Wednesday, July 16, 2008

Ανάλυση ενός ειδώλου, the sequel

Πολλά μπορείς να καταλάβεις για μία εποχή, μία χώρα, μία κουλτούρα από τα εξώφυλλά των δίσκων της. Και ακόμα περισσότερα μπορείς να καταλάβεις για τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Τι μας λένε ψιθυριστά στο αυτί τα εξώφυλλα των δίσκων της Πέγκυς Ζήνα, που αυτές τις μέρες κλείνει 13 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία. Φύγαμε:

Πέγκυ Ζήνα (Self Titled) 1995
O πρώτος δίσκος του Πεγκακίου (τo Πεγκάκι του Πεγκακίου γενική) είναι γεγονός. Έχει όλα όσα οφείλει να έχει ένας αξιοπρεπής δίσκος του 1995 - δηλαδή, μοιάζει σαν να βγήκε το 85. Το ασπρόμαυρο της φωτό δίνει έμφαση στην πχιότητα και προδιαγράφει την κατοπινή πορεία του soon-to-be ιερό τέρας του ελληνικού τραγουδιού! Το κοίταγμα στο βλέμμα του αγοραστή του δίσκου προϊδεάζει για την αμεσότητα που θα διέπει την σχέση τραγουδιστή - ακροατά, ενώ το έντονο Ζ που διαγράφεται πίσω από το όνομα είναι μία πρώτη απόπειρα για Branding. Περιέχει την μεγάλη επιτυχία "αν πας μ' άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι" που η μεγάλη δημιουργός αποκύρηξε μετά που έβγαλε τους ογκόλιθους ποιότητας "Ματώνω" και "Είμαι καλά, περνάω μία χαρά, θέλω να του πεις, ψέμματα".

Ανέβαινες 1998
3 χρόνια μετά και το Πεγκάκι συνεχίζει να μας κοιτά στα μάτια. Αλλά τώρα το μαλλί είναι κοντό, το βλέμμα τσακίρης, και το χέρι κρύβει έξυπνα μία πληγή που έγινε στο πρωϊνό ξύρισμα. Το χρώμα που μπήκε επιτέλους στην ζωή μας είναι μία κίνηση φιλίας προς τον ακροατή που τρόμαξε με την τόση πχιότητα του πρώτου δίσκου και πρέπει να καθησυχαστεί. Στα συν η παρουσία των ονομάτων των συντελεστών του δίσκου. Αχ, those were the days....

Ένα Χάδι 2001
Η επόμενη δισκογραφική προσπάθεια του Πεγκακίου μας βρίσκει στην ευχάριστη θέση να έχουμε ανακαλύψει πόσο πολλά μπορεί να κάνει για μας ένας σχετικά ταλαντούχος στυλίστας. Φυσικά, κρατάμε την πειθαρχια "κοιτάω τον ακροατή στα μάτια". Το μπλουζάκι έχει ίδιο η Σπόρτ Μπίλι. Μόνο που αυτός δεν το φορά, το βρίσκει παλιομοδίτικο. και έχει δίκιο.

Βρές Ένα Τρόπο 2002

Το επόμενο album ήταν concept album. Η πλοκή των τραγουδιών αναφέρεται στις περιπέτειες του Πεγκακίου να βρει καινούργιο αποσμητικό για την μασχάλη. Εξ ου και το εξώφυλλο που υπηρετεί την ιδέα. Η Πέγκυ, μετά από τόσες και τόσες περιπέτειες κατάφερε να βρει ένα ρολ ον που δεν ερεθίζει αλλά είναι και αποτελεσματικό και μοιράζεται την καθαρή χωρίς σπιθούρια αμασχάλη της μαζί μας. Το ελαφρά ειρωνικό χαμόγελο δεν πρέπει να το πάρει προσωπικά ο ακροατής, απλά οφείλεται στο ότι η μεγάλη ερμηνεύτρια αρχίζει και νιώθει το μεγεθος της ευθύνης να σώσει το ελληνικό τραγούδι.

Love Is A Wonderful Thing 2002 Cd Single
Μπα; Τι έγινε Πεγκάκι; Χάσαμε τον έλεγχο; Τι είναι αυτό; Σε ρωτώ!!! Τι είναι αυτό; Δεν έχουμε πει ότι τις φωτογραφίες μας θα τις κάνουμε εξώφυλλο μόνο ΜΟΝΟ αν έχουν τραβηχτεί την ίδια δεκαετία με αυτή που θα κυκλοφορήσει το cd; χμ χμ χμ χμ χμ χμ χμ χμ θα σε μαλώσω και δεν θα το ήθελα. Ας είναι, σε συγχωρώ, γιατί γράφεις στο εξώφυλλο του cd single το όνομα του δημιουργού του τραγουδιού με το οποίο αποφάσισες να χτυπήσεις eurovision.

Μαζί Σου 2003
Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς και η Πέγκυ κάνει το double. Γκρο πλαν, μαλλί ατημέλητο και αυστηρότητα στο βλέμμα δημιουργούν ένα υπέροχο σύνολο που κρατά μακριά κάθε επίδοξο τρομοκράτη ενώ ταυτόχρονα σε προϊδεάζει για ένα ηχητικό ντοκουμέντο που περιέχει συνθέσεις του Κουρτ Βάηλ, του Κουήνση Τζόουνζ και της ομάδας Εδάφους.

Ματώνω 2004
...και γω ματώνω αλλά δεν το κάνω cd. Ό,τι πιο άκυρο έχει βγάλει ποτέ το Πεγκάκι. Ευτυχώς οι απαγγελίες ποιημάτων του Σαχτούρη στο extra cd που συνοδέυει την Limited έως ανύπαρκτη έκδοση του cd μας αποζημείωσε για το κακό εξώφυλλο. Ο στυλίστας λένε ακόμα ψάχνει δουλειά.

Νόημα 2005
Τι νόημα έχει η ζωή αν δεν μπορούμε να 'μαστε μαζίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι. Τι νόημα έχει η καρδιά, ποιο λόγο έχει η φλέβα να χτυπάειειειειειειειειει; ...ο στίχος αυτός πέρασε πολλές περιπέτειες αφού πολλά σωστά θεωρήθηκε αντιγραφή του "για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη" του Σεφέρη. Η μούτα υπέροχη, κατά τα άλλα, και επίσης αναγνώστη σε παρακαλώ να προσέξεις την επιστροφή στα γκρό πλαν δηλαδή σε ένα φέης του φέης με το κοινό.

Ένα 2006
Η φωτογράφιση έγινε τη μέρα που η Πέγκυ πέρασε Interview για υποθηκοφύλακας, εξ ου και τα μαύρα πανιά προστασίας του πουκαμίσου από την βρωμιά των σκονισμένων φακέλων αλλά και η τιραντογραβάτα. Το Interview πήγε καλά, αλλά τελικά πήραν ένα ανηψάκι του διευθυντή.

Τρέξε 2007
Να που φτάσαμε στο Happy End. Το εξώφυλλο του Τρέξε έχει όλα όσα κάνουν επιτυχημένο έναν ποπ λαϊκό δίσκο τη σήμερον ημέρα, αλλά και ευθύνονται για την γενικότερη ευημερία της ελληνικής δισκογραφίας: Ψευτορόκ στιλ, ψευτοαγριάδα, φοτοσοπιασμένα μπούτια, αστήριχτη δηθενιά, καμία σχέση του στιλ της φωτογράφισης με το περιεχόμενο του cd, φρικτή γραμματοσειρά, παντελή έλλειψη ισορροπίας των διαφόρων στοιχείων (τίτλο, λογότυπο, εφέ), προχειρότητα και πλήρη έλλειψη ιδέας.

ουφ, αηδίασα και μπάφιασα... σαν πολύ δεν ασχοληθήκαμε;

(εδώ το πρώτο επεισόδιο της ανατομίας ενός ειδώλου)

20 comments:

Hfaistiwnas said...

Ήθελα να μάθω τι σου έκανε το Πεγκάκι!!!
14 χρόνια ε; Πότε πρόλαβε βρε παιδί μου...
Ούτε κρύο ούτε ζέστη..

€lisavet said...

Νομίζω στο νόημα του '05 είναι πιο όμορφη.

Αυτό με το ροκ στιλάκι που υιοθετούν όλες, τη στιγμή που τραγουδάνε ποπ/λαϊκά/σκυλάδικα, δεν το καταλαβαίνω!

'Ολες ξανθιές, στα μαύρα, με χαϊμαλιά & smoky eyes!Βαρετό!

Jimmy Rose said...

καλά αυτό με το interview για υποθηκοφύλακας, με έστειλε. Μιλάμε για απίστευτο νεποτισμό στην Ελλάδα, όταν δεν αναγνωρίζεται η ικανότητα και το ταλέντο και η θέση πάει σε "ένα ανηψάκι του διευθυντή". Αίσχος.

ΠΡΕΖΑ TV said...

Το καλυτερο αφιερωμα της μερας σε καλλιτεχνη...λεμε τωρα(για το καλλιτεχνης!!!)

Anonymous said...

Στο προτελευtαίο εξωφυλλο είναι hot hot hot! Στο τελευταίο κάποιοι έμπλεξαν "τα σκυλια με τους ροκάδες" όπως είχε προβλέψει και ο Γιοκαρίνης...

Είδωλο said...

Αν και πραγματικα ολα της τα εξωφυλα ειναι ακυρα, μονο στο νοημα την βρισκω οκ, η Πεγκυ εχει κανει τρελλες επιτυχιες και οποιο σιντι και να διαλεξω εχει το λιγοτερο 3 τραγουδια τα οποια θα τα ακουσω ευχαριστα.

Ειναι σταθερη αξια το πεγκακι, αλλωστε γι αυτο δεν ασχολειστε μαζι της?

Χαζοχηνα said...

Μου θυμιζει την Ευριδικη...χμμμ

Anonymous said...

προβατε σου εχω κα-τα-πλη-κτι-κο εξωφυλλο Πεγκακίου (απο σινγκλ)σε πόζα 3/4 με μυτη μελιτζανα -το οποιο εξηγει και να ανφας των πρωτων εξωφυλλων! πως να σε τα στειλω?

Anonymous said...

ψέμα: δεν είναι 3/4, αλλά είναι πριν ανακαλύψει τις χαρές της πλαστικής χειρουργικής ή/και του φωτομάγαζου

mitsi said...

πραγματικά γέλασα πολυ!!
έτσι πες τα!!
γιατί πολύ την είδε τελευταία κ ξέχασε με τι τραγούδια ξεκίνησε!!

jg said...

ta exw ola kai eimai proud!!!! 8a kanw kai peggy pride parade monos mou.
ksexases na valeis ta alla 3 covers tou 'noima' lol
epeidi etsi ginetai to swsto marketing kai mporoun na relate perissoteroi :P

Τομ Σόγιερ said...

Τί να σου πω.... Υπομονή... Πέγκυ είναι, θα περάσει...

Olivia Gavrili said...

Aκόμα γελάω με το μπλουζάκι Sport Billy! Lol, lol, lol, provatolol!

Anonymous said...

Καλά είσαι εσυ τωρα σοβαρο αμνοερίφιο?
Καλά βρε πως θα σε πάω να ζευγαρωσεις με τα άλλα Μπε στα πράσινα λιβάδια.
Τι θα τα λες?
Για την Παναγιώτα?
[ναι έτσι τη λένε]
και που σαι..έχει βγάλει μαλακίες..αλλά εχει πει και ΚΑΤΙ τραγουδάρες ..για σπάσιμο..
i will take NO answer.θενκς!

Anonymous said...

Καλέ στα δυο πρώτα εξώφυλλα είναι άλλος άνθρωπος. Τι μεταμόρφωση ήταν αυτή;;;

Anonymous said...

Αν και δεν είμαι πολύ φαν της κοπελιάς, πρέπει να πω ότι τα δύο τελευταία εξώφυλλα είναι τα καλύτερα απ' όλα! Και είναι και πολύ όμορφη σ' αυτά...
Αλλά κοίτα να δεις τι σου κάνουν οι πλαστικές... Σε κάθε εξώφυλλο σχεδόν είναι διαφορετική...! :-Ρ

Anonymous said...

Άσε που είναι τρέλα με τήν κόκκινη, τήν πράσινη και τήν κίτρινη φανέλα. Μόνο ο Τάσος Μητρόπουλος τόλμησε να τις φορέσει και τις τρεις.

Anonymous said...

παραβλεψες και παραλειψες να σχολιασεις το λέιμπλ που εχει πια στα εξωφυλλα

ethanandthecity said...

lol γέλασα πολύ με τους χαρακτηρισμούς τους οποίους και προσυπογράφω. καλημέρα

George Tsitiridis said...

ta lisaka sou efages me tin pegi poia..
xaxa