 τελευταίες φορές που έχω πάει δεν έχουν αυτό που θέλω να παραγγείλω. Επίσης θα τους θυμίσω ότι σε περιόδους κρίσης είναι ΛΑΘΟΣ να αποξενώνουν έναν άνθρωπο που το τελευταίο τρίμηνο έχει πάει 5 φορές στο εστιατόριό τους με παρέες από 3 άτομα και πάνω, δηλαδή είναι heavy user αυτού που πουλάνε, δηλαδή είναι πελάτης τους.

...μας πρότειναν, βέβαια, την άλλη φορά που θα θελήσω να πάω να κρατήσω φαγητό όταν κλείσω τραπέζι, να πω δηλαδή "κρατήστε μου 2 κιοφτέδες, βάλτε τους με πλαστικό καπάκι πανω στην καρέκλα και με ποστητ που να λέει ότι είναι αλλουνού, α και ένα αρνί, μήπως να βάζατε και ένα φωτοκύταρρο αν κάποιος πάει να τσιμπήσει καμιά μπουκιά στην ζούλα, αρονό". Πως δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα να κάνω κράτηση φαγητού; Ωραία λύση μου πρότειναν. Μπράβο στο Βυρίνη.

(τελικά έφαγα μπιφτέκια σχάρας, για να μην μείνεις με την απορία, και φυσικά όταν μου τα έφεραν αμέσως τα έκοψα και τα δύο στη μέση με το πηρούνι μου για να μην μου τα πάρουν πίσω γιατί μπορεί να τα είχε κρατήσει κάποιος. Επίσης φρόντισα να κρυφτώ λίγο στο κάθισμά μου ώστε να μην πουν σε κάποιον δύσμοιρο, που διάλεξε να πάει να φάει στο μαγαζί τους και έκανε το λάθος να πάει την ώρα που θέλει αυτός και όχι την ώρα που τους βολεύει εκείνους "να, να, τα τελευταία μπιφτέκια τα πήρε μόλις ο σεξοβόμβος εκεί με τα μπλε").

Πάντως κάπως το κατέφερα και το κέφι μου δεν χάλασε, μη σου και ότι γουστάρω να έχω θέματα να γκρινιάζω, ειδικά όταν δεν είναι ζωής και θανάτου, χεχε, ναι το ξέρω, είμαι εντελώς αλλού πια... ή απλά είμαι ώριμας άθρωπας χεχε

17 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!!!
Ε άμα βλέπεις ότι χαλάνε τόσο πολύ, κάτι δεν πάει καλά.. μήπως άλλαξε διεύθυνση το μαζαγί;
Κάπως έτσι κλείνουν τα μαγαζιά..

Jimmy Rose said...

γιατί δεν μπήκες με φόρα και ύφος Μποτρίνι στην κουζίνα να κάνεις τα μούτρα του μάγειρα κρέας; Αυτό θα σου ταίριαζε πιό πολύ από το να τους πάρεις απλά ένα τηλέφωνο....

stinky raccoon said...

Εγώ θα πρότεινα να κατηφορίσετε την επόμενη προς τον Καραβίτη (ένα τσιγάρο δρόμος) να φάτε γιάμη κεφτεδάκια... :)

Anonymous said...

Τα κεφτεδάκια του Καραβίτη είναι μαύρο χάλι ...

stinky raccoon said...

Gustibus et coloribus non disputantum est...

Ωραία Ελένη said...

Προβατούλη μου αρέσει πολύ που θα πάρεις τηλέφωνο και θα τους πεις γιατί και πως δεν θα πας... το βρισκώ πολύ καλό αυτό που κάνεις... πιστεύω πολύ στο να λέμε τα παράπονα μας σε αυτούς που έχουν πραγματικά την ευθύνη και όχι στους καψερούς σερβιτόρους...

Anonymous said...

μου θυμιζει το ταμαμ στο βιλατζ που χα παει και αφου κανανε σαραντα ωρες να παρουν παραγγελια, μου φεραν τον καφε και το γλυκο χωρις νερο (45 κελσιου νταλα ο ηλιος) οταν τους ζητησα νερακι μου φεραν κανατα χωρις ποτηρι και οταν καρφωσα την τελευταια μπουκια του γλυκου ο σερβιτορος εκανε γκελ και μου αρπαξε το πιατο γιατι περναγε απο κει.
την δευτερη φορα που πηγα και ηταν η τελευταια, μας πηγαινοφερνανε απο τραπεζι σε τραπεζι γιατι θελαμε να φαμε οι μισοι φαγητο και οι αλλοι μισοι γλυκο. εκει καπου ξυνπησε η γκαμερα και εγινε του τοκιο.

An-Lu said...

Ντηαρεστ γείτονα! Ριξτε μεσατζ για κοφι ή τέιον στα πέριξ της γνωστής μας γειτονιας!

DonnaBella said...

to mono kalo einai oti etsi eisai sigouros pws oti exeis faei ekei hatn mageireymeno thn idia mera..

Anonymous said...

Οχι αλλη μαγειρικη!!!

Rodia said...

Κανε δυο βηματακια παραπανω και ριξε μια ματια στη πλατεια Βαρναβα, στον αξονα του Καλλιμαρμαρου. Θα βρεις απο σουβλακερι, μεζεδοπωλειο, εστιατοριο μεχρι μπαρ. Το μεζεδοπωλειο εχει της ωρας, αλλα μαγειρευει κιολας, ψαρακια, μουσακαδες, παπουτσακια, ντολμαδες, κλπ, αρκει να εισαι τυχερος να πεσεις στην καταλληλη μερα να πετυχεις αυτο που σου αρεσει! Κι απο τιμες... οι χαμηλοτερες -νομιζω.

1961 said...

Προβατούλι αν και σε διαβάζω πρώτη φορά σου γράφω και αυτό γιατί βρε αδερφέ δεν άντεξα:εγώ έχω εστιατόριο και είμαι από την άλλη μεριά της ιστορίας που μας είπες!Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας μιά απορία-πως γίνεται σε μερικούς πελάτες να τυχαίνουν όλα τα στραβά;Δεν το λέω ειρωνικά,όντως συμβαίνει,αφού έχουμε σταμπάρει μερικούς και όταν έρχονται βάζουμε και στοίχημα για το τι θα πάει στραβά αυτή τη φορά!
Μήπως έχεις καμιά μακρινή συγγένεια με εκείνον το Μέρφυ:)

Maria said...

katarxin bravo stous servitorous giati an imoun ego mporei kai na sou lega:O MALAKAS O IDIOKTITIS RE FILE,EGO TI FTAIO?
Ε meta,oloi magies stous servitorous kanete,pate vreite ipeuthino an vreite kai idioktiti akoma kalitera...
episis logiko den einai kai kapoia stigmi na teleionei to fagito etsi opos vgainete oloi?dikaiologia den einai....alla leme tora,paizei ki auto.
eidika )leo go tora re paidaki mou!!!!) ean einai kai mikros o katalogos?
servitora eimai kai oson afora tin eksipiretisi pelaton eimaste mallon ston pato tis trofikis alisidas eno oi ipoloipoi stin eksipiretisi exoun kai ifaki....min arxiso ta xastoukiaaaaaaaa....
ta pa ki enoiosa kalitera
euxaristo provatation!
:)

Maria said...

A!Kai kathe katastima igeionomikou endiaferontos exei kapoia deltia opou mporeite na grapsete ta parapona sas i ta thetika sas sxolia(opia diastrofi ki auti!!!!).

amalthia said...

χαχαχα το κόβεις στη μέση το μπιφτέκι!
να σου πω,μην τους πάρεις τηλέφωνο.

προτείνω να στείλεις μια επιστολή στον διευθυντή του μαγαζιού με πολλά "λυγμ λυγμ" και "γκρρρρρ" αυτή τη φορά! ξέρεις,όπως έκανες τότε με την καφετιέρα που δεν σου έκοβαν τιμολόγιο!

fieryfairy said...

Προβατάκο μου, γέλασα πάρα πολύ και σε φαντάζομαι, ένα σεξοβόμβο με τα μπλε, να τρως στη ζούλα το μπιφτέκι και να κοιτάς δεξιά-αριστερά μη σου το πάρει κανείς!

Πάντως,ναι το θεωρώ απαράδεκτο, πάρε τηλέφωνο οπωσδήποτε, γιατί στην Ελλάδα κανείς δε διαμαρτύρεται και έχουμε φτάσει σε αυτά τα χάλια εξυπηρέτησης, No offence στη σερβιτόρα από πάνω. Στην Αγγλία πχ θα κερνούσαν σίγουρα τη σαλάτα ή ένα κρασί ή ένα ορεκτικό έστω ως απολογία.

Vassilis said...

Το μεζεδοταβερνείο στην Βαρνάβα είναι η Μικρή Βουλή. Μακράν καλύτερο του Βυρίνη και των λοιπών απαράδεκτων μπουζουκοταβερνείων του συγκεκριμένου τετραγώνου..